Myskiankoista

juttuja muista linnuista kuin kanoista

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Hecu

Myskiankoista

Viesti Kirjoittaja Hecu »

Kertokaapas millaisia munijoita myskit on? Hakusessa munivia ankkoja ja myskit kuullostaisi kivoilta, vaan se munien määräkin vaikuttaa päätökseen! :smt002
Toki kaikkea muutakin tietoa myskeistä otan kiitollisena vastaan. :smt003

Suvianne

Re: Myskiankoista

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Myskit ei sovi munitaan ollenkaan. Ihan vaan lihaksi.

Myskit laskee munansa ja vissiin haistelee pesänsäkkin, koska pelkkä sinne kurkkaaminen saattaa aiheuttaa pesän hylkäämisen.
Mitkään tekomunat tai pesämunat ei auta. Jos se arvaa, että pesä löydetty se lopettaa munimisen ja etsii uuden pesän.

Muutaman hassun munan saa varastettua.

Myski munii sellasen 15 munaa jos sitä ei häiritä ja alkaa hautomaan.

Eli laskisin, että myskiankka munii vuodessa noin 30-45 munaa :smt005

Googlailin ja kyllä myskiankalle luvataan jenkeissä jopa 195 munaa vuodessa. Mutta en tiedä onko näissä eri linjoja. onko osa "kesympiä" . Minun myskiankkoja ei ainakaan voi munijoiksi ottaa, se vain ei onnistu. ne hylkää pesän ja osa jopa siitä, että kerran katson silmiin kun ovat pesässä. Vanhat mammat kestää sen silmiin katselun, mutta nuoret ei.

Joten ehkä löydät jos kyselet sellaisia myskejä jotka antaa kerätä munia. Mutta kannattaa tosiaan kysellä, ettet saa tällasia villejä kuten mulla :)

Hecu

Re: Myskiankoista

Viesti Kirjoittaja Hecu »

Jahas, vai että ovat ne mokomat sitten tuollaisia epeleitä. Eivät siis sovi meidän tarkoitukseen lainkaan!! :smt009
Mikäs olisi sitten sellainen muniva ja "helppo" ankka aloittelijalle? Plussaa tietysti jos lihakin maistuisi hyvälle! Helpolla tarkoitan lähinnä hiljaisia ja seurallisia. Kun en missään nimessä halua taukoamatta kiljuvia otuksia enään tontille. Yksi lammas aikoinaan huusi kun syötävä heti kun kuuli, että liikuin ulkona. Eikä mitään järjellistä selitystä tälle huudolle ollut, oli ruokaa, juomaa ja kavereita, mutta tää vaan huusi. Hiljeni lopulta teurastamolla ja lautasella :smt027 maistui ehkä maailman parhaimmalle lammakselle kun oli kerrankin läheisyydessäni hiljaa!! :smt043 Toki ääntä kuuluu maailmassa olla, mutta kohtuus kuitenkin kaikessa!
Ihan muutamaa ankkaloista ja kanaloista olisi tarkoitus pitää kotitarpeisiin. Ja ymmärtääksenihän näitä voi pitää yhdessäkin samassa tilassa eikö?!

Suvianne

Re: Myskiankoista

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Meillä oli kotona perusankkoja monta vuotta ja ei ne ollu äänekkäitä. Sellasia tavallisia ja munivat ihan hyvin. Just joku pari sataa munaa kait sitä ankoilta saa vuodessa. Niitten munat haettiin kerran päivässä ja eivät tuumanneet pahaa. Minusta ne ei edes tehny kunnon pesää, munivat vaan. Myskihän etsii itelleen piilon ja tekee ihan opikean pesän ja täyttää sen untuvilla ja peittelee munat kun lähtee. Joten ei ihme jos loukkaantuu ryöstelijöistä :D

Itsekkin olen harkinnu ottaa ihan munien takia muutaman ankka neidin tohon myskien sekaan. Ankan munat keitettyinä on samettista ja parasta munaruokaa!!

mik

Re: Myskiankoista

Viesti Kirjoittaja mik »

Eiks juoksuankat ole muninta-ankkoja? Eivätkä ole äänekkäitä. Huomattavasti hiljaisempia ku kalkkunat ainakin ovat.

