Mikä kanaa vaivaa?

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Silenseux

Mikä kanaa vaivaa?

Viesti Kirjoittaja Silenseux »

Hei, meillä on ollut nyt reilun viikon verran kanoja. Yksi kanoista tänään on ollut selkeästi alakuloinen/huonovointinen. Ehkä oli jo eilen, kun ei tullut niin hanakasti herkkuja syömään, mutta ajattelin silloin että varmaan menee vielä ujostelun piikkiin kun aluksi olivat aika ujoja ja nyt vasta jonkin verran rohkaistuneet. Tänään kuitenkin se on ollut liikkeissään hitaanpuoleinen ja paljon ollut paikallaan kun muut koheltavat ympärillä. Roikottaa siipiään, ei ihan maassa asti mutta selkeästi kuitenkin ja pyrtöään myös, ja pörhistää yläperän höyheniä. Silmät ei ole ihan kunnolla auki vaan nostaa alaluomea. Kun toin kananmunankuoria, nokki niitä mutta kunnon syömisestä ei tahtonut tulla mitään. Välillä näykki ihan pikku paloja mutta en ole varma miten paljon lopulta nieli. Juomaan en sitä saanut mutta nostin sen syliin(mitä ei varmasti terveenä olis antanut tehdä) ja avasin nokkaa ja tiputtelin muutamia pisaroita vettä sille, jotka se kuitenkin nieli. Mitään ulkoloisia en huomannut. Ovat olleet kanalassa sisällä nyt tän viikon, kun ulkotarha on vielä vaiheessa.

Mikähän kanaa vois vaivata? Auttakaa :smt009

Silenseux

Re: Mikä kanaa vaivaa?

Viesti Kirjoittaja Silenseux »

Nyt iltakäynnillä kyseinen kana käyttäytyi taas ihan normaalisti. Mikähän oli pahan olon syynä aikaisemmin päivällä/eilen? Onko tällainen normaalia vai jos tapahtuu useammin ja vaikkapa toisillekin kanoille niin pitäisikö huolestua ja mistähän voisi olla kysymys?

Avatar
Aleksandra
kyyhky
Viestit: 925
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Mikä kanaa vaivaa?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Ei tuo mun mielestä normaalilta vaikuta, joten toivotaan että oire ei enää palaa. Tuollainen nuupotus voi viitata moneenkin asiaan. Onko sisällä kanalassa riittävä ilmanvaihto, jos kanat eivät vielä pääse ulos? Jos lisäoireita ilmenee, ne voisivat valaista asiaa mahdollisen sairauden suhteen. Limainen uloste esimerkiksi voisi viitata munanjohdintulehdukseen. Onko vatsa muuten sekaisin ja takaliston sulat likaiset? Se voisi kertoa madoista, jolloin matokuuri on tarpeen. Muitakin syitä huonovointisuuteen voi olla. Muuttostressi saattaa laukaista joskus piilevän sairauden. Olen kuullut, että jopa sulkasadon alkaminenkin saisi jotkut yksilöt alakuloisiksi tuohon tapaan, mutta luulisi silloin ainakin syömisen ja juomisen silti sujuvan. Mutta hyvä jos kana voi nyt paremmin. Pidetään peukkuja, että oire pysyy poissa.
Alhoja elämän ilona.

Silenseux

Re: Mikä kanaa vaivaa?

Viesti Kirjoittaja Silenseux »

Kiitos vastauksesta!

Pitääpä tarkkailla juuri kyseisen kanan ulostetta nyt tarkemmin. Alaperän höyhenet hänellä ovat ihan puhtaat. Isosta kanalasta ovat tulleet, joten mietimme, voisiko olla tässä vaiheessa vielä hierarkianhakemista tapahtunut fyysisesti ja siitä syystä alakuloinen ollut..?

Toivotaan, että tämä jäisi tähän, eikä vastaavaa enää tulisi.

Muok. Niin ja pitääpä tarkistaa myös ilmanvaihdolliset asiat. Kanala on rakennettu vanhaan saunatilaan joka on samassa varastorakennuksessa meidän muitten varastojen kanssa. Ilmanvaihto toki helpottuu kun lähipäivinä saadaan kanat ulos ja siten ikkuna auki. Kiitos hyvistä huomioista!

Vastaa Viestiin