Munaruokaohjeet

ruoka- ja leivontaohjeita

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Toi olikin mun äiteen ohje.. mää jättäsin kalaliemen, munat ja pippurin vek (kun on pakko) ja laittasin tillii, rakuunaa, persiljaa ja ruohosipulia.... kaikkia reilusti..ja violaa sitä mustaa vähintään yks paketti, että semmoinen kananmunakastike meillä :smt005
smari

Viesti Kirjoittaja smari »

Mun rasvaton pikaversio munakastikkeesta:

-Keitetään reilusti munia jotka pilkotaan.
-Kattilaan kuumenemaan vähän maitoa.
-Kulhoon muutama ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja maitoa. Sekoitetaan ja lirutetaan sekoittamalla samalla kuumaan maitoon.
-Lisätään suolaa ja muitakin mausteita jos haluaa.
-Annetaan pieni hetki kiehua hiljaa ja sekoitellaan ettei pala pohjaan.
-Lisätään munamurska, tarkistetaan suola maistamalla ja kun keitos kiehahtaa on valmista.

Kattilaksi suosittelen alumiinista tai jos ole niin teflonia. Hyvässä teräskattilassakin onnistuu, mutta silloin pitää olla lähes koko ajan hämmentämässä ja levy tosi pienellä teholla.

Vaihteluksi tilli tai muut yrtit on hyviä myös.


Ja sitten toinen oma versio:

-Kattilaan voita ja kuullotetaan siinä sipulit ja purjot, paprikakin sopii lisäksi jos sattuu olemaan.
-Lisätään vähän jauhoja, sekoitetaan ja lisätään maitoa pikkuhiljaa sekoitellen.
-Lisätään keitettyjä ja murskattuja kananmunan keltuaisia ja suolaa. Voi halutessaan tietysti laittaa ne munien valkuaisetkin.
-Lyhyt hiljainen kiehutus ja valmista on.
Kristiina

Viesti Kirjoittaja Kristiina »

Mä teen ton munasoosin muuten samoin ku maunu_muori, mut paan kalaliemen sijaan maitoo ja jos on ni vaiks osan kermaa. Mun lapsenlapset tilaa aina sitä
Xaus

Dippiä viirunmunille?

Viesti Kirjoittaja Xaus »

Luin jostain ketjusta, että oli dipattu viirunmunia. Onko ideoita, mitä dipiksi? Ajattelin laittaa lasten synttäreille tarjolle viirumunia, kun suurin osa vieraista ei varmaan ole edes kuullut niistä...

*Tähän viestiin yhdistetty vastaus Hiltan toimesta*
kontsa kirjoitti:Kokeile vaikka sellaista sipseille tarkoitettua dippiä. :smt017
Kotopullaki

Re: Munaruokaohjeet

Viesti Kirjoittaja Kotopullaki »

Kanojen inhoamat pyörykät

Löysin tämän ohjeen yhdestä kreikkalaisesta keittokirjastani ja päätin kokeilla. Tästä ruuasta eivät kanat pidä, koska siihen mieluusti kyllä kerätään heidän työllä ja tuskalla munimansa munat, mutta eivät saakaan leivänkannikoista murustakaan vaivanpalkaksi!

Laitan tähän nyt mukaan alkuperäisen ohjeen, vaikken ite ohjeita noudattanutkaan yhtään ainakaan ainesten määrien suhteen. Joka taas todistaa sen että tätä ruokaa tehdessä voi soveltaa ja säveltää vaikka kuinka ja silti onnistuu!

10 kananmunaa – ite laitoin vain 7
5 leivänviipaletta (vaaleeta leipää) – ite laitoin kait joku 20!
Persiljaa silputtuna – en laittanu, sen sijaan hulautin sekaan kuivattua basilikaa
Minttua – juu en tätäkään laittanu
Suolaa ja pippuria maun mukaan – suolaa humpsautin reilusti ja pippuriakin ihan vähän
2 rkl oliiviöljyä
Auringonkukka- tms. öljyä paistamiseen

Laita leipäviipaleet veteen likoomaan. Kun ovat pehmenneet niin purista ylimääräinen vesi pois ja laita toiseen kulhoon. Mä tein tänki ihan väärinperin; lisäsin leipää niin kauan kunnes kaikki vesi oli imeytyny leipiin.

