Talvikanalan tekoa!

lintulat, tarhat jne.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

kuukäveliä

Talvikanalan tekoa!

Viesti Kirjoittaja kuukäveliä »

Moro! :smt006
Eli olen aloittelemassa talvikanalan tekoa. Minulla ei ole oikeastaan mitään kokemuksia kanoista, mutta tässä syksyllä tuli mieleen et nyt pitäs saaja kanoja. Suunnittelin maatiaisia. Elikkä nyt tarvittaisiin hyviä neuvoja. Ajattelin sellasta harkkojen päälle tulevaa. Riittäskö kooksi 110cm*300cm. Kuinka monelle kanalle ja kukolle tommonen ois. :smt017 .Tässä asioita mihin tarviisin vastauksia.
- Minkä kokonen tarha?
- Kuinka paksusti villaa seiniin ja kattoon?
- Jos pohjalle laittaa kesto pehkut, tarviiko pohjaa eristää?
- Kannattaako tehdä eteistilaa missä säilyttää esim. viljat?
- Haluaisin myös viiruja niin voiko niitä pitää kanojen kanssa?
Siinä nyt muutama asia mihin pyytäisin neuvoa.
Kiitos etukäteen vastauksista! :smt003
SannaKle

Re: Talvikanalan tekoa!

Viesti Kirjoittaja SannaKle »

Rakennusasioista en osaa niin sanoa mutta suosittelisin tekemään heti alkuun kunnon kokoisen kanalan. 3m2 kanalaan ei hirveästi mahdu. Meillä on tällä hetkellä 8m2 talvikanala käytössä jaettuna kahteen osaan eri laumoilla. Toisessa osassa on 6 lintua ja toisessa 8 ja minusta on jo hieman pieni. Tämä homma kun yleensä leviää käsiin niin että niitä lintuja on kohta 30 :D Ja tosiaan viljoille ja muille ruoka ja hoitotarvikkeille kannattaa tehdä oma tilansa. Ne säkit ja astiat ja kuivikepaalit vie äkkiä useamman neliön.
grazjsw

Re: Talvikanalan tekoa!

Viesti Kirjoittaja grazjsw »

Seiniin eristettä 100mm + 50mm vaakakoolattuna väliin höyrysulku. ulkopintaan tuulensuoja levyt. yläpohjaan eristettä minimissään 300mm
Meillä talvikanalan koko 25m2 lämmityksenä vanha saunan kamina.
kuukäveliä

Re: Talvikanalan tekoa!

Viesti Kirjoittaja kuukäveliä »

kiitoksia neuvoista! Eli pitää piirtää isommat piirrustukset.
Eme

Re: Talvikanalan tekoa!

Viesti Kirjoittaja Eme »

Mielestäni lattia kannattaa eristää, vaikka aikoisi laittaa kestopehkun. Kanalassani on rossipohja, jossa on eristeenä 100mm finnfoamia ja ainakin näillä keleillä se ei ole tuntunut kylmältä vaikka meillä ei ole kestopehkua. En usko eristetyn pohjan haittaavan kestopehkun toimintaa, päin vastoin, kovilla pakkasilla uskoisin pehkun tuottaman lämmön karkaavan maan matosille, jos ei lattiaa ole eristetty. Suosittelen eteistilan tekemistä myös, siihen on mukava jättää sitten kanalassa tarvittavat työkalut ja rehu/siemensäiliöt. Toki ruokien pitää olla tiiviissä pakkauksissa, joissa on myös kannet, ettei hiiret ja rotat ihan ensimmäisenä löydä niitä. Eteisen ei ole pakko olla lämmintä tilaa, eli sen eristyksestä voinee hiukan karsia, jos on budjetti tiukilla. Ja jos aikoo pitää eteisen kylmänä (eli ei laita erillistä lämmitintä), mutta kuitenkin eristää sen, tämä pitää huomioida seinän rakenteessa.

