Kana ei muni

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
hunski89

Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja hunski89 »

Kanan munimattomuus, mistä se voi johtua?

Mulla on yksi kana jonka ostin keväällä toisen kanan kanssa, myyjä kehui että hyvin ovat ainakin hänellä munineet. Tällä toisella kanalla on heltat vielä aika pienet, toisella on todella isot, on muutenkin hitusen pienempi kuin kaverinsa. Unohdin siinä tohinassa kysyä myyjältä minkä ikäisiä ovat ja kun myöhemmin koitin kysellä niin ei tullut mitään vastausta. Jotenkin arvelisin että tämä isompi on ainakin vuoden, tästä pienemmästä en sitten tiedä voisiko olla lopputalvena kuoriutunut, keväällinen poikanen ei ainakaan luulis olevan kun hain huhti-toukokuussa ja oli jo silloin tuon kokoinen.
Heltat sillä on ihan punaiset, munia ei ole tullut yhtään. Tullessa sotki ulosteella peräpäätänsä, putsailin ja madotin kaikki kanat. Ripulointi loppu. Nyt se pitää sulkasatoa. Koko ajan on ollut hyvin virkeä ja pirteä, isompi kana on ominut kukon itselleen ja ajelee tätä pienempää pois kukon vierestä ja orrelta.
Syö ruokaa tietääkseni yhtä hyvin kuin muut, saa ruoan joukossa munitustiivistettä, saa munankuoria, kalkkia on tarjolla ja saa kaikenlaista vihreää ja kasvista.

Olisiko syynä vaan yksinkertaisesti että on vielä liian nuori? Jos on vielä nuori niin arvelisin itse että jos on tän vuoden puolella syntyny niin on syntyny kyllä tammikuussa, tai ennen sitä. Luulisi että muninnan pitäisi olla jo alkanut jos on silloin syntynyt, en usko että on tammikuun jälkeen syntynyt koska oli jo tuon kokoinen noutaessani mitä on nyt.

Mitä tauteja on mitkä voisi aiheuttaa munimattomuuden? Ja kun on noita huonojakin munijoita alusta saakka, niin onko sellasiakin kanoja jotka ei vaan yksinkertaisesti koskaan muni vaikka ovat terveitä?

Itse epäilisin suuresti että on vaan vielä liian nuori, kun heltatkin ovat suht pienet.

riepukka
kana
Viestit: 101
Liittynyt: 19 Maalis 2018, 17:39
Paikkakunta: Viitasaari

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja riepukka »

Hei. Ikää sopii arvailla vielä, sillä yleensä kana ei pidä sulkasatoa ekana vuonna. :smt017 Miksi ei muninut keväällä / kesällä on toinen juttu.

Munintaan vaikuttaa ainakin rotu, ruokavalio, ikä, valo, lämpötila, stressi ja se sulkasato, jonka aikana voi olla pitkäkin tauko. Minulla ainakin iän myötä on muninta hiipunut ja jäädään eläkkeelle. Pyöräytetään muna silloin tällöin jos ollenkaan.

Ruokavalio on tärkeä tekijä muninnassa. Minä annan välillä eläinten kalanmaksaöljyä ja vitamiinilisää. Varsinkin sulkasadon aikaan ja talvella. Muutto on voinut olla stressaava tilanne ja vielä kaverikin kiusaa. Vois olla paikallaan jokin tehokuuri, jos vaikka sulkiksen jälkeen aloittas muninnan. :smt030
Nyt pitäis saada paljon proteiinia kun kasvattaa uusia sulkia. Itse lisään ruokaan normaalia enemmän mm. herneitä, soijaa, lihaa ja kalaa. Annan mm. maksalaatikkoa, tonnikalaa, raejuustoa ja pilkon verilettuja "puuron" sekaan. :smt023 Syövät paremmin kuin itse, hih, hih..

Kesä oli niin turkasen kuuma ainakin meillä päin. Saattoi siitä kanatkin kärsiä. Itse suihkutin välillä aitaukseen vettä, kun pelkäsin vanhan Brahma pariskunnan puolesta- ovat mummu ja pappa kanalassa. Kaikki meni silti hyvin. Nyt on niin viimeisen päälle sulkasatoisia että !! Saan onneksi 4 munaa nuorilta kanoilta. On sitä jouduttu kauppaanki sulkiksen aikaan. :smt012
Vähän on paljon, miten sen ottaa :smt023

hunski89

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja hunski89 »