Riko munat, vatkaa, laita mausteet sekaan ja lisää leipämössöön. Minä siis laitoin 10 kananmunan sijasta vain 7 kpl – ihan vain siksi kun en viittiny mennä kanalaan uudestaan.

Lorauta mössöön vielä 2 rkl oliiviöljyä. Tämän kohdan ihme kyllä tein ohjeen mukaan!

Tässä vaiheessa mössöni oli vieläkin niin vetistä etten arvannut sitä sellaisenaan alkaa öljyyn heittelemään. Mietin miten löysää ohjeen mukainen mössö olisi ollut, kun siinä oli niin vähän leipää ja niin paljon munia!?!? Lisäsin siis edelleen leipää, niin kauan kunnes sain siitä sellasta että se jo pysyi lusikassa ja kun laitoin kämmeneni sen päälle niin se jotenkin jo säilytti lusikkaleipämäisen muotonsa.

Ohjeessa sanottiin että ”Paista erittäin kuumassa, reilussa öljyssä”. Ite otin suosiolla kattilan käyttöön (roiskumisvaaran takia) ja laitoin sinne öljyä puoleenväliin saakka, siis sen verran että jos pullaköntsäni tömähtää pohjaan niin silti se peittyy kokonaan öljyllä. Laittakaa siis reippaasti öljyä ja antakaa sen kuumentua kunnolla. Veikkaan että sen öljyn kuumuus on kaiken A ja O että tää homma onnistuu.

Minä laitoin mössöä isoon lusikkaan, sellaseen joka on vähän isompi ku ruokalusikka, joku ruuanottolusikka siis kaiketi.

Siellä öljyssä sitten annatte tiristä pari-kolme minuuttia, kunnes on kivan ruskea. Kyllä mä niitä kääntelinkin, mutta ei ihan heti saa mennä sörkkimään, muuten voi taikina hajota!

Ronkeli mieheni suhtautui tähän ruokaan hyvin epäileväisesti, mutta söikin saakutti ne kaikki niin että mulla ei oo nyt laittaa ees kuvaa niistä! Otan sit ens kerral ku niit taas teen. Musta tää on ihana kasvisruoka ja siihen saa uppoomaan hyvin vanhentumaan päin olevat leivät - ja paljon kananmunia!

Kokeilkaa ja soveltakaa vapaasti. Huomasin että leivän ja munien määrää voi muuttaa ihan oman mielen mukaan.

Tietty tähän voi tehä jonku soosin kaveriks, mutten mä viittiny – sain jo tälläkin ihan tapeeks tiskii ja sotkuu aikaan. Seuraksi tein vain perunasuikaleita munamaidossa, uunissa, ja lisäkkeeksi salaatti-kurkku-tomaatti –salaattia. Hyvin uppos ja sain pisteet kotiin!

Kuva
Mimmi

Re: Munaruokaohjeet

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Tässä kesän mässäilyn pikkuhiljaa päättyessä mietin, että kävisköhän tuohon muu, kuin vaalea leipä? Kukas kokeilee täysjyväpalleroita? :smt017
kanamummo

Re: Munaruokaohjeet

Viesti Kirjoittaja kanamummo »

Pastataikina:

Mullon vakiosummassamettäänresepti:
jopa tusina munia
desin verta vettä
suolaa tai valkosipulisuolaa
himpuvverta tai puoldessii öljyä
halapoja vehnäjauhoja tarpeeks
sitten vaan vaivataan kunnes tuntuu mukavan sitkistyneeltä. Kaulitaan ja käytetään, mutta jos lasagnea tekee, pitää käyttää nestettä vähempi kuin kaupan lassalevyille.