Kylmänä pidettävään tilaan ei saa laittaa muovia seinään lainkaan, vaan pitäisi olla sisäpinnassa ilmansulkupaperi ja ulkopinnassa tervapaperi/tuulensulku. Kylmän tilan eristeenä pitäisi myös käyttää kosteutta siirtävää puukuitueristettä, ei mineraalivillaa. Eteisen ja kanalan väliseen seinään tulee tällöin laittaa muovi kanalan puolelle. Eli muovi on aina seinän lämpimämmällä puolella.
hanna

Re: Talvikanalan tekoa!

Viesti Kirjoittaja hanna »

Selluvillaan eivät pyri jyrsijätkään kolojaan kaivamaan. Rapina häviää, kun mineraalivillan vaihtaa selluun. Villaan saavat pirut aikamoisen energiahävikin puuhasteltua.
cinerea

Re: Talvikanalan tekoa!

Viesti Kirjoittaja cinerea »

Jatkan samaan. Meille täysin kananoviiseille kymenlaaksolaisille on tulossa taajamaan viiden kanan ympärivuotinen harrastemaatiaiskanala. Parven koko jää viiteen koska kaupungin säännöt rajoittavat tätä. Pihaa on rajatusti (lue normaali oktalotontti).

Valmista rakennusta ei kanoille ole vaan kaikki tehdään alusta. Mallia olen ottanut leikkimökeistä, Prisman valmisvajoista ja täältä. Varsinaisia piirustuksia ei vielä ole koska kaupunki ei ole vastannut rakennuslupatarve kyselyihin... Yritetään tehdä sellainen, ettei juuri lupia tarvi, eli esimerkiksi ovi tulee vajaa korkuisena mutta onneksi olen vain 159 itse pitkä :smt003

Olen ajatellut, että kanalassa olisi eteinen tarvikkeiden, ruokien jne säilyttämiseen. Oletteko kokeneet hyväksi?

Eristysohjeisiin olenkin jo törmännyt. Vielä on vähän epäselvää tulenko yrittämään kestopehkua (tuskin heti ensitöikseni). Mitä materiaalia/materiaaleja kannattaa sisäpinnoissa käyttää? Jos tekee laudasta homehtuu/mätenee luulisin. Painekyllästetty ei varmaan sisätilaan sovi myrkkyjen takia? Entä sellainen ruskea ns lämpökäsitelty lauta? Kestääkö/toimiiko? Vai onko se mökki vuorattava filmivanerilla sisältä? Minkä lattiamateriaali sopii kestopehkulle ja mikä ei? Voiko katton sisäpinta olla perus lautaa?

Minkälainen tuuletus olisi hyvä? Räppänät muutamaan paikkaan katonrajassa vai? Lautasventtiili tms olisi varmaan oikea nimitys mutta siis se sellainen seinässä oleva pyöritettävä kiekko :oops:

Menee ehkä vähän ohi topicin mutta tähän visusti liittyen kanalan yhteyteen tulee ulkoilutarha tietenkin (vähintään 2 neliötä per nokka mutta niin suuren teen kuin siihen paikkaan sopii). Kysymys liittyy kanojen ulkoilurajoituksiin keväisin. Tarhan päälle tulee jokatapauksessa jonkinlainen verkkokatto, ettei luonnon linnut sinne pääse. Riittääkö se siihen, että kanojen ulkoilutus voisi olla vapaampaa vai pitääkö kanat suojata myös mahdolliselta taivaalta satavalta ulosteelta? Toki osaan tarhasta tulee katto sateen ja auringon suojaksi mutta voiko loppu katto olla verkkoa tms? Ulkonapitokiellon aikana kanojen ulkoilutukseen haetaan joka vuosi lupa vai miten käytönnössä toimii? "Perustiedot aloittavalle kanalliselle" topicin "Kanalarakennus ja tilavaatimukset" linkkiä tavasin mutta siellä mainitaan vain, että "Omat rajoituksensa kevään ulkoiluihin ovat viime vuosina tuoneet lintuinfluenssan vuoksi vuosittain ilmoitetut ulkonapitokiellot sekä tarhattuna ulkoilun mahdollistavat poikkeukset" mutta mitä nuo poikkeukset ovat? :smt017

Kaikki vinkit ja niksit ovat tervetulleita. Munanetissä olen tunteja ja taas tunteja viettänyt mutta pikkuhiljaa alkaa tieto lisäämään tuskaa ja prosessori piippaa yli tietotulvan alla. Paljon olen täältä kyllä oppinut, eli kiitos loistavista keskusteluista ja tiedoista jäsenille :smt038
Eme

Re: Talvikanalan tekoa!