No juu sitä mä tuos ihmettelin kun heitti ittensä puoli kaljuksi että ei kai niiden ensimmäisenä vuonna pitäisi pitää sulkasatoa :smt017
Savitaipaleen maatiaskanoja ovat. Tämä isompi helttaisempi munii reippaasti, päivittäin, kesällä muni 6-7pvää putkeen ja sitten munavapaa päivä yksi tai kaksi. Nyt se munii 3-4päivää perättäin ja sitten munavapaa tai pari. Ja se muni siis heti meille muutettuaan.
Tämä toinen ei ole muninut lainkaan. Samoja ruokia molemmat popsii ja ovat reippaita. Sillon kun madotin nämä niin pidin tätä munimatonta viikon verran eristyksissä ja tarjoilin hälle kaiken maailman proteiini herne, keitetty kananmuna pöperöt sinne että saa varmasti syötyä tarpeeksi. Mutta ei silläkään ollut silloin vaikutusta.
Täytyy nyt vielä kokeilla uusi tehokuuri onko vaikutusta, vai onko vaan sitten jotenkin viallinen kana ettei koskaan tuu munimaankaan. On se vaa musta aika törkeetä myyjän valehella päin naamaa et molemmat munii hyvin. Voihan se olla ettei se edes tienny ketkä niistä munii kun oli isompi parvi, ni mistäpä niitä munijoita sillo tietää jos ei satu näkemään.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4341
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

hunski89 kirjoitti:
24 Syys 2018, 09:12
Mitä tauteja on mitkä voisi aiheuttaa munimattomuuden? Ja kun on noita huonojakin munijoita alusta saakka, niin onko sellasiakin kanoja jotka ei vaan yksinkertaisesti koskaan muni vaikka ovat terveitä?
Ainakin IB voisi olla syynä. Kopsaan Eviran tekstiä: "Pikkupoikasilla IB-tartunta voi vaurioittaa munanjohtimia niin etteivät poikaset myöhemmin pysty munimaan."
https://www.evira.fi/elaimet/elainten-t ... ntulehdus/
Tonja, p: 046 666 5106

SirkKana
muna
Viestit: 2
Liittynyt: 03 Elo 2017, 21:19

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja SirkKana »

Mulla on ihan sama ongelma... Kanalassa 5 maatiaiskanaa ja 2 valkoista "tehotyttöä". Ovat munineet sekalaisella vauhdilla yhteensä 2-3 munaa/päivä, mutta nyt yli kuukauteen ei yhtään mitään!! Saavat ihan munitusrehua ja ohraa ja ruohoa ja ruuantähteitä + kalkkirouhetta. Samaa sapuskaa oon tarjoillut koko ajan, kanoja on ollut yli viisi vuotta. (eivät nämä samat, mutta yhteensä) Todella outoa. Sulkasatoa ei ole, lamput on päällä, lämmitys ei vielä muttei ole ennenkään ollut tähän aikaan vuodesta.Munia eivät mielestäni syö, olisi siitä jotain merkkejä kun käyn kanalassa aika usein päivän mittaan... Kerroinkin kyllä kanasille että kohta on pata edessä. Vastaavaa luin tuolta viestiketjusta, mutta niissä oli tullut parannus kuitenkin kohtuullisessa ajassa...

Ronkeli

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja Ronkeli »

Kirjoitin noin vuosi sitten omasta munimattomasta kanastani otsikolla "musta munimaton hautomakone". Eli mulla oli kana (kana on edelleen), joka ei jostakin syystä aloittanut munimista lainkaan, oli nuori tammi-helmikuussa 2017 syntynyt ja sen olisi pitänyt aloittaa muninta viimeistää heinäkuussa -17. Hän ei siis muninut, mutta päätti syyskuun lopulla, että haluaa hautoa munia. No, hälle annettiin pari munaa alle ja niin vaan poikaset sai aikaan ja hyvin hoiti. Tipujen vieroittamisen jälkeen pari viikkoa meni ja sittenpä alkoikin munimaan. Keväälla hautoi toisen kerran ja nyt taas pukkaa munaa lähes joka päivä. Että kaikki on mahdollista noitten kanojen kanssa.

Huonoa on ollut täälläkin kananmunien tulo. Kahdesksasta kanasta tulee keskimäärin kolme munaa per päivä. Toki joukossa on sulkasatoisia tai sellaisia kesätipujen hoitajia, jotka eivät vielä ole aloittaneet uudestaan. Keväällä kun oli kaikilla hautomistouhut ja tipujen hoidot menossa, niin kaupan muniin piti kerran turvautua.

hunski89

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja hunski89 »

Meillä tuo kana joka ei muninut vaikka myyjä väitti niin, kuoli lopulta nyt syksyllä syliini kun sai sydänkohtauksen. Ruumiinavauksessa vesipöhö. Muiden kanaharrastajien kanssa epäiltiin olleen sydämen vajaatoimintaa josta tuli vesipöhö lisäksi. Ruumiinavauksessa vatsaontelossa nesteen joukossa lillui munasarjoista irronneita keltaisia pahkuroita ja sisuskaluissa peräreijän alapuolella oli omituinen valkoinen pallura, ei siis ollut kloaakin puolella. Peräreikä oli myös sinipunainen, mikä viittasi sydämen vajaatoimintaan.

