Lindellinkannan maatiaiskana (esittely)

keskustelua roduista ja risteytyksistä

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
nana
kana
Viestit: 77
Liittynyt: 13 Heinä 2015, 19:35

Lindellinkannan maatiaiskana (esittely)

Viesti Kirjoittaja nana »

Suomen maatiaiskana, Lindellinkanta.

Lindellin kanta on lähtöisin Lopen kunnasta, Läyliäisten kylästä, P. Lindellin kanalasta.Tietojen mukaan P. Lindell käytti kannan kehittämiseen mm. Erkki Tiitolan kanoja.

Lindellin kanta siirettiin ylläpidettäväksi LUKEN säilytysohjelmassa jonka jälkeen jo alunperin harvinaisen kannan säilytys romahti ja nykyään kannan ylläpitäjiä on vain 1 ja rotupuhtaan kannan harrastajia 2. Uusia harrastajia on lisäksi 3 kanalaa. Kantaa ei enää uusien tietojen perusteella pidetä ns. säilytettävänä maatiaisrotuna.

Lindellinkantaan on sekoittunut Hämeenmustaa, Kiuruvedenkantaa sekä Leghorn rotua. Lindellinkannalla on näiden kaikkien kantojen hyvät puolet, se myös munii ahkerasti.

Väritys

Yksilöiden tyypillinen väri on tummahko ja kaulalla on oranssi kranssi. Lindellinkana/kukko voi olla myös täysin musta. Hieman harvinaisempi väritys on lähes valkoinen yksilö jolla on kuitenkin beigenväriset merkit ja ehkä tumma pyrstö. Kuten kaikilla maatiaiskanoilla, myös Lindellinkana voi olla melkoisen kirjava höyhenpeitteeltään.

Silmät ovat lähes aina tummat, tummanruskeat tai lähes mustat. Pään kokoon verrattuna silmät ovat suuret ja ilmeikkäät.

Heltta ja kruunu ovat suurehkot, olematta liioittelevat. Kanalla kruunu on yksirivinen ja voi hieman kaatua. Kruunu ja heltta ovat aina kirkkaanpunaiset.

Jalkojen väritys on jo tipuna lähes pajunvihreä tai tummanharmaa. Keltaisia jalkoja ei esiinny edes vaaleissa yksilöissä, keltaisissakin jaloissa on vihreä sävy.

Haudonta

Lindell on säilyttänyt ominaisuuden hautoa ja kasvattaa poikasia. Se ei kuitenkaan ole yltiöpäinen hautoja joidenkin maatiaiskantojen tapaan.

Rakenne

Lindellinkana on rakenteeltaan ketterän kyyhkymäinen, hoikka ja ketterä, muistuttaen viestikyyhkyn ulkonäköä. Siivet ovat pitkähköt ja pyrstö pitkä. Yksilöt ovat erinomaisia lentäjiä ja ne myös kiipeilevät ja tasapainottelevat mielellään. Niiden kyky nousta suoraan ylös- tai laskeutua alaspäin on ilmiömäinen.

Paino

Lindellinkannan kana painaa hieman n. 1000 - 1500 gr, kukko hieman enemmän.

Alkuperäismaa

Suomi

Luonne

Lindellinkannan yksilöt ovat suhteellisen vilkkaita, ystävällisiä ja erittäin uteliaita. Ne tulevat hyvin toimeen kaikkien kotieläinten kanssa sekä myös suurempien kanarotujen kanssa. Kukko ei ole koskaan hyökkäävä ihmisiä kohtaan. Kana on yhtä kesy kuin kukko.

Terveys

Lindellinkannan terveys on erinomainen ja se viihtyy hyvin talvellakin viileässä n + 5 asteessa.

Munat ja muninta

Lindellinkana kypsyy melko hitaasti ja munii ensimmäiset munansa noin 6 - 7 kk ikäisenä.

Munat ovat väriltään joko täysin valkoisia tai harmahtavia. Munan rakenne on molemmista päistään suippo.

Kanat munivat lähes päivittäin, yleensä myös ympäri vuoden mikäli olosuhteet sen sallivat.

Lindellillä on oma faceryhmänsä osoitteessa Suomen maatiaiskana, Lindellinkanta.

https://www.facebook.com/groups/1536306076468143/

Seija Irmeli Kulmala
LINDELLINKANNAN MAATIAISKANAN kasvattaja
kulmala.seija(at)gmail.com

Vastaa Viestiin