Viesti Kirjoittaja Eme »

Lattiaan kannattaa laittaa muovimatto niin, että se taittuu seinille noin puolen metrin korkeuteen saakka. Tämä mahdollistaa kestopehkun perustamisen myöhemmin, vaikka et sitä heti aikoisikaan käyttää. Siinä olet aivan oikeassa, että kestopehkuun kosketuksissa olevat puupinnat lahoavat kosteuden vaikutuksesta. Seinissä ja katossa voi olla puupintaa, jos ne on hyvin eristetty. Itse huomasin viime talvena, että kosteus tiivistyi yhteen katon nurkista niin, että sinne alkoi muodostua jonkinlaista sienikasvustoa. Kyseisessä nurkassa oli ja ovat edelleenkin katon villaeristeet huonosti paikoillaan, eli huoneilman kosteus tiivistyi kylmään pintaan.

Tuuletus kannattaa tosiaan suunnitella etukäteen hyvin, vaikuttaa paljon kanalan ilmanlatuun. Yksi tai kaksi lautasventtiiliä seinien yläosassa yleensä riittää, usein oviaukkokin vuotaa sen verran, että parantaa ilmanvaihtoa. Kesäaikaa ajatellen kanoille tulee varmaan oma kulkuluukku tarhaan? Tällöin sen auki pitäminen parantaa ilmanvaihtumista ja vähentää tilojen liikaa lämpöä.

Käsittääkseni riittäväksi ulkotarhan kattamiseksi katsotaan verkko, joka estää kanoja olemasta kosketuksissa vesilintuihin. Verkko riittää käsittääkseni myös katon puolelle. Olen myös siinä uskossa, että joka kevät on ilmoitettava maataloussihteerille (vahvistakaa joku, oliko varmasti maataloussihteeri eikä kunnan eläinlääkäri?) aika, jona kanat ulkoilevat, jos ulkoilevat ennen kesäkuun alkua. Kyseessä on kuitenkin vain vapaamuotoinen ilmoitus, ei mikään erillinen luvanhakulomake.

En ole aivan varma asiasta ja voi vaihdella kunnittainkin, mutta käsittääkseni lämpimänä pidettävä eläinsuoja tarvitsee aina rakennusluvan, olivat muut ominaisuudet millaisia tahanta.
cinerea

Re: Talvikanalan tekoa!

Viesti Kirjoittaja cinerea »

