Liharuokaohjeet

ruoka- ja leivontaohjeita

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Rosteri

Kanaa Rieslingissa

Viesti Kirjoittaja Rosteri »

Nain kevaisin tehdaan Ranskassa paljon huhtasieni resepteja ja tama on minun suosikkini.
Huhtasienien puuttuessa voit korvata ne korvasienilla (hienostunut maku) ja alkuperainessa reseptissa
kaytetaan keltaviinia, Juran erikoisuutta jota ei taida Alkon listoilla olla. Riesling viini ihan kaypa
tahan reseptiin. Jos loydat keltaviinia, lisaa se lopussa ja vain 1/2 dl, silla se turhan arvokasta
sotkea kokonaan kastikkeeseen. Olisi hyva, etta Riesling olisi Alsacen alueelta.

Tarvitset:

1 paloiteltu maalaiskana
runsaasti voita (ei margariinia ym.)
3 rkl vehnajauhoa
1 tlk suolaa
mustapippuria suoraan myllysta
2 keskikokoista sipulia
4 - 6 isoa huhtasienta/korvasienta (Kaikkihan osaa esivalmistaa korvasienen?)
Riesling viinipullo (kokeile muilla valkoisilla viineilla, jos et loyda Rieslingia)
6 dl kermaa (ei kevytta)

Sekoita jauhot, suola ja pippuri. Pyorita kanan palat jauhoseoksessa.
paloittele sipulit isohkoiksi palasiksi. Paloittele samalla sienetkin vaikka neljaan osaan.
Ruskista voissa kanan palaset ja sipuli. Laita ne paistinpannun voin kera kattilaan ja
lisaa viinia kunnes kana peittyy. Huom! Voita on paljon ruskistuksessa.
Kuullota sienet voissa ja lisaa ne kattilaan (voi mukana)
Keita kunnes kanat kypsyvat.
Poista kanat, siiviloi liemesta sipulit pois ja perkaa kana. Lisaa peratut palaset seka
sienet liemeen ja anna kastikkeen kiehua kasaan tarvittaessa. Kastike on
pastan kanssa erinomaista, eli keita sita kasaan kunnes se on sinulle sopivaa pasta
kastiketta.Muista maistaa kastiketta, ja lisaa suolaa, pippuria oman makusi mukaan.

Jos kastike on liian "tunkkaista" lisaa varovasti sitruunamehua. Se tekee kivan
lisan. Mutta ei ole aina tarpeen.

Ruokajuomana kay sama Riesling tai hyva punaviini. Ja jos olet saanut keltaviinia,
se on tietenkin erinomaista. Keltaviini maistuu leikatulle kesaiselle nurmikolle, joten
se on aika erikoista. Minun lempparia, mutta yleisesti siita sanotaan etta sita joko
vihataan tai rakastetaan.

Tama resepti on Ranskalaista periteista keittiota, jonka salaisuus piilee voissa ja
kermassa.
Rosteri

Maalaiskanaa yrteilla

Viesti Kirjoittaja Rosteri »

Kokeilkaapas tata Provencen alueen herkullista ja helppoa kana ohjetta.

1 maalaiskana
kaikenlaisia yrtteja (Rosmariini, tinjami, salviaa kohtuudella, persilja, ym.)
2 isoa valkosipulia
2 dl oliivioljya
karkeata suolaa

Vuoraa uunipata yrteilla ja aseta kana keskelle.
Irrottele valkosipulin kynnet toisistaan ja "heittele" ne pataan kuorimatta
Kaada oliivioljy pataan osittain kanan paalle.
Ripottele paalle karkeata suolaa.
Lisaa yrtteja paallekkin.
Peita pata kannella.
Paista n. 175 asteisessa uunissa n. 1 - 1.5 h (kunnes kanan liha irtoaa hyvin luista)

Huomasimme, etta uuniperunat sopivat taman kanan kanssa hyvin.
Erityisesti kun puristaa valkosipulin kynsista sisallon perunan paalle.
Rosteri

Re: Liharuokaohjeet

Viesti Kirjoittaja Rosteri »

Ajattelin tana iltana tehda Alsasin Saksan puolelta tulevaa sinihomejuusto possua.
Helppoa ja herkullista (Jos tykkaa sinihomejuustosta)

Porsaanfiletta sinihomejuustokastikkeessa.

