Kanapunkit, apua!

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

kanafarmari

Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja kanafarmari »

Lueskelin täällä toista topicia kanapunkeista, ja ajattelin heittää nämä kysymykset oman otsikkonsa alle, että saisin varmemmin vastauksia. Totesin tuosta Mitä ötököitä?-jutusta, että herttinen sentään meilläkinhän täytyy sitten olla kanapunkkeja!! Yksi kana oli keväällä apaattinen ja kalpea sekä munimisen mystisesti lopettanut - kuoli pois, toinen kana oli talvella myös tosi apaattinen - tapettiin ja yksi tipu löytyi keväällä viikon ikäisenä kuolleena. Muuten kaikki näyttävät voivan hyvin, vaikkakin nokkivat jatkuvasti siipiensä alle. :smt009

-Onko ne kanapunkit hirveä homma hävittää, vai kannattaako vaan lyödä kaulat poikki ja hankkia kanoja/tipuja ensi keväänä uudestaan??
-Tarttuvatko ankkoihin? Voiko niitä olla kaneissa? Pitääkö kanitkin loislääkitä? Kissa?? (Kääk!!)
-Kana on viikon hautonut... Meneekö punkkeja munien mukana jos siirrän munat konehaudontaan?? Tietääkseni munia ei saa hangata millään?
-Jos ne tekee hoitajalleen kutisevia paukamia (varmasti nää on niitä :smt013 ) niin tarkoittaako se sitä että ne elävät myös ihmisen verellä???! Eli koko talo desinfiointiinko?
-Ovatko kanapunkit miten tavallisia harrastelijakanaloissa? Jos hankin kanoja, niin mistä tiedän kenen kanojen mukana niitä EI tule?? Vai tuleeko niitä vaan kaikille vapaana kulkeville kanoille luonnosta?

Auttakaapa meitä...! Nuo ankatkin ovat tulossa meille kk sisään, ja en kyllä välttämättä haluaisi niistäkin alkaa punkkeja kaivelemaan... Tuua tänne kärsimään tuommosista... Entä tosiaan nuo kanit? Jos putsaan tyhjää kanalaa, ja kanit ovat siellä kuitenkin, niin elääkö ne sitten siellä kanien turkeissa vaan tyytyväisinä, ja sieltä taas hyökkäävät puhtaisiin kanoihini?
Huoh. Tuntuu tällä hetkellä että heivaan koko kanaharrastuksen mäkeen enkä enää katokaan kanojen suuntaan. :smt019
Näitä elämän ihanuuksia. :smt040

Ushva

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja Ushva »

Ensinnäkin, ei paniikkia. Ulkoloisia esiintyy kanoilla silloin tällöin, mutta ne ovat kyllä lääkittävissä joten voit ottaa rauhallisesti. :smt003
Oletko kurkannut kanojen siiven alle, niskanahkaan ja pyrstön seutuville? Jos niillä on ulkoloisia, ne näkyvät kyllä paljaalla silmällä kanojen iholla kun höyheniä siirtää edestä pois. Punkki taas on se joka elää kanalan rakenteissa ja sieltä käy yöllä imemässä verta linnuista, joten se ei näy päiväsaikaan lintujen iholla.
Punkkiansan ohje ja tietoa näistä ulkoloisista oli ainakin täällä aika kattavasti: http://www.siipi.net/index.php?option=c ... &Itemid=61
Kanatäin hoitoon löytyy paljon hyviä ohjeita täältä, on useita eri lääkkeitä jotka auttavat.

Niin ja älä nyt ala niiltä tämän takia kauloja katkomaan, aika hankalaa olis kanojen pito jos heti kun niillä on joku ötökkä kiusana, niin lyötäis kaikilta pää poikki. :smt002

kanafarmari

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja kanafarmari »

No aika paniikki iski kieltämättä eilen illalla kun nuista kanapunkeista aloin lukea. :smt003 Minulle näköjään tieto vain lisää tuskaa... Oon kyllä koko talven seuraillu nuita kanoja, että jotaki loisia niissä taitaapi olla. Säälittää ne kuoriutuvat tiput, jos heti joutuvat punkkien kiusaamiksiksi!

Mitenkähän tuo, onkohan tosiaan kaneissa niitä samoja punkkeja? Vai elävätkö vain siivekkäissä? Jos siirrän kanit pihalle niin kuolevatko punkit sitten? Miksi ne ihmistä purevat?

Satoja kysymyksiä ois vailla vastauksia! :smt006 Oon lukenut perustiedot ja paljon enemmänkin nuista kanapunkeista. Siitä hävittämisestä en tarvi lisätietoa, kun siitä löytyy hyvin asiaa muualtakin. Mutta näihin pikkuasioihin haluaisin vastauksia että voisin paremmin sumplia mitä noille kanoille teen... Ei kai me niitä pölkylle laitetakaan. :smt003

kanafarmari

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja kanafarmari »

Muoks tuohon kohtaan "jos siirrän kanit pihalle niin kuolevatko punkit sitten"... Eli kuolevatko kaneista punkit pois jos niissä elävät? :smt003

kaakatin

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja kaakatin »

Oletko varma, että ne on kanapunkkeja eikä muita loisia?

