Kotoinen ruokinta ja vitamiinit yms.

kysymyksiä ja vinkkejä kanojen ruokinnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Rusina

Kotoisia kananrehusekoituksia?

Viesti Kirjoittaja Rusina »

Onko kellään hyviä ohjeita kotovaraisiin kananruokamössöihin? Kaipailen semmoisia toimivia perusohjeita rehustuksen perustaksi. Jos vaikka onnistui pääsemään eroon noista kaupan rehuista...

Mulla oli aikoinaan hyvä ohje yhdestä kirjasta, mutta sekä resepti, että kirja ovat hukkuneet "arkistojen kätköihin" kanattomien vuosien varrella. Siinä oli viljoja, hernettä, kalaa ja varmaan jotain muutakin, vähän eri suhteissa tirppojen ikä huomioiden. Sekoitussuhteet eivät enää ole muistissa eikä se minkälainen annos riitti minkäkinlaiselle kanalle.
Kun muistaisikin ulkoa kaikkien rehujen ravintoarvot ja kanojen tarpeet... :smt101
En millään jaksaisi lähteä tonkimaan "arkistoa" (=romuvarastoja ja kaappeja)..., vaan pistän toivoni siihen, että täältä löytyisi nopsemmin neuvoja :smt047 :smt005

helmutti

Re: Kotoisia kananrehusekoituksia?

Viesti Kirjoittaja helmutti »

olikos Telkänrannan oppaassa muutamat reseptit :smt017
voi kaivaa sen esille, jos sulta ei sitä löydy

Rusina

Re: Kotoisia kananrehusekoituksia?

Viesti Kirjoittaja Rusina »

^ Katsoppas jos löytyy :smt038 !

En muista sitä mun kirjan kirjoittajaa. Muistaakseni ruskea pienehkö kirja -90-luvulta(vai -80?), ihan kotitarvekanoja käsittelevä opus.

helmutti

Re: Kotoisia kananrehusekoituksia?

Viesti Kirjoittaja helmutti »

löyty pari kotiruokareseptiä;
ohjeet kymmenelle kanalle päiväksi, lisäksi kauraa
200g pottua keitettynä
200g kuivahernettä liotettuna
2dl piimää/viiliä
160g porkkanaa/lanttua raakana
120g kaalia, kesällä muuta vihreetä mitä kasvaa
potut, viili ja herneet yhteen , noi muut heitellään lattioille

500g puurontähteitä
1dlpiimä/viili
100g tuoretta ruodotonta keitettyä kalaa
100g kuivahernettä liotettuna
100g silputtua kaalia tai kesällä ruohoa
kaikki aineet sekoitetaan yhteen
buon appetito :smt001
sit seuraavalla sivulla on pitkät kirjotelmat luomurehuseoksien suunnittelusta ja on maininta et rehun koostumus60% viljaa, 15%eläinvalkuaisen lähteitä, 15%kasvivalkuaisenlähteitä ja 10%viherrehua
tämä siis Helena Telkänrannan kirjasta kanojen maailma

Rusina

Kotoinen ruokinta ja vitamiinit yms.

Viesti Kirjoittaja Rusina »

Meillä aikuiset kanat ruokitaan nykyään ilman ostorehuja, tai kanakalkki ja vastaavat lisät nyt tietenkin joutuu ostamaan. Sapuska koostuu kaurasta, ohrasta, vehnästä, härkäpavusta, lihasta/kalasta, auringonkukansiemeniä välillä yms. Mitenkähän noissa riittävät vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet? ADE:tä saavat välillä jne.
Epäilyttää, että saavatko kaikkea, kun viimeinen haudonta meni pipariksi (vaikkakin suurin syy onkin varmaan kylmyys sekä pesässä että haudonnassa). :smt017

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4289
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kotoinen ruokinta ja vitamiinit yms.

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Missä keskenäisissä suhteissa noita syövät? Oletan, että suurinpiirtein esim. Siipikarjaliiton ohjeistuksen mukaan...Eikös silloin pitäisi olla ruokinta ok? Eli syytä voisi hakea paremminkin kylmyydestä kuin ruokinnasta. Onhan sitä joskus ennen muinoinkin pärjätty ilman valmisrehuja ja kanat ovat lisääntyneet :smt003
Tonja, p: 046 666 5106

Ilona

Re: Kotoinen ruokinta ja vitamiinit yms.

Viesti Kirjoittaja Ilona »

Mä lisään kotiruokaan Hiven Oy:n myymää Tiovita-monivitamiinia ja anutojen Hertta-kivennäistä. Nyt on Viher-Herttaa (magnesiuampitoinen laidunkivennäinen), Fosfori-Hertta ois kanoille varmaan parempi.

helga

Re: Kotoinen ruokinta ja vitamiinit yms.