Eme kirjoitti:Lattiaan kannattaa laittaa muovimatto niin, että se taittuu seinille noin puolen metrin korkeuteen saakka. Tämä mahdollistaa kestopehkun perustamisen myöhemmin, vaikka et sitä heti aikoisikaan käyttää.
Tuohan on loistava idea! Eipä tullut pieneen mieleenikään. Ja helposti uusittavissa jos jokus menee liian huonoon kuntoon. Loistavaa!
Eme kirjoitti:Kesäaikaa ajatellen kanoille tulee varmaan oma kulkuluukku tarhaan? Tällöin sen auki pitäminen parantaa ilmanvaihtumista ja vähentää tilojen liikaa lämpöä.
Juu tulee, ja avattavat ikkunat, eli kesästä en niinkään ole huolissani.
Eme kirjoitti:Käsittääkseni riittäväksi ulkotarhan kattamiseksi katsotaan verkko, joka estää kanoja olemasta kosketuksissa vesilintuihin. Verkko riittää käsittääkseni myös katon puolelle. Olen myös siinä uskossa, että joka kevät on ilmoitettava maataloussihteerille (vahvistakaa joku, oliko varmasti maataloussihteeri eikä kunnan eläinlääkäri?) aika, jona kanat ulkoilevat, jos ulkoilevat ennen kesäkuun alkua. Kyseessä on kuitenkin vain vapaamuotoinen ilmoitus, ei mikään erillinen luvanhakulomake.
Kai se on sitten uskottava. Monet taudit leviävät ulosteestakin kuten salmonella ja ah aina niin varma lähteinen Wikipedia sanoo lintuinfluenssasta seuraavaa "Taudinaiheuttaja leviää kosketuksen ja ulosteiden välityksellä". Mutta parempi toki näin, ettei tarvitse kattoa kattoa rakentaa koko tarhan yli vaan verkko tms riittää. Minkäslainen verkkokatto olisi muuten paras? Metalliverkkoa vai jotain punosta? Vai kenties naruja/köysiä/siimoja vedetään ristikkoon?
Eme kirjoitti:En ole aivan varma asiasta ja voi vaihdella kunnittainkin, mutta käsittääkseni lämpimänä pidettävä eläinsuoja tarvitsee aina rakennusluvan, olivat muut ominaisuudet millaisia tahanta.
Enpä yhtään ihmettelisi... Tämä on taas niin tätä nykypäivää. :smt013 Toisaalta kuka käskee kertoa, että meidän leikkimökki on eristetty mutta mutta... Kyselin meidän kunnan ihmiseltä fiktiivisestä tilanteesta, että nykyinen naapuri on antanut luvan kanoille mutta he muuttavat pois ja tilalle tulee vähemmän kanaystävällistä porukkaa. Enakkotapausta ei suoraan tällaisesta ollut mutta oli tilanne, jossa naapuri oli ensin antanut luvan ja myöhemmin kieltänyt. Kanat saivat jäädä mutta tilanteen takia kunta teki kanalaan eläinsuojelutarkastuksen mutta myös rakennuspuolelta kävi porukkaa tiloja tutkimassa. Eli kurjaa se sitten on jos joskus syystä tai toisesta jää rakennusluparikkomuksesta kiinni ja tarvii vaivalla rakennettu mökki purkaa ja kanat jää suojatta. Miksi ihmeessä meidän pitää asua taajamassa... ](*,)


Kiitos Eme vastauksista :smt001
Viimeksi muokannut cinerea, 08 Touko 2014, 11:55. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4443
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Talvikanalan tekoa!

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Kevään ulkoilut ilmoitetaan kirjallisesti kunnan eläinlääkärille. Kerrotaan seuraavat asiat:
- lintulajit
- lintujen lukumäärä  
- etäisyys lähimpiin vesistöihin
- ulkotarhan ominaisuudet.
Aberkios

Re: Talvikanalan tekoa!

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

Ketjussa "Onko parakkikanalalle haettava lupa..." on aika kattavasti käsitelty asiaa. Lienee kuitenkin syytä tässäkin yhteydessä tarkentaa paria asiaa.

Kunnan rakennusjärjestyksestä käy ilmi, miten kunnan rakennusvavontaviranomainen suhtautuu talousrakennuksen rakentamiseen kyseiselle paikalle. Kannattaa googlettaa: kunnan nimi rakennusjärjestys. Siis jos asuu Seinäjoella, niin: Seinäjoen kaupungin rakennusjärjestys.

Naapuri ei ole asiassa luvan antaja, joten lupaa ei näiltä kysytä, eikä sanaa "lupa" kannata edes mainita, ei edes puheissa naapureiden kanssa. Kyseessä on naapurien kuuleminen, jota lupaviranomainen harkintansa mukaan käyttää lupapäätöstä tehdessään tai toimenpideilmoitusta käsitellessään. Naapurien kuulemisen suorittaa hankkeen alullepanija.

Jos naapuri ei ole käyttänyt hänelle suotua mahdollisuutta tulla kuulluksi, tai on ilmoittanut ettei hänellä ole hankkeeseen huomautettavaa, ei hänen myöhemmällä kannanmuutoksellaan ole merkitystä. Edellyttäen tietenkin, että tilanne ei ole oleellisesti muuttunut siitä mikä se oli kuulemishetkellä.

