Yksi kanoista löytyi kuolleena

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Ruusunen
nuorikko
Viestit: 52
Liittynyt: 10 Touko 2014, 11:58

Yksi kanoista löytyi kuolleena

Viesti Kirjoittaja Ruusunen »

Yksi kanoistamme löytyi tänään munintalaatikosta kuolleena :smt022 Olen ymmärtänyt, että kanoja silloin tällöin kuolee, eikä kai tarvitse heti niin huolestua?! Mutta silti huolestuttaa. Pelkään heti, että meillä on joku kauhea lintutauti, joka leviää.

En tiedä, onko tämä sellainen kana, joka pääosin onkin koko ajan ollut hautomassa laatikossa ja muutenkin viettänyt aikaa hieman syrjässä alusta asti, kun en ihan erota aina kaikkia valkoisia toisistaan. Mutta mieheni mukaan tämä yksilö kyhjötti ainakin eilen, ehkä toissapäivänäkin tavallista hiljaisempana paikallaan. Olikohan se se, joka eilen kökötti lintulampun alla ihmeen paikallaan.

Syyllisyys painaa, tuntuu että jotenkin laiminlöimme kanalaa :( Ja jospa se on kuollut jo eilen illalla, koska tänään oli tosi kiire ja vilkaisimme vain laatikkoon todeten, että siellä se taas hautoo. Voi voi. Käymme kyllä joka päivä vähintään 3 kertaa päivässä kanalassa ja tarkistamme, että kaikki on kunnossa.

Pitääkö raato jotenkin tutkituttaa Evirassa?
Kanoja ja kukkoja: alhoilmajokisia, maatiaissekoituksia, maatiais-arausekoituksia
Vuohia ja lampaita
Koira, neitokakaduja, kissoja

samapi

Re: Yksi kanoista löytyi kuolleena

Viesti Kirjoittaja samapi »

Turhaan mietit tuollaista! Kanojen joukossa on aina sellaisia jotka on ns. alimpana arvojärjestyksessä. Ne syö viimeisenä ja on vähän syrjässä muutenki. Ei meistä kukaan ole ennustaja, eikä kanasta niin helpolla näe onko se kipeä. Itse en lähettäisi yksittäistä kanaa eviraan, jos usempi menee niin sitten kyllä. Itse en käy kanalassa säännöllisesti kuin kahdesti päivässä ja hyvin ovat elelleet ilman jatkuvaa valvontaa, mitä olit ajatellut että olisit voinut oikeasti tehdä vielä paremmin?

Peppilotta

Re: Yksi kanoista löytyi kuolleena

Viesti Kirjoittaja Peppilotta »

Otan osaa...
Meillä oli eilen ihan samanlainen päivä :smt010
Olen syysflunssan takia kotona sairastamassa ja menin aamupäivällä viemään kanoille puhtaan juomaveden. Ajattelin samalla päästää ne vähäksi aikaa juoksentelemaan pihalle kun tulivat tarhan puolelle niin kovasti kaakattamaan. Yksi tehotytöistä juoksi huonosti ja jämähti kaltevaan asentoon lumiselle nurmikolle. Nostin sen siitä syliin ja vein sisälle kanalaan. Kanalassa se horjui ja riiputti oikeaa siipeään ja vaikutti väsyneeltä. Houkuttelin kiireesti muut kanat pihalta tarhaan ja ryntäsin sisälle lukemaan munanetistä toimintaohjeita. Olisko ollut puolen tunnin päästä kun menin takaisin kanalaan aikomuksena hakea kana sisälle ja juottaa sille ruutalla hunajavettä, vitamiinia tms., mutta kana olikin justiinsa kuollut, jalat olivat jo kylmentyneet mutta muuten oli vielä lämmin :smt022 .
Eipä ollut muuta tehtävissä kuin asetella Rusina sanomalehdellä vuorattuun pahvilaatikkoon...

Toiset kanat kaakattavat ihmeissään että missä Rusina? Kanalassa sisällä olleet kotsinuorikot ovat aivan järkyttyneitä eivätkä suostu menemään siihen osaan kanalaa mistä Rusina löytyi. Pitää vaan toivoa, että muut selviävät säikähdyksestä eikä enempiä menetyksiä tule.

Nyt lisäsin juomaveteen vitamiinilisää, kaipa sitä on hyvä juottaa niille koko talven... vai onko jotain muuta tehtävissä?

Ruusunen
nuorikko
Viestit: 52
Liittynyt: 10 Touko 2014, 11:58

Re: Yksi kanoista löytyi kuolleena

Viesti Kirjoittaja Ruusunen »

Kurjaa, että teilläkin kuoli Rusina-kana, Peppilotta :(

Samapi, kiitos kommentista. On totta, että mitään ei olisi osattu tehdä. Tietysti kanalle olisi voinut jotain apua ehkä antaa heti, kun olisi ymmärtänyt sen olevan apaattinen. Mutta tänään eräs tuttu, jolla on kokemusta näistä tehokanoista, sanoi myös, että tällaisten kovilla olleiden kanojen varhainen kuolema on yleistä. Ehkäpä tämä yksilö oli vain ihan loppu jo. Muut kanat tuntuvat voivan ihan hyvin, joten vielä ei ainakaan ole merkkiä mistään epidemiasta. Mieheni totesi, että todennäköisesti se sai nauttia elämänsä lopulla elämästään, kun nyt oli tilaa missä juosta, orret, munintapesä, kuopsuttelua, kylpemistä ja meillä jopa kukotkin tulivat taloon :smt049 Aikamoinen ero tehotuotantoon!

