mikä kanaa vaivaa, pihisevä hengitys??

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
touho-kana

mikä kanaa vaivaa, pihisevä hengitys??

Viesti Kirjoittaja touho-kana »

Mikähän kanallani voisi olla vialla? Se on silkkikanan ja jonkun muun rodun risteytys. Parisen kuukautta sitten kana löytyi pesästä nuutuneena ja se availi nokkaansa ja haukkoi henkeään eikä sillä lähtenyt ääntä. Pihisi joka kerran kun avasi suunsa. Tutkin sen päällisin puolin, juotin vettä ja tarjosin ruokaa, mutta se ei kelvannut. Laitoin orrellekin ja siinä se vain availi nokkaansa ja pihisi ja aivasteli. Mutta pysyi hyvin siinä eikä tippunut. Illalla kana oli vielä huonommassa kunnossa. Nostin pois pesästä ja laitoin maahan, oli hyvin sairaan näköinen, se kellahti vähän kumoon, jonka seurauksena se sätki muutaman kerran. Luulin jo, että oli saanut jonkun kohtauksen. Laitoin yöksi pesään, ajattelin ettei se aamuun enää jaksa. No aamulla kana onnekseni oli vielä elossa, availi nokkaansa tuttuun tapaan. Tällä kertaa päätin eristää sen muista. Laitoin erilliseen häkkiin sen, juotin säännöllisesti ruiskulla suoraan suuhun. Kana muni seuraavana päivänä munan, mutta sitten lopetti.

Kana kuitenkin vahvistui eristyksessä huomattavasti, alkuun sitä tosiaan juotin ruiskuttamalla vettä suuhun ja annoin myös valkosipulirouhetta veteen sekoitettuna, sitä käytetään meiän lehmillekin aina välillä. Kanan ruokahalu palasi melko nopeasti ja se alkoi juomaan ja syömään itse, kun tuotiin tarjolle. Ja se piristyi muutenkin olemukseltaan ja ääni palasi. Mutta se hengittäessä silti pihisi, välillä aivasteli. Se oli erillään muista, olisikohan ollut viikon pari . Sitten laitoimme sen kanalaan, ja alkuun sitä syrjittin aika paljon (on aina ollut syrjitty yksilö, tulee ihan hyvin siellä toimeen, mutta isommat kanat välillä nokkasee tai ajaa takaa) Se pärjäsi kuitenkin hyvin siellä, välillä annoin sille ruiskulla suuhun valkosipulia ja vitamiinia. Pitkän tauon jälkeen, meni reilusti yli kuukausi, se alkoi taas munimaan ja munii nyt säännöllisesti normaaliin tapaan. Ongelma on, että kana edelleen hengittäessä pihisee, välillä enemmän, välillä vähemmän. Välillä ei ollenkaan. Varsinkin jos se juoksee yms. se pihisee ja aukoo nokkaansa paljon, ihan kuin astmassa. Kana on muuten normaali, syö, juo, kuopii, munii yms. Edelleenkin on vähän syrjässä oleva, kun on niin pieni kooltaan, että isot kanat kiusaa sitä välillä. muuten tulee hyvin toimeen. Mutta mikähän tuon pihinän ja hieman raskaan hengityksen voisi aiheuttaa? Ja mikä sillä alun perin oli vikana? Flunssa? Tulehdus? :smt017

Avatar
tipsi
riikinkukko
Viestit: 1077
Liittynyt: 30 Touko 2007, 06:02
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: mikä kanaa vaivaa, pihisevä hengitys??

Viesti Kirjoittaja tipsi »

Linnuilla voi olla keuhkoputkimatoja. AIheuttavat siis mm. työlästä hengitystä. Kanalle voisi kokeilla matokuuria, mutta pitää muistaa että munissa on varoaika. Jos vaiva on madot, niin sitten kaikki linnut kannattaisi madottaa. Esim. Axiluria voi käyttää madotukseen. Annostus oli muistaakseni 10-40 mg/kilo lintua (kerta-annos, toistetaan 10-14 vrk kuluttua). Kannattaa vielä tarkastaa tuo annostus, veikkaan että vanhoista viesteistä löytyy täältä muniksesta keskustelua asiasta.
Ankkoja, kanoja ja lampaita.

Vastaa Viestiin