Kanapunkit, apua!

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

kotopelto

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja kotopelto »

Hei tuli tässä mieleen kun kanapunkin häätöön pitäisi ryhtyä, että mihin kanalan pehku ja pesien heinät kannattaa laittaa? Tunkiolle vien yleensä, mutta leviääkö punkit sieltä muualle ympäristöön? Punkkiansat neuvotaan polttamaan, eikai kuivikkeita sentään tarvii polttaa?

Iita

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja Iita »

Jos pystyy "kiikuttamaan" mahdollisimman kauas kanalasta ,minne kanat ei pääse .Pakkasen pitäisi tuhota punkit talvella.
Ois aika riskialtista tällä kelillä alkaa polttamaankin :smt045 .Punkkiansa on helppo heittää vaikka saunan uuniin..

Ite tyhjensin ja pesin keväällä kanalan ja silloin poltin pehkut.. Vielä "kop,kop" ei punkkeja ole näkynyt ainakaan riesaksi asti.

Aberkios

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

kotopelto kirjoitti:Hei tuli tässä mieleen kun kanapunkin häätöön pitäisi ryhtyä, että mihin kanalan pehku ja pesien heinät kannattaa laittaa? Tunkiolle vien yleensä, mutta leviääkö punkit sieltä muualle ympäristöön? Punkkiansat neuvotaan polttamaan, eikai kuivikkeita sentään tarvii polttaa?
Ehkä kannattaa perustaa oikea komposti, siellä tuhoutuvat varmasti, eikä ole vaaraa leviämisestä ympäristöön. Tulen kanssa ei kannata temppuilla, saattavat hävitä punkit turhan laajalta alalta! :smt037

jäkälä

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja jäkälä »

Nyt niitä on meilläkin.. tai siis kanoissa. Ja varmaankin kalkkunoissa.

Tavoitteena on häätää punkit kanoista Colombine-sprayllä, ja saada kanalarakennuksesta punkit vähenemään, niin että kanojen on mukava olla siellä, kunnes muuttavat talvikanalaan.

Toimintasuunnitelma on kalkkunoiden osalta, että saavat tilavan uuden laitumen metsään katoksineen. Ja tuhkakylpypaljun. Kanala on tyhjätty. Tosin tuota vanhaa rakennusta ei ikinä saa täysin tyhjäksi. Kanat laitan evakkoon joksikin aikaa, joko pihaan irti tai häkkiin.

Kysymys kuuluu: millä myrkyllä suihkutan kanalan, niin että edes suurin osa punkeista kuolee? Raidia taitaisi mennä aika monta pulloa.. Ajattelin ,että reppuruiskuun joku aine, ja sillä kaikki paikat ihan märäksi. Toimisiko tuo kasvinsuojeluaineena käytetty malasiini? Ja miten kauan kanojen täytyisi sitten olla evakossa? Vai onko kaikki toimivat myrkyt reseptin takana? Raidin vaikuttava aine taitaa olla pyretriini, ehkä sitäkin saa jostain maatalouskaupasta tiivisteenä, vaikka en äkkiseltään löytänyt.

kruttu

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja kruttu »

jäkälä kirjoitti: Tavoitteena on häätää punkit kanoista Colombine-sprayllä, ja saada kanalarakennuksesta punkit vähenemään, niin että kanojen on mukava olla siellä, kunnes muuttavat talvikanalaan.


Meilläkin ilmeisesti kanapunkkeja, ja samansuuntaiset on suunnitelmat. Kesäkanalassa punkkien täyshävitys on liki mahdoton tehtävä, se on niin hyvin "ilmastoitukin" (ikkunassa vain verkko, kulkuaukko ulos, seinän ja katon rajassa aukot...) ettei myrkyt välttämättä tehoa parhaalla mahdollisella tavalla. Lattia on hiekkapohjainen maalattia, ei sitäkään saa punkkivapaaksi millään. Hiekan päällä on purua, jota vaihtelen pintakerroksesta kun kakkaa kertyy, mutta täyshygienia on ihan mahdottoman tuntuinen juttu.

Tein nyt niin, että häädin kesäkanalasta kanat laiduntamaan, pistin oven kiinni ja suihkutin pyremetriiniä sisältävällä suihkeella paikat joissa punkkien oletan majailevan. Onkohan colombinesta mainittavaa hyötyä, eli tappaako se edes hiljakseen suihkutettua kanaa kiusaamaan tulevan punkin?

Talvikanalan suhteen ajattelin tyhjentää sen pehkusta (meinasin jättää kerroksen vanhaa kuivunutta pehkua, mutta onhan se lattia nyt sitte tyhjättävä kokonaan), poistaa irtoavat puuosat polttoa varten ja myrkytellä kaiken sinne jäävän. Tämän jälkeen toistan myrkytyksen viikon, kahden päästä ja kalkkimaalaan kaiken minkä suinkin pystyn (katon maalaaminen on vaikeaa, se kun rapisee niin herkästi). Tilaan myös petopunkkeja, jotka laitan hommiin talvikanalaan hieman ennen kuin kanat sitten sinne siirtyy. Ennen siirtoa, jonka tekisin päivällä kun kanoissa ei ole punkkeja tai niitä ei ainakaan pitäisi olla paljoa, suihkuttelisin kanat Columbinella tai pöyhisin niihin Smite kirppupulveria.

Mitähän sitä vielä voisi tehdä? Siirtyvätkö punkit kovin pitkiä matkoja rakennuksessa myrkytyksiä pakoon? Enhän mitenkään voi oikeasti myrkyttää koko navettarakennusta, siellä on sentään vuoden halotkin jo pinoissaan...

jäkälä

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja jäkälä »

Minä myös myrkytin lopulta Raidin tyyppisellä aineella pesät, poistin kaikki pehkut ja tosiaan suihkuttelin kanat Colombinella. Nyt ainakaan enää takamuksen höyhenissä ei ole elukoita. Sen lisäksi tervasin kaikki orsien päät sieltä seinän vierestä, ajatuksena, että punkit jää siihen tahmaan kiinni, eikä pääse kanoihin, "niinku täi tervassa.." lisäksi kanalassa on ihana tervan tuoksu :smt003

Päättelin tuossa vielä, että ne höyhenissä olevat vaaleat elukat onkin väiveitä ja harmahtavat, mitä löytyi kanalan rakosista on punkkeja. Ja kun kanat saavat kulkea mielensä mukaan vapaana, ja kesäkanala on aika hataraa laatua, ennen kuin se ensi kesänä rempataan, niin en usko että voidaan välttyä noilta ulkoloisilta. Että tulipa tämäkin opittua kantapään kautta.. toivottavasti kanat ei oo suuremmin kärsineet.

Vastaa Viestiin