Lindellinkannan maatiaskana

keskustelua roduista ja risteytyksistä

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Avatar
nana
kana
Viestit: 75
Liittynyt: 13 Heinä 2015, 19:35

Lindellinkannan maatiaskana

Viesti Kirjoittaja nana »

Lindellin kanta on lähtöisin Lopen kunnasta, Läyliäisten kylästä, P. Lindellin kanalasta.Tietojen mukaan P. Lindell käytti kannan kehittämiseen mm. Erkki Tiitolan kanoja.

Mara Kovanen kirjoittaa aikoinaan omistamistaan lindelleistä näin: ”Lindellejä on tosiaan tietääkseni vain yhdellä tai kahdella tilalla koko maassa.Väritykseltään meidän Lindellit olivat tyypillisesti tummia ja kaulassa oli vipevöity kullanvärinen kranssi, yksi kanoista (Mustoska nimeltään) oli pieni, kyyhkymäisen siro rakenteeltaan, ja kokomusta. Kukot sellaisia vaihtelevan bankivanvärisiä.

Tarja Niemelä arveli joskus, että Lindellin kanat saattaisivat olla aikoinaan häneltä Lindellille lähtenyttä savitaipalelaista kantaa, joka tosin tietysti saattaa olla jonkin verran eriytynytkin jo vuosien varrella. Pienempiä nämä ilmeisesti olivat kuin tavan savitaipalelaiset keskimäärin. Tuo kranssikaulaisuuskin kai voisi viitata Savitaipaleen kantaan?”

Lindellin kanta siirrettiin ylläpidettäväksi LUKEN säilytysohjelmassa jonka jälkeen jo alunperin harvinaisen kannan säilytys romahti ja parvet siirtyivät harrastajille jotka ovat pitäneet kantaa puhtaana.

Kantaa ei enää LUKEN tietojen perusteella pidetä ns. säilytettävänä maatiaiskantana- tähän johtava tieto on hieman ristiriitainen ja kyseenalainen.
Oli totuus sitten mitä tahansa, Lindellinkanta on ainakin aluksi ollut säilytettävä maatiaiskanta ja me harrastajat olemme sitoutuneet kannan pitämiseksi puhtaana.

Väritys
Yksilöiden tyypillinen väri on tummahko ja kaulalla on oranssi kranssi. Lindellinkana/kukko voi olla myös täysin musta. Valkoista lindellinkanaa ei ole olemassakaan.

Silmät ovat lähes aina tummat, tummanruskeat tai lähes mustat. Pään kokoon verrattuna silmät ovat suuret ja ilmeikkäät.

Heltta ja kruunu ovat suurehkot, olematta liioittelevat. Kanalla kruunu on yksirivinen ja voi hieman kaatua. Kruunu ja heltta ovat aina kirkkaanpunaiset.
Jalkojen väritys on jo tipuna lähes pajunvihreä tai tummanharmaa. Keltaisia jalkoja ei esiinny edes vaaleissa (tummin merkein) yksilöissä.

Kukon yksirivisessä kruunussa on selkeät, toisistaan erottuvat "nypyt" ja niitä on noin 7 kpl. (5 - 9)

Haudonta
Lindell on säilyttänyt ominaisuuden hautoa ja kasvattaa poikasia. Se ei kuitenkaan ole yltiöpäinen hautoja joidenkin maatiaiskantojen tapaan.

Rakenne
Lindellinkana on rakenteeltaan ketterän kyyhkymäinen, hoikka ja ketterä, muistuttaen viestikyyhkyn ulkonäköä. Yksilöt ovat erinomaisia lentäjiä koska niillä on pitkät hoikat siivet ja ne myös kiipeilevät ja tasapainottelevat mielellään. Niiden kyky nousta suoraan ylös- tai laskeutua alaspäin on ilmiömäinen. Nämä myös juoksevat erittäin nopeasti.

Paino
Lindellinkannan kana painaa hieman n. 1000 - 1500 gr, kukko hieman enemmän.

Alkuperäismaa
Suomi

Luonne
Lindellinkannan yksilöt ovat suhteellisen vilkkaita, ystävällisiä ja erittäin uteliaita. Ne tulevat hyvin toimeen kaikkien kotieläinten kanssa sekä myös suurempien kanarotujen kanssa. Kukko ei ole koskaan hyökkäävä ihmisiä kohtaan.

Terveys
Lindellinkannan terveys on erinomainen ja se viihtyy hyvin talvellakin viileässä n + 5 asteessa.

Munat ja muninta
Lindellinkana munii varhain ja kehittyy nopeammin kuin maatiaskanat yleensä.
Munat ovat väriltään joko täysin valkoisia tai harmahtavia. Munan rakenne on molemmista päistään suippo.
Kanat munivat lähes päivittäin, yleensä myös ympäri vuoden mikäli olosuhteet sen sallivat.

2021 Lindellinkannan kasvattajia on jo 5 henkilöä, joilla kahdella on alkuperäiset puhtaat parvet. Parvet eivät keskenään ole sukua.

Lindellin kantaa on Ursula Finnillä jolle parvi siirtyi suoraan säilyttäjältä. Päivi Malinin parvi on suoraan Ursula Finni parvesta, kuten myös Anna-Maria Jääskeläisen ja Hannele Flinkmanin parvi. Seija Irmeli Kulmalan parvi on myös suoraan Ursula Finnin parvesta.

2020 löytyi parvi joka on suoraan edesmenneeltä ainoalta kannan Luken hyväksymältä ylläpitäjältä. Tuomo Luostarisen parvi on arvokas lisäys geneettisen elinvoiman ylläpitämiseen ja parvet on jo yhdistetty pienimuotoisesti. Hannele Flinkmanin (Ursula Finnin parven siitosmunista) on kukko Tuomo Luostarisen (Pornainen) parvessa.

Lindellinkanan maatiaiskannalla on oma ryhmänsä facebookissa ja sieltä saa lisätietoa tästä kannasta joka on äärimmäisen harvinainen ja on nyt harrastajien toimesta uudelleen elvytetty.

Kirjoitti: Seija Irmeli Kulmala (kulmala.seija@gmail.com)
Lainauksien lähde: munanetti.net

Lisää tietoa kasvattajista ja kuvia löytyy esim täältä https://kotirinne.blogi.net/blog/550/li ... terveisia/
LINDELLINKANNAN MAATIAISKANAN kasvattaja
kulmala.seija(at)gmail.com

Vastaa Viestiin