Munien sailominen suolaveteen.

ruoka- ja leivontaohjeita

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Tammearu

Munien sailominen suolaveteen.

Viesti Kirjoittaja Tammearu »

Muistaako viela joku miten ennen maalla sailottiin talveksi keitetyt kananmunat suolaveteen.
Oletteko syoneet? Taalla Aasiassa se on edelleen suosittu ruokalaji.
Iloisten Munatalo

Re: Munien sailominen suolaveteen.

Viesti Kirjoittaja Iloisten Munatalo »

Paas laittaen ohjetta liemeen ja suolapitoisuus ym. KIITOS! :smt006
vardenji

Re: Munien sailominen suolaveteen.

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Tahtoo myös ohjeen, KIITOS :smt006
Tammearu

Re: Munien sailominen suolaveteen.

Viesti Kirjoittaja Tammearu »

Munat pannaan kylmään 8% merisuolaveteen, että ne peittyvät.
Annetaan hiljaa mennä kiehuvaksi ja sitten pois liedeltä.
Annetaan olla vedessä seuraavaan päivään.

Rikkinäiset syödään heti ja loput takaisin upotettuna suolaveteen ja syödään talven aikana.

Ovat suolaisia ja kyytipojaksi jotain ei suolaista. Kotona niitä tehtiin talveksi pari - kolme saavillista.
Niitä laitettiin esim. Karjalanpaistiin kuorittuna suolan sijasta.
ellikki

Re: Munien sailominen suolaveteen.

Viesti Kirjoittaja ellikki »

Säilytettiinkö tuota suolavesisaavia munineen kellarissa vai aitassa?
Tammearu

Re: Munien sailominen suolaveteen.

Viesti Kirjoittaja Tammearu »

ellikki kirjoitti:Säilytettiinkö tuota suolavesisaavia munineen kellarissa vai aitassa?
Aitassa. Eivät menneet rikki ja vesi oli päältä vain hyhmässä, koska oli niin suolaista.
Ne otettiin sieltä suolattomaan veteen vuorokaudeksi tai kahdeksi ruokahuoneeseen.
Isä kehui niitä hyviksi sahdin kanssa.

Marraskuussa alkoi muniminen pudota jyrkästi. Jouluna oli vielä tuoreita munia,
jotka todella viileässä säilyivät kuukauden. Maaliskuussa alkoi taas muninta,
kun aurinko alkoi pilkistellä kanalaan. Samoin alkoi kova haudontakausi. Silloin oli vipinää.
Leonidas

Re: Munien sailominen suolaveteen.

Viesti Kirjoittaja Leonidas »

Mä oon nähny jossain netissä kuvia keitetyistä, kuorituista munista tölkeissä ja muistaakseni eräs ystäväni väitti että Hesburgerilla käytettäisiin suolaveteen säilöttyjä munia salaateissa??? En kyllä varmaksi tiedoksi sano...
kanatar

Re: Munien sailominen suolaveteen.

Viesti Kirjoittaja kanatar »

Tosi mielenkiintoista! Kiitokset tästä ketjusta. Tätä pitää ehdottomasti ensi syksynä kokeilla. Miten paljon merisuolaa on käytännössä 8 % esim litraan vettä? :O
longi

Re: Munien sailominen suolaveteen.

Viesti Kirjoittaja longi »

0.8 dl suolaa 9.2 dl vettä ja saadaan 8 tilavuus % :sta suolaliuosta
vastaavasti 80g suolaa ja 920g vettä saadaan 8 paino %:sta suolaliuosta
ja niissä on pieni ero tuo tilavuus litku on suolaisempaa

-longi-
kanatar

Re: Munien sailominen suolaveteen.

Viesti Kirjoittaja kanatar »

Kiitos laskukaavasta! Täytyy ehdottomasti kokeilla tätä. Kanat ovat innostuneet kovasti munimaan pääsiäisen kunniaksi, joten hyvin voisi vielä testata säilömistä.
Tammearu

Re: Munien sailominen suolaveteen.

Viesti Kirjoittaja Tammearu »

Leonidas kirjoitti:Mä oon nähny jossain netissä kuvia keitetyistä, kuorituista munista tölkeissä ja muistaakseni eräs ystäväni väitti että Hesburgerilla käytettäisiin suolaveteen säilöttyjä munia salaateissa??? En kyllä varmaksi tiedoksi sano...
Munien suolaaminen esim. Aasiassa on hyvin yleistä ilmastosta johtuen. Niitä on myynnissä marketeissa montaa eri laatua. Etuja on kaksi. Munat säilyvät hyvin ja ihmiset hikoilevat ja saavat suolan tarpeensa näistä munista. Itse pidän eniten niistä punaisista suolamunista.
Kotona suolattiin munia tosiaan talven varalle, koska ennen eivät kanat juuri munineet talvella ja sähköä riitti kanalaan vain niukasti, koska sähkö oli kallista kanoille.
vardenji

Re: Munien sailominen suolaveteen.

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Mä kokeilen kunhan tipuilut on ohi.
Eiks the simpsons sarjassa Moella oo baarissaan etikkamunia :smt002 Niistähän etikka syövyttää kuoren pois?
Emmikki
muna
Viestit: 2
Liittynyt: 10 Maalis 2022, 10:32

Re: Munien sailominen suolaveteen.

Viesti Kirjoittaja Emmikki »

longi kirjoitti: 02 Huhti 2012, 10:44 0.8 dl suolaa 9.2 dl vettä ja saadaan 8 tilavuus % :sta suolaliuosta
vastaavasti 80g suolaa ja 920g vettä saadaan 8 paino %:sta suolaliuosta
ja niissä on pieni ero tuo tilavuus litku on suolaisempaa

-longi-
Vanha ketju, mutta pakko oikaista, kun on kaikki väärin.

1dl hienoa suolaa painaa 120grammaa, joten 0,8dl on täten 96g. Tällä ohjeella tulisi joku 11%liuos. Suolaliuoksen määrä lasketaan
aina:
100% vettä ja siihen
suolan määrä päälle grammoina. (Eikä kuten perinteisessä prosenttilaskussa.)

Eli 8% suolaliuos on
1 litra vettä
80g suolaa

Terv. Wannabe kokki
Vastaa Viestiin