Pensaita kanatarhaan?

lintulat, tarhat jne.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

vimasa

Pensaita kanatarhaan?

Viesti Kirjoittaja vimasa »

Hei,

mitkä (alle 2m korkeudelle kasvavat) pensaat sopisivat kanatarhaan? Viinimarjapensaat olisivat kai kivoja, kun voisivat niistä napsia marjojakin? Mitä muita voisi sinne istuttaa kanojen viihdykkeeksi ja suojaksi (ja mikä kestää tujun lannoituksen ja kanojen mahdollisen herkuttelun?). Pärjäävätköhän pienet havukasvit siellä? Tulevan tarhan alue on tällä hetkellä ihan paljas ja voisin istuttaa sinne jotain kasvamaan jo valmiiksi.

- Vimasa

fasunen

Re: Pensaita kanatarhaan?

Viesti Kirjoittaja fasunen »

Tiujjia usein käytetään kanatarhoissa ainakin aluksi pitää vaan olla kunnon kiviröykkiöt ympärillä jotteivat kanat kuovi koko taimia ylös. :smt006

Maatikko

Re: Pensaita kanatarhaan?

Viesti Kirjoittaja Maatikko »

Herukat on varmaan aika passeleita. Meillä kirsikkapuu tekee juurivesoja kanatarhaan, ja ne ovat saaneet kasvaa kutakuinkin rauhassa. Kirsikka toki kasvaa korkeammaksi kuin tuo haluamasi 2 m, mutta ainahan niitä saa kuritettua :smt002

Raksu

Re: Pensaita kanatarhaan?

Viesti Kirjoittaja Raksu »

Meillä on iso vanha viinimarjapuska ja minusta se on oikein oiva kanatarhaan ja syksyllä saavat siitä marjatkin syödä ja antaa kivasti suojaa auringolta :smt003

cinerea

Re: Pensaita kanatarhaan?

Viesti Kirjoittaja cinerea »

Offtopic mutta liittynee aiheeseen tarpeeksi:

Meillä tontilla herukkapensaita eikä niiden sadosta tehdä mitään ja tuttavillakin ylituotantoa herukoissa ja karviaisissa.
Mietin voisinko rankoineen/ruotineen päivineen kerätä marjat, pakastaa pienellä sokerilla höystettynä ja talvella tarjota kanoille?
Mustikkaa mietin myös kun voisi poimurilla kerätä eikä tarvisi roskista välittää. Tosin nyt näyttää vähän huonolta mustikka vuodelta...
Ajatuksia?

pikkupi
kääpiö-kochin
Viestit: 314
Liittynyt: 18 Syys 2011, 14:39
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Pensaita kanatarhaan?

Viesti Kirjoittaja pikkupi »

Miksi panna niihin sokeria?
Tietty! marjat talvella on kanoille herkkua roskineen päivineen. Sulattaa vaan on paras ennekuin antaa ne. Lähes suliksi ainaskin.
Minä teen marjoistani kyllä mehua ihmisille. Ne perskat sitten kanat ja kalkut saa nokkia kyllä.

cinerea

Re: Pensaita kanatarhaan?

Viesti Kirjoittaja cinerea »

Itse en ole keittänyt enkä nyt ainakaan aijo keittää mehuja niin marjat menee muuten haaskalle.

Sokerin lisäysajatus tulee seuraavasta lainatusta tekstistä ja sen C vitamiini lauseesta "Sokerilla pakastat kesän herkut luonnollisesti. Sokeri auttaa säilyttämään marjojen aidon maun ja värin pidempään ja mikä parasta, se suojaa myös C-vitamiinia." lähde

Aberkios

Re: Pensaita kanatarhaan?

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

Yksi mahdollinen pensas kanatarhaan on taikinamarja. Se kestää viinimarjoja paremmin kuivuutta ja saasteita. Ehkä siis myös kanatarhan tuotoksia. Kestävyytensä vuoksi taikinamarjaa suositellaan mm aidannekasviksi. Se muodostaa viinimarjaa tiiviimmän pensaan eikä tarvitse tukia.

