Kauanko odottaa myöhäistä kuoriutumista?

keskustelua koneellisesta haudonnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Iisakinhovi

Kauanko odottaa myöhäistä kuoriutumista?

Viesti Kirjoittaja Iisakinhovi »

Haudontapäivä numero 23 lähestyy loppuaan. Kaikissa munissa elävä tipu, liikettä näkyy läpivalaisussa ja välillä munat heilahtelee itsestään. Hautomakoneessa on luultavasti ollut liian viileää (37-38, joinain öinä laskenut pariksi tunniksi 36 asteeseen) ja liian kosteaa (alussa n 50-55%, lopussa n. 60%). Voinko siis jotenkin päätellä, onko kyseessä liiasta kosteudesta "turvonneet" tiput vai alhaisesta lämpötilasta johtuva hidastunut kehitys? Onko molemmat yhtä huonoja diagnooseja, vai voiko hitaastikehittyneet vielä kuoriutua elinkelpoisina?

Tiput eivät piipitä, eikä yhdessäkään ilmatilassa näy nokkaa. Pari päivää sitten oli näkyvissä vielä verisuonia siellä täällä ilmatilan reunassa niillä kohdin, jossa tipu ei peittänyt näkyvyyttä. Tänään ne olivat lähes kadonneet ja ilmatilakin on kasvanut reilusti parissa päivässä. Sen sijaan liikkuminen (munien itsestään keikkuminen) on mielestäni hieman vähentynyt. Mitä luulette, onko nämä kaikki kuolemaan tuomittuja, kuten epäilen? Ainakaan niitä ei ymmärtääkseni voi tässä tilanteessa vielä auttaa?

Jos toivoa kuoriutumisesta on, onko nämä joka tapauksessa suurella todennäköisyydellä jotenkin viallisia? Esimerkiksi kääntelyhän on lopetettu silloin 18. haudontapäivän jälkeen. Jossain keskustelussa mainittiin sekin, etteivät yliaikaiset tiput usein selviä, kun ovat käyttäneet ruskuaispussin sisällön ikään kuin liian aikaisin verrattuna normaaliajassa kuoriutuviin..?

Seuraava satsi on nyt toisessa koneessa 38-39 asteen lämpötilalla ja 45-50% kosteudella, toivottavasti edes sieltä tulisi tipittäjiä. Kummassakaan koneessa ei siis ole tuuletinta vaan ilma poistuu yläosan aukoista. Lämmönlähteenä on hehkulamppu, ja lämpömittari mittaa koneen ilmatilasta eikä kosketa munia. Se on ikään kuin "yhtenä munana" tyhjällä paikalla eli kertoo sen lämmön, joka munien kuumemmassa päässä on. Toinen lämpömittari on munien "takana" ja näyttää kaksi astetta vähemmän. Digimittari vapautuu vielä lisäksi käyttöön sitten, kun nuo ekat poistetaan toisesta koneesta. Kosteutta olen mitannut kuiva-märkä lämpömittariparilla, mutta ongelmien takia tilauksessa on nyt oikea kosteusmittari, jonka sitten aion kalibroida sillä suolatestillä. Mitä muuta tässä ekassa yrityksessä on voinut mennä pieleen???

Munat ovat oman kanan munia, hed. pros. 100 ja ekasta satsista 1/4 meni kesken kahden viikon paikkeilla, muuten kehittyneet täysin oppikirjan mukaan. Tokassa satsissa nyt vaan kolme munaa, kaikissa kaikki näyttää hyvältä (vielä). Sellainenkin tuli mieleen, että tietämättömyyttäni tömäytin noi ekat suoraan jääkaapista koneeseen, kun en oikeastaan edes uskonut, että lähtisivät kehittymään (eka haudonta, nuori kukko yms.). Voiko se hidastaa kehitystä näin paljon, vai onko se alun perinkin tehny tästä tuhoon tuomitun yrityksen?

Ahdistavaa olla munanmurhaaja kaiken tän odotuksen ja vaivan jälkeen... :smt019

* Muokkasin pari tekstiin livahtanutta pientä ajatusvirhettä.

Iisakinhovi

Re: Kauanko odottaa myöhäistä kuoriutumista?

Viesti Kirjoittaja Iisakinhovi »

Meinasin kiikuttaa munat vessaan (=pilkkopimeä tila) viimeistä läpivalaisua varten, niin eiköhän yhdestä alkanu kuulua suivaantunu piipitys! Hyvä etten pudottanu, äkkiä takas koneeseen ja nyt tulisilla hiilillä seuraan , milloin (jos milloinkaan) ilmestyy ensimmäinen reikä. Kaks muuta jäi edelleen epäselviks, mutta toi nyt piippaava oli se, joka aamulla liikku vähiten, joten ehkä ne muutkin vielä..? Toi on muutenkin ollu koko ajan "rauhallisin" muna. Hulluuteni on tainnut saavuttaa uuden tason, tää on niiiiin jännää! :smt054

Iisakinhovi

Re: Kauanko odottaa myöhäistä kuoriutumista?