Viesti Kirjoittaja helga »

me siirryttiin syksyllä kans ankaran harkinnan jälkeen kotiruokaan ja ero on kun yöllä ja päivällä. kanalassa on ollu tänä talvena niin paljon parempi haju kun viime talvena ja meijän ryplypylly tehotyttö ei enää ryplyile vaan pyllysulat on nyt tosi siistissä kunnossa. munintatauon pitivät sydäntalven aikaan paitsi viime keväänä kuoriutuneet kanat jotka ovat munineet säännöllisesti noin 4-6 munaa viikossa. nyt ovat sitten isotkin tytöt aloitelleet munintaa. sapuskat kokkailen niin että laitan vähän perunaa, ohrasuurimoita ja joskus riisiä, keittelen niitä ja lisään kalaa tai lihaa ja taas keittelen kunnes heitän sekaan vielä makaroonia ja kaura- ja vehnähiutaleita. jäähdytän seoksen marjoilla ja vihanneksilla(pakkasesta) ja piimällä (joskus rahkalla tai viilillä) ja heitän mukaan murskattuja pähkinöitä, kuorittuja auringonkukan siemeniä, kurpitsansiemeniä ja vaihteluna seesamin- ja pellavansiementä. lisukkeena on yleensä kaalia, kurkkua ja sitten annan joskus verileipää (leivon mukaan kaikenlaista epämääräistä kaapista...) ja kerppuja. kerran viikossa olen antanut puuron joukkoon sitä xylitoliliuosvitamiinia. mitäs vielä :smt017 no kaikenlainen jämäruokaa mikä ei vain jostain syystä mene omiin suihin niin kanalaan...juu ja kalkkia ja kauraa sekä tietty munankuoret...on niin hyviä munia että kuoriakin kertyy paljon... :smt003 juu sulkasadon piti osa porukasta samaan syssyyn munintatauon kanssa.

tinttuli

Re: Kotoinen ruokinta ja vitamiinit yms.

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

Ilona kirjoitti:Mä lisään kotiruokaan Hiven Oy:n myymää Tiovita-monivitamiinia ja anutojen Hertta-kivennäistä. Nyt on Viher-Herttaa (magnesiuampitoinen laidunkivennäinen), Fosfori-Hertta ois kanoille varmaan parempi.
Ilona! Mulla on muniville käytössä tämä http://www.suomenrehu.fi/548.html?tid=3 ... %A4isrehut eli Punaheltta Kanakivennäinen.
Sitä saa ainakin tilaamalla Porin Agri-myymälästä. Säkki maksoi noin 13€ ja säkin paino oli ehkä 25kg?

ninnu

Re: Kotoinen ruokinta ja vitamiinit yms.

Viesti Kirjoittaja ninnu »

Mulla on sama pohja, kuin rusinalla, lisäksi maitotuotteet, lähinnä piimää. Kasviksia ja hedelmiä tosi monipuolisesti, maan ja taivaan väliltä, talvella vielä lisänä kalanmaksaöljy. Lihaa olen tainnut nyt syöttää liikaa, kun osalla jää jo jauhelihat syömättä :smt003

Tilasin kokeeksi myös tätä, vaikka käytän mielummin vitamiineja luonnollisessa muodossa...

http://www.hautomakone.fi/PublishedServ ... mcode=HeVK

Maattari
kiuruvetinen
Viestit: 1653
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kotoinen ruokinta ja vitamiinit yms.

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Mulla on melko lailla samanlainen pohja eli kaura-ohra-vehnä pohja+ hampunsiemen ja pellavansiemen sekä aamupuurona hera-kefiiri-peruna- juures- hernerouhe mössö. Kalaa muutama kerta viikossa. Monivitamiiniliuosta talvella. Kaalia nokittavaksi ja sinimailasheinää myös talvella. Nyt on viljana vähän aikaa ollut ihan lajittelujätettä jossa vehnää, spelttiä, kauraa ja hernettä sekä siemenet, hyvin on toiminut sekin.
Sekulikanoja, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Iloisten Munatalo

Re: Kotoinen ruokinta ja vitamiinit yms.

Viesti Kirjoittaja Iloisten Munatalo »

Meillä on Punahelttaa puolirehuna tarjolla, syövät sen minkä itse tahtovat, muuten on samaa lajittelujätettä kuin Maattarillakin, kauraa ja ohraa ja leipää eri muodoissaan paitsi en anna ruisleipää sellaisenaan, ja helkutinmoinen määrä päivittäin tuoretta vihannesta, hedelmiä ja kasviksia. Nyt kun alkoivat saada tuoretta niin en ole enää antanut monivitamiiniliuosta.

Mimm@

Re: Kotoinen ruokinta ja vitamiinit yms.

