Minkälainen tuuletus kanalaan?

lintulat, tarhat jne.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Minni

Minkälainen tuuletus kanalaan?

Viesti Kirjoittaja Minni »

Hei!

Kanala on suunnitteilla vanhaan hirsiseen navetanosaan. Kanala tehdään pienemmäksi kuin hirsinen tila, n.4m2, 2 seinää hirttä ja toiset 2 seinää rakennetaan, eristys uretaanilevyä rakennettaville seinille. Kanalan pinnat maatilavanerista tai filmivanerista. Nyt siellä on vain maalattia, mutta lankuista ja vanerista tulee siis lattia. En tiedä, meneekö selitykseni täysin oikein, isäntä suunnittelee ja tekee kuitenkin kanalan. :smt001 Hirsiseinällä on ikkuna, joka on niin huonokuntoinen, että korvataan toisella (2-lasinen).

Tarkoitus olisi tehdä kestopehku ja lämpölamppu lisänä. Tuota ilmastointia kanalaan olen miettinyt. Mikä on riittävä ja mikä jo liikaa? Tuloilmalle oma venttiili pehkun yläpuolelle ja kattoon ilmastointiputki? Kuinkakohan iso? Ja olisko siinä hyvä olla tuulituuletin vai vetäisikö se talvella kanalan kylmäksi? Kestopehkusta kuitenkin tulee kosteutta ja mahdollisesti ammoniakkia, niin pitäisi olla hyvä tuuletus?

Niin, ja suunnitteilla on 3 kanaa, ehkä 1 kukko lisäksi. :smt001

T_intti
kana
Viestit: 93
Liittynyt: 08 Touko 2016, 18:43
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Minkälainen tuuletus kanalaan?

Viesti Kirjoittaja T_intti »

Mie tuun vakoilemaan tätä ketjua. Sama mietinnässä täällä :) Meille tulee myös kestopehku.
Kanoja: alho, sekuleita, sussex, rokkeja, muninta hybridi
Ankkoja: Myskiankkoja, sekoituksia
Kalkkunat
Helmikanat tulossa.

Avatar
nana
kana
Viestit: 75
Liittynyt: 13 Heinä 2015, 19:35

Re: Minkälainen tuuletus kanalaan?

Viesti Kirjoittaja nana »

Itselläni on erikseen kesäkanala ja talvikanala. Talvikanalan lattia on betonia jossa kuivikkeet, eristys normieristys eli villat ja tuulensuojalevyt ja ulkopuolella laudoitus sekä kosteussulku. Tuuletus on 4 paikassa lattianrajassa avattavin ritilöin ja 2 katonrajassa suljettavat tuuletusventtiilit. Lämpötila on + 5 ja pakkasvahdilla yleensä mennään ja se riittää lämmitykseksi. Varoilta on 2 patteria ja säteilylämmitin, ei niitä ole juurikaan tarvinnut.

Ammoniakki alkaa haista melko pian, siksi haravoin päällikerroksen pari kertaa viikossa pois ja lisään uutta. Noin kerran kuukaudessa talvisin vaihdan kaikki pois lattiaa myöten ihan omasta mukavuudesta johtuen koska minusta on kiva seurustella parven kanssa. Eikä keväällä ole sitten isoa puhdistusurakkaa edessä, vain normipuhdistus ja painepesurilla koko kanalan pesu.

Kesäkanalassa on luontainen tuuletus, kulkuaukon ja oven raon kautta sekä yhdellä seinällä avattava venttiili. betonilattia. Lämmityksenä on vain lämpölamppu tarvittaessa. Eristys on lautaseinä ja tuulensuojalevy sisäpuolella. Katossa on laudan päällä muovitettu peltikattolevy ja sisäpuolella eristyskangas. Yksi seinä on eristetty vuorivillalla ja siinä on orret.

Talvikanalan koko on 35 neliötä ja siinä on tällä hetkellä 2 hoitokukkoa omissa tarhoissaan sekä omia 10 yksilön parvi. Talvikanalassa on myös katollinen ulkoilutila (todella pieni eli 3 m x 1,5 m, sitä kautta voi hyvin tuuletella samalla parvi ulkoilee jopa kovilla pakkasilla.
Maatiaiskanoja (Hämeenkanta & Lindellinkanta), lihaviiriäisiä, japaninviiriäisiä, koira (käyttölinjainen saksanpaimenkoira). Facebook munisjengi. Blogi kotirinne.blogi.net

Goodman
kana
Viestit: 106
Liittynyt: 26 Tammi 2016, 19:40

Re: Minkälainen tuuletus kanalaan?

Viesti Kirjoittaja Goodman »

Minä virittelin jokin aika sitten talvikanalaani "koneellisen" ilmanvaihdon. Toteutin homman laittamalla vanhan laitetuulettimen tuloilma-aukkoon ja väliin ajastin. Nyt säätelen ajastinta sääennusteiden mukaan; kun iltapäiviksi luvataan reilusti plusasteita, puhallin hurisee muutaman tunnin kerrallaan ja jos luvataan yöpakkasia, niin puhallin on hiljaa. On toiminut omasta mielestäni ihan jees ja kanalassa on ainakin aikaisempaa raikkaampi ilma.

Avatar
nana
kana
Viestit: 75
Liittynyt: 13 Heinä 2015, 19:35

Re: Minkälainen tuuletus kanalaan?

Viesti Kirjoittaja nana »

Ei olekaan hullumpi ajatus. Itselläni on tipulassa koneellinen imuri. Ei mitään hajuhaittoja.

Kanalassa yhä vaihdan pehkut kerran kuukaudessa en käytä kestopehkuja lainkaan. Ei ole hajuhaittoja
Maatiaiskanoja (Hämeenkanta & Lindellinkanta), lihaviiriäisiä, japaninviiriäisiä, koira (käyttölinjainen saksanpaimenkoira). Facebook munisjengi. Blogi kotirinne.blogi.net

Vastaa Viestiin