Epäonnistunut kuoriutuminen/haudonta

keskustelua koneellisesta haudonnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Munaakkeli

Epäonnistunut kuoriutuminen/haudonta

Viesti Kirjoittaja Munaakkeli »

Hei kaikille!

Uskon kyllä, että foorumin uumenista löytyisi penkomalla vastaus seuraavaan kysymykseeni, mutta kysynpä silti josko joku voisi kertoa pian, mikä haudonnassamme meni vikaan...

Eli meillä oli n. 60 fasaanin munaa hautomakoneessa. Lämpötila oli 36'c koko haudonnan ajan ja kosteus% 55-60.

Eloonjääneiden määrä tällä hetkellä ruhtinaalliset kaksi poikasta :smt011

Suurin ongelma oli kehittymättömät munat, joihin ei tullut edes munahampaan reikää ja niitä oli yli puolet.
Seuraavaksi suurin ongelma oli munahampaallaan reiän aikaan saaneet poikaset, jotka parin vuorokauden piipityksen päätteeksi nakkasivat lusikan nurkkaan.(Kuolivat.)
Sitten omituisin vika: vammaiset poikaset. Monenlaista vaivaa on nyt nähty, ja lopputuloksena on ollut hiippakunnan vaihdos jokaisen kohdalla, paitsi siis näiden kahden ihmetipun jotka sattuivat olemaan terveitä.
Jalkavammaisia oli ainakin 4, joilla siis ei auennut varpaat koukkuasennosta. Yhdellä jos toisella toinen jalka sojotti sivuun ihan kummasti, eikä se saanut koukistettu sitä alleen.
Sitten oli niitäkin, jotka oppivat syömään ja juomaan jne. mutta menivät ja kuolivat ihan nuin vain. :smt013

Onko vika mahdollisesti sisäsiittoisessa muna-aineksessa, hautomaolosuhteissa, munien mahdollisesti liian pitkässä varastoimisajassa/säilytysmenetelmissä, ovatko edellämainitut ongelmat tyypillisiä, jos munankääntäjä on ollut huolimaton...?

Onko kokemuksia näin surkeasta haudontamenestyksestä?

Eipä huvita ryhtyä uuteen rupeamaan, kun 60 munasta saadaan 2 elinkelpoista (ainakin vielä) poikasta.

Kiitos jo etukäteen sille, joka viitsii vastata.
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Oohan vähän varovainen niitten hengissä olevien kanssa, fasunpoikaset hukkuu/ kylmettyy tosi helpolla(ovat aika kömpelön avuttomia). Vakaalla yhden munasatsin haudontakokemuksella fasuista: mulla oli silloin 4 vuotta sitten kuoriutumisprosentti jotain 50-55% tieppeillä( en muista enää ihan tarkkaan, kun oon muita hautonut sen jälkeen). Meidän hautomakoneen termari on asennettu( elekrtoniikkapiiri) 37,5 asteeseen eli on siinä tai tai vähän yli. Kosteus on ollut tota luokkaa kuin sulla, ja lopussa oon suihkinut munia ja seinämiä.

Heldelmättöittymättömyys tietty voi olla yks syy, jos ei oo munassa mitään tapahtunut, sukusiittoisuus voi olla toinen(mää hommasin eri puolilta suomee emolinnut, jotka oli ihan eri värisiäkin) tai sitten yks mahdollisuus, joka meillä ainakin tänävuonna vei kalkkunanmunia ulkotarhassa, huhti- toukokuun pakkaset.(ainoot kuoriutuneet oli niitä joiden emo kerkes aloittaa haudonnan ennen kylmää jaksoa).. ja ne pölli sitten se penteleen villikissa.

Kanoilla saattaa lisäksi olla syynä liian vanhat emolinnut, ja miks ei sitten fasuillakin, kun ovat peltokanoja.

Avasitko munia, oliko niissä mitään kehityksen merkkiä( yököttävää hommaa)
Viimeksi muokannut maunu_muori, 18 Kesä 2008, 08:12. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

Eikös tuo hautomalämpötila ole liian alhainen? Entä nostitteko kosteutta sitten kuoriutumisaikaan. Käsittääkseni viallisia tipuja ja munaan kuolleita täysin kehittyneitä tapauksia tulee nimenomaan häikistä hautomaoloissa.
dripple

Viesti Kirjoittaja dripple »

Kyllä tuo hautomislämpötila on ollut ihan liian alhainen. Pitäisi olla ainakin sen 1,5 astetta korkeampi. Ja kenties sitä kosteuden loppunostoa ei sitten tehty.
Munaakkeli

Viesti Kirjoittaja Munaakkeli »

Kiitos pikaisista vastauksista!