600 - 800 g sian sisafiletta (vaihtoehtoisesti voit kayttaa ulkofiletta)
125 g voita
1,5 dl kermaa
50 g sinihomejuustoa
suolaa,mustapippuria, valkopippuria

Leikkaa liha n. 1 cm paksuksi viipaleiksi. Paista niita voissa, kunnes ne ovat kauniin varisia.
Lisaa kerma. Lisaa samalla juusto pienina palasina. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen kunnes
se on sakeutunut ja juusto sulanut. Mausta suolalla, pippureilla.
Tarjoile heti, silla muuten kastike tulee liian paksuksi.
Kastikkeen kanssa sopii riisi, pasta ja jopa ranskalaiset perunat.
Hyvaa ruokahalua! :smt027
Eepi

Re: Liharuokaohjeet

Viesti Kirjoittaja Eepi »

Eipä ollut yhtään kiinalaista ruokaohjetta, vaikka kana usein mielletään juuri kiinalaiseksi ruoaksi. Tässä tälläinen resepti, en ole tosin itse ehtinyt vielä kokeilla, mutta reseptin antaja kehui kovasti.
gong bau -kanaa(kukkoa)
ainekset neljälle:
2 luutonta kanan rintaa nahan kanssa tai ilman 1cm:n
kuutioksi leikattuna.
1rkl kasvi tai maapähkinäöljyä
10 kuivattua punaista chiliä 2-3 osaan pätkittynä
1tl sichuaninpippuria
3 valkosipulin kynttä hienoksi pilkottuna
2,5cm:n pala inkiväärin juurta hienoksi viipaloituna
1rkl kevätsipulia karkeasti pilkottuna, vain valkoinen osa
85g maapähkinöitä paahdettuina

Marinadi:
2tl vaaleaa soijakastiketta
1tl riisiviiniä
0,5tl sokeria

Kastike:
1tl vaaleaa soijakastiketta
1tl tummaa soijakastiketta
1tl tummaa kiinalaista riisiviinietikkaa
pari pisaraa seesamiöljyä
2rkl kanalientä
1tl sokeria

valmistus:
Sekoita kaikki marinadiainekset keskenään kulhossa ja marinoi kanaa kannen alla vähintään 20 min. Sekoita kaikki kastikeainekset keskenään ja siirrä sivuun.

Kuumenna öljy esilämmitetyssä vokissa ja paista chilit ja pippurit rapeiksi ja tuoksuviksi. SEkoita joukkoon kananpalat. Kun kananliha muuttuu vaaleaksi lisää valkosipuli, inkivääri ja kevätsipulit. Paista sekoittaen n. 5min. kunnes kana on kypsää.

Kaada kastike vokkiin, sekoita hyvinmuiden ainesten joukkoon ja lisää lopuksi pähkinät. Tarjoa heti.

Kylläpäs tulikin pitkä. Ei mitään kun ennakkoluulottomasti kokeilemaan. Soveltelu on sallittua, sillä multa on aivan turha alkaa kysellä mitään mistään kaikenmaailman pippureista! :smt002 :smt003
HepuHassu

Tulipa laitettua kukko pataan!

Viesti Kirjoittaja HepuHassu »

Meni hermot kiukkuiseen kukkoon joten menipä tänään pataan.
Ekaa kertaa kukon teurastin,perkasin ja paistoin.

