Sivu 1/2

Kanalan valaistus

Lähetetty: 09 Elo 2012, 01:37
Kirjoittaja petra81
Meillä on kanalassa yksi pieni ikkuna ja talvisin tarvitaan siis lisävaloa sisällä. Nyt kanalassa on 2 tavallista lamppua mutta lamput ei taho valasta riittävästi, kurjaa touhuta kanalas pimeän aikaan kun tallissa on niin hämärää ja varsinkin takimmainen karsina jää pimentoon. Pitäs siis uusia valaistusta ennen talvea. Voiko kanalaan laittaa tavallista loisteputki valaisinta? Sellainen olisi meidän helppo lisätä tuonne kattoon. Millaisia kanalan valo ratkaisuja teillä on?

Re: Kanalan valaistus

Lähetetty: 09 Elo 2012, 11:25
Kirjoittaja juurikas
Itsellä on loisteputki päivänvalo putkella ja on ihan hyvä.

Re: Kanalan valaistus

Lähetetty: 09 Elo 2012, 12:32
Kirjoittaja maunu_muori
Mulla on työmaavalasimia( ihan niitä vanhanmallisia, IP65 vai olikohan se vähemmän) ja niihin oon läntännyt pienoislosteputken, mahtuu just ja just 11 watin lamppu, kun valitsee sellaisen lyhyenlännän mallin. Noita sitten ripotellut sopiviin kohtiin valoa antamaan( ajastimeen jakorasia), josta sitten valot. Oven pielessä valo joka palaa ympäri vuorokauen talvella.

Re: Kanalan valaistus

Lähetetty: 15 Elo 2012, 11:23
Kirjoittaja KanatON
Jossakin kanakirjassa sanottiin, ettei loisteputkivaloja saa laittaa kanalaan. Kanahan näkee uv-säteet ja sitä rataa, niin jotenkin kai siihen liittyen loisteputkivalos välkkyminen on niille haitallista. Mä en ole mikään insinööri, mutta sellaista vaan jostakin luin ja ajattelin tuon uskoa. Meilläkin parhaillaan mietitään millainen valo kanalaan lämpölampun lisäksi laitetaan... :smt017

Re: Kanalan valaistus

Lähetetty: 15 Elo 2012, 22:15
Kirjoittaja Iloisten Munatalo
Meillä on energiansäästölamput muovikupujen (mattavalkoiset) sisällä. Hyvin toimii ja kanat eivät ole häiriintyneet.

Re: Kanalan valaistus

Lähetetty: 17 Elo 2012, 11:45
Kirjoittaja maunu_muori
Loisteputkissa on montaa tyyppiä,värhähtelyä ja värisävyä, kaikki ei häirihe kanoja( luulen, että tuotantokanaloiden valot on loisteputkilla), pakkasella tietty on voi ihan hyvin käyttää hehkulamppuakin... lämmittäähän sekin .. kun suurin osa siitä energiasta menee lämmöksi ei valoksi.

Re: Kanalan valaistus

Lähetetty: 18 Elo 2012, 08:35
Kirjoittaja kochin-fani
Ne nopeasti välkkyvät "kanalaloisteputket" on kyllä kuulemma melko kalliita, joten esim se hehkulamppu lienee yksi parhaista vaihtoehdoista :smt002

Re: Kanalan valaistus

Lähetetty: 21 Elo 2012, 01:22
Kirjoittaja maunu_muori
Mua jäi vielä vaivaamaan se värinä ja kuukkeloin taas.( kun muistelin kattelleeni lampuista niitä hersejä)
Loisteputket, ne perinteiset vanhat : niissä se värähtelytaajuus on niin alhainen, että voipi ärsyttää kotkotteja.

Nk. energiansäästölampuissa on perinteisen kuristimen sijaan elekrtoninen kuristin, jolla on taajuutta nostettu useisiin kilohertseihin ja silloin ne antaa tasasen valon eikä kanakaan siitä häiriinny( kannattaa kattoo pakkauksesta, en nyt muista mainitaanko sitä)

Pienoislostelputket mallia T5 on kanssa kanssa ok.

Melkein vois sanoo, että se losteputkivalasimien sopimattomuus kanalaan on viime vuosituhannelta peräsin ja tieto vanhentunutta, ja nykyset pienoisloisteputket, enenrgiasäästöt ja T5 lamppujen valasimet käy kanalaan siinä kuin hehkulamppukin. Eli näissä ei kannata käyttää kierrätyskeskuksen valaisimia, ne on vanhalla T8 tekniikalla.

Tietty, jos valitsee sellaisen pakkasenkestävän energiansäästölampun, niin onhan sillä hintaa tavis hehkulamppuun verrattuna. Mut käyttötuntimääräkin on aika tavalla moninkertainen, ja se pienempi sähkölasku, jos pitää viritellä lamppuja moneen paikkaan valon vuoksi :smt045.. noissa löytyy myös lähellä päivänvalon sävyjä.

Re: Kanalan valaistus

Lähetetty: 21 Elo 2012, 01:41
Kirjoittaja Iloisten Munatalo
Meillä on ollut nyt yli 8 vuotta pakkasenkestävät energiat pihavaloissa ja edelleenkin alkuperäiset lamput pelittää...eli kestävää tekoa :smt045

Re: Kanalan valaistus

Lähetetty: 13 Syys 2013, 15:40
Kirjoittaja MillaM
Onko kellään LED lamppuja käytössä kanalassa? Itse mietin pitäiskö vaihtaa niihin myös kanalan valot kun muutenkin koko tallin valaistus muuttuu Ledeille.

Re: Kanalan valaistus

Lähetetty: 01 Loka 2013, 22:43
Kirjoittaja Markun muna
No varsinaisesti ei ole valaistus ledeillä vielä mutta tilattu on. Ajattelin itse kokeilla ledejä koska niitä saa eri värilämmöillä ja sähkönkulutus vs valoteho on hyvä. Itselläni noin 15 neliötä 6 kanaa ja kukko. Tilasin sinne kaksi metrin pätkää ledinauhaa 14,4w metri ja valoteho 900 lumenea. Eli kahdella metrillä tulee 1800 lumenea, vastaa about 3 x 60 w hehkulamppu. Valon lämpö on 2700-5000 kelviniä. Päivänvaloa yritän imitoida. Mut ne tuntu hyvältä vaihtoehdolta, vesi ja pölytiiviit eikä lämpene joten ei sytytä mitään palamaan. Sähkönkulutuskin kohtuullinen. Toki sen minkä valossa wateissa säästää häviää lämmössä. Nyt kanalassa päällä 2 x 100 w hehkulamppu ja lämpötila oli ulkona parituntia sitten 3 astetta. Kanalassa oli 15 kun kävin valoja sammuttamassa joten hehkulamput myös lämmittää. Tosin minulla kanalassa 200 mm hirsikehikko+70 mm uretaania seinissä ja 150 mm katossa + 20 cm purua. Eli tila lämpenee kolme astetta jos siellä käy pieraisemassa mutta ensi talvi näyttää paljon sitä tarvitsee lämmittää, pyrkimys oli tehdä tavallaan passiivitila siitä että valot+kanat pitäisi tilan pääosin lämpimänä.

Re: Kanalan valaistus

Lähetetty: 12 Tammi 2014, 13:19
Kirjoittaja Kärttyämmä
Kaverin hevostalliin laitettiin 2kpl 20w ledvalonheitintä osoittamaan valkoiseksi maalattua kattoa ja niillä saatiin n.100m2 tila riittävästi valaistua että näkee kaiken muun tehdä paitsi kengityksen. Kengittäjää varten on 2 lisävalaisinta.

Tallin nurkkaan on eristetty kanojen talviasumus, missä on ainoana valona roikkalamppu, missä Ikean led poltimo, olisko ollut 400 lumenea ja hyvin riittää.

Ei joudu ihan hirveästi noiden kanssa sähkönkulutusta miettimään.

Re: Kanalan valaistus

Lähetetty: 01 Huhti 2014, 08:47
Kirjoittaja jenni89
Meillä kanssa kanalassa 1 pieni ikkuna, 1 lamppu ja 2 lämpölamppua. pitääkö kanoilla olla valoa aina? vai saavatko olla yöllä pimeässä? En ole löytänyt mistään juttua valon määrästä :smt009

Re: Kanalan valaistus

Lähetetty: 01 Huhti 2014, 21:37
Kirjoittaja Raksu
Kanat tarvitsevat pimeän yön nukkumiseen :smt003 meillä talvella valot klo 6-21 ja sitten nukutaan pimeydessä

Re: Kanalan valaistus

Lähetetty: 02 Huhti 2014, 19:03
Kirjoittaja Eme
Miten tähän aikaan vuodesta on muilla sähkövalot käytössä kanalassa? Meillä on ikkuna auringonnousun suunnassa, eli heti aamusta alkaa valo hiipiä kanalaan. Olen miettinyt, joko alkaisin vähentämään sähkövalon käyttöä, ajastaisin valon syttymään vaikka puoliltapäivin, jolloin aurinko ei enää paista suoraan ikkunasta sisälle. Iltaisin olen sammuttanut sähkövalon joskus seitsemän aikoihin, tulee luonnollinen valon vähentyminen, kun pimeys laskeutuu ulkona.