Availin munia, joihin oli jäänyt vain nokka näkyviin. Niissä oli ihan oikean näköisiä poikasia, mutta hengettömiä.
Täysin hiljaisia munia ei availtu. Olisi kyllä pitänyt...

Se on kyllä tosi, että nuo elossa olevat poikaset olivat aika itsetuhoisia juuri ekoina kolmena päivänä... Nyt näyttävät voivan oikein vahvasti, mutta edelleenkään kurkkupurkin kantta suurempaa juoma-astiaa ei tipu.
iracarita

Viesti Kirjoittaja iracarita »

Fasut vaikuttavat aika vaikeilta, vaikken kyllä voi vielä kehua liiemmin kanojenkaan konehaudonnalla. Kokeilinpa siis tuota fasujen konehaudontaa minäkin. Sain noin 30 munasta kuoriutumaan kahdeksan poikasta, jotka yksi toisensa jälkeen kuolivat pois. Pisimpään eli poikasista yksi neljän päivän vanhaksi.

Kuten tuossa jo aiemmin mainittiin, tuntuisi haudontalämpötila olleen liian alhainen. Itselläni se oli 37,5-38, kun haudoin yhtä aikaa kananmunia. Haudontakosteus minulla oli myös tuon 55-60 prosenttia. Itse en kyllä saanut varsinkaan kuoriutumisvaiheessa pidettyä kosteutta tasaisena, joskin parhaimmillaan se oli noin 80.

Jotenkin minulle jäi sellainen mielikuva, että fasulla ehkä pitäisikin tuo kuorimiskosteus olla aika jytäkkä, kun kuoret ovat niin tiiviitä? Liekö tuolla mitään oikeaa merkitystä, vai päteekö kaikkiin muniin rodusta riippumatta samat lämpötila-ja kosteussuositukset?

Myös minun kuoriutuneilla, ensiksi henkensä heittäneillä tipuilla oli jalkojen kanssa ongelmia. Jalat eivät olleet koukkuiset, vaan ne eivät tahtoneet pysyä mahan alle taivutettuina, oikenivat siis.

Minun fasunpojat olivat pienimpien kananpoikasten seassa ja pari taisi tulla murjottua ihan jo sen vuoksi. Jälkeenpäin kuulinkin, ettei fasutiput pärjää oikein toisten tirppojen kanssa, Omien havaintojeni mukaan, fasutiput myös oppivat paljon huonommin syömään ja juomaan kuin kanantiput.

Ja vielä noista omista epäonnistuneista. Pari kuoriutuvaa fasutipua hyytyi ihan loppumetreille. Tekivät siis kuoreen vain reiän. Ja liki kaikissa kuoriutumattomissa oli aika isoksi kehittynyt poikanen. Vain 3-4 munassa ei ollut kehitystä tapahtunut. Itsekin pelkäsin kevätkylmiä, vaikka yritinkin kerätä munat päivittäin niin, ettei niitä jäänyt yöksitarhaan.

Vaikeita ovat. Tuo siitoslintujen ikäkysymys on mielenkiintoinen. Omat kanani ja kukkoni (tarhassa 4 kanaa ja kukko) ovat nyt 5-6-vuotiaita. (Haussa olisi myös uutta kantaa, vinkvink!) Kolme kanoista hautoo parhaillaan tarhassa omissa yksiöissään. Tipujen pitäisi kuoriutua ihan hetkenä minä hyvänsä. Jännä nähdä kuinka hyvä onnistumisprosentti linnuilla itsellään on.
Munaakkeli

Viesti Kirjoittaja Munaakkeli »

Kaksi eloonjäänyttä pärjäilevät oikein hyvin, ovat reippaita ja kokeilevat siipiensä uusia sulkia. Myös Mikko-viiriäinen jaksaa hyvin eikä yhteiselo poikaslaatikossa tunnu olevan ollenkaan vaikeaa fasujen kanssa. Koko porukka ruokailee ja juo innokkaasti.

Se munan kuori ja sisäpuolen nahkakuori ovat todellakin hyvin sitkeitä ja meidänkään suihkutteluista ei ollut niiden kohdalla apua, jotka saivat nokkansa näkyviin munasta.
iracarita

Viesti Kirjoittaja iracarita »

Viirut ovat varmasti sopivia seuralaisia fasunpojille, kun ovat pienempiä! :smt001

Meillä kuoriutui eilen fasukanan alla ensimmäiset poikaset. Tänä aamuna yksi tipu jo piiperteli emonsa vieressä uteliaana. Emo onneksi hautoo vielä tunnollisesti. Toisenkin kanan alla näytti olevan elämää, siihen malliin täti kohenteli olemustaan.

Kaikki kolme kanaa kuitenkin hautovat vielä ihan täyttä päätä ja se on hyvä. Kaikilla taisi olla munia toistakymmentä kappaletta allaan.
Vastaa Viestiin