Kanat tekevät etenkin helleaikaan lepo- ja kylpykuoppia pensaitten varjoon. Tässä touhussa kanat usein kaivavat pensaitten juurilta mullat pois. Juuriston suojaamiseksi olisi sen vuoksi syytä asettaa suodatinkangas tai vastaava. Jos kanatarhassa on suuri eläinmäärä voi ylenmääräinen typpi aiheuttaa ongelmia pensaitten talvenkestävyydelle.

tosimummo

Re: Pensaita kanatarhaan?

Viesti Kirjoittaja tosimummo »

Aihe laajenee nyt pensaista muuhunkin kasvillisuuteen, mutta mietiskelen tässä, mahtaako ruusupapu olla haitallinen kanoille? Ajattelin tökätä muutaman ruusupavun siemenen maahan (verkon ulkopuolelle, etteivät tule syödyksi jo siemeninä) sillä toivomuksella, että kasvattaisin häkkiverkkoon kietoutuvaa köynnöstä, joka samalla toisi varjoa häkkiin. Ruusupapuhan on ihmisellekin syötäväksi kelpaava mutta vain keitettynä. Jos kanat napsivat paljoja omin päin köynnöksestä, onkohan se haitallista?

Toinen kasvi jota ajattelin laittaa häkkiin kasvamaan on maahumala, sehän kasvaa ja leviää hurjaa vauhtia eikä loukkaannu jos kanat vähän kuoputtelee ja talloo. Jos saisi häkissä kasvamaan edes vähän vihreääkin. :smt001

rilla

Re: Pensaita kanatarhaan?

Viesti Kirjoittaja rilla »

Jos tarha on pienehkö,niin kaikenlainen vihreä kyllä katoaa kanan nokkaan.
Tai paskotaan hengiltä.

Tilaa on oltava aikas paljon,et saadaan pensaikkoja.
Maavihreällä ei silloinkaan ole oikein tulevaisuutta.
Tietenkin riippuu myös kanojen koosta.

Jotkut brahmat kyllä kaivaa maasta kasvin kun kasvin,mut kääpiökotsilla on kääpiön jalat myös. :smt023

hekla

Re: Pensaita kanatarhaan?

Viesti Kirjoittaja hekla »

Ajattelin istuttaa pari koristearoniapuskaa. Jos ekana vuonna suojais verkolla, ettei niitä heti syödä hengiltä. :D

kanakyseliä

Re: Pensaita kanatarhaan?

Viesti Kirjoittaja kanakyseliä »

Minä olen laittanut kanalaan ihan vaan punaviinimarja puskia ja vattupuskia että saavat meillä ihan vapaasti syödä :smt045 sillä meillä ei verkot auta kun käppänät kaivavat alta :smt005 enkä mitään sen suurempia suojaus urakoita viitsi tehdä.

Nuuskakairan Kotkot

Re: Pensaita kanatarhaan?

Viesti Kirjoittaja Nuuskakairan Kotkot »

Meillä kanatarhaa lähimmistä nuorista punaherukkapensaista on syöty alalehdet mutta herukka tuntuu kurottavan ylöspäin. Pensaat on ihan suunnitelmallisesti istutettukin kanojen ulomalle juoksentelualueelle. Otukset tuntuvat tepastelevan mieluusti pensaiden alla, joten toivottavasti pensaat pysyvät hengissä.

EH46
tipu
Viestit: 31
Liittynyt: 17 Kesä 2013, 10:45
Paikkakunta: Joutsa

Re: Pensaita kanatarhaan?

Viesti Kirjoittaja EH46 »

http://aijaa.com/cevXiR

Kanatarhassa oli valmiina juhannusruusu ja villiviini.
Villiviinin juuret suojasin latomalla tiiliä juurien päälle.
Ruusun juurella on kiviä suojana.
Kaksi kesää ollut käytössä.

Kiutu

Re: Pensaita kanatarhaan?

Viesti Kirjoittaja Kiutu »

Onkohan olemassa mitään lyhyttä puuta jossa on harvat mutta paksut oksat? Olisi mukava, jos kanat voisivat oleilla puun oksilla.

Vastaa Viestiin