Tipun loukkaantunut jalka

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Sara09

Tipun loukkaantunut jalka

Viesti Kirjoittaja Sara09 »

Niisk:(
Viikon meillä olleista kanoista (n. 6vk ikäinen) yksi loukkas jalkansa, pelastettiin ryömimällä aitan alle, jonne pakeni kinkaten :smt010
Toipuu nyt pesuhuoneessa pahvilaatikossa, syö kyllä, mutta vasen jalka on ikään kuin veltto. Ei näy verta eikä muutakaan, on vain sellainen lötkö. Mitäs sille vois tehdä...? Tosi surullista, viime yönä kun yks samasta laumasta oleva tipu oli kuollut :( Illalla oli vaisu, kyyhötti vain paikallaan ja lapsi sai aivan nostettua sisälle, muut lähtivät "normaalisti" karkuun. On tää surullista...

Klara

Re: Tipun loukkaantunut jalka

Viesti Kirjoittaja Klara »

Tuli mieleen tosta kun se on ihan lötkö, ettei se vaan ois poikki jostain sielä ylempää :smt017

Sara09

Re: Tipun loukkaantunut jalka

Viesti Kirjoittaja Sara09 »

Niinhän se kyllä voi olla :( Seuraillaan nyt toistaiseksi ja täytyy sit tehdä lopettamispäätös...Niisk. Ei kai tuollaista voi ruveta lastottamaankaan...Vai? Homeopatisia lääkkeitä kun käytetään meidän perheessä muutenkin niin kipulääkettä annoin, mutta muuten olen tosi neuvoton. Kaikki vinkit siis tervetulleita.

Klara

Re: Tipun loukkaantunut jalka

Viesti Kirjoittaja Klara »

No.. Mä en todellakaan ole eläinlääkäri ja heitän kaiken ihan mutu ja perstuntumalla, mutta... Mulla ei tule mieleen mitään muuta mieleen kuin että jos se on poikki jostain alempaa (siis siitä varpaitten yläpuolella oleva suora luu), niin sen ehkä vois saada lastotettua. Tyyliin Elämäni eläimet, laittais pillistä tai jostain lastan (riippuu tietty minkä kokonen tipu on). Sitten sen ehkä vois saada levolla ja kipulääkityksellä kuntoon. EHKÄ siis. Murtumaa tai poikki menemistä on tosin hyvin vaikee todentaa ilman röntgeniä ja sitä varmaan ei kellään takapihalla ladossa ole piilossa.

Jos jalka taas on mennyt ylempää, ns. lonkan likeltä, niin silooin ei kotikonstein oiekeen ole muuta tehtävissä kuin kolkata tipu pois kärsimästä. Sellasessa paikassa murtumaa ei saa oikeen aseteltua niin että se paranis sitten suoraan ja oikeaan asentoon.

Noi murtumat ynnä muut linnuilla (ja yleensä eläimillä) on hankalia, koska ne ei välttämättä näytä kipuaan, tai ainakin yrittää näyttää sitä mahdollisimman vähän. Saaliseläin kun on tuhon oma heti kun osoittaa heikkouden merkkejä. Sen takia mun mielestä jos epäilee että on murtumia tms isompaa vikaa, se tulisi hoitaa mahdollisimman nopeesti. Eläin joko eläinlääkäriin tai lopetus.

Sellainen jolla on ollut kunnon iso murtuma tai jokin kokonaan luu poikki tietää kuin h*lvetillinen se kipu on kun luunpäät hankaa toisiinsa, sitä kipua ei halua yhdenkään elollisen olion turhan kauaa kärsivän ilman apua ja jonkinlaista ratkaisua asiaan.

Muoks: lisäys:

Niin sen verran piti vielä tulla tähän lisäämään, että itte en ihan äkkiä tohon lastottamiseen välttämättä lähtis, tai suosittele sitä varsinaisesti muillekkaan, jollei linnun luusto ole tuttu ja tiedä mitä tekee. Ne luun päät kun pitää saada yhteen, että pääsevät paranemaan ja paketista pitäis osata tehä tukeva, mutta ei niin tiukka että verenkierto estyy. Jos jalka selkeesti on poikki kokonaan niin jollei halua mennä eläinlääkäriin hoidattamaan vaivaa, on armeliainta lopettaa.

kaakatin

Re: Tipun loukkaantunut jalka

Viesti Kirjoittaja kaakatin »

Näitkö Sara kun kana loukkasi jalkansa, miten se tapahtui? Voisiko se olla marekia? :smt017
Linnut ovat juuri muuttaneet ja siitä stressaantuneet, toisen kanan jalka on halvaantunut ja toinen kana kuoli viime yönä?

