Kaulan epäsymmetristä ojentelua ja kupu turvoksissa

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Tuutikki
muna
Viestit: 17
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Kaulan epäsymmetristä ojentelua ja kupu turvoksissa

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Osaisiko joku neuvoa, mitä tehdä hy-linelle, joka alkoi ojennella kaulaansa oudon epäsymmetrisesti ja jonka kupu vaikuttaisi olevan turvoksissa?

Kananen on 23* viikkoa vanha ja oli pikku laumansa kanssa ensimmäisen kerran ulkona 25.6. Se vaikutti illalla vähän väsyksissä olevalta, jätti muninnan välistä seuraavana aamuna, eikä ole muninut sen jälkeenkään, vaikka tähän asti on muninut säännöllisesti. Tutkittaessa kupu tuntuisi olevan pulleampi kuin muilla, ja munintaan tuli tosiaan 3 pv:n tauko. - Eihän tulossa oleva muna sentään kuvun puolella voi tuntua?

Miten kanaa voisi hoitaa tai mitä pitäisi tehdä? Se syö ja juo kyllä aika hyvin, raejuustosta tykkäsi erityisesti, jota sai parafiiniöljyn kanssa. Kakkavaivaa mihinkään suuntaan en ole huomannut olevan, peppu on myös puhdas.

Kiitos paljon, jos joku ehtii vastata!

*muoks.
Viimeksi muokannut Tuutikki, 30 Kesä 2020, 01:14. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
pieni parvi suloisia hy-linejä

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4341
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kaulan epäsymmetristä ojentelua ja kupu turvoksissa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Taitaa tuossa kanan iässä olla kirjoitusvirhe? 11-viikkoinen ei muni.

Ostitko kanat harrastajalta vai tuotantokanalasta/isosta yrityksestä? Isojen kanaloiden tehokanat on rokotettu monia tauteja vastaan, mutta tietenkään mikään rokote ei ole 100%-varma.

Tehokanat on jalostettu huippumunijoiksi, mutta ne vaativat myös oikean ruokinnan, jotta eivät muni “lihoistaan/luistaan”. Eli tarkista ruokinta.

Hellejakso voi olla kanoille rasittava, puhutaan “hellestressistä” ja siihen voisi auttaa C-vitamiini.

Kaulan ojenteluun syynä voisi olla marek (ei kovin todennäköinen, jos kana on rokotettu) tai keuhkomadot, (kannattaa madottaa koko parvi kerralla).

Pulleammasta kuvusta en olisi kovin huolissani, kun kerran ruoka kulkee normaalisti kanan läpi. Tarkista kuitenkin, ettei kanat pääse syömään mitään uretaania, styroksia tms. eristettä...ne ovat monesti kanojen mielestä herkkua, vaikka oikeasti voivat olla hengenvaarallisia.
Tonja, p: 046 666 5106

Tuutikki
muna
Viestit: 17
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Kaulan epäsymmetristä ojentelua ja kupu turvoksissa

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Näppisvirhe, tarkoitin 21, mutta ovat nyt jo 23 vkoa. Jatkettiin samalla ruokinnalla kuin kasvattajallakin ja mukavasti lähtivät munimaan, tämä kananen tosin hiukan muita myöhemmin ja on tehnyt vähän isompiakin munia kuin ruskeammat kaverinsa.

En olisi huolissani muuten, mutta kun munintaan tuli myös tauko yhtä aikaa. Söi tosin hyvällä ruokahalulla tänään raejuustoa ja täysrehuakin.

Helle sopii kyllä ajankohdallisesti yhteen. Täytyy kokeilla C-vitamiinia, kiitos paljon vinkeistä! Tarkistan myös nuo matolääke- ja rokotusasiat.
pieni parvi suloisia hy-linejä

Tuutikki
muna
Viestit: 17
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Kaulan epäsymmetristä ojentelua ja kupu turvoksissa

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Päivitystä, jos on myöhemmin apua jollekin. Kuvun tukkoisuus helpotti parafiiniöljy-maitohappobakteeri-C-vitamiini-homeopaattiset-hoidolla. Parina päivänä meni parafiiniöljyä, jonka jälkeen kieltäytyi siitä (muut kyllä hotkivat kaiken ylijääneen :smt005 ), maitohappobakteeria+C-vitamiinia meni useana päivänä 1 krt/pv ja homeopaattisia pitemmällä aikaa aineita vaihdellen. Pidin kanaa 3 pv:nä sisällä, nukkui kissan purulaatikossa, jotta näin, että vettä ja ruokaa menee ja kakka kulkee.

Muninnassa oli 3 vkon tauko, mutta nyt on muninut säännöllisesti jo monena päivänä. Ruokana maistui pahimman yli lähinnä raejuusto+merilevä, pieniä annoksia + kalkki, kivet, munankuoret. Piharatamoa nokki innoissaan, kun pääsi ulos. Voikukanlehtiä sai muutenkin. Myös kauranjyviä/-hiutaleita ja täysrehua meni vähän, samoin kaurahiutaleita+piimää enemmän. Hapanmaitotuotteiden päivittäinen lisääminen kasvatti kuitenkin heti munakokoa (yli 70 g), joten ehkä niitä ei pidä antaa joka päivä, vaikka paljoa eivät saaneetkaan (n. 50 g/kana).

Kuumempi ilma pahentaa heti tilannetta. Vieläkin välillä vähän ojentelee kupuaan, mutta kun munii, on olo heti helpompi ja kupu selvästi väljempi. Saattaa olla hiukan rakenteellinenkin juttu, koska tämä kana on vähän erilainen kuin muut.

Homeopaattisten antaminen teki kanasta kuitenkin huomattavasti rohkeamman ja se juoksee syömään yhdessä muiden kanssa ja vetäytyy vähemmän kuin aiemmin. Äkäiselle johtajakanalle täytyy vielä kokeilla jauheliha/veriohukainen/maksalaatikko*-lisää, jos se helpottaisi hänen oloaan. :smt003

*Hauska lisäys: Maksalaatikko ei maistunut lainkaan, vaan kanaset tuijottivat silmiään uskomatta, mitä yritin niille tarjota. :smt005
pieni parvi suloisia hy-linejä

Vastaa Viestiin