Kanafanitar4
kana
Viestit: 107
Liittynyt: 06 Loka 2016, 22:29

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja Kanafanitar4 »

Hei,

kirjoittelin tästä samasta aiheesta yleispuolelle, mutta jatkan täällä vähän vielä terveysnäkökulmasta. Kanani ovat noin kolmivuotiaita maatiaskanoja. Pitivät sulkasadon ja kunnon munintatauon syksyllä, ja marraskuun lopulla alkoivat pikkuhiljaa munia, muninta kiihtyi ja oli jopa rajua joulu-tammikuussa. Helmikuussakin tuli munia aika kivasti. Tässä kuussa munia on tullut koko ajan vähemmän, nyt enää vain noin yksi muna/joka toinen päivä neljää kanaa kohti.

Sain kyllä yleispuolella hyvää tietoa siitä, että tämänikäisten kanojen muninta alkaa muuttua epäsäännöllisemmäksi ja vähentyä. Mietin kuitenkin tätä samanaikaisuutta, että kaikki neljä kanaa olisivat täsmälleen samassa rytmissä (kuin kalenteriin katsoen) päättäneet, että " hei me ollaan nyt vanhoja eikä munita enää kuin siloin tällöin". Toisin sanoen, mietin, että olisiko sittenkin kysymys jostakin ulkoisesta hyvinvointiin liittyvästä asiasta? Esimerkiksi olemme nyt maaliskuussa vähentäneet lämmitystä kanalassa, voisikohan se olla syy tällaiseen äkilliseen munintaromahdukseen? Tai olenko syöttänyt niille liian rasvaisia tai hiilihydraattipitoisia herkkuja? Itsellä on sellainen tunne, että olosuhteisiin liittyvä juttu olisi kyseessä.

Nimenomaan kanojen hyvinvointi tässä eniten on mielessä. Munat ovat joka tapauksessa vain mukava bonus tässä harrastuksessa. :)

Kiitos jo etukäteen kaikista pohdinnoista ja vastauksista :)

Maattari
lindell
Viestit: 1698
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Kuinka paljon vähensitte kanalan lämpötilaa? Reilu lasku saattaa kyllä vaikuttaa munintaan kuten kaikki muutkin olosuhteiden muutokset. Muutaman asteen lasku tuskin vaikuttaa mitenkään.
Jos ruokinta on kunnossa niin satunnaisten hiilaripitoisten herkkujen syöttäminen ei vaikuta munintaan mutta pelkkää hiilaria sisältävien herkkujen runsas syönti vaikuttaa kyllä munintaa heikentävästi.
Edelleen korostan että yli 3 v kanojen muninta laskee roimasti ja kyllä se tuntuu siltä että ovat kaikki samanikäiset samassa rytmissä.
Sekulikanoja, vuohia, lihakaneja, koiria ja kissoja.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Kanafanitar4
kana
Viestit: 107
Liittynyt: 06 Loka 2016, 22:29

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja Kanafanitar4 »

Hei,

kiitos taas vastauksesta. :) En osaa aivan tarkkaan sanoa, kuinka paljon lämpötila on vaihtunut, kun myös sää on vaihdellut kovasti, ja niinpä kanalan lämpötilakin on sahaillut jonkin verran. Mutta meillä oli kylmimpään aikaan sekä lämpölamppu että putkilämmitin päällä, nyt vain ajastetusti putkilämmitin illasta aamuun. Eli yleislämpö on ollut kanalassa päivisin vähän nollan yläpuolella - toisaalta, kanathan ovat päivän ulkona vielä kylmemmässä. Pitää seurailla tilannetta - kerron vaikka viimeistään kesällä, miten meillä menee. :)

kukkopoika
bankiva
Viestit: 368
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja kukkopoika »

Kanafanitar,ollaan kohtalotoveroita.Samoin täällä kolmevuotiaat maatiaiskanat vähentivät roimasti munintaa.Ikä se varmaankin on tehnyt tehtävänsä.
Yhdellä kanalla on nyt vähän sulkasatoa.Joku aika sitten yhteen kanaan tuli sulkasato, kerralla lähti kaikki höyhenet,joku siipisulka jäi.Piileksi munintalaatikossa,hengitti raskaasti.Seurasin jonkun päivän sitten heikkeni,piti lopettaa.
Tulikohan siihen jotain muutakin vai voiko sulkasato olla niin raju että siihen kuolee?

Kanafanitar4
kana
Viestit: 107
Liittynyt: 06 Loka 2016, 22:29

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja Kanafanitar4 »

Hei Kukkopoika!

Kiitos kohtalotoveruuden jakamisesta.

Jospa joku kokeneempi kanallinen vastaa tuohon sulkasatokysymykseesi, minä olen aloittelija näissä hommissa.

Kaikkea hyvää sinun ja kanojesi kevääseen!

Vastaa Viestiin