Viesti Kirjoittaja Iisakinhovi »

Jatkanpa itsekseni höpisemistä siltä varalta, että tästä on jollekulle myöhemmin hyötyä. Aamuyöstä ilmestyi reikä kuoreen, ja reipas kiroilu kuuluu edelleen pienestä nokasta. Kosteus on nyt 70 ja 75 prosentin välillä, yritän saada sen vielä vähän nousemaan ennen töihin lähtöä. Äitiysvapaa pitäs olla "kana"emoillakin!

Illalla läpivalaisin kuitenkin ne toiset munat, yhdessä näky liikettä ja nokka ilmatilan reunalla. Se on kuitenki ollu ihan hiljaa, joten en oo kauheen toiveikas.. Onneksi muuan toinen kanafarmari on luvannu ottolapsen kaveriksi tälle, mikäli kuoriutuu ja jää henkiin, eikä muita kuoriudu.

Iisakinhovi

Re: Kauanko odottaa myöhäistä kuoriutumista?

Viesti Kirjoittaja Iisakinhovi »

Meillä on terve tipu :smt060

Kuoriutui tänään puoli kuuden aikoihin itsenäisesti ja on tosi reipas ja äänekäs. Myös toiseen munaan (siihen missä näin nokan ilmatilassa) on ilmaantunut särö! Se on edelleen ihan selkeästi hiljaisempi, mutta ootellaan ja katellaan..

Jos tämä on ylläpidon mielestä turha yksinpuheluketju, saa poistaa. Kirjoitin aloituksen kun halusin apua ja neuvoja kokeneemmilta, nyt en enää tässä asiassa tarvitse :smt001

Annir85

Re: Kauanko odottaa myöhäistä kuoriutumista?

Viesti Kirjoittaja Annir85 »

Onnittelut!
Ei ole turha ketju, ainakaan minun mielestäni :smt002

Täällä myös odotellaan matti- ja maijamyöhäisiä kuoriutuvaksi. Tänään on jo 23. haudontapäivä. Juuri äsken kuoriutui yksi tipu valtavan piippauksen saattelemana. Eilen illalla katselin miten munat pikkaisen heilahtelivat, odottelen siismedelleen josko joku vielä ulos pääsisi. Ensimmäinen tuosta haudontaerästä kuoriutui normaalisti 21.päivänä, osa 22.päivänä ja nyt tuo yksi.
Sitä jäin miettimään, että voiko postin kautta tulleilla munilla olla viivästynyttä kuoriutumista paketin ehkä huonon kohtelun vuoksi? Omat munat, tai siis omien kanojen munat on olleet ihan ajallaan kuoriutuneita samalla koneella.

Iisakinhovi

Re: Kauanko odottaa myöhäistä kuoriutumista?

Viesti Kirjoittaja Iisakinhovi »

Tavallaan kiva kuulla että on kohtalotovereita :smt001
Mullahan kuoriutu toi eka eilen, eli ööö... 24. haudontapäivänä. Tänään aamuyöstä (eli päivän 25 puolella) kuoriutu toinen, ja viimeinen piippaa edelleen koneessa. Eka tipu on pirteä, söi vähän jo ja kakkasi, sekä joi muutaman pisaran pipetistä.

Toinen tipu oli pienempi (niin oli kyllä munakin) ja sillä oli pieni ruskuaispussin rämmäle mukana. Oli kuitenkin jopa reippaampi kuin ensimmäinen aluksi, mutta nyt selvästi apaattisempi. Sillä on myös kippura kinner (onko se nivel edes kanoilla sen niminen?) toisessa jalassa, eikä pysty kävelemään. Annoin sokerilla ja vitamiineilla terästettyä vettä, mutta katsotaan nyt, ei siitä välttämättä tule enää kunnollista... :smt022 Harmittaa, se oli niin ihanan keltainen ja päässä ruskea raita, olisin erityisen kovasti halunnu pitää sen, kun ennestään kaikki on mustia ja niin näyttäis olevan myös toi toinen tipu.