Jos naapurit myöhemmin vaihtuvat, ei uusille naapureille tietenkään järjestetä mahdollisuutta tulla kuulluksi, kanalahan on jo olemassa. Naapurustoon muuttavalla katsotaan olevan selvilläolovelvollisuus. Naapurien kanala ei näin ollen voi tulla uudelle naapurille yllätyksenä. Hänellä ei toisin sanoen ole oikeutta vaatia poistettavaksi lainmukaisella tavalla tehtyjä rakennuksia.

Rakennusvalvontaviranomainen valvoo kuitenkin naapuruussuhdelain noudattamista, joten tilanne on etenkin kaava-alueella syytä pitää kaikilta osiltaan hankeasiakirjassa kuvatussa kuosissa.
Eme

Re: Talvikanalan tekoa!

Viesti Kirjoittaja Eme »

Luulen aloittajan tarkottaneen naapurien luvalla taajama-alueella vaadittavaa lupaa tuotantoeläimien pitoon. Taajama-alueella vaaditaan siis yleensä toimitettavaksi maataloussihteerille naapurien allekirjoittamat luvat kanojen ja erityisesti kukon pitämiseen. Tämä on nimenomaan lupa, eli naapuri voi halutessaan kieltää kanojen pitämisen naapuriltaan. Aberkios kirjoittaa siis rakennusluvan hakemisesta kanalarakennukselle, jonka lupahakemukseen voi kuulua naapurien kuuleminen, riippuen kunnan vaatimuksista. Rakennuslupa-asia menee aivan kuten Aberkios kuvaili. Mikäli rakentaa rakennuksen ilman asianmukaista rakennuslupaa, sen voi joutua purkamaan, kun asia tulee ilmi rakennusvalvonnalle.
cinerea

Re: Talvikanalan tekoa!

Viesti Kirjoittaja cinerea »

Noniin, taisin ilmaista itseni päin mäntyä. :oops:

Eli lähdin hoitamaan hommaa Eviran sivuilta löytyvän kesäkana -artikkelin pohjalta kohdasta "Lisäksi kaava-alueella ota yhteyttä kuntasi terveydensuojeluviranomaiseen ja rakennusvalvontaan".
Aloitin tuosta terveydensuojeluviranomaisesta. Asiani otti hoitaakseen ympäristöterveyspäällikkö.

Lainaus hänen viesteistään:
"Terveydensuojelulain mukaan eläinten pidosta asemakaava-alueella tulisi tehdä ilmoitus ja päätös, mutta olemme Kouvolassa toistaisesti noudattaneet kevyempää menettelyä. Mikäli kanojen määrä on 5 tai alle 5, eikä kukkoa ole, olemme kirjanneet ilmoituksen terveydensuojelulain mukaan tietojärjestelmäämme. Mikäli kanoja on yli 5, varsinainen luvan käsittely vaatii päätöksen, joka on maksullinen. Tärkeänä olemme pitäneet sitä, että rajanaapureilta on kysytty, ettei heillä ole mitään kanojen pitoa vastaan. Meille tulee välillä valituksia eläinten pidosta ja joudumme tarkastamaan ilmoitukset , varsinkin eläinsuojelun kannalta.

Jos rajanaapureillanne ei ole mitään kanojen pitoa vastaan, voitte ilmoittaa meille milloin eläintenpito alkaa (osoitteen ja omistajan tiedot) ja kirjaamme tiedon järjestelmäämme, näin se on meillä tiedossa, mikäli valituksia tulisi."

Myöhemmässä kirjoittelussamme sain sen kuvan, että naapureiden suullinen kuuleminen on kuin luvan pyytäminen. Jos naapurille ei käy niin kanoja ei tipu.

Huomattavasti suurempia haasteita tuo nyt tuo kohta rakennusvalvonta. Järki ja rahat tässä meinaa mennä ja ennen kaikkea tontti loppua kesken. Tarkennan vielä heittoani luvattomasta kanalasta, että ei. En missään tapauksessa hanki kanoja luvattomaan rakennukseen.

