kettu

munivaisiin kuulumattomat jutut tänne

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

kiisseli

kettu

Viesti Kirjoittaja kiisseli »

Miten olette päässeet ketusta eroon? :smt027

samapi

Re: kettu

Viesti Kirjoittaja samapi »

Ampumalla, oli helppoa kun kulki joka päivä samaa reittiä pitkin.

Fairie

Re: kettu

Viesti Kirjoittaja Fairie »

Napsahti ketunloukkuun ensimmäisenä yönä. Paikallinen metsästäjä vei loukun pois. Nyt meillä olisi sitten rottia, ilmeisesti ketut niitä kävi napostelemassa, vaikka varmaan kanatkin houkutteli paikalle... :smt023

Annala Nummi

Re: kettu

Viesti Kirjoittaja Annala Nummi »

Fairie kirjoitti:Napsahti ketunloukkuun ensimmäisenä yönä. Paikallinen metsästäjä vei loukun pois. Nyt meillä olisi sitten rottia, ilmeisesti ketut niitä kävi napostelemassa, vaikka varmaan kanatkin houkutteli paikalle... :smt023
Kettu on vaaraksi kanoille. Etenkin vapaana pihapiirissä oleville.
Tätä tuholais juttua miettinyt. Siksi täällä ei ole käytetty koskaan myrkkyjä, vaikka aikaisemmin ei olekaan ollut lampaiata tai kanoja. Piha kuuluu lumikon reviiriin. Ilveksiä on myös alueella. Lumikko ei varmaan ole kanalinnuille vaarallinen, ilves varmaankin voi olla. Naapurien kissojen vierailut on loppuneet lähes kokonaan (syynä varmaan ilvekset). Tuli mieleen että ilves voisi olla lampaille vaarallinen. Hiiriä on vain nakitttu. Aikoinaan yhden rotan teilasin paintball merkkaimella.

Aberkios

Re: kettu

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

Olisi pari sanaa noista lumikoista ja ilveksistä, vaan eipä kannata. Varmaan poistetaan kuitenkin, kun on kettu-aiheinen ketju! :smt002

Tinkerbell
muna
Viestit: 11
Liittynyt: 09 Huhti 2012, 15:52
Paikkakunta: Nummi-Pusula

Re: kettu

Viesti Kirjoittaja Tinkerbell »

Meillä kävi kettu n kk sitten ja tappoi 7 kanaa ja kahdeksannen jouduin puremavammojen vuoksi lopettamaan.. Tuolloin kettu repi keskellä päivää kanatarhan verkkoon reiän ja popsi kanoja innoissaan.
Nyt sitten kävi uudestaan viime yönä ja taas 7kpl meni :smt009 Oli murtautunut kanalan ovesta sisään ja tehnyt tuhoa rauhassa kenenkään tietämättä. :smt009

Metsästäjälle soitin ja käski soittaa heti kun saan näköhavainnon ketusta ja hän tuo heti koiran ajoon. Loukun tuo myös, mutta mainitsi ketun olevan vaikea loukutettava..
Toivotaan että on pian entinen kettu.
Kanat, Kyyhkyt, Riikinkukot, Papukaijat, Ankat

FB: Kivelän Lintutalo

Annir85

Re: kettu

Viesti Kirjoittaja Annir85 »

Ikävä lukea näitä juttuja, että kettu on tehnyt tuhojaan kanalassa :smt009
Puuta pitää koputella, meillä on nimittäin monena päivänä kettu jolkotellut kanalan OHI ja vilkaissut sivusilmällä, että tuossa olis herkullisia paisteja... Vielä ei ole kanalaan päässyt(/yrittänyt?!?) ja toivottavasti ei pääsekään!

kiisseli

Re: kettu

Viesti Kirjoittaja kiisseli »

kaksi kesää kanat sai olleilla ihan vapaasti. mutta tänä kesänä on käynyt napsimassa. ensin vie kukon ja sitten kana kerrallaan silloin tällöin. ihan keskellä päivääkin juoksi pihan poikki rusakko edellä. harmittavainen, nätti hän on ollut ja varmaan poikasetkin on jo vieroitettu. metsästäjät on vähän hitaalla, lupauksia riittää ensi viikkoon. eniten pelkään jos kantaa kapia. jos vielä yrittäis metsämiehiä houkutella... tulee tyhmä olo kun ensin haudottaa munat, ruokkii pikku piipertäjät viimisen päälle ja sitten kun on muninta ikäisiä komeita nuorikoita niin kettu tulee ja pistää poskeensa. :smt021

Tinkerbell
muna
Viestit: 11
Liittynyt: 09 Huhti 2012, 15:52
Paikkakunta: Nummi-Pusula

Re: kettu

Viesti Kirjoittaja Tinkerbell »