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4322
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Tuotas noin...kun olet jo koko viime talven seuraillut, että kanoillasi taitaapi olla jotakin ulkoloisia, niin ehdottomasti nyt kannattaa ryhtyä häätötoimiin :smt045
Kanapunkki tarvitsee lintujen verta lisääntyäkseen, mutta voi elää ilman sitä useita kuukausia, joten jos kanapunkkia epäilet (esim. siksi, että itse olet saanut puremia), niin ulkoloishäädä kanit ja kissa ja kaikki muut eläimetkin, jos teillä niitä on...
Myös kanojen täit/väiveet voivat vierailla muissa eläimissä, joten ulkoloishäädöt siinäkin tapauksessa ovat ihan paikallaan sekä kanoille että muille eläimille.
Kanapunkin lisäksi lintukirppu on semmoinen, joka puree ihmistä.
Kerrot, että kanat nokkivat jatkuvasti siipiensä alle...se kertoo satavarmasti sen, että ulkoloisia niillä on. Yleensä ko. oire johtuu täistä/väiveistä, mutta niiden lisäksi teillä voi olla myös kanapunkkeja/lintukirppuja, koska olet itsekin saanut puremia.
Tonja, p: 046 666 5106

kanafarmari

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja kanafarmari »

Eilen illalla kymmenen jälkeen kävin tiirailemassa uudemman kerran kanoja. En löytänyt yhtään mitään vilistäjää!? :smt017 Pehkuja yritin tarkasti kahtua ja hautovan kanan mahan alustaaki tuijotin ja munia mutta mitään mönkijää en siellä nähnyt! Onkohan mulla sitten vaan niin huono näkö? :smt047 Jotakinhan niillä kyllä varmasti on... Mulla ei o tämmösistä yhtään mitään kokemusta, oon varmaan näitä nykyajan luonnosta vieraantuneita tyyppejä ku kauhistuttaa ajatuskin joistaki siipien alla elävistä öttiäisistä. :smt003 Mutta pitää kyllä nyt viimein koittaa tehä näille loisille jotain.

Ushva

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja Ushva »

Otappa jokainen kana syliin vuorollaan ja tutki niiden ihot (aika turha mitään pehkuja tai mahanaluksia tuijotella). Vois aika paljon auttaa ongelmassa kun tietäisit mitä siellä vilistää. :smt002
Sitten tekaiset punkkiansat ja laitat ne kanalaan niin näet onko punkkeja. Sitten eläinlääkäriltä troppia niille, sekä kanoille että varalta kaneille. Uusit tarvittaessa. Ja tsadaa, ongelma on ratkaistu!
http://www.kennel-callex.fi/?cat=29 Täältä sitten voi myös tilata hyvin tehoavia aineita ulkoloisiin, jos ei halua reseptilääkkeitä heti kokeilla.

Mimmi

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Juu, vielä ihan "kädestä pitäen": ota kana syliin ja istu vaik ite jakkaralle. Käännä kana sitten kyljelleen/selälleen niin, että saat helposti siiven "auki" ja "kainalo" tulee näkyviin. Siirtele sitten paljaimmasta kohdasta untuvia pois edestä niin, että näet alueen kanan paljasta ihoa. Sitten tuijotat sitä kohtaa hetken. Voit varata lähelle palan kirkasta teippiä ja jos jotain vilistää, painat teipin liimapuoli alaspäin varovasti sen päälle. Näin saat "saaliin", joka huomattavasti helpottaa tunnistusta. Öttiäiset voivat olla ihon värisisestä tummaan, lajista ja kehitysvaiheesta riippuen, joten ole tarkkana.

Jos mitään ei näy, voit ottaa paljaaksi toisen kohdan ja tarkistaa samaan tapaan. Hyviä tarkistelualueita kainaloiden lisäksi on niska ja peppu.

Jos saat "saalista" palaa tänne kuvailemaan se, niin etsitään oikein mahdollinen hoito.