Meillä tonttia 1200 neliötä missä on 1800 -luvun vaja naapurirajasta reilun 2 metrin päässä ja sitten tietysti asuinrakennus. Sekin 50 -luvulla rakennettu eli hyvin toisella puolella tonttia, tuskin enää laillisessa etäisyydessä tontin rajasta. Tosiaan leikkimökkiä en voi kanoilleni tehdä vaan eläinsuojan ja se sitten kaiketi on talousrakennus tai siis näin ymmärsin Aberkioksen tekstistä. En saanut kaupungilta (rakennusvalvontapäälliköltä) suoraa vastausta lupien taksoista vaan kehoituksen lukea kaupungin sivuilta. Sivuilta löytyi lopulta 14 sivuinen pumaska maksuja ja tyhmä ei nyt oikein ymmärrä lukemaansa mutta seuraavaksi paras arvaukseni tuon pohjalta. Talousrakennuksen lupa kaiketi maksaa 220 € + 3,40 €/neliö. En tiedä miksi kanojen aitaus lasketaan mutta jos on aidaksi aidan taksalla niin sitten 180 €. Tosin nivaskan lopuksi on maininta, että "Mikäli rakennushankkeeseen kohdistuu samanaikaisesti useita tämän taksan eri kohtien mukaisia toimenpiteitä, veloitetaan päätöskohtainen maksu (perusmaksu) vain kerran." Talousrakennuksen kohdalla tuo 220 € on perusmaksu nimikkeellä mutta nimike puuttuu aita kohdasta eli en sitten tiedä.

Raha rahanaan ja harrastus maksaa anyway mutta suurempi ongelma on pykälien mukainen kanalan sijoitus tontilla. Luulin, että kanalan pitää olla neljä metriä rajoista mutta etäisyys rajasta harkitaan lupapäätöksen yhteydessä naapurihaitan mukaan. Eli kaiketi ennen maksuja ja lupia en saa tietää minne kanala pitäisi laittaa ja mahdolliset suuret etäisyysvaatimukset rajasta tekevät hommasta mahdottoman. Toinen ongelma on kuuden metrin paloturvallisuus etäisyys toisista rakennuksista. Jos kanalan pitää olla kuuden metrin päässä talosta ja vajasta sekä yli neljän metrin päässä rajasta, niin ei täällä ole tilaa. Oman jännitysmomentin tuo vielä se aitaus ja sen sijoitus mutta murehditaan sitä myöhemmin kunhan edes yksi asia selviäisi.

Uuden kanalan rakennus taitaa kuolla omaan mahdottomuuteensa. Seuraavaksi ajattelin tutkia vaihtoehtoa, että vanhasta vajasta rajaisi ja eristäisi jokusen neliön kanoille. Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennainen muuttaminen maksaa 220 € + 2,20 €/neliö. Mutta liekö saa muutoslupaa noin vanhaan ja väärässä paikassa olevaan rakennukseen... Tätä selvitellään sitten huomenissa kunhan rakennusvalvontapäällikkö vastaa ensin edelliseen kyselyyni. ..mahdollisesti ole jo hänen spämmilistalla :smt043

Jännä juttu myös se, että ympäristöterveyspäällikkö kirjoitti tosiaan, että "voitte ilmoittaa meille milloin eläintenpito alkaa (osoitteen ja omistajan tiedot) ja kirjaamme tiedon järjestelmäämme, näin se on meillä tiedossa, mikäli valituksia tulisi." ja se siitä. Sitten taas kun juttelin rakennusvalvontapäällikön kanssa niin hän sanoi, että ennen mitään lupien hakemisia kannattaa olla yhteydessä terveystarkastajaan. Terveystarkastaja ottaa kuulemma kantaa eläinsuojan mitoitukseen ja muihin seikkoihin. Laitoin eräälle kaupungin sivuilta löytyvälle tarkastajelle viestiä. Kerroin mitä olin keskustellut ja kenen kanssa aikaisemmin. Vastaukseksi sain, että viestini on välitetty tuolle samalle edellämainitulle ympäristöterveyspäällikkölle joka oli jo kertaalleen sanonut, että ilmoitus sitten vaan kun tiedän milloin kanat tulee ja kehoittanut lukemaan huolella Eviran kesäkana artikkelin. Kanalarakennuksen lupa-asioista ympäristöterveyspäällikkö käski silloin olla yhteydessä rakennusvalvontapuolen ihmisiin.

