Mikä tauti kanoihin on iskenyt?

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Tiariana
muna
Viestit: 8
Liittynyt: 17 Touko 2020, 14:45

Mikä tauti kanoihin on iskenyt?

Viesti Kirjoittaja Tiariana »

No niin. Voihan painajainen :smt009

Kesällä (oisko olluna elokuun alku) yksi aikuinen kana alkoi heikentyä: läähätti nokka auki, uloste oli löysää, siivet roikkui ja ei jaksanu enää kunnolla kävellä. Koitin häntä lääkitä yrteillä ja superfuudeilla, mutta taisin herätä tilanteeseen liian myöhään ja viikatemies vei kanan mennessään.

Nyt kaks ja puol kuukautta vanha tipi on alkanu osottaa samanlaisia oireita. Ensin alko kompastelemaan ja tutkin koivet: ei mitään. Seuraavana pvänä käveli huonosti enemmänkin ryömien. Otin tehohoitoon sisälle ja oon tuputtanu sille kaikkia troppeja mitkä voisi positiivisesti vaikuttaa tilanteeseen. Nyt myös kakka muuttunut velliksi.

Luontaisen kananhoitokirjan mukaan (the homesteaders natural chicken keeping handbook) kyseessä tod näk vois olla jokin bakteeriperäinen tulehdus. ONKO KELLÄÄ PAREMPAA TIETOA TAI JTN VILLIÄ ARVAUSTA?

Tuolla toi tipi nyt ikkunan äärellä kissankantokopassa viheltelee. Aagh.. oon antanu sille munankeltuaista, vähä kaurahiutaleita, maitokefiiriä siemenineen, nokkosta, voikukkaa, kehäkukkaa, auringonhattua, juomavedessä valkosipulia ja omenaviinietikkaa. Homeopaattista hepar sulf 30c, gelsemium 30c, ars alb 30c. Juo aika huonosti, mutta erityisesti maitokefiirinsiemeniä tykkää noppia. En näe tilanteen nyt erityisemmin muuttuneen huonoon tai hyvään suuntaan, muuta kuin sen kakan löystymisen..

Itse kanalassa asiat pitäis olla ihan kunnossa, samoin kun eväät, jotka etupäässä nojaavat luomukauraan (meillä muutenki KAIKKI luomua) joka joskus on fermentoitua ja joskus ei, lisäksi eri yrttejä pihalta a:sta ö:hön (tai no kaikkia mitkä tiedän ettei ihmiselle ole myrkyllisiä niin niitä kanoillekin heittelen), voimapuuroa saavat myös: kaurahiutale+keitetty herne+maitokefiiri+hieman suolaa, joskus random siemeniä mm hamppu pellava yms, sekä välillä jtn extraa keittiöstä, ylijäämäkalaa naapurilta jne. Kalkit sorat vedet toki myös asianmukasesti..
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4442
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mikä tauti kanoihin on iskenyt?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Kurjaa, kun eläimet sairastavat :cry: Bakteeritulehdusta epäillessä kannattaisi hankkia eläinlääkäriltä antibioottikuuri. Ripuli saattaisi viitata myös sisäloisiin eli oletko madottanut? Myöskin marek tulee mieleen noista oireista.

Ruokinnasta kysyisin, että saako ne tuota voimapuuroa koko ajan vai satunnaisesti? Maitokefiiristä luin, että se sisältäisi laktoosia ja se taas ei sovellu oikein hyvin kanoille, vaan voi aiheuttaa ripulia. Minkä verran voimapuurossa on hernettä? Voisko sen osuutta lisätä ja/tai laittaa härkäpapua tai lihaa lisäksi?
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1159
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Mikä tauti kanoihin on iskenyt?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Mulle tuli ihan ekana arvauksena mieleen kokkidioosi. Kokkidioosissa ulosteessa voi olla myös verta, muttei aina. Komppaan Hiltaa. Eläinlääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä (diagnoosi + sen mukaiset antibiootit). Jos kyseessä on kokkidioosi, ensiapuna olisi kuivikkeiden vaihto puhtaisiin ettei tule uusia sairastumisia. Toka arvaus mullakin olisi ne sisäloiset. Sitä jäin vain miettimään, että voisiko kaksi ja puoli kuukautta vanhalla tipillä olla niitä niin paljon, että oireilee noin? En siis tiedä vastausta tähän, mutta kysymys heräsi. :smt017 Eikä tosiaan se marekkaan ole poissuljettu. Toivottavasti asia selviää ja tipi paranee.
kaakana
kukko
Viestit: 123
Liittynyt: 18 Marras 2014, 16:39

Re: Mikä tauti kanoihin on iskenyt?

Viesti Kirjoittaja kaakana »

Kokkidioosi (verinen ripuli) iski keväällä yhteen vanhemmista kanoistani. Vaihdoin kuivikkeet kanalaan. Otin kanan sisälle pannuhuoneeseen takapuolipyykille, sitten föönäsin sulat kuiviksi. Hain apteekista lääkehiiltä jota 1 tabletin päivässä pakkosyötin 3 pv:n ajan. Tämä riitti kanan kuntoutukseen. Siellä sitä steppaillaan kanalassa edelleen omana pahansisuisena itsenään.
Varsinaisia madotuksia en ole tehnyt. Ulkoaluetta siivoan ja kuivitan tarpeen mukaan. Nyt kun kanat jäävät sisälle kokonaan, kalkitsen ulkotarhan, uudelleen vielä keväällä. Näillä konsteilla on täällä pärjätty. Tsemppiä kuntoutukseen!
Vastaa Viestiin