Avatar
tipsi
riikinkukko
Viestit: 1077
Liittynyt: 30 Touko 2007, 06:02
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Myskiankoista

Viesti Kirjoittaja tipsi »

Tavisankkojen äänekkyys riippuu vähän siitäkin millaisille tavoille ne ovat oppineet. Meidän vaakut ovat niiiiin emon perään, että alkavat rääpättämään kun kuulevat kolinoita pihalta tai mun puheen, etenkin niinä kellonaikoina kun yleensä niitä käyn katsomassa. TOsin yritän niitä ehdollistaa pois tavasta minkä pystyn. Mutta mun höpsykkäni ovatkin emoskansa mussukoita :smt054 Eli pilalle lellittyjä.. :smt005

Mutta siis, tavisankkakin munii hurjan paljon. Juoksuankka on munintarotu, mutta niitä voi olla vaikea saada. Meidän ankat ainakin tekevät lähes poikkeuksetta pesän, ja saattavat loukkaantua (henkisesti) kun niiden munat toistuvasti viedään. VApaana ollessaan tekevät piilopesiä, ja hylkäävät ne jos munat viedään. SEn sijaan eivät hylkää jos tietävät pesän löydetyn mutta muniin ei kosketa. Munivat "minne sattuu" lähinnä vain silloin kun tympääntyvät munien ryöstelyyn ihmisen toimesta eivätkä ole ehtineet tehdä uutta pesäjemmaa.
Ankkoja, kanoja ja lampaita.

haahkaherra
bankiva
Viestit: 347
Liittynyt: 11 Joulu 2012, 16:33

Re: Myskiankoista

Viesti Kirjoittaja haahkaherra »

Khaki-campel-rotua on kautta aikojen pidetty yhtenä parhaimpina munijarotuna ankoista, joten jos munamäärä oleellinen, voisi olla hyvä sortti, ja on muutenkin kaunis :smt045 ja hyvin sorsamainen käytökseltään! On hyvä muistaa, että linnuille tarjotulla ravinnolla voi olla merkitystä munien määrään ja laatuun! Viimeisen 20 vuoden aikana maassamme on ollut useammilla tarhoilla khaki-campeleita, joissa toisissa munivat paljon, ja toisilla nimeksi, ja ankoille tarjottu ravinto täysin erillaista! Siis selvä syy munimishalukkuuteen! Onkohan tällä hetkellä rotua kenelläkään Suomessa!?.

Paltsi

Re: Myskiankoista

Viesti Kirjoittaja Paltsi »

Menee vähän ohi aiheesta mutta: Meillä jostain käsittämättömästä syystä jäi jokunen päivä sitten myskirouva pihalle kun normaalisti näillä pakkasilla ovat tallin käytävällä. Otettiin hevoset sisälle ja osa ankoista pölähti pihalle. Luultiin, että saatiin kaikki takaisin sisälle mutta ei.
Katoaminen huomattiin vasta parin päivän päästä kun rouva oli viettänyt kaksi yötä kylmillään olevassa hirsiaitassa pari yötä. Pakkasta oli -28 astetta.

Oltiin sitten taas iltatallilla kun rouva ilmestyi navetan eteen norkoilemaan jyvien toivossa ja silloin älysin, että tämähän on ollut jo tovin reissussa. Kun silmä vältti, se hävisi oitis ja piti jälkiä lumessa otsalampun valossa seurailemalla pähkäillä mistä se löytyi. Kiinni otettaessa rouva vielä äkämystyi, lie halunnut jäädä aittaan :smt003
Ei se mitenkään kylmettyneen oloinen ollut, pölähti muun parven sekaan kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan.