Klara

Re: Tipun loukkaantunut jalka

Viesti Kirjoittaja Klara »

Joo, siis oletin että se on nähty että se loukkas jalkansa. Jollei näin ole toi Marek on vaihtoehtona ihan mahdollinen kans.

Sara09

Re: Tipun loukkaantunut jalka

Viesti Kirjoittaja Sara09 »

Juu, siis näin vain, että iso koiramme pääsi livahtamaan keskeneräisen tarhan raosta ja jahtas parven aitan alle/pusikkoon. Muut 6 olivat ok ja luulin, että tää yksi oli lähtenyt tarhan ulkopuolelle, mutta taskulampun ja haravan avulla poika sai aitan alle ryömimällä pois. Eli loukkas sen kyllä tuossa rytäkässä aivan varmasti. Yöllä kuollut tipu oli kyllä täys mysteeri. Eilen poika kävi vielä klo 19 katsomassa ja tuli itkien pois, kun "yks tipu vaan kyyhötti...". Se samainen oli sit olkien päällä nurkassa kuolleena aamulla :(

Katsotaan nyt ainakin yön yli tuota yhtä tirppaa, huomenna täytyy arvioida tilanne uudestaan. Olen kyllä varautunut siihen, että täytyy päästää toinen kivusta...

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4310
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tipun loukkaantunut jalka

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Osanotot Saralle :smt009 Kylläpä on huonoa tuuria. Jonkinlaisen diagnoosin poikkinaisesta luusta pystyy tekemään vertaamalla terveeseen jalkaan, koska tuon ikäisellä ei ole juurikaan 'lihaa luiden ympärillä'. Tipu ensin vaikka selälleen ja katsoo, että ovatko jalat samoin vai retkahtaako sairas jalka epänormaaliin asentoon. Sitten voi tunnustella koko jalan läpi ja etsiä poikkeavia kohtia verrattuna toiseen jalkaan. Poikki menneen luun pystyy tuntemaan, kun pitää nivelistä kiinni ja liikuttaa varovasti. Myös varvaiden puristusotetta voi kokeilla laittamalla sormen jalkapohjaa vasten.
Tonja, p: 046 666 5106

Sara09

Re: Tipun loukkaantunut jalka

Viesti Kirjoittaja Sara09 »

Tipusen vasen jalka on nyt sillai, että varpaat on kääntyneenä sisäänpäin, keskimmäinen varvas hetken oli suoraan eteenpäin, mutta muuten varpaat on supussa :( Selälleen käännettäessä jalka on ihan normaalin näköinen muuten, mutta varpaat ei törötä silloinkaan joka suuntaan kuten terveessä jalassa. Lähden päiväksi töihin, joten annetaan vielä tämä päivä aikaa. Eipä tuosta taida eläjäksi olla kun ei pysty kunnolla liikkumaan...

Sara09

Re: Tipun loukkaantunut jalka

Viesti Kirjoittaja Sara09 »

Uskokaa tai älkää, mutta tipu toipui tuosta jalkavammasta :smt041
Laitoin sen silloin juhannuksen tienoilla takaisin parveen viettämään viimeistä päiväänsä yhdessä muiden kanssa ja heti rupesi astumaan jalalla paremmin ja paremmin. Kyllä sen ontumisen vielä huomaa, mutta pysyy muiden tahdissa hyvin. Onko tämä nyt eläinrääkkäystä tai mitä lie kenenkin mielestä, mutta meille oli iso asia (ainakin lapsille), ettei kanaa tarvinutkaan pistää päiviltä.

Alunperin "Kinkka-Kanaksi" nimetty saikin uuden nimen "Sissi", sen verran sisukas tyyppi näyttää olevan.