Omena murskaa sisälle ja päälle yrttejä.
Ai että oli hyvää ! :smt049

Kukko oli 4v,mutta silti liha oli hyvää.
Ei liian rasvaista ja muistutti punaista lihaa eikä ällöttävää broileria :smt016
Painoa peratulla kukolla oli 4kg,eli melko paljon? :smt017
Suvianne

Re: Liharuokaohjeet

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Ei voi liikaa kehua myskiankan makua!!
Tässä resepti minun eka kokeiluun!!
http://karppausjaperhe.blogspot.com/201 ... tetty.html
vardenji

Re: Liharuokaohjeet

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Ihanan oloisia ohjeita! Nyt tarvittais kuitenkin joku joulunen ohje otse teuratettuun kanaan, joka kynittynä kokonaisena vielä pakkasessa. Todella sitkeä kuulemma... Sais olla jotain romanttisen näköstä, kun saatan saada miesystävän syömään jouluna :smt050 Se tykkää perinteisestä, joten joku hämäläinen, pohjanmaalanen, yms SUOMALAINEN perinneruoka. Lisukkeeks löytyy perunoita, riisiä tai ohraa.
Onko muuten mikä osa kukosta sellanen tumma, vähän litteän pallon muotonen tosi kova osa? Vähän pienikokoisen naisen nyrkkiä pienempi ja valkean kalvon peittämä sieltä täältä. Saako siitä ruokaa? Ois sellanenkin pakkasessa, kuin myös yhden paistetun kalkkunan liemi ja paljon suppilovahveroita. Näitä kaikkia olis mahdollista käyttää :smt003 En vaan osaa päättää sopivaa :smt017
siimis

Re: Liharuokaohjeet

Viesti Kirjoittaja siimis »

Tuo pyöreä elin on kuvauksen perusteella varmastikin kivipiira. Reseptejä ei ole tarjolla :smt003

Mä olen tehnyt vanhasta kanasta viillokkia. Ensin paistoin sen uunissa ylikypsäksi paistopussissa ja sitten erottelin linnun lihoistaan. Niistä sitten keittelin kerman kanssa viillokin. Hyvää oli. Kanakeiton saa myös hyvän, kun pitkään keittelee ja sitten irrottelee lihat + pilkkoo. Liemeen vihanneksia ja pastaa tai riisiä tms, lihat. Keittele vihannekset ja riisit kypsäksi, lisää voimakasta koskenlaskijaa - koko kanan keittoon mennee koko paketti. On hyvä keitto! Hyvää vaikka talvisen ulkoilupäivän jälkeen :smt002

Varsinaista juhlaruokaa/kokonaisena valmistettua paistikukkoa tms. en ole valmistanut. En ole rohjennut, kun tuppaavat just oleen sitkeitä.
vardenji

Re: Liharuokaohjeet

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Lintu on nyt sulamassa ja paistopussissa, johon se suoraan teurastettiin. Nyljetty kana. Viillokkia en olekaan koskaan tehnyt, tykkään kyllä kovin syödä. Josko se mun herrakin tykkäis :smt003 Kiitos vinkistä. Keksin kivipiiralle jotain käyttöä. Josko keittoon heittäis suppilovahveroiden, perunan ja sipulin kera...
annemari

Re: Liharuokaohjeet

Viesti Kirjoittaja annemari »

Tämä ohje sopii kiinalaisen ruoan ystäville, ja lihaksi käy kanasuikale tai possusuikale.

Pari porkkanaa
Kaalia reilusti
Iso sipuli
Valkosipulia maun mukaan, esim 3 kynttä.
soijakastiketta
Maizenaa
Öljyä
Lihaa n. 400 g
Chilipaprikoita 2 kpl
Paprikaa
Kiinalaista mausteseosta tai inkivääriä ja rosmariinia tai vaikka kaikkia !!
Laita lihat kulhoon ja sekaan soijaa 2 rkl, öljyä 2 rkl, maizenaa 2 rkl, valkosipulin kynnet murskana, mausteseos ja silputtu chili. Kulho jääkaappiin siksi aikaa, kun silppuat vihannekset.

Tee vihanneksista suikaleita, varsinkin porkkanasta melko ohuita.

