Maatiaisista...

keskustelua roduista ja risteytyksistä

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

Elsa, :shock:. Mittailenpa omatkin munat... :lol: Keskivertoyksilön korkeus on 5,2cm, ympärys pituussuunnassa 14,3cm, leveyssuunnassa 11,5cm. Nämä hölskyvät jopa s-koon munakennossa. Ihan älytön kokoero teidän tipujen muniin verrattuna! :shock: :shock: :shock:

Meidänkin tiput on peräisin säilyttäjätilalta, siellä näkyi olevan samanlaisia pikkumunia. Kuinka saman kannan sisällä voi olla niin suuri kokoero tuotoksissa?!? Onkohan sitten niin, että koska kanta on pieni, tietyt ominaisuudet rikastuu yksittäisissä laumoissa? Tipujemme lähtötilalla oli myös todella monta kermanvalkoista yksilöä, tavallisesti ne ovat käsittääkseni aika harvinaisia.

Teillä on myös ihan hurja munintaprosentti! Olen tehnyt tipuilleni useita pesiä ja laittanut niihin valemunia, tytöt eivät vaan millään ala hautoa. Mullekin kelpais teidän jättimunijoiden kaltaiset kanaset näiden maanantaiversioiden sijaan :wink:.

Elsa

Viesti Kirjoittaja Elsa »

Pootsi, meillä ensimmäiset munat olivat tuollaista pienempää kokoluokkaa. Talvella kanat eivät munineet kuin sillointällöin, mutta emme pitäneet valoa kovinkaan paljoa kanalassa. Ihan tarkoituksella, kun arvelimme että saavat kylmemmän kauden mennä luonnollisemman kierron mukaan. Aika äkkiä munien koko kuitenkin kasvoi.
Nyt huomasin että luonnonruoka, voikukan lehdet, apilat ja muut heinät saavat kanat hirmu onnellisen oloisiksi ja puuhakkaiksi. Ja selvästi tuo ruoka jotenkin liittyy tuohon munimiseen.

Meillä ei ole puumunia käytetty. (Koska en tiedä mistä niitä saisin) Myöskin kaikki munat kerätään heti kun huomataan. Muutaman kerran on käynyt niin, että joku kana on rikkonut munan ja syönyt sen. En tiedä mistä tuo johtuu, mutta sen jälkeen olen alkanut käymään kanalassa useammin.
Hautovan kanan arvoitus on ratkaisematta. Se vain akoi hautoa, vaikka varastimme siltä kaksi munaakin alta. :?

Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

No, meillä ne ekat munat olivat suorastaan mikroskooppisia :roll:. Nelisen kuukautta nuo on jo tuota munimista harjoitelleet. En ole antanut kanoille mitään kaupparuokia, hyvin monipuolista ja proteiinirikasta kotiruokaa annan niille kauran ohella.

Monella säilyttäjätilalla annetaan kanoille kauraa ja puolitiivistettä. Eivät kai maattarit vielä sentään siihen ole sopeutuneet, kai ne vielä munivat kotovaraisella rehulla? Luonnonruoka tuntuu tosiaan olevan kanoille mieleen. Nyt kun ne ovat syöneet kukkapenkistäni kastemadot ja perennat, tulee munia 2-3 kahdessa päivässä. Se on enemmän kuin ikinä ennen. :D

Tekomunia (:oops:) saa kaikenmaailman tiimareista pääsiäisen aikoihin. Ympäri vuoden on tarjolla askartelumassapallomunia.

Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

Maattarit eivät ole munineet viikkoihin, missä vika? Joko ne ovat aloittaneet munintatauon, vai ovatkohan ne vaan mollahtaneet ulkoilukiellosta...:roll:

maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Tota tota..onkos sun kanala kamalan pimee.. jos siellä ei oo kunnon valaistusta voi tää ulkoilunjälkeinen pimeys laukasta sulkasadon ja munintatauon(laita kunnon keinovalo päiväksi,niin tottuvat paremmin).. ja ootkos laittanut enemmän valkuaispitoista ruokaa, nyt kun eivät pääse kukkapenkistä matoja tonkimaan...mulla on kaikki vielä pihalla ja on vielä pikku yöpakkasillakin ... harkitsen just, mitä teen yhdelle pesälle.. vieläkö jätän munat haudottaviksi .. viime syksynä viimeset pojat kuoriuitui ulkona lokakuun lopussa tai marraskuun alussa...mä luulin, että kanan oli vienyt haukka, mutta se olikin hautomassa.

Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

Kanalassa on pitkä loisteputki loimottamassa, eli ainakaan pimeydestä munimattomuus ei johdu...ehkä sitten häikäistyksestä. :lol: Ulkoiluaikana tarjoilin tipuille vain ruoantähteitä ja kauraa, nyt lisäksi puolitiivistettä.
Pitäisin mäkin mielelläni tiput pihalla, mutta se haukan vierailu säikäytti pahasti. Meillä on toistaiseksi kanoja niin vähän, että kaikki on tärkeitä lemmikeitä, yhdenkin menettäminen olisi maansuru. Päästän sentään joskus kanat ulkoilemaan muutamaksi tunniksi, näkyvät nauttivan siitä kovin. Ens kesäksi on pakko tehdä se katettu aitaus.

Munimattomuus voi tietty olla noiden ominaisuus, meinän horniolaiset on todella huonoja munimaan. Ne ovat koko ajan pitäneet vähän väliä muutaman viikon lomia, munintaprosentti on koko munintakaudelle jaettuna ollut hädin tuskin kymmenen.

Moilanen

kanarodut

Viesti Kirjoittaja Moilanen »

No meidän Alhoilla tuo munimisprosentti/vuosi on ollut n 65.
Tähän aikaan vuodesta, sulkasato, munien kertymä on ollut melko huono.
Sitten tuolla tammi-helmikuulla alkaa tapahtua ihmeitä, prosentit nousee kummasti ja sitten kesään päin tulee tuo Alhojen hautomisvietti.

Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

Noista värityksistä vähän ihmettelisin...Esiintyykö maatiaisilla normaalisti raidallista höyhenpeitettä? Täällä https://www.virtuaaliamk.fi/bin/get/dd/ ... .51IMp7Laf sanotaan, että se on rajattu pois maatiaiskanan ominaisuuksista, koska se on mtt:n mielestä merkki plymouth rock -rodusta. Mun hornioalho-tipuillani on ollut jonkinlaista raitakuviota, en vaan tiedä säilyykö se aikuisikään.
Miksi raitaisuus tulee risteytyksessä esille?

Vastaa Viestiin