Koiran purema, vinkkejä hoitoon!

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Tepatee

Koiran purema, vinkkejä hoitoon!

Viesti Kirjoittaja Tepatee »

Kananuorikko katosi sunnuntaina kuistilla ulkoilun yhteydessä. Ei löydetty kuin vasta tänään tiistai aamuna. Kana oli maastoutunut koiratarhaan :-(. Siirsin kanan aamulla nopeasti nuorikkojen puolelle kanalaan ja lähti kävellä tepsutelemaan. Suureksi harmikseni ei voinut jäädä hoitamaan kanaa tarkemmin, töihin kun oli pakko lähteä :-(.

Nyt mietin jatkohoitoa. Eli kana oli kaksi yötä ulkona, pakkasta kylmimmillään -3. Kana kyyhötti maapohjalla, lumi oli sulanut alta. Mahanalushöyhenet olivat märät ja nopealla vilkaisulla löysin haavat selästä ja siiven vierestä rinnasta.Haavat olivat verisiä, mutta eivät vuotavia, eikä verta ollut valunut. Mietin, että kannattaako arkaa kanaa stressata ja suihkuttaa lämpimällä vedellä ja ottaa sisään. Haavoihin löytyisi bebanthenia, tervavoidetta tai hopeasuihketta. Vai annanko kanan olla kanalassa kahden sisarensa kanssa kuivalla puru/heinäpohjalla noin +5 asteen lämmössä?

Harmittaa niin kovasti, sekin, ettei tullut mieleenkään etsiä koiratarhasta, se että toinen on ollut päivällä koiran kanssa samassa tilassa ja voihan itku.. On Ilmeisesti koira pöläyttänyt, mutta antanut olla sitten rauhassa, kun kana on alkanut kyyhöttämään. Saa nähdä onko enää edes elossa, kun kotiin pääsen.

Erica

Re: Koiran purema, vinkkejä hoitoon!

Viesti Kirjoittaja Erica »

Itse kyllä soittaisin/veisin eläinlääkärille (koiran ja kissanpuremat ihmisellä ainakin vaativat melkein aina antibioottikuurin).

Jos nyt kuitenkin kotihoidolla päätät mennä niin kana eristykseen lämpimään esim. koiranhäkkiin kylppäriin ja vettä ja ruokaa tarjolle. Pesisin ensin haavan lämpimällä vedellä tai mielummin fysiologisella suolaliuoksella (roskat pois) ja sen jälkeen huuhtoisin laimennetulla betadinella 2-4 kertaa päivässä. Ongelma puremahaavoissa on se, että ovat syviä mutta pinta-alaltaan pieniä. Eli haava pitäisi saada puhdistettua pohjaa myöten, esim. neulatonta ruskua käyttämällä, ja sen pitää parantua pohjasta pintaa kohti jotta mahdolliset bakteerit eivät sulkeudu ihon alle.

Kalle
bankiva
Viestit: 342
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: Koiran purema, vinkkejä hoitoon!

Viesti Kirjoittaja Kalle »

Tuo Betadine ei mielestäni sovi ollenkaan puremahaavoihin; hidastaa arpikudoksen syntymistä. Yksinkertainen desinfiointi esim desintalilla(tislattu vesi+alkoholi), sillä olen vuosikymmeniä hoitanut niin koirien kuin lintujenkin haavat.
Linnut muuten saaliseläiminä ovat todellakin nopeita kuntoutujia.
Tietenkin eläinlääkärillekkin voi viedä ja maksaa melko hulppean summan ja lopputulos sama.
Valinnanmahdollisuuksia riittää.

Tepatee

Re: Koiran purema, vinkkejä hoitoon!

Viesti Kirjoittaja Tepatee »

Kiitos!
Otin kanan tiistaina sisään kylpyhuoneeseen. Suihkutin pitkään pahinta haavaa lämpimällä vedellä ja tupsuttelin päälle paljon hopeasuihketta. Haava märki ja oli pahan näköinen. Eilen pahin haavoista märki yhä, suihkutus ja hopeasuhke taas.. Tänään haava oli jo ihan kuiva! Kana on piristynyt huomattavasti, syö vähän ja kakkii. Minusta näyttää, että saattaa toipua. Superhyvää on tuo hopeasuihke! Tänään ajattelin vielä illalla suihkuttaa pahimman haavan, saan ylimääräset hopeat pois. Huomenna palautan kanalaan, eiköhän se ruokakin maistu, kun pääsee kammottavasta kylppäristä :-). Toivotaan!

MarikaR

Re: Koiran purema, vinkkejä hoitoon!

Viesti Kirjoittaja MarikaR »

Itse olen joskus hoitanut koiran puremaa seuraavasti:

- 1-3kertaa päivässä ruiskulla suolavettä (sekoitussuhde n. 1 teelusikallinen 1 desilitraan vettä) haavoihin, ei kirvele, kuivattaa mätivää haavaa ja jos päästään hoitamaan ennenkuin alkaa mätimään estää mätimisen. Ruiskulla saa suihkittua hampaan jälkiin, näihin reikiin kunnolla, että saa myös ne puhdistettua. Voi myös suolavedessä liotetulla topsilla varovasti enimpiä "karstoja" varovasti pyhkiä pois. Nämä "karstat" on haavanpinnalle tullutta keltaista kuollutta kudosta.
- Terrapoly voidetta tai terramycin suihketta haavaan (suihke "kiehuu" haavalla, saattaa pahoissa haavoissa hieman kirvellä mutta kirvely katoaa kyllä suhteellisen nopeasti!)
- Hunajaa voi sivellä myös.

Tuo terrapoly ja terramycin spray on meillä kaikille eläimille ensisijainen ensihoito haavoihin. Suosittelen!!! En muista saako tätä perus apteekista, mutta eläinlääkäriltä ainakin saa! :)

Tepatee

Re: Koiran purema, vinkkejä hoitoon!

Viesti Kirjoittaja Tepatee »

Kiitos vinkistä, tuo onkin minulle uusi aine.
Kanan pahin haava oli halkaisijaltaan n.4cm! Se märki ja haisi pahalta. Ajattelin hoitaessa, että ei varmaan parane, mutta toisin kävi. Hopeasuihke on kyllä todella hyvä tuote, käyttänyt olen myös kissan haavaan ja takuulla tulee käytettyä tästä eteenpäin kaikkiin nirhaumiin ja kaikille!

Kana siis selvisi! Eilen oli muninut ensimmäisen munan, nahkaisen, mutta se tuon kokemuksen jälkeen sallittakoon :smt001

Vastaa Viestiin