Tulikuumaan Wokkipannuun reilusti öljyä ja sinne marinoituneet lihat. Kun lihat ovat melkein kypsiä, lisää hiljalleen suikaloidut vihannekset aloittaen porkkanasta, sitten sipulit, paprika ja viimeiseksi kaali. anna hautua ja maistele, lisää soijaa ja öljyä jos meinaa kuivua. Sekoita koko ajan, pannu tulee aika täyteen joten kaikki pitäs saada kypsäksi.

Kun porkkanat on pehmeitä. lorauta sekaan vettä muutama desi ja anna suurustua vähän aikaa.

Lisukkeeksi jasmiiniriisiä, sopii tosi hienosti yhteen !
vardenji

Re: Liharuokaohjeet

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Katsotaan mitä tuleman pitää. Lykkäsin kanan sisään lohkotun sipulin ja runsaasti sitruunamehua. Pistän sen uuniin huomenna aamulla, kun lämpö on laskenu n. 150 c leivinuunissa. Hoidan aamutoimet ja otan kanan uunista. Erottelen lihat luista ja teen miksauksen tämän topiikin resepteistä. Varmaankin pataruoka. Valurautakattila sopii hyvin vielä tonne uuniin myöhemmin vielä, vähän kovemmalla lämmöllä. Sekaan heitän suppilovahveroa, sipulia, kokonaisia ohrasuurimoita, kanalientä ja valkosipulia. Lisukkeena perunasalaatti ja keitetty riisi. Ei ehkä perinteinen niin kuin halusin, mutta näin serkun kanssa punottiin. :smt003

Muoks. Kokeilin kivipiiran valmistusta näin: perkasin kaiken ylimääräisen pois, jänteet, kalvot, sisällön... Jäljelle jäi kaksi saksanpähkinän kokoista tummaa lihamöykkyä. Puolitin valkosipulinkynnen, asetin sen foliolle halkaisupuoli ylöspäin, siihen päälle liha. Ripottelin suolaa päälle, käärin folion kiinni nyytiksi ja unohdin leivinuuniin vähäksi aikaa. Oli todella herkullista ja mehevää! :smt003
Paltsi

Kalkkunasta

Viesti Kirjoittaja Paltsi »

Tein viime viikonloppuna kahta sorttia kalkkunaa. Butin rintafileen (paino noin 2,5kg) jaoin kahtia ja sitten suikaloin. Ruskistin suikaleet ja pistin pataan. Toisen satsin liemi: puoli litraa kookosmaitoa, purkki ananaspaloja tai persikkasiivuja, iso valkosipulin kynsi murskattuna, hitunen provencen yrttisekoitusta, neljännespurkki aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna, chilijauhetta, curryjauhetta, kanelia ja suolaa, kaikkea maun mukaan.
Toinen liemi: Puoli kiloa turkkilaista jogurttia, paketti musta pekka-tuorejuustoa, suolaa ja iso valkosipulin kynsi murskattuna sekä neljännespurkki aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna.
Molemmat satsit uuniin vähän liian pitkäksi aikaa että lihat pehmenevät kunnolla ja tarjolle vaikka basmatiriisin kanssa.
reetta

Re: Tulipa laitettua kukko pataan!

Viesti Kirjoittaja reetta »

kukon perkaamisen voi myös itseoppia. mun "eka kerta" meni silleen, et mulla oli kädessä päätön kukko ja sit sille piti tehdä jotain (koirat olivat huolehtineet dekapitoimisesta enkä halunnut todellakaan viskata kuollutta kukkoa tunkiolle). no, ajattelin sitten, että kun oon kerran perannut kaloja niin kai se kukkokin menee samalla logiikalla. eihän siinä oo kuin yhden kirjaimen ero lajien nimessäkään! avasin kukon, vedin sisukset ulos ja huuhtelin. kurkkutorvi jäi sisään, muttei se paistamisessa haitannut. isompi työ oli saada sulat irti...

