Maatiaiskana Jussilan kanta

keskustelua roduista ja risteytyksistä

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Jazz

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Jazz »

Selasin edestakaisin tuota edellisellä sivulla mainittua Tuohimutkan blogia, mutten onnistunut löytämään mainittua kuvaa hautovasta Jussilasta.
On tässä talven pimeinä tunteina tullut mieleen, että onko joku koittanut (tai onko aikeita siihen suuntaan) haudottaa munia jollain muilla kanoilla? Jotenkin kuvittelisin, että jos kana saisi mallia hautomisesta ja emon alla kasvamisesta, se voisi oppia sitä. Tai jos laumassa olisi helposti hautomaan alkavia, niin ehkä haudontavietti löytyisi sieltä pääkopan uumenista.
Säilyttäjät eivät kaiketi tätä voi tehdä mikäli sääntöjä oikein tulkitsin, mutta itseäni kiinnostaisi kokeilla. Vahingon välttämiseksi "hautojaemon" munien pitäisi toki olla niin erinäköisiä ettei sekaannusta pääsisi tapahtumaan.

Silkit nyt olisi helppo vaihtoehto, mutta itselleni en niitä halua hankkia. Ne on vaan jotenkin niin yksinkertaisen oloisia...entäs jättikochin, ne olisi muutenkin viehättävän oloisia. Hautooko ne edes hyvin?! Ja sekaantumisen vaaraa tuskin olisi! :smt002 Tämä on nyt tälläistä teoreettista mietiskelyä...

ahappa

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja ahappa »

"Jussilan (/Jämijärven) maatiaiskana hautomassa". Tällä kuvatekstillä löytyy Tuohimutkan kanalan sivulta otsikon "Sukupuu" alta aika toiveitaherättävä kuva hautovasta jussilan kanasta. Aikalailla oli uusittu sivuja siitä kun viimeksi kävin; olisiko kuvaakin siirretty tai sitten vain annoin väärää infoa, anteeksi jos näin kävi.
Kevään kuluessa toiveissa oma paikka jossa pitää pikku jussila-parvea!
Maatiaisia kaikki: kolme vuoden 2011(ko se oli?) maatiaista: paimensukuiset lapinkoirat odottelevat kanapaimeneksi pääsyä. Ja minä.

Jazz

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Jazz »

No niin, nyt löytyi! Olisi kiinnostavaa tietää hautoiko loppuun asti. Nimittäin munhan kanat on tuota samaa sakkia.

lautapihti
silkki
Viestit: 249
Liittynyt: 08 Kesä 2009, 23:31
Paikkakunta: ilmajoki

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja lautapihti »

Ikävä tuottaa pettymys mutta kuvan kana ei varsinaisesti haudo,kyseessä on ihan normi muninta,kuva on meiltä otettu :smt009

ahappa

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja ahappa »

Noo! Ei nyt niin valtava pettymys. Oli pikkusen harhauttava kuvateksti, mutta sattuuhan sitä.

Jazz

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Jazz »

Se oliskin ollu melkein liian hyvää ollakseen totta! :smt004

Kiyry87

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Kiyry87 »

Voi kun harmillista :smt017
Olisi ihana kuulla jos jonkun jussila edes yrittäisi hautoa. Vaikka itsellä ei niitä olekaan kanalassa.
Mutta mielenkiinnosta :smt045

saralele

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja saralele »

Meillä taas kuoli mystisesti yks kana, nyt on enää kolme kanaa ja kukko. Ja yks näistä kanoista on tuon kukon jälkeläinen.
Aattelin että haudon yhen satsin noiden munista itelleni, jätän kanat, ja sitte hommaan uuden kukon jostain. Sellanen koko musta ois kiva..

MariP

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja MariP »

Minut on löydetty :smt006

Ja olisi löydetty jo aimmin, jos joku olisi ottanut yhteyttä. Harvemmin kerkeän täällä lueskelemaan ja tämä keskustelu on mennyt tähän asti ihan ohi.

Talbot

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Talbot »

Joo, lähetin yv:n Marille, joka nopeasti ja ystävällisesti vastasi. Kiitos siitä. Mari kertoi Dalman taustan niin tarkasti kuin se ylipäätään voidaan tietää. Marin kotitilalle Dalman suku on tullut mitä ilmeisimmin jo toistakymmentä vuotta sitten naapurista, ja naapuri on kertonut tuoneensa linnut ilmeisesti jostakin Satakunnan suunnasta. Tälle naapurille oli kerrottu kanojen olevan jämijärveläistä kantaa, mutta tämän tarkemmin tieto ei ole varmistettavissa, eli ei tiedetä keneltä Keski-Suomeen tuotu parvi oli lähtöisin. Jämijärveläinen kantahan on alun perin kotoisin Teuvo Puskalta Jämijärveltä, ja Puska haki kantansa alun perin vuonna 1991 Timo Lepolalta. Viitasten jämijärveläiset ovat suoraan Puskalta saatuja. Mitä kanojen väriin tulee, olen keskustellut sekä Timo Lepolan että Teuvo Puskan kanssa, eikä heidän kanoissaan ole ollut sen enempää valkoisia kanoja mustin pilkuin kuin mustia valkoisin pilkuin. Ja niin, kun Viitaset saivat Dalman Marilta, MTT:n Tiina Tuoviselta kysyttiin tähän lupaa, ja Tuovinen näytti vihreää valoa. Uusien säilyttämisohjelman sääntöjen mukaan näin ei voi enää tehdä, mutta se oli eri aikaa se.