Melko kylmänkestävä laji, sanoisin.

Räpylä

Re: Myskiankoista

Viesti Kirjoittaja Räpylä »

Meillä on tavisankkoja. Ovat hiljakseen, mutta jos vie herkkuja niin kaakattavat tai jos on kylpyveden vaihto/ruokinta-aika käsillä... eivät ole häiritseviä ollenkaan... jotkut lampaat tosiaan ovat sellaisia tyhjänhuutajia. Myskiankkoja olisin joskus halunnut, mutta miehen mielestä ne on rumia... (no nyt haluaisin kalkkunan :smt003 ) Toisaalta runsas muniminen on ihan tärkeää, meillä on parvessa 3 ukkoa ja 3 akkaa eikä munatonta päivää ole :)

Suvianne

Re: Myskiankoista

Viesti Kirjoittaja Suvianne »

Vanha myski kestää pakkasen, se osaa hoitaa räpylät. Mutta nuissa vanhoissakin on typeryksiä jokka seisoo yhdellä jalalla liikaa ja sitten palelluttaa räpylän.
Eli hyvin yksilöllistä. Minulla on pari vanhempaakin yksilöä palelluttanut räpylän kun ei ole antaneet kiinni syksyllä ja jääneet kahenkympin pakkasiin ulos.
Nuoret palelluttaa vielä helpommin mutta osa taas pitää oikeen hyvää huolta.

Olen huomannut, että minulle syntyy välillä sellaisia joilla on pienemmät räpylät ja vähän surkastuneemmat kynnet? Olisko joku sisäsiittoisuus?? Nämä yksilöt palelluttaa helposti räpylänsä. Iso räpyläiset ja kunnon kynsillä olevat ns. oikean näköiset taas ei palellu helposti.

Minulla nämä vanhat ja räpylänsä hyvin hoitavat yksilöt on kylmässä tilassa koko talven. Nuoremmista laitan pataan sitä mukaa kun huomaan, ettei osaa jalkojansa lämmitellä. Sen näkee äkkiä. Ne eivät makoile jalkojensa päällä ja nahka jäykistyy varpaiden välistä. Sitten on jo myöhästä ja jos ei tee asialle jotain, niin koivet jäätyy kalikaksi.

Marko
muna
Viestit: 9
Liittynyt: 05 Helmi 2012, 17:42
Paikkakunta: Rääkkylä

Re: Myskiankoista

Viesti Kirjoittaja Marko »

Pekingin ankat on hyviä munioita.

Hecu

Re: Myskiankoista

Viesti Kirjoittaja Hecu »

Meillä on nyt ollut 4 ankkaloista parin kuukauden ajan, yksi peking ja loput tavisristeytyksiä. Näiden muninnat piti alkaa vasta alkuvuodesta, mutta nämäpä intoutuivat munimaan Joulukuun alkupuolella!! :smt003 Olen ihan höpsähtänyt näihin vaakuttimiin :smt007 Ja kun alunperin kuvittelin pystyväni syömäänkin näitä...eipä taida onnistua enään :smt009

T_intti
kana
Viestit: 93
Liittynyt: 08 Touko 2016, 18:43
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Myskiankoista

Viesti Kirjoittaja T_intti »

Hurraa! Pitkä odotus, jännitys ja kaikki muu loppuu 15.4 kun myskiankka rouvat ja ehkä ukko kotiutuu. Ukko on vielä kysymysmerkki sillä paikassa jossa ankat tällä hetkellä asustaa ovat sukua toisilleen. Neiti pian 3-v totesi
Kanoja: alho, sekuleita, sussex, rokkeja, muninta hybridi
Ankkoja: Myskiankkoja, sekoituksia
Kalkkunat
Helmikanat tulossa.

Vastaa Viestiin