](*,)

Luulin, että itse kanat olisi vaikea saada mutta kyllä tämä rakennuslupabyrokratia vie voiton 10-0. Naapurit suostuivat kanoihin suorastaan innoissaan ja ketään heistä ei kiinnostanut rakennuksen sijoittaminen vaikka siitä yritin jutella.

Pahoittelut jos luvat ja kuulemiset meni minulta aikaisemmin ristiin tai huonosti asiani artikuloin :smt090 Tiedän, että pitäisi pakata elukat ja kamat autoon ja muuttaa maalle mutta se ei nyt valitettavasti ole mahdollista.
Viimeksi muokannut cinerea, 21 Touko 2014, 11:55. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Aberkios

Re: Talvikanalan tekoa!

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

Palataanpa vielä aiheeseen. Kirjoitin edellä rakennusvalvonnan roolista kanalarakennuksen perustamisessa monestakin syystä. Ensinnäkin aina ja kaikissa kunnissa kanalarakennuksen rakentaminen kaava-alueelle vaatii vähintään toimenpideilmoituksen. Rakennusvalvonta yleensä edellyttää tällöin naapurien kuulemista. Rakennusluvan painottaminen oli tarkoituksellista siksi, että sen laiminlyönti on seurauksiltaan raskain. Se on paitsi rahallisesti merkittävin, myös aikaa vievin viranomaisasia.
Eme kirjoitti:Luulen aloittajan tarkottaneen naapurien luvalla taajama-alueella vaadittavaa lupaa tuotantoeläimien pitoon. Taajama-alueella vaaditaan siis yleensä toimitettavaksi maataloussihteerille naapurien allekirjoittamat luvat kanojen ja erityisesti kukon pitämiseen. Tämä on nimenomaan lupa, eli naapuri voi halutessaan kieltää kanojen pitämisen naapuriltaan. Aberkios kirjoittaa siis rakennusluvan hakemisesta kanalarakennukselle, jonka lupahakemukseen voi kuulua naapurien kuuleminen, riippuen kunnan vaatimuksista.
Maataloussihteerille tehdään rekisteröityminen siipikarjan pitäjäksi. Jo yhden kanan, tai muun siipikarjan, pitäminen edellyttää tätä rekisteröitymistä. Tässä ei ole kyse lupa-asiasta. Tämä rekisteröityminen on pakollinen ja ihan joka tapauksessa, ei siis vain "yleensä".

Suomen oikeuskäytännön mukaan lupa voidaan antaa vain oman, tai omassa hallinnassa olevan, maan käyttöön. Lupaa oman maan käyttöön ei tarvitse kysyä naapureilta eikä kylänmiehiltä. Kuten rakennusluvissa tai muissa luvissa tai ilmoitusasioissa lupaviranomainen voi kylläkin kuulla naapureita, mutta ratkaisun se tekee itsenäisesti. Pääsääntöisesti on niin, että jos voi antaa luvan johonkin toimintaan, sen voi myös yhtä yksiselitteisesti kieltää. Ei kuitenkaan voi olla niin, että viranomainen vasta lupa-asiaa, tai toimenpiteestä edellytettyä ilmoitusta, käsitellessään törmäisi jo annettuun lupaan tai kieltoon.

Naapuri voi kyllä vastustaa mitä tahansa hanketta, jos niin tahtoo ja parhaaksi katsoo. On tunnetusti olemassa ihmistyyppi, joka kategorisesti vastustaa kaikkea mahdollista. Naapurilla on siis mahdollisuus vastustaa hanketta, ilmoittaa ettei vastusta, Ilmoittaa ettei vastusta jos tietyt ehdot täyttyvät, tai vain jättää käyttämättä oikeutensa tulla kuulluksi asiassa. Kuitenkin, jos naapuri ei ole käyttänyt oikeuttaan tulla kuulluksi, se voi heikentää hänen mahdollisuuksiaan saada muutosta valittamalla viranomaisen tekemästä ratkaisusta tai päätöksestä.

