ILT-virus harrastekanaloissa

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Addae
tipu
Viestit: 30
Liittynyt: 03 Heinä 2014, 06:22
Paikkakunta: Kauhava

ILT-virus harrastekanaloissa

Viesti Kirjoittaja Addae »

Vähän väliä täälläkin viitataan kanojen silmäoireisiin. Googlettamalla löysin äkkiseltään kymmeniä keskusteluja ILT:hen sopivista oireista näistä keskusteluista, vanhimmat taisivat olla vuodelta 2006..

Nythän on niin että ILT on yleistynyt huimasti viime vuosina. Netistä löytyvä "virallinen tieto" on pahasti jäljessä. Vuonna 2012 löytyi ILT vasta-aineita neljältätoista tilalta. Voi äkkiseltään kuulostaa vähältä MUTTA, on huomattava yksi asia: nämä eivät olleet tiloja joilla olisi erityisesti epäilty ILT:tä. Kyseessä oli vain aiemmin otettujen IB-positiivisten näytteiden tarkistus ILT:n varalta. ILT löytyi KOLMASOSALTA tutkituista näytteistä! Ja niitä IB-positiivisia tiloja on Suomen harrastekanaloista ööö - viidesosa, kolmasosa vai enemmän?

Eli siis ILT-positiivisia tiloja voidaan olettaa olleen JO 2012 useita kymmeniä tai satoja!

Eikä siis noille IB-positiivisille tiloille asetettu mitään myyntirajoituksia, koska IB:n todettiin kuuluvan jo harrastekanailijoiden vakiokalustoon. Mutta jos kolmasosa niistä kaikista oli MYÖS ILT-positiivisia.. Se tarkoittaa että ILT on tällä hetkellä sadoissa ellei tuhansissa kanaloissa.

ILT poikkeaa IB:stä siinä että ILT:n sairastanut kana jää kantajaksi, ja voi tartuttaa loppuelämänsä muita kanoja. (Tosin jotkut lähteet väittävät näin myös IB:n kohdalla - eli ota nyt tästä sitten selvää.)

Minulla on (vielä) tällä hetkellä mitä todennäköisimmin ILT-positiivinen parvi. Terveitä, kauniita ja hyvin munivia kanoja. Monella muulla on myös - tietämättään. ILT ei välttämättä aiheuta mitään näkyviä oireita, tai oireet voivat olla hyvin lieviä ja epämääräisiä. Se että parvi on ollut terve ja oireeton, ei siis kerro kaikkea!

Toisaalla tauti voi olla hyvin ikävä ja tuskallinen. ILT:hen kuoleva kana kuolee yleensä tukehtumalla limaan.

Käytännössä ainoa keino välttyä taudilta on hankkia kanansa siitosmunina TAI ostaa tipuja / kanoja myyjältä joka on hankkinut parvensa siitosmunina.

Toisekseen on tärkeää että kanaharrastajat eivät käy toistensa kanaloissa samoilla kengillä ja vaatteilla joita käyttävät kotona kanalassa.

Kysymys kuuluu: Voisivatko tipuja kasvattavat harrastajat linkittäytyä epäviralliseen "ILT-vapaiden" listaan, siis sitoutua "harrastekanailijoiden tautisuojaus" ohjelmaan? Tuotantopuolen tautisuojaus ei meille ihan suoraan sovi, vaan se tulisi soveltaa harrastajille järkeväksi. Pääpointti olisi että alkuparvi olisi siitosmunista (omien tai toisten), tai verikokein vasta-aineet tutkittu (tiedä sitten miten innokas evira olisi tutkimaan huvin vuoksi..), ja eläviä kanoja hankittaisiin vain muilta "puhtailta" kasvattajilta. Tämän täytyisi perustua luottamukseen ja yhteiseen etuun. Motiivina onnelliset kanat ja laadukas harrastaminen.

Kasvattaja voisi ostaa esim kukon tai nuorikoita toiselta listan kasvattajalta, mutta muuten VAIN siitosmunia. Silloin aloittelevakin harrastaja voisi tehdä valinnan, ostaako nuorikkonsa "villistä kanalasta" vai kenties kympin kalliimmalla listan kasvattajalta, joka on sitoutunut "harrastajien tautisuojaukseen". Täyttä takuuta se ei toisi puhtaudesta, mutta varmasti riski pienenisi 98 prosenttia.

Toinen vaihtoehto on hyväksyä että virus kiertää ennemmin tai myöhemmin kaikki harrastekanalat, joihin eläviä kanoja ostetaan. Milloin lievänä, milloin pahana tautina.

Minun parveni vaihtuu nykyisten yksilöiden jälkeläisiin, puhtaasti haudottuihin. Muuten olisin pitänyt parven viruksineen itse, mutta kun kyse on hautovista roduista, päädyin kertarytinään. En halua kytätä montako munaa joku kana saa haalittua alleen, kenties piilopesään, ja sitten lahdata syksyllä terveitä ja kauniita kanatipuja vain koska omaan kanalaan ei sovi.. Myydähän näitä ei voi. Vähemmän hautovien kohdalla päätös olisi ollut toinen.