Tämän lisäksi siis ne punkkiansat, koska niitä et mahda kanan iholta kiinni saada.

kanafarmari

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja kanafarmari »

No just nuita kainaloita tiirailin siltä kanalta ja hautovan kanan paljasta mahaa eli ihoa kai siinä oli pitkästi paljaana. :smt003
Mutta kiitos hyvistä "kädestä pitäen"-ohjeista!! Sellaisia tarvinkin että uskallan mennä sitä kukkopoikaakin pyörittelemään. Ja punkkiansoja en oo saanu tehtyä aikasemmin, kun oon pelänny menettäväni vähäiset yöuneni kokonaan, jos siellä sitten onkin niitä punkkeja hulluna. :smt040
Mutta teen ne ansat ja tsiikaan elukat, ja sitten kuvailen tarkemmin niitä tännekin. Onhan nuista hyviä kuvia ja kuvauksia netti täynnä, eli varmaan osaisin tunnistaa ötökän jos ny näkisin sellaisen.

Mutta tuota jäin ihmettelemään, kun puhuttiin pelkästä loishäätöaineiden käytöstä, mutta siivouksista ei puhuttu mitään. Eikö se ollutkaan niin tärkeää kuin ymmärsin? Meillä kun tuo yksi kanakin hautoo, niin hankala on evakkoonkaan nostaa elukoita nyt. :smt017 Vai riippuuko se siivouksen tarvekin nyt siitä mitä öttiäistä niistä löytyy?

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4322
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Juu, siivouksen tarve riippuu löydöksistä. Täit/väiveet häviävät helposti pelkällä eläinten loishäädöllä, koska ne pyrkivät elämään koko ajan isäntäeläimessä. Yleensä yksi käsittely riittää, mutta voi tarvita kaksi käsittelyä. Kanapunkit vaativat sitten paljon enemmän työtä, koska ne lymyävät siellä kanalan rakenteissa ja vain käyvät kanoissa imemässä verta.
Tsemppiä loisjahtiin! Inhottaviahan ne ovat, itsekin olen loiskammoinen, mutta asiaa pitää ajatella kanojen kannalta, että miten inhottavaa niillä on, jos joku kuppaa ja häiritsee.
Tonja, p: 046 666 5106

minnimanni

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja minnimanni »

Kanapunkkiahan ei silmällä erota jos ei tiedä mitä etsiä. Aamuvarhain voi valkoisella seinällä erottaa vertaimeneen kanapunkin, silloin ne ovat punaisia. Muulloisin ovat ihon värisiä ja todella pieniä. Parhaiten niiden olemassa olon huomaa suihkuttamalla hyönteismyrkkyä orsissa oleviin koloihin tai muihin kanalassa oleviin rakoihin, silloin ne tursuavat sieltä raosta pois . Enimmäkseen kuitenkin pesivät puisissa materiaaleissa.
Hävittäminen on todella työläs homma mutta kyllä ne pystyy hävittämään. Vettä ei saa missään nimessä lotrata, eli pestä kanalaa jos epäilee kanapunkkeja olevan.

kanafarmari

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja kanafarmari »

Kääks, no millä se kanala sitten putsataan?? :oops: :smt003 Minä oon tuota jo miettiny pääni puhki että miten ihmeessä saan sen lattianki puhtaaksi ja varsinki ne puuosat. :smt017
Ny on punkkiansat viritetty, huomenna käyn ne kahtoon. Hyvin löyty niille paikat ihan pehkujen vierestä.

kanafarmari

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja kanafarmari »

Ja löytyhän sieltä elämää. :smt010 Valkosen paperin päälle kopautin niitä ansoja, ja (onneksi oli luuppi mukana) luupilla kattoin löydöksiä. Kymmeniä semmosia pyöreitä, harmaita, tosi pieniä mönkiäisiä siinä taapersi, näillä oli ruskea pää. Sitte oli ainaki yks semmonen vähä pidempi harmaa tai valkoinen ötökkä (yhtä pieni), jolla oli molemmissa päissä tummaa. Eli oliko nuo ötökät ny sit sellasia punkkeja, jotka ei ollu vielä imeny verta? Tuosta toisenlaisesta en ainakaan ite osaa mitään sanoo et mikä se ois.
Eihän ne niin kamalan näkösiä ollu ku pelkäsin. :smt003 Mut niitä jalkoja en saanu laskettua vaikka kuinka yritin!! Jokainen heilutteli niitä niin ahkerasti, ja olivat tosiaan niin pieniä öttiäisiä että pieniltä näyttivät luupinkin läpi. Jos ei ois ollu luuppia niin en ois kyllä mitenkään nähny niitä. Ehkä ois saattanu nähä että kyllä nuo pikkusen tummemmat pisteet tuossa paperin päällä liikkuu. :smt003

mona

Re: Kanapunkit, apua!

Viesti Kirjoittaja mona »

Minkäs laisia ne punkki ansat on??? minä huomasin tänään yhdessä munassa täpliä oliko sitten niitä veri täpliä :smt017
Muuten en ole huomannut kanoissa mitään outoa mutta olisi hyvä tarkastaa, mutta jos niitä löytyy niin miten ihmeessä talvella kanalan voi tyhjentä????
Toivotaan ettei mitään ole :smt012

Vastaa Viestiin