Tuotantoeläinten pitäminen taajama-alueella edellyttää, tietyin rajoituksin, ilmoituksen tekemisen ympäristöterveysyksikköön. Viraston nimi vaihtelee kunnittain. Se voi edellä mainitun sijasta olla ympäristöterveydenhuolto, terveydensuojelutoimisto, terveysvalvonta, ympäristön- ja terveydensuojelu, ympäristötoimisto jne. Virasto käsittelee ilmoituksen terveydensuojelulainsäädännön kantilta. Viraston terveydensuojelua valvovat viranhaltijat, tai osa heistä, ovat myös eläinsuojeluviranomaisia, joten sekin puoli joutuu tässä yhteydessä yleensä tarkasteluun.

Kyseessä on siis ilmoitus, edellyttäen että eläinten määrä on "vähäinen". Kyseisen määritelmän sisältö vaihtelee kunnittain. Esim. Porvoossa raja vedetään viiteen kanaan, Seinäjoella kymmeneen. Helsingissä ei yllättäen ilmoiteta eksaktia enimmäismäärää. :smt017

Helsingin kaupungin nettisivuilla asiasta todetaan: "Ennen kesäkanalan perustamista on suositeltavaa keskustella suunnitelmasta naapurustossa. Kukko on äänekäs eläin, jonka hankintaa tiiviisti asutulle taajama-alueelle tulee harkita tarkoin." Ja edelleen: "Pääsääntöisesti kesäkanojen pitopaikat ovat kooltaan niin pieniä ja toiminta kausiluontoista, ettei ilmoitusta ole edellytetty." Helsinki menee siis yllättäen aika "löysin rantein". :shock:

Edellä esitetyn vuoksi olisinkin kiitollinen jos saisin kuulla kunnista, joissa oikeasti näistä naapurien kuulemisista virallisissa yhteyksissä käytetään termejä "lupa" tai "kielto".
cinerea

Re: Talvikanalan tekoa!

Viesti Kirjoittaja cinerea »

Aberkios kirjoitti: Maataloussihteerille tehdään rekisteröityminen siipikarjan pitäjäksi. Jo yhden kanan, tai muun siipikarjan, pitäminen edellyttää tätä rekisteröitymistä. Tässä ei ole kyse lupa-asiasta. Tämä rekisteröityminen on pakollinen ja ihan joka tapauksessa, ei siis vain "yleensä".
Juu, pitää rekisteröityä, sen tiesin ja hoidan toki kun saisi asian siihen pisteeseen. En tiedä, että sinne tarvisi mitään naapurinkuulmislappuja/naapurilupalappuja/tms. toimittaa mutta aika näyttää.

Ympäristöterveyspäällikkö vastasi terveystarkastajan välittämään viestiin. Antoi lakipykälät kanalasta ja kanojen pidosta ja totesi, että eipä ole häävit vaatimukset. Loppukaneetti oli, että rakennuspuoli voi jatkaa. Rakennusvalvontapäällikkö ei ole tänään halunnut jutella kanssani.
Aberkios kirjoitti: Helsingin kaupungin nettisivuilla asiasta todetaan: "Ennen kesäkanalan perustamista on suositeltavaa keskustella suunnitelmasta naapurustossa. Kukko on äänekäs eläin, jonka hankintaa tiiviisti asutulle taajama-alueelle tulee harkita tarkoin." Ja edelleen: "Pääsääntöisesti kesäkanojen pitopaikat ovat kooltaan niin pieniä ja toiminta kausiluontoista, ettei ilmoitusta ole edellytetty." Helsinki menee siis yllättäen aika "löysin rantein". :shock:
Ja sehän täällä meillä on, että viisi tai alle viisi kanaa menee ilmoituksella mutta yksikin kukko tai +5 kanaa menee käsittelyyn. Mutta tässä kyse ympärivuotisesta kukosta. En sitten tiedä mikä tilanne olisi kesäkukossa. Mutta ympävuotiseen kukkoon ei naapuruston kanssa keskustelu riitä. Kouvolassa siis asumme.
Vastaa Viestiin