Ekallakin tipulla oli vaikeuksia opetella kävelemään kun jalat oli aluksi vähän hassussa asennossa ja voimattomat. Nyt kuitenkin jalat suorassa ja kantaa hyvin, vaikka tasapainossa vielä onkin hiottavaa :smt037 Olen varmuuden vuoksi tarjonnut muussattua kananmunaa ja vettä suoraan nokan eteen, kun on tuo liikkuminen niin epävarmaa vielä. Ei kai se pakollista vielä olisi, mutta hyvin tuntuu maistuvan. Toivottavasti oppii silti vielä syömään kupista...

Tsemppiä teille, toivotaan terveitä tipuja! Jos tuo vielä koneessa piipittävä noudattaa samaa kaavaa kuin sisaruksensa, saattaa venähtää jopa 26. vuorokauden puolelle. Saa nähdä minkälainen kippuravarvas se sitten on ja pääseekö ylipäätään näkemään päivänvaloa. Noi jalkavaivat sun muut ongelmat on vissiin yleisiä näillä mattimyöhäisillä (haudontaolosuhteethan niillä on pielessä ollu, kun on niin hitaasti kehittyneet).

aloittelevakananen

Re: Kauanko odottaa myöhäistä kuoriutumista?

Viesti Kirjoittaja aloittelevakananen »

Miten kävi kolmannen kanssa jos saan udella?

Iisakinhovi

Re: Kauanko odottaa myöhäistä kuoriutumista?

Viesti Kirjoittaja Iisakinhovi »

Hyvin kävi! Mätkähti kuorestaan 25. haudontapäivänä kello 15:15, ja on koko ajan ollut tipueen reippain :smt003 Kippurajalkainen keskimmäinen tipukin on edelleen mukana porukassa, mutta edelleen jatko näyttää epävarmalta. Googlettelun tuloksena uskoisin, että sillä on akillesjänne sijoiltaan. Katsotaan, jos sen saisi vielä paikoilleen, kun tipu kuitenkin syö ja juo reippasti, eikä kaveritkaan tunnu kiusaavan.

Hirveää vauhtia nuo kasvaa, siipisulkia pukkaa jo! :smt055 jännä nähdä minkä värisiä tulee aikuisena. Vanhemmat pääväriltään mustia (ei tietoa mitä rotuja niissä on), tiput "pingviininvärinen", keltainen ja ruskea. Kiva kun tuli kaikki eri värisiä niin on helppo erottaa kuka on kuka.

Mitenhän Annir85:n tipueelle lopulta kävi?

Annir85

Re: Kauanko odottaa myöhäistä kuoriutumista?

Viesti Kirjoittaja Annir85 »

Toinen kuoriutui vielä 23.päivänä. Yhtä avitin, mutta ei olis kannattanut, jouduin lopettamaan sen. Kauhean turvonnut niska oli tipulla. Eikä kyennyt liikkumaan. :smt009

Iisakinhovi

Re: Kauanko odottaa myöhäistä kuoriutumista?

Viesti Kirjoittaja Iisakinhovi »

Höh, harmin paikka :( Millä te olette noita tipuja lopettaneet? Mulla on luultavasti edessä ton kippuran kanssa... Kirves tuntuu vähän ronskilta noin pienelle, mutta en halua, että siinä jää mitään arvailujen varaan, vaan takuuvarmasti kerrasta poikki. Olis kiva jos pystyis hoitaan homman täällä sisällä lämpimässä, en halua mitään ylimäärästä epämukavuutta tipulle siinäkään vaiheessa.

Annir85

Re: Kauanko odottaa myöhäistä kuoriutumista?

Viesti Kirjoittaja Annir85 »

Noin pikkuiset on vielä niin heiveröisiä, että vakaalla kädellä kalautan halolla päähän niin se on siinä. Ei jää arvailujen varaan kyllä mitään. Ei se kivaa puuhaa ole, mutta kanoja kun pitää niin täytyy kyetä hätälopetukseenkin tarpeen vaatiessa. Ei saa liikaa tunteilla.

Iisakinhovi

Re: Kauanko odottaa myöhäistä kuoriutumista?

Viesti Kirjoittaja Iisakinhovi »

Mielestäni se, että haluaa eläimelle mahdollisimman rauhallisen ja tuskattoman lopun, ei ole liikaa tunteilua. Samahan se on kaikkien eläinten kanssa, ei pelkästään kanojen. Niin kauan hoidetaan, kun toivoa paremmasta on ja kun ei ole, lopetetaan. Tai näin meillä, niin hevoset, koirat, kissat kuin kanatkin. Muiden eläinten lopetuksesta huolehtii ell sitten kun on sen aika, mutta oletin tipun lopetuksen onnistuvan vähemmällä kärsimyksellä kotona kuin että lähtisi sitä roudaamaan yhtään mihinkään. Kuten myös kukkopoikien sitten kun siihen ikään ehtivät. Kysyn neuvoja siksi, ettei minulla ole aiempaa kokemusta, en siksi, että jättäisin elukoitani kitumaan oman luonteenheikkouden takia. Uskoakseni viestisi ei toki ollut tarkoitettu henkilökohtaiseksi, enkä siis loukkaantunut, mutta harmittaa kun usein tästä aiheesta keskustellessa saa vähän turhan herkästi joko kukkahatun päähänsä tai sitten sanotaan tunteettomaksi...