Saahan tosta leikeltyä fettuccinejä vaimitänenytoli, suolaveteen kiehumaan. Tai ihan mitä vaan! Olisko jollakulla tarkempaa reseptiä ?? :smt037
kukkokiekuu

Munia ja pekonia skottilaiseen tapaan

Viesti Kirjoittaja kukkokiekuu »

munia1-2 henkeä kohti
pekonisiivuja 3-5 henkeä kohti
makkaraa,esim.ryyni,-tai muuta karkeaa makkaraa,määrä nälkäisyyden mukaan

Kuumenna uuni 200-230 astetta.
Pura pekonisiivut paketista ja asettele ne uunipellille yksitellen pitkittäin.
Pistele makkarat ja laita samalle pellille.
Nosta pelti uuniin.

Paista munia mieluiten lettupannulla, mutta tavallinenkin pannu käy.Jätä keltuainen ehjäksi, joten paista vain toiselta puolelta.
Paista pekonia ja makkaroita uunissa kunnes pekoni on ihanan rapeaa ja makkara ruskistunut.

Kokoa lämmitetylle lautaselle pekonit, makkarat ja päälle munat.
Nauti heti kuumana. :smt005
kuukernuppi

Re: Munia ja pekonia skottilaiseen tapaan

Viesti Kirjoittaja kuukernuppi »

Me tehdään tuolla tyylillä ns. viikonloppuaamupalaa.Lisään pellille vielä tuoreita herkkusieniä ja tomaattilohkoja, namis. :smt003 Myös prinssiryynärit toimii älyttömän hyvin..
kukkokiekuu

Re: Munia ja pekonia skottilaiseen tapaan

Viesti Kirjoittaja kukkokiekuu »

Pitää kuumentaa pannua vielä lisää.. :smt004

MUNAKOKKELI kahdelle nälkäiselle

3-5 munaa,riippuen koosta
2-4 rkl.kermaa tai maitoa
kattila ja puulasta

Riko munien rakenne haarukalla.
Lorauta hiukan rypsiöljyä kattilan pohjalle.
Kippaa munamassa ja maito tai kerma kattilaan.
Napsauta levy päälle.
Liikuta munamassaa koko ajan puulastalla kunnes se on sopivan sakeaa.
Nauti heti makkaran ja pekonin kera. :smt005
Paulikki

Re: Munaruokaohjeet

Viesti Kirjoittaja Paulikki »

Paistettu munajuusto. Tosi hyvää leivällä ja hillojen kanssa.

http://www.valio.fi/portal/page/portal/ ... unnus=3186
Kaukokana

Shakshuka

Viesti Kirjoittaja Kaukokana »

Tassa kokeiltavaksi vahan eksoottisempi munaresepti etenkin mausteisen ruoan ystaville. Ohjetta ei kannata ottaa ihan kirjaimellisesti eli maaria voi muutella ja mausteita voi laittaa oman maun mukaan.

Shakshuka

4-6 isoa munaa
1 sipuli kuutioituna hienoksi
4 tomaattia hienonnettuna (tai tomaattimurskaa)
2 rkl tomaattipyreeta + n 2 dl vetta
6 valkosipulinkyntta
1 paprika pilkottuna
chilia (jauhetta tai tuoretta pilkottuna maun mukaan)
mustapippuria
suolaa
ruokaoljya

Kuullota sipuli pannulla pehmeaksi. Lisaa paprika, valkosipuli murskana ja chili, jos kaytat tuoretta. Anna kypsya muutama minuutti jonka jalkeen lisaa tomaatti. Anna tomaattien kiehahtaa n. 5 min. Taman jalkeen mukaan mausteet, vesi ja tomaattipyree. Keittele puolisen tuntia ja kun soossi on sopivan paksua, riko muna joukkoon niin, etta keltuainen sailyy ehjana. Kypsyta viela n. 8 min.
Nauti hyvan leivan kera.

Toinen meidan keittiossa syntyva munaruokaresepti on viela yksinkertaisempi, mutta hyvin herkullinen sekin.