Meillä on nyt julmetun kokoinen kettuloukku kanalan takana viritettynä.
Pari metsästäjää loukun toivat ja tulevat sitten tekemään tarvittavat jatkotoimenpiteet jos kettu menee loukkuun... Jos ei mene, niin sitten koira ajoon ja PUM!
Kovasti toivon että saadaan tuo otus pois. Jo 14kpl kanoja/kukkoja vienyt, että ei tämä herkkua ole... Suurinosa oli itse haudottuja, ostetuilla munilla ja hyvin kasvatettuja lemmikkejä. :smt009
Kanat, Kyyhkyt, Riikinkukot, Papukaijat, Ankat

FB: Kivelän Lintutalo

Kalle
bankiva
Viestit: 342
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: kettu

Viesti Kirjoittaja Kalle »

Meillä on vuosia sama kettu asustellut lähes pihapiirissä; hämärissä joskus näkee sen "myyrästämässä" tuolla pellolla. Ilveskin on samoilla alueilla tavanomainen tuttavuus(lähinnä talvella jäljet), näköhavaintojakin on. Kanat meillä elelevät pihapiirissä vapaana ja meidän Moka, siis koiramme, asustelee tarhassaan aivan kanojen reviirin keskellä, se on valpaskoira.
Ainut kiusankappale on tuolla puolen kilometrin päässä asusteleva naisihminen lukuisine kissoineen; kissa on tuhoisa untuvikoille ja kananuorikoille.
En pidä kettua mitenkään pahana asiana, ehkä silloin kun se on onnistunut saamaan kanoja saaliiksi, kaunis eläinhän se kettu on, paitsi jos aiheuttaa vahinkoa, ehkä ei silloin niinkään kaunis.

Aberkios

Re: kettu

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

Aloitin kanaharrastuksen aikoinaan 13-vuotiaana. Kotitila sijaitsee eteläisen Suomen suurimman metsäalueen, Laipanmaan, laidassa. Kettuja näki tämän tästä. Kettu ei vienyt yhtään kanaa, vaikka ne usein päiväsaikaan vapaana liikkuivatkin. Ei mennyt kettu vanhanmallin verkkoaidasta, saati "tiirikoinut" tietään kanalaan! :smt003

Kettu pyydystää pääasiassa hiiriä ja myyriä, mikä tekee siitä merkittävän hyötyeläimen. Maatilojen rakennusten ympäristössä ja viljelysmailla jyrsijätiheys on suurin, siksi kettu usein hakeutuu tilojen lähipiiriin. Joissakin tapauksissa kettu voi erikoistua kanojen pyydystämiseen, samoin kuin jotkut sudet saalistamaan metsästyskoiria. Silti ketun luontainen saaliseläin on myyrä.

Ainoat tekijät, joita itse pidän ketussa haitallisena, ovat joidenkin (harvojen) yksilöiden taipumus pyydystää pihapiiristä kissoja, sekä ketulla esiintyvä kapi. Tulevaisuuden uhka on ekinokokki, joka saattaa rantautua Suomeen hetkenä minä hyvänsä. Silloin todennäköisesti tullaan kettukantaa rajoittamaan merkittävästi. Siihen asti en ketun olemisiin paljon puuttuisi. Kettu kuuluu Suomen luontoon, ja on yksi kiehtovimmista luontokappaleista. Kanojen suojaaminen ketuilta ei ole ylivoimainen tehtävä. Keskittyisin kettujahdin sijasta näihin rakenteellisiin korjauksiin.

Annir85

Re: kettu

Viesti Kirjoittaja Annir85 »

Sen verran vielä pakko kertoa, kun lapsuudessani meillä oli kanoja (n.20v. sitten) ja menin niille ruokaa viemään niin kettu istui häkin viereen odottamaan omaa ruoka-annostaan. Esim. keitettyä perunamössöä(en muista mitä muuta mahtoi sisältää) kettu odotti innolla, sillä oli oma ruokakippo häkin vieressä. Kertaakaan ei yrittänyt kanalaan sisälle, mutta ruoka-aikaan osasi olla paikalla kyllä :smt002
Kovin oli kesy tapaus ja terveen näköinen, sen muistan.

Nyt ei välttämättä ensimmäisenä tulisi mieleen alkaa kettua ruokkimaan...

Avatar
Aleksandra
fasaani
Viestit: 964
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: kettu

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Tosi kurjaa, Tinkerbell, että teille on ilmaantunut kanoihin mieltynyt kettu. Voi kuvitella, kuinka paljon harmittaa. Minkälaisesta verkosta se oli mennyt läpi?

Kalle ja Aberkios puhuvat kyllä mielestäni asiaa. Mielestäni on hienoa nähdä kettu tai ilves, kauniita eläimiä. Itse olen lähtenyt siitä, että en ryhdy luonnoneläimiä tappamaan siksi, että haluan pitää kanoja vaan yritän pitää huolen siitä, että kanat ovat turvassa. Kanatarhamme olemme rakentaneet mahdollisimman petovarmaksi. Tavallista kanaverkkoa, alareunassa tuplaverkotus tiheäsilmäisellä verkolla (jotta tiput eivät vaella tarhan ulkopuolelle). Verkko on kaivettu puolimetriä maan sisään ja maan sisässä verkon alaosassa on betonivalu. Sieltä tuskin ihan helposti kettukaan kaivautuu läpi. Myös meillä liikkuu kettuja (ja ilveksiä ja lumikkoja). Kettu jolkottelee kyllä tämän tästä kanalan ohi. Koskaan ei ole yksikään kana jäänyt pedon saaliiksi. Kanat ovat vapaana (sopivaan vuodenaikaan) aina kun minä tai joku muu ihminen on pihapiirissä ulkona, mikä onnistuu lähes päivittäin.