Sara09

Re: Tipun loukkaantunut jalka

Viesti Kirjoittaja Sara09 »

Niin, eläinlääkäri kävi sitä katsomassa silloin ennen parveen takaisin päästämistä ja totesi, ettei jalka ole poikki vaan ilmeisesti joku hermovaurio siellä ylempänä. Sanoi, ettei kanasta ole eläjäksi, mutta sanoi myös, ettei hänen mielestään mitenkään kärsikään, koska jalka oli ikäänkuin tunnoton ja veltto, ei esimerkiksi reagoinut varpaiden kosketukseen mitenkään.
Jos olisikin ollut poikki niin kipu olisi ollut ratkaiseva tekijä lopettamispäätöksessä.

harrastaja

Re: Tipun loukkaantunut jalka

Viesti Kirjoittaja harrastaja »

Niin b vitamiinia ja kalanmaksaöljyä pipetillä useamman kerran ja sit ne homeopaattiset on hyviä .Niillä mäkin jalan paransin oli 2 viikkoa eristyksissä ja nyt kävelee toisten kanssa tarhalla

ipana
kana
Viestit: 84
Liittynyt: 04 Elo 2016, 20:49

Re: Tipun loukkaantunut jalka

Viesti Kirjoittaja ipana »

Liippaa läheltä mun asia niin jatkan tähän ketjuun. Meillä 31.5. kuoriutuneita tipuja 4, itse haudottuja eli äidittömiä. Lauantaina siirrettiin kylppäristä kanalaan. Sunnnuntaina tksi tipu oli loukannut itsensä. Oli muiden kanssa tarhassa, mutta ei tullut muiden tavoin syömään vaan makasi aloillaan. Jalassa verta, untuvia lähteny rinnuksilta/niskasta. Otettiin tämä yksi kylppäriin pahvilaatikkoon. Eka illan vaan nukkui, mutta nyt hyppelee yhdellä jalalla ja kokeili jo siipiä räpytellä. Mies tunnusteli jalkaa eikä murtumaa löytynyt. Meidän teorian mukaan ehkä säikähtänyt varista (on kyllä kattokin verkotettu ettei varis sisään pääse) ja yrittänyt rynnätä joko kopin alle yhdestä raosta tai aidasta läpi, ja kun ei ole mahtunut läpi niin siinä repiny ittensä. Meillä ei ole nyt ollenkaan aikuisia kanoja, vain nämä tiput. Tämä loukkaantunut syö ja juo ja on kaikin puolin virkeä. Mietin, missä vaiheessa voi viedä muiden joukkoon takaisin? Hieman tuntuu yksinäiseltä, vaikka tunnin välein joku käy sitä jututtamassa. Lisäksi mietin, unohtaako toiset tiput tämän kaverin ja pitävät uutena tulokkaana, jos kauan on sieltä pois? Kopin alla ollut pikkurako on nyt tukittu ja pitäisi siltä osin olla turvallinen

Avatar
Aleksandra
fasaani
Viestit: 965
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Tipun loukkaantunut jalka

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Mä laittaisin kyllä tipun toisten seuraan mahdollisimman pian. Heti kun se syö, juo ja liikkuu vikkelästi. Omassa porukassa on paras olla. Kannattaa seurailla tilannetta tarkoin silti, että tipujen elo keskenään sujuu hyvin, eikä tämä loukkaantunut ole muiden nokkimisen kohde. Jalkaa seuraisin myös tarkoin, että se oikeasti on parantunut eikä tipu kärsi. Toivottavasti kaikki menee hyvin! :smt001
Alhoja elämän ilona.

ipana
kana
Viestit: 84
Liittynyt: 04 Elo 2016, 20:49

Re: Tipun loukkaantunut jalka

Viesti Kirjoittaja ipana »

No niin mekin ajateltiin ja vietiin tänään muiden luo. Jonkun verran jo varaa jalalle. Toiset ottivat heti porukkaan mukaan. Noilla ei (ainakaan vielä) ole ollut tapana toisia nokkia, toivottavasti eivät noki vastakaan. 🙂 Toivottavasti paranee hyvin ettei tarvi lopettaa, mutta ei me sitä kitumaan jätetä jos näyttää että kärsii.

Vastaa Viestiin