muuten, hirmu hyvä kukkoresepti on tällainen: pikanttia kanaa/kukkoa (venäläisestä keittokirjasta)

300g sieniä
2 1/2dl saksanpähkinää
voita
1/2tl jauhettua neilikkaa
chiliä
jauhettua mustapippuria
suolaa

viipaloi sienet ja paista voissa. sekoita paistetut sienet ja pähkinät, aja ne lihamyllyn läpi. mausta neilikalla,chilillä ja mustapippurilla. leikkaa kana/kukko varovasti auki vatsapuolelta rintalastan kohdalta ja ota luut ulos (ikään kuin nyljetään luut irti lihasta; yllättävän helposti lähtee kun rauhassa ottaa). hiero suolaa ja voita sisäpuolelle, ja täytä sienipähkinämössöllä, ompele parilla pistolla paistonkestävää lankaa kana/kukko mahasta umpeen. hiero suolaa myös ulkopuolelle. voitele. uuniin!

tässä reseptissä on sekin hyvä puoli, että luut tulevat irrotetuksi raakoina ja ne voi syöttää koirille toisin kuin kypsennetyt linnunluut.
reetta

hyydytettyjämunia ja kananmaksaa

Viesti Kirjoittaja reetta »

kanojen ja kukkojen teurastuksessa kannattaa ottaa talteen maksat. niistä kun tekee seuraavanlaista niin avot!

hyydytettyjä munia ja kananmaksaa neljälle:

2 dl punaviiniä
1 timjaminoksa
1 laakerinlehti
1 salottisipuli hienonnettuna
1 dl kanalientä
2 kananmaksaa jänteet poistettuna
1 rkl maapähkinäöljyä
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
30g huoneenlämpöistä voita
4 huoneenlämpöistä munaa
hyvää öljyä paistamiseen

kuumenna uuni 170astetta. laita viini, timjami, laakerinlehti pieneen kattilaan ja keitä hiljakseen kokoon, kunnes jäljellä n.puolet nesteestä. lisää salottisipuli ja lihaliemi ja keitä vielä kokoon. heitä yrtit kastikkeesta pois ja siirrä se sivuun odottamaan.

leikkaa kananmaksa pieniksi paloiksi. kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista maksapalat pikaisesti kuumassa öljyssä (pannun pitää olla oikeasti kuuma! maksanpaloja ruskistetaan vain noin puoli minuuttia, käännellään koko ajan, ei siis paisteta). mausta suolalla ja pippurilla. laita sivuun lautaselle odottamaan.

voitele neljä pientä uunivuokaa huoneenlämpöisellä voilla ja mausta suolalla ja pippurilla. sekoita maksapalat viinikastikkeeseen ja jaa seos vuokiin. valuta varovasti yksi muna per vuoka ja kypsennä vuoat uunissa seuraavasti: laita vuoat syvälle pellille tai isoon vuokaan, johon kaadat kiehuvaa vettä noin pikkuannosvuokien puoleen väliin saakka. laita 170-asteiseen uuniin 10 minuutiksi. tarkista kypsyys: jos munat ovat vielä raakoja, pidä vuokia uunissa vielä pari minuuttia kunnes munat ovat halutun kovia.
vardenji

Re: Liharuokaohjeet

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Nyt kun lankesin tohon ihanaan runsaslihaiseen makulihan makkaraan alkaa omien suunnittelu. Tiedän olevan varhaista kun teurastettavat ei oo vielä syntyneekään, mutta mites jos teen syksyllä kili-kani-kana-makkaraa pakkaseen? Jauhanko kaikki makkaraks menevän yhteen ja sekotan, vai kannattaako mun miettiä sen suuremmin lihojen rasvaprosentteja? Käykö kilin suoli? Ja mikä niistä... En ajatellu karsia rasvoja makkaraks menevästä lainkaan pois. Rikottua ohraa ajattelin joukkoon, sekä vuohenjuustoa. Mausteeks oregano, basilika, merisuola ja ehkä pujo.
Vastaa Viestiin