Maatiaiskana tutkimusartikkeli 2020

käyttäjien kotisivulinkit ja lintuaiheiset linkit

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
kissaihminen
muna
Viestit: 8
Liittynyt: 30 Joulu 2021, 15:17

Maatiaiskana tutkimusartikkeli 2020

Viesti Kirjoittaja kissaihminen »

Lueskelin tutkimusartikkelin "Heritage Finnish Landrace chickens are genetically diverse and geographically structured"; Berre, Kantanen, Honkatukia, Wolc & Fulton.

Koko artikkeli löytyi tältä sivulta:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10 ... 20.1727561

Eihän tämä uusinta uutta ole, "jo" 2 vuotta sitten julkaistu tutkimus...

Paljon oli tietoa tämän tietyn geenitekniikan kehittämisestä ym mikä ei varmaan perus munislaiselle ole kiinnostavaa (itsekään en yrittänyt ymmärtää :smt005 ), mutta:

Havainnollistavat kuvat eri kantojen sukulaisuuksista oli hienoja (pikku geenipätkien perusteella ja tilastotieteen avulla jaettu yksilöt eri kantoihin ILMAN esitietoa mikä näyte on oikeasti mistäkin kannasta). Jussila-jämijärvi?=[JUJ], lindell ja luumäki olisivat tämän tutkimuksen mukaan kaikki erillisiä kantoja, vaikka ne oli jo poistettu säilytysohjelmasta. Ja tutkijat löysivät mahdollisesti kokonaan uuden erillisen kannan!

Uusi kanta löytyi hämeen- ja savitaipaleen kantojen SISÄLTÄ: molemmat kannat näyttää olevan isolta osalta mixejä muista kannoista (häme: paljon luumäkeläistä, savitaipale: paljon kiuruvetistä), mutta osa yksilöistä olisi edelleen geneettisesti aiemmin tunnistamatonta, uutta "häme-savitaipale" kantaa.

Joilla englanti taipuu ja maatiaisgeenit kiinnostaa, vilkaiskaapa artikkelia! Kaaviokuvia saisi varmaan (viittausten kanssa) laittaa nähtäville tänne munikseen, minä en osaa :-"
:cat:

kaisumaria
araucana
Viestit: 495
Liittynyt: 12 Maalis 2010, 12:38
Paikkakunta: Pyhämaa (Uusikaupunki)

Re: Maatiaiskana tutkimusartikkeli 2020

Viesti Kirjoittaja kaisumaria »

Olipas mielenkiintoista luettavaa, kiitos sulle kissaihminen :smt060
Ei tästä mitään tule, mutta yritetään nyt kuitenkin

caramelliankanat
muna
Viestit: 9
Liittynyt: 24 Elo 2020, 08:11
Paikkakunta: Korpilahti, Jyväskylä
Viesti:

Re: Maatiaiskana tutkimusartikkeli 2020

Viesti Kirjoittaja caramelliankanat »

Hyvä että linkitit tämän artikkelin tännekin! Tämä häme-savitaipale-tilanne on tosiaan mielenkiintoinen (näin hämeenkannan säilyttäjän näkökulmasta), toivottavasti tulee myös lisää tietoa aikanaan siitä, mitä on tuo oranssi geeniperimä. Tästä artikkelistahan oli tiivistelmää suomeksi viime vuoden säilytysohjelman vuositiedotteessa https://tinyurl.com/yamcahhx (PDF tiedosto). Tuo tiedote kannattaa muutenkin lukaista (jos ei vielä ole ehtinyt), siinä on viimeisimmät valmiit numerotiedot eri kanakantojen määristä.
Hämeenkannan säilyttäjä :smt049

Vastaa Viestiin