saralele

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja saralele »

Kuva

Tässä nyt on tämä meidän kana, jolla on aika keltaiset jalat. Joka paikassa lukee että jalat on oltava tummat, mutta tällä nyt ei ole. Silti tän pitäis olla puhdas Jussila. Laitoin Tuovisen Tiinallekkin kuvan sähköpostilla, että hyväksytäänkö tämmönen säilytysohjelmaan. Mitäs sitte jos ei, pitääkö mun hävittää koko kana ja se toinenkin jolla on melkeen samanlaiset??


Luimpa ketjua uudelleen, ja huomasin että Dalma-kana on hopeapajulle tullut MariP nimimerkiltä, ja sen jälkeläisiä mennyt sitten Koskenkorvaan eli lautapihtille, eli tämä meidän pilkullinen ois sen dalman jälkeläisiä jossakin polvessa (toisessa, kolmannessa??).

Fogo

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Fogo »

Kuinka paljon näitä pilkullisia kanoja on olemassa? Lähinnä ajattelin, että kuinka suurelle alueelle on tällaiset jälkeläiset levinneet?
Keillä kaikilla niitä jälkeläisiä on?

saralele

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja saralele »

Meillä on kaks ja kaks tipua meni meiltä panda-nimimerkille, en tiedä aikooko hän säilyttäjäksi, enkä tiedä kuinka pilkullisia niistä tulee.

Talbot

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Talbot »

Minusta ei kannata nyt liiaksi keskittyä tuohon väriin, se poikkeaa Jussilan kannan perusväreistä, mutta ei yksinään ole osoitus sekoittumisesta johonkin toiseen maatiaiskanakantaan tai kanarotuun. Oleellista on, että säilyttämisohjelman uusittujen sääntöjen mukaan kaikkien kanaparvien polveutumiset ja siirtymät on oltava tiedossa eli dokumentoitavissa. Jämijärveläisten osalta tässä on nyt aukko Teuvo Puskan ja MariP:n naapurin välissä. Siinä välissä joku on pitänyt/kasvattanut kantaa säilyttämisohjelman ulkopuolella (ellei sitten löydy esim. MTT:ltä uutta tietoa yli 10 vuotta vanhoista säilyttäjälistoista). Lisävalaisua saatetaan saada jahka meiltä ja Hopeapajulta otettujen DNA-näytteiden tuloksia päästään vertailemaan. Ainakin siihen asti on varmasti viisasta ettei vieläkään sekoiteta Jussilan peruskantaa ja nykyisiä jämijärveläisiä toisiinsa. Jos MTT DNA-testien tulosten jälkeenkin on sitä mieltä, että jussilat ja jämijärveläiset kuuluvat samaan kantaan, tilanne on vähän hankala. Minulla ja muutamilla muilla on alkuperäistä Lepolalta saatua Jussilan kantaa ja minä lähdin tähän säilyttämistyöhön mukaan nimenomaan varjellakseni alkuperäisiä geenejä kun koko kanta oli kuolemassa säilyttämisohjelmassa (ei Lepolalla)sukupuuttoon. En ota alkuperäisten geenien suhteen mitään riskejä. Minun näkökulmastani katsottuna jämijärveläisten laaja levittäminen tuntuu nyt epäviisaalta kun taustassa on epäselvyyttä, mutta milläs oikeutuksella minä ketään neuvon tässä asiassa, en millään. Yksi ratkaisu on tietysti jussilalaisen ja jämijärveläisen uudelleen erottaminen toisistaan. Ei yksioikoinen asia sekään, ja ratkaisuvalta on tietenkin MTT:llä. Ja niin, voihan olla että DNA-testien jälkeen osoittautuu järkeväksi yhdistellä kantoja laajemminkin. Minä ainakin onnistuin onkimaan myös MTT:n käyttöön lisää mielenkiintoista tietoa Jussilan kannan ja hämäläisen kannan takavuosina tapahtuneista parvisiirroista ja polveutumisesta. Niihin palataan myöhemmin, näin on Tarja Ojanteen kanssa sovittu.

Jazz

Re: Maatiaiskana Jussilan kanta

Viesti Kirjoittaja Jazz »

Toivottavasti pian, koska minua kiinnostaa kovasti! :)

Kuinka kauan noiden DNA-testien tulosten saaminen kestää? Jotenkin tuntuu, että jos Jämijärveläisten sekaan on "lorahtanut" jotain vierasta, niin hulluahan olisi ne uudestaan erottaa. Onko ne edes puhtaita maatiaisia silloin?!

Minäkin haluaisin puhtaita maatiaisia, ja säilyttää ne myös sellaisena.

Vastaa Viestiin