Hautoma oireilua vai sairaus?

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
minkuliini

Hautoma oireilua vai sairaus?

Viesti Kirjoittaja minkuliini »

Kana on sillki-maatiainen,tänä keväänä aloittanut muninnan. Nyt se on viikon verran yrittänyt hautoa, jopa samassa pesässä toisen kanan kanssa. Munia ei siis ole enää tullut, mutta selvästi on pesässä ollut suurimman osan ajasta läsöttämässä. Parina päivänä kana on läähättänyt voimakkaasti, tottakai on ollut kuuma... melkein +30. Sitten se välillä on poistunut pesästään ja mennyt orrelle kököttämään. Välillä rääkäsee kun joku tuppaa liian lähelle, ja välillä on potpottanut kuin emokana tipuilleen. Ei ole tullut ulos syömään muitten kanssa enää viime päivinä, vaikka aina yleensä kirmaa ekana paikalle kun kukko kutsuu. Tänä aamuna kana oli lattialla, seisoi vain paikallaan. Pyrstö roikkuu ja heltat on vaaleat. (siivet ei roiku, ei halvaus oireita). Siinä se vaan kökötti. Ei pörhötä tai nuupota silmät kiinni. Tunnustelin kupua ja siellä oli nestettä. Massu ok, ei tuntunut munaa sisällä. Ei aristanut, mutta kun pyllyä puristelin niin laski takapäätään alas. Teki eilen ja tänään vesiripulin. Kana syö munankeltuaista kun nokan eteen tarjoilin ja juo. On kuitenkin valpas silmät auki, mutta ei liiku! Mikä sillä on? Onko tämä nyt eka kertalaisen haudonta kokeilu, vai onko se sairas!?!? Välillä otin siltä jo munat pesästä pois kun näytti ettei haudokkaan, mutta kun eilen laitoin munat takaisin niin kävi niitä heti nokallaan järjestelemään, mutta miksi se nyt olikin hylännyt pesän ja tullut lattialle seisomaan? Siis oikeasti se vain törötti paikallaan eikä liikkunut ollenkaan. Lisäsin ruokaan varuilta tehobactia tuon ripulin takia. Mitä vielä? Voisiko olla munintaelimen Tulehdus? En haluaisi turhaan lääkitä jos "oireet" liittyykin vaan haudontakuumeeseen!

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4322
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Hautoma oireilua vai sairaus?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Sairautta veikkaan oirekertomuksen perusteella. Mitä lääkettä meinasit käyttää, antibioottia? Kun se ei muni, niin itse lääkitsisin kiireen vilkkaa, kun ei olisi edes varoajoista huolta. Jos on esim. tulehdus munintaelimissä, niin nopea lääkitys voi auttaa. Jos on esim. marek, niin siihen ei (ehkä) auta mikään.
Tonja, p: 046 666 5106

minkuliini

Re: Hautoma oireilua vai sairaus?

Viesti Kirjoittaja minkuliini »

Sain kanalle kunnan ell puhelin reseptin apteekkiin. Muuta ei ell osannut arvioida kanan tilasta ja itse piti muniksesta etsiä että mitä lääkettä ja millä annostuksella haluan!!! Lääke on oriprim forte Vet (tabletti), annostus 1/2 tabletti aamulla ja illalla. Kuurin aloitin eilen. Lääkkeen murskaan ja liotan veteen, sitten pikku ruutalla nokasta alas. Eilen näytti tilanne pahalle. Kana läähätti koko ajan heltat ihan vaaleana, ja makasi silmät kiinni. Luulin ettei selviä yön yli ja itkin silmät jo päästäni. Eilen meni jo 2 satsia lääkettä. Tänä aamuna luulin kerääväni raadon kanalasta, mutta Ymmihän olikin raahautunut rehuautomaatille! Siinä Se köllötti ja napsi rehua. Ei enää hengittänyt nokka auki. Annoin lääkkeen ja pisti hanttiin kovasti, murisi ja hangoitteli. Joi paljon vettä (lisäsin vitamiiniliuoksen) mutta ei suostunut syömään herkkuja kun tarjosin nokan eteen (mandariini ja munankeltuainen) En sitten tiedä mikä sillä on vointi ja mihin suuntaan tästä mennään.... Jaloissa oli puristusvoimat tallella eikä siivet roikkunut. Pyrstö nuupottaa edelleen alas. Äsken se Ymmi oli mennyt itsekseen pesäkoriin lepäämään ja murahti mulle kun sitä kävin katsomassa. Hyvä että vielä taistelutahtoa löytyy, on luonnostaankin kipakka kana! Seuraavat päivät näyttää onko lääkkeestä apua vai onko sitten Marek(paska vieras) asialla.... Harmi vaan kun elimistö on jo kovilla kun Ymmi hautoi reilun viikon ennen sairastumistaan. Hautoessaan kun eivät nuo kanat oikein syökkään kunnolla. Ajattelin vielä apteekista hakea eläinten ravinnepastaa ja antaa sitä ruutalla varmuudeksi nokkaan. Onpahan kaikki tehty rakkaan Ymmi kanasen puolesta!!! Älä lähde vielä pois rakas

minkuliini

Re: Hautoma oireilua vai sairaus?

Viesti Kirjoittaja minkuliini »

Ymmi ulkoili tänään ja söi voikukanlehteä ja pullanmuruja ihan itse! Aamuin illoin Ymmille menee pikku ruutalla nokasta alas lääke murskattuna ja puoli teelusikallista kissojen ravinnepastaa tilkkaan vettä sekoitettuna. Ymmi kun ei oikein itse enää jaksanut syödä... Tänään kuitenkin söi :) Lääkekuuria pitää jatkaa 10pvä ja ravinnepastaa ajattelin samaan syssyyn lääkkeen kanssa antaa loppuun asti. Silmin nähden kana on jo virkeämpi (lääkekuuri jatkunut nyt 4pvä) vaikkakin kävely on huteraa... Katsotaan nyt miten kotkon käy. Kyseessä vois olla kokkidioosi tai joku sisäinen Tulehdus. Kakki on vieläkin vetinen, ei verta. Eikä vieläkään halvauksen merkkejä, vain raajojen heikotus

minkuliini

Re: Hautoma oireilua vai sairaus?

Viesti Kirjoittaja minkuliini »

Ymmi on nyt sairastanut 7päivää ja koko ajan on mennyt aamuin illoin oriprim ja ravinnepasta. Lääkekuuri jatkuu vielä 3pvä. Ymmi on tullut ulkoilemaan itse ja käveleekin jo paremmin! Syö itse herkkuja ja tulee ruokakupille muitten kanssa. Kupu on ollut iltaisin täynnä ruokaa, ei vain nestettä