Tämä nyt meni kyllä ohi aiheen ja railakkaasti :smt003 Nautitaan noista terveistä tipuista, ja hoidetaan ne kolkkaushommat tahoillamme kun niiden aika on. Mukavaa tipukevättä, toivotaan että kasvavat terveiksi ja vahvoiksi kanoiksi. :smt002

Iisakinhovi

Viisaammat hoi, mikä on kun ei onnistu?!

Viesti Kirjoittaja Iisakinhovi »

Poistin viestin, kun ei ilmeisesti ollut sääntöjen mukaan kirjoitettu ja oikeaan paikkaan laitettu. Anteeksi, taidan tyytyä jatkossa vain lueskelemaan muiden aloittamia juttuja ja myyntipalstaa. Tämä foorumi taitaakin olla tarkoitettu kokeneemmille lintuihmisille. Jotenkin noissa vanhoissa ketjuissa on niin mukava auttavainen ja yhteisöllinen tunnelma, mutta on tainnut hiljentyä aika tavalla muutaman vuoden takaisesta..? Poistaisin itseni täältä, jos se olisi mahdollista. Kiitos kaikille joilta sain neuvoja niitä tarvitessani :smt003 Hyvä tietopankki tämä kyllä on, kun vaan jaksaa kahlata läpi vanhoja keskusteluja tai osaa hakea oikeilla hakusanoilla!

Avatar
Aleksandra
kyyhky
Viestit: 924
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Viisaammat hoi, mikä on kun ei onnistu?!

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Iisakinhovi kirjoitti:Poistin viestin, kun ei ilmeisesti ollut sääntöjen mukaan kirjoitettu ja oikeaan paikkaan laitettu.
En tiedä, mihin viittaat tai mitä poistamassasi viestissä luki, mutta vastaan silti. :smt003 Arvaus: olisko ollut kyse siitä, että samaa jatkumoa ja aihetta olevat viestiketjusi on yhdistetty yhdeksi ketjuksi? Näissä tapauksissa on tarkoitus helpottaa keskustelun seuraamista ja sitä myötä edesauttaa vastaamista. Tällä yritetään myös pitää viestiketjujen määrä edes jossain rajoissa, jotta tiedon haku olisi käyttäjille helpompaa. Yhdistelyä ja ketjujen siirtoa toiseen paikkaan tehdään kirjoittajasta riippumatta tarpeen mukaan. Joskus yhdistämme jopa eri kirjoittajien aloittamat viestiketjut, jos ne käsittelevät samaa aihetta. Saadaan parempia tietopaketteja.

On totta, että aktiivisia kirjoittajia on täällä vähemmän kuin ennen. Siksi vastaukset voivat viipyä. Eikä foorumi tosiaankaan ole tarkoitettu vain kokeneemmille lintuihmisille. (Mun mielestä aloittelijat saavat kyllä ihan hyvin neuvoja täältä...) Eli saa kysyä! :smt001
Alhoja elämän ilona.

terttuliini

Re: Kauanko odottaa myöhäistä kuoriutumista?

Viesti Kirjoittaja terttuliini »

Moi vaan kaikille.
Olen paljon lueskellut täällä ja nyt vasta kirjoittelen ekaa kertaa kun tuntuu toivottomalta.
Haudontapäivä 23 ja ei mitään, ei niin mitään tapahdu! Ei heiluntaa vaikka kuinka tuijottais eikä ääniä eikä reikiä. Tipunen hengissä munassa,punerrusta ja muutamia verisuonia näkyy hieman siinä ihan ilmataskun vieressä.Liikettä aavistuksen ilmatilan niinkuin alapuolella. Ei siis ainakaan mitään terävää nokkaa, ehkä jotain haivenia...
Lämmöt seilannut 37,5-38,8 ja välillä humpsahtanut toviksi 40. Kosteus seilannut 50-60 tietämillä koko haudonnan ajan. Omatekoinen munala jossa ei tuuletinta vaan reikiä ympäriinsä.
Mä en nyt tiedä että nostanko mä kosteutta jo vai hukkuuko se raukka kun ei näy nokkaakaan ilmatilassa?

Menetän hermoni sitte ihan juuri....

Vastaa Viestiin