Jännä juttu, vanhin kanoistamme Mummo otti kuolleen kanan paikan hautojana! Mummo itse ei ainakaan edellisessä kodissaan muninut enää, joten se ilmeisesti vain hautoo muiden munia. Ja sellainen jännä juttu, että ennen kanan kuolemaa yhteensä kuuden kanan joka päivä tulleet 5 munaa vähenivät kolmeen. Kaksi siis lopetti munimisen. Mutta nyt tänään oli taas 4 munaa, eli joku piti taukoa ja jatkoi nyt taas munimista. Ehkäpä se yksi oli ollut jo hetken sairas ja jotkut myös vähensivät munimista?! Mutta nyt munitaan taas :smt003
Kanoja ja kukkoja: alhoilmajokisia, maatiaissekoituksia, maatiais-arausekoituksia
Vuohia ja lampaita
Koira, neitokakaduja, kissoja

Nuki

Re: Yksi kanoista löytyi kuolleena

Viesti Kirjoittaja Nuki »

Noi tehikset on valitettavan lyhytikäisiä muihin kanoihin verrattuna, varmaankin kuoli ihan vanhuuttaan. Multa kuoli tässä syksyllä yksi sekulinuorikko, jonka olis kohta pitänyt alkaa munimaan. Oli illalla aivan pirteä ja kaikin puolin loistokunnossa, aamulla löytyi lattialta kintut oikosenaan :smt009 Niissä voi olla joku piilevä synnynnäinen vikakin välillä.
Sun kanat on tosiaan onnekkaita kun saavat olla leppoisasti eläkkeellä tehotuotannosta, mullakin on aina porukassa jokunen eläketehis. Ne munivat ehkä vuoden, pari vielä ihan okei, loppuajan on sitten vaan hauska seurata miten ne kasvattavat hienot höyhenet ja nauttivat elämästään. Mun tehikset on aina ekoja ulkona ja viimeisinä sisällä, ulos pitää päästä huonommallakin säällä ja talvisin joudun nostelemaan ne sisälle pakkasesta ulkoiluhetken jälkeen, eivät millään malttaisi luopua ulkoilmasta.
Eka tehis tuli mulle suoraan tuotannosta, se oli alkuun aika agressiivinen ruokaillessa, kunnes vähitellen tajusi, ettei täällä tarvi enää kilpailla ruuasta, sitä ja tilaa piisaa kyllä kaikille. Nostele hautojaa pois pesästä ellei ole tarkoitus tipuja saada, turha hautominen rasittaa kanaa. Ei se nyt ihan nopsaan huonoon kuntoon mene, mutta mulla kuukahti muutama vuosi sitten loppukesästä käppänä, joka oli tuloksetta hautonut melkein 3 kk. Sai ilmeisesti marekin puhkeamaan stressillä.

Peppilotta

Re: Yksi kanoista löytyi kuolleena

Viesti Kirjoittaja Peppilotta »

Kiitos lohdutuksen sanoista.
Meidän tytöt on kaikki nuoria, munivat tehotytöt nyt 32 viikkoisia ja kotsinuorikot 18-25 viikkoisia. Eli vanhuus ei meidän tapauksessa tule kyseeseen...
Tuo Nukin tyttöjen ulkoilu kuulostaa täsmälleen samalta kuin meilläkin :smt001

Ruusunen
nuorikko
Viestit: 52
Liittynyt: 10 Touko 2014, 11:58

Re: Yksi kanoista löytyi kuolleena

Viesti Kirjoittaja Ruusunen »

Kiitos, Nuki, sinullekin kommentista :smt001 Hauska kuulla tehokanojen ulkoilusta :smt049 Nyt ymmärrän, miksi meidän valkoiset kanat ja yksi ruskea tehokana ovat aina ovella kärkkymässä pääsyä sieltä ulos ja tutkimaan koko tallia :smt005 Valkoiset myös valvovat pitkään tutkien kaikkea. Ehkä ne liikkuvat ja tutkivat ja elävät kaikin puolin nyt elämästään iloisina! Ihana nähdä niitä kylpemässä ihan turpeessa ja pahnoissa uppeluksissa :smt042 Mieheni haluaisikin lisää tehoja vaikka itse jo siirtyisin maatiaisiin niiden kestävyyden takia. Varmaan tulee lisää molempia.
Kanoja ja kukkoja: alhoilmajokisia, maatiaissekoituksia, maatiais-arausekoituksia
Vuohia ja lampaita
Koira, neitokakaduja, kissoja

Vastaa Viestiin