Tomaattien munakokkeli anopin tapaan

4 munaa + pari rkl vetta
6 valkosipulinkyntta murskattuna
3 hienonnettua tomaattia
1/2 rkl maustapippuria
suolaa
ruokaoljya

Freesaa valkosipulit oljyssa ja lisaa hienonnettu tomaatti (mina ajelen tomaatit sauvasekoittimella soossiksi). Nakkaa mausteet joukkoon ja hauduttele n. 5 min. Vatkaa munat vesitilkan kera ja sekoita tomaattisoossiin. Kypsyta miedolla lammolla muutamia minuutteja sekoitellen.
Tama on mahdottoman hyvaa vaalean leivan kera.
Emma

Re: Munaruokaohjeet

Viesti Kirjoittaja Emma »

Onkohan tämä jo täällä? Muualla maailmassa hyvin suosittu aamiaisruoka ja mm elokuvassa V, niitä valmistetaan Natalie Portmannille :smt001.
Tämän opin joku vuosi (10v?) sitten jostain ruoka-ohjelmasta ja niitä olen tehnyt jatkuvasti ja yhä vaan suosiossa eli

MOLDOVALAINEN JALKAPALLOJOUKKUE

PAISTINPANNU ja siihen kuumenemaan voita
NELISKULMAISTA PAAHTOLEIPÄÄ johon koverretaan keskelle keltuaisen menevä aukko
MUNIA niin monta kuin paahtoleipääkin on...

Voin kuumennettua asetetaan paahtoleivät paistumaan pannulle ja samaan aikaan rikotaan viipaleen keskellä olevaan aukkoon kanamuna, jolloin keltuainen asettuu nätisti aukkoon ja valkuainen imeytyy leipään. Sitten vaan ruskistetaan toivotuksi molemmin puolin ja miten kullekin keltuainen sitten menee, voi jättää hyvinkin löysäksi tms.

On muuten todella hyvää ja ruokaisaa aamupalaksi tai iltapalaksi tai välipalaksi jne
Bon appétit! :smt003
Silvia Sommarlat

Re: Munaruokaohjeet

Viesti Kirjoittaja Silvia Sommarlat »

Silvia Sommarlatin herkkurulla

Tämä on näppärä pikkusuolainen, sopii vierastarjottavaksi ja häviää alta aikayksikön omankin perheen suihin.
Aineet:
3 isoa munaa
2dl vehnäjauhoja
5 dl kermamaitoa
iso nokare voita
lihaliemikuutio
2 tl leivinjauhetta

täytteeksi:
400 g jauhelihaa
1 sipuli
tuoreita tomaatteja pilkottuina 2
tai ketsuppia loraus
lisäksi valkosipulia mieltymysten mukaan
valkopippuria ripaus
timjamia
suolaa
vettä
(Aura-juustoa reipas kimpale)

Aloita täytteen valmistamisesta.Ruskista jauheliha ja lisää sipulit , tomaatit ja mausteet ja vesi ja hauduta munarullan valmistumisen ajan. Murustele juusto joukkoon ja sekoita.(Jauhelihan sijaan sopii myös savukinkku+purjo tai kanttarellitäyte )
munarulla:
Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vispaa valkuaiset vaahdoksi. Sulata voi kattilassa. Lisää lihaliemikuutio , sekoita .Kaada kermamaito johon on sekoitettu jauhot.Sekoita miedolla lämmöllä herkeämättä kunnes kastike sakenee.Lisää keltuaiset ja leivinjauhe.Sekoita.Lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti käännellen taikinaan.
Levitä kevyesti voidellun leivinpaperin päälle kuten kääretottutaikina. Uuniin 200 asteeseen kunnes pinta on kauniin ruskea.
Kumoa leivinpaperille.Levitä täyte ja kääri rullalle ja nauti. Meillä tykätään lisukkeena raejuusto-omenaraasteesta.
Bon Appetit !
Jemuli

Re: Munaruokaohjeet

Viesti Kirjoittaja Jemuli »

Onko kenelläkään Michel Roux'n kirjaa Muna? Onko hankkimisen arvoinen? Sisältää "130 selkeää ja havainnollista ohjetta, joiden mukaan syntyvät kaikenlaiset munaruoat". Täytyy ehkä kirjoittaa Joulupukille :smt114

http://www.suomalainen.com/sk/servlets/ ... ID=4416986
Vastaa Viestiin