Kanalla munajohdintulehdus? Vai onko sittenkään?

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Kanamuijat

Kanalla munajohdintulehdus? Vai onko sittenkään?

Viesti Kirjoittaja Kanamuijat »

Moikka! Meillä on 5 toukokuussa meille muuttanutta puolen vuoden ikäistä ruskeaa hyline hybridiä. Yksi kanoista, Iida, alkoi iltaisin torkkua ja kyyhöttää yksinään sekä selkeästi olla köyryssä ja pallomainen. Ulosteet muuttuivat limaiseksi, mutta peräpää ei ole ripulinen. Lopulta ulos pullahti nahkamuna. Päivisin kana vaikutti täysin terveeltä; syö, juo ja touhuaa muiden mukana. Kun muutamaan päivään ei tullut normaaleja munia, otimme yhteyttä eläinlääkäriin, joka epäili samaa kuin minäkin eli munanjohdintulehdusta. Iidalle alettiin antaa Oriprimiä tulehdukseen 2 krt päivässä ja Metacania kipuun. Parissa päivässä Iida alkoi voida paremmin ja myös normaaleja munia alkoi ilmestyä.

Nyt oireet ovat tavallaan palanneet. Parina päivänä tuli nahkamuna ja Iida on ollut inan vaisu iltaisin. Hetken jo epäilin, että vain kuvittelin, koska nyt neljänä perättäisenä päivänä on tullut normaali muna, mutta tänään on tullut normaali muna sekä lisäksi 2 nahkamunaa!! Onko tässä sittenkään kyse munanjohdintulehduksesta vai mistä?!

Kanat ovat kopillisessa sora- ja hiekkapohjaisessa ulkotarhassa, joka siivotaan päivittäin. Lisäksi kanamuijat ulkoilevat nurmikolla 2-8 h per päivä. Kanat saavat kalkkia, ruoantähteitä sekä rehusekoitusta, jossa on 1/4 punahelttaa ja 3/4 kauraa. Muut kanat ovat terveitä ja loisia en ole havainnut.

Apua? Vinkkejä?

Avatar
Aleksandra
kyyhky
Viestit: 925
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kanalla munajohdintulehdus? Vai onko sittenkään?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Kyllä noi oireet on mun mielestä sitä munanjohtimen tulehdusta. Se voi uusitua, varsinkin kun kana on päivittäin munivaa sorttia. Eläinlääkäriltä kannattaa kysyä, mitä hän suosittelee tehtäväksi. Meidän kanalassa oli aikoinaan yksi kana, joka oireili munanjohdintulehdusta juuri tuolla tavoin, että kana oli välillä terveen oloinen ja tuli tavallisiakin munia, ja sitten vointi aina yhtäkkiä huononi. Eli taudin kulku oli aaltomaista. (Kyseinen kana ei valitettavasti parantunut vaan se piti päästää kärsimyksistään.)
Alhoja elämän ilona.

Vastaa Viestiin