Mutta mikään ei tietysti ole varmaa, voihan sitä jotain sattua. Joten pitää minunkin koputtaa puuta...
Alhoja elämän ilona.

kukkopoika
bankiva
Viestit: 365
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: kettu

Viesti Kirjoittaja kukkopoika »

Meille tuli kettupoikue syyskuulla pihapiiriin,keskellä päivää näki nuoren ketun juoksevan pihan poikki.Niissä oli kapi.
Yksi oli mennyt navettaladon nurkkaan kuolemaan.Toinen kettu oli asunut jonkin aikaa kaverin vierellä,oli makaus ja paskoja.

Huomasin ladon nurkasta ketunturkin,oli ollut jo jonkun viikon,ei vielä haissut.Toinen kettu oli sitten ruennut laihaa kaveria syömään,kaulasta kaikki lihat.Näkyi vaan kaularanka,ei mikään hieno näky.
Kissa liikuu samassa ladossa,ei tarttunut kapi kissaan eikä koiraan.

"Terveitä" kettuja en ole nähnyt pihapiirissä.

Kemijoki

Re: kettu

Viesti Kirjoittaja Kemijoki »

Meillä on kolme karkeakarvaista mäyräkoiraa pihalla vapaana. Kanat tietenkin ovat näiden kolmen seikan takia omassa verkkoaidalla eristetyssä suuressa ulkotilassaan.
Mäyräkoira indikoi kokonsa, tapojensa ja voimiensa puolesta hyvinkin kettua. Eli se mistä mäyräkoira menee, siitä kyllä kettukin kulkee. Kanaverkko on mäyräkoiralle lähinnä huono vitsi! Omin silmin katselin kuinka aivan vaivattomasti mäyräkoira teki hampaillaan kanaverkkoon reiän. Samaten kerran mäyräkoira oli napannut joen mukanaan tuoman kaljatölkin ja pisti sen hampaillaan aivan tuhannen palasiksi. Tähän on hyvä suhteuttaa se mitä ns kanaverkko oikeasti kestää. Käytännössä ei mitään.
Tein uuden verkkoaitauksen muuttuvasilmäisestä verkosta jossa langanpaksuus taisi olla 1.6 mm:ä. Siihen ei koiraeläimen hampailla ole mitään mahdollisuuksia joten sen suhteen ei ongelmia. Paitsi. Jos verkosta ei pääse läpi niin silloin pääsee alta. Ja aitauksen askartelu niin että sen ali ei mennä onkin sitten kaikkein suurin työmäärältään. Mutta siinäkään ei auta muu kuin vaiva. Jos haluaa takuuvarmasti ettei kanalaan mikään mene ulkopuolta aidan läpi tai ali niin nämä seikat on vain huomioitava ja tehtävä kunnolla. Muutoin tulee takuuvarmasti tappioita.
Meidän ulkokanalan kattoa ei ole verkotettu koska se kokonsa puolesta on käytännössä mahdotonta. Minkäännäköisiä tappioita ei ole kanoihin tullut siten että yläpuolelta jokin niitä nappaisi. Muutaman sadan metrin päässä on kanahaukkareviiri ja pari kertaa viikossa olen nähnyt kuinka kanahaukka vähät välittämättä lentää kanalan yli. Ei ole edes yrittänyt napata mitään. Muuttoaikoina petolintuja lentää paljonkin aivan kanalan vierestä. Hiirihaukkoja, pari kertaa muuttohaukka, merikotkia, maakotkia jne. Maatiaiskukon näkö on niin hyvä että kun se koko ajan seurailee tapahtumia ympärillään ja päästää äänen niin koko lauma menee ulkona olevaan suojaan. Petolintujen havainnointi on muuten yllättävän helppoa kukon kanssa! Aina kun se päästää varoituksen ja huomaa kuinka se kallistaa päätään ja tähyää taivaalle voi kaivaa kiikarit ja satavarmasti jokin iso lintu on näköpiirissä. Syksyllä huomasin kuinka pari helmipöllöä pyöri pihalla. Jäin seuraamaan tilanteen kehittymistä pihavalojen loisteessa. Kanat menivät nukkumaan aidan päällä olevien kakkosnelosten päälle. Kumpikin helmipöllöistä laskeutui noin kuuden metrin päähän kanoista ja kukosta. Kukko huomasi koko ajan tilanteen ja vaivautui vain hetkeksi silmän avaamaan ja katsomaan että helmipöllö, ei vaaraa koska syö jyrsijöitä, ja jatkoi uniaan.
Tosin lisävarmistuksena kesäaikaan pari vuohta nukkuu ulkoaitauksessa kanojen kanssa.

Vastaa Viestiin