Viesti Kirjoittaja Mimm@ »

Meillä taidetaan siirtyä kokonaan kotiruokaan. Tuo rehu kallistunut kamalasti, ja mietinkin, että kun menee säkki kuussa niin sillä rahalla ostaa kyllä vaikka mitä ruokaa muutakin. Meillä siis ankkoja, kanoja ja hanhia tulee kesällä, niin ei tarvi miettiä sitten mikä rehu sopii kenellekin..
Leipomolta saadaan leipiä ja leivän sahauksesta tulevaa murua, ja se kelpaa kaikille. Sit ajattelin käydä kaupoilta kysymässä josko niiltä jäisi yli vihanneksia ja hedelmiä, että saako niitä antaa eteenpäin.. Mutta mietityttää tuo valkuaisen saaminen. Mikä se nyt sitten olisi paras vaihtoehto joka kävisi näille kaikille?

Jos pohjana on kaura-ohra-vehnä seos ja sitten tuota leipämurua on koko ajan, sekä leipää. Sitten vihreää tuoretta ja kaikki ruoantähteet.
Mitä muuta kuin kanakalkkia? Tuntuu olevan vaikeaa saada tällä alueella mitään erikoisuuksia kuten härkäpapua, sinimailasta, soijarouhetta yms.. Maksavat hirmuisesti agrimarketeissa, eikä viljelijät ole kaikki edes kuulleetkaan mistään tällaisista :smt017

Mar-jatta

Re: Kotoinen ruokinta ja vitamiinit yms.

Viesti Kirjoittaja Mar-jatta »

Kauheasti houkuttaa kans siirtymään ihan kotoiseen ruokintaan. En vaan tiedä lähistöltä ketään, joka myis ohraa, vehnää taikka hernettä/härkäpapua. Se on muka niin helppoa ajella maatalouskauppaan ja ostaa säkkikaupalla rehua elukoille. :smt018 Saa vinkata, jos joku tietää Pirkanmaalta viljantoimittajia. Kaura saadaan ihan melkein naapurista.
Edellisen kauppiaan aikana kysäsin lähikaupasta, jotta saadaanko poistoon menevät vihannekset. Vastaus oli että ei, kun kerran ei ole sallittua. Pitäis kysyä uudelta kauppiaalta, onko hällä yhtä jyrkkä linja.

Kiyry87

Re: Kotoinen ruokinta ja vitamiinit yms.

Viesti Kirjoittaja Kiyry87 »

Marjatta hei, ainakin tässä naapurissa etele-pohjanmaan puolella Alavudella me saadaan aikalailla tärkeimmät ostettua
paikallisislta tiloilta. Kysytty reippaasti tutuilta viljelijöiltä että kellä on mitäkin ja sitten jos jotain puuttuu
niin tietäiskö kenellä olisi ja reippaasti menty kysymään sieltä sitten.

Tuloksena on että kaurat tulee omasta takaa, naapureista saadaan ostaa rypsi/rapsirouhetta, heinää.
ohra possutilalta valmiiksi liiskattuna ja vihreitä kuivaan omasta takaa viherjauheeksi jota linttaan sitten
kanojen puuroon talvella. :smt045
Toki mulla ei ole kuin kukko ja neljä kanaa VIELÄ. Syksyllä pitäisi olla 6 kanaa...
(ja jos nuo vaikkapa hautoisikin tänä kesänä..) :smt044 Eli meillä ruoka määrät on aika pieniä mitä hankitaan.

Meillä syövät nyt ruuantähteitä monipuolisesti, vihreitä niin paljon kuin jaksavat syödä ja minä kerätä niille. :smt047
Kauraa, osto kanankalkkia vielä, puuron seassa menee 1-2dl puolitiiviste punahelttaa jota ostin aluksi jotta saan
rauhassa perehtyä syvällisemmin ruokinnan hienouksiin. Tämän vuoksi maistattelen kanoille maapähkinää, koirien jauhelihaa
ja lohisekoitusta, pellava-öljyä, rypsi-öljyä ja raastettuja juureksia jotta oppivat niihin ettei talven ruokavalio muutos olisi kovin
iso shokki sitten. Leipää meillä ei juuri yli jää eikä lihaa siksi tota koirien raakaa lihaa syövät puuron mukana. Eivätkä ole kakostelleet. :smt023

Huomaako joku että jotain kannattaisi lisätä ruoka-aine listaan vielä? Mä menen aikalailla perstuntumalla ja opin matkan varrella ja lisään lennosta. :oops:
Tietenkin sitä vitamiiniliuosta pitää varmaan talveksi sitten hankkia vielä. Mutta nyt omasta mielestä on aika monipuolista. Tavoitteena olisi
kokonaan kotiruualle pikku hiljaa.

Vastaa Viestiin