Kunhan pohdin. Kommentteja?
Viimeksi muokannut Addae, 17 Huhti 2015, 00:21. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Addae
tipu
Viestit: 30
Liittynyt: 03 Heinä 2014, 06:22
Paikkakunta: Kauhava

Re: ILT-virus harrastekanaloissa

Viesti Kirjoittaja Addae »


Avatar
Titiuu
sussex
Viestit: 602
Liittynyt: 27 Loka 2013, 15:42

Re: ILT-virus harrastekanaloissa

Viesti Kirjoittaja Titiuu »

Aika paljon enemmän semmoista simppelitietoa ILT:stä löytyy ulkomaisilta sivuilta, monessa maassa riesana on tuo, eikä mitään tappomääräyksiä sielläkään tehdä muissa kuin emolintujen parissa ilmeisesti, muuten tyytyvät siitosmuna myyntiin ja eristämään vaan lintunsa. Eipä tämäkään ollut kuin ajankysymys milloin alkaa putkahtelemaan näitä tapauksia. Jännä vain että kukaan ei puhu asiasta, mitä ilmeisimmin kanojensa menetyksen pelossa, vaikka asiahan ei niin mene. Harmillista tässä vain on se että ne vaikenevat levittää tautia eteenpäin.
Eviran sivuilla löytyvässä tekstissä oli alunperin että kanojen lisäksi voi tarttua vain fasaaniin, mutta korjauksena sinne pitäisi tehdä että se tarttuu myös kalkkunaan ja riikinkukkoon, ja olikohan vielä viiriäinenkin listalla? Jollain kanadalaisella sivulla tuosta luki. Eli ei ole vain kanaharrastajat vaarassa vaan myös nämä arvokkaammat linnut samaten!
"Huikea viidakko, ja ihmissyöjä kanoja!"

Annir85

Re: ILT-virus harrastekanaloissa

Viesti Kirjoittaja Annir85 »

Kiitos Addae, että toit asian tänne munikseen kaikille tietoon. Eipä tuollaista tautia tosiaan osaa epäillä jos kerran ei oireile, kuten sinun kanoilla. Toivottavasti pääset tuolla "kertarysäyksellä" eroon taudista.
Ikävä homma, kun joudut nykyiset kanat (taudinkantajat) kaikki hävittämään, niihin kun varmasti olet jo kiintynyt :smt056. Järkevä ratkaisu kylläkin.

Addae
tipu
Viestit: 30
Liittynyt: 03 Heinä 2014, 06:22
Paikkakunta: Kauhava

Re: ILT-virus harrastekanaloissa

Viesti Kirjoittaja Addae »

Oireilihan se aikanaan nuhana, mutta ei niin että ILT:n kuvaus olisi suoraan sopinut. Silmän vetistystä kun raportoitiin sen seitsemästä syystä ja kaikilla ne tuntuivat menevän pian ohi, kuten meilläkin. Sen jälkeen tuli uusia kanoja, kahdestakin eri paikasta, eikä yhdellekään (!) niistä tullut mitään oireita. Jos edes yksi olisi vähän aivastellut, mutta kun ei.

"Ilttiä" alettiin epäillä vasta kun meiltä lähteneet nuorikot sairastuivat uudessa kodissaan ja muut sen paikan kanat perässä. Ja tällä kertaa viruksen pahempaan muotoon.. Nämä nuorikot oli konehaudottuja ja muuttaneet vähän aikaisemmin sisältä kanalaan. Ne imuroivat viruksen kanalasta, vaikka aiemmin tulleet uudet kanat eivät. Mahtoiko aikuisena tulleilla kanoilla olla immuniteetti valmiina? Se tarkoittaisi että virus on hyvin laajalla, ja paremmassa asemassa olisivat ne parvet joilla on immuniteetti kuin ne joilla ei ole. Näinhän on IB viruksen laita. Lieväoireisena tai oireettomana ILT ei olisi IB:tä pahempi, mutta kun siitä on se pahempi muoto, jossa yskitään verta jne. Voiko lieväoireinen muuttua siellä täällä pahaksi, vai kiertävätkö rinnakkain, siten että oireetonkin antaa immuniteetin molempia vastaan.. Kukaan ei oikeasti tiedä.

Ikävä valinta kyllä tuo hävittääkö parven vai pitääkö.. Siinä kun on ensimmäiset omat kasvatit, ensimmäinen meillä hautonut emo jne. hienoja persoonia. Kaikki täynnä intoa kevään takia, useampi nuorikko alkaisi juuri munimaan. Mutta onneksi niiden geenit jäävät minulle.

Avatar
Titiuu
sussex
Viestit: 602
Liittynyt: 27 Loka 2013, 15:42

Re: ILT-virus harrastekanaloissa

Viesti Kirjoittaja Titiuu »

Olisi kyllä kiva tietää että milloin ja miten laajasti tuo ILT on nyt loppujen lopuksi Suomessa alkanut pyörimään, kun näitä hyvin lieväoireisiakin kerta voi olla. :smt017 Jotenkin vaan tuntuu että se nyt on ja pysyykin täällä, eikä ikinä voi tietää milloin se omalle kohdalle tulee. :smt009 Niin, tai sitten ajatelkaa juuri näitä oireettomia taudinkantajia joilla ei siis ole mitään merkkejä, mutta tartuttaa sitä eteenpäin, niin kuinka sellaisten kanssa saada koko tautia kuriin kun pahimmoilteen tietämättään sitä levittää eteenpäin?
"Huikea viidakko, ja ihmissyöjä kanoja!"

Vastaa Viestiin