Villasika

Lajikuvauksia muista linnuista.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4288
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Villasika

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Teksti ja kuvat (c) Rouva Konijänkä

Villasika eli mangalitza on rotuna lähes 300 vuotta vanha. Siat ovat siltä ajalta, kun ei ollut lämmitettyjä tiloja, vaan piti pärjätä ulkona. Villasika on suurikokoinen(200-300kg), kiharakarvainen, hyvin terve ja karaistunut rotu. Itse kutsun sitä siaksi lampaan vaatteissa. Nykyään maailmassa on jäljellä enää 200 punaista(red) villasikaa, mustia(swallow-bellied) on 1200 ja vaaleita(blond) 600. Suomessa villasikoja on vain muutamalla tilalla.

Villasika voi elää vuoden ympäri ulkona, kunhan sillä on säänsuoja.

Ruokinnaltaan villasika ei eroa tavallisesta siasta muutoin kuin ruoan määrän suhteen. Villasika tulee toimeen huomattavasti vähemmällä. Jos villasikaa ruokkii, kuten nykysikaa, puolen vuoden kuluttua on tuloksena vain iso kasa läskiä.

Emakon tiineys kestää 114-116 vuorokautta ja porsaita syntyy keskimäärin 6-8. Villasioilla on tavallisesti helpot synnytykset ja ne hoitavat hyvin jälkikasvunsa. Synnytyksen on tapahduttava talvella sisätiloissa, mutta jo parin viikon ikäisiä possuja voi alkaa ulkoiluttaa pieniä hetkiä kerrallaan. Villasiat kasvavat hitaammin kuin nykysiat. Sen kestää 12-14 kuukautta kasvaa saman kokoiseksi kuin tavallinen sika on puolivuotiaana.

Luonteeltaan villasika on lempeämpi ja rauhallisempi kuin tavallinen sika. Aktiivisimmillaan se on aamulla ja illalla. Siestan aikaan kaikki karvapossut loikoilevat olkien seassa tai paistattelevat päivää.

Ihan mahtavia elikoita=)
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Tonja, p: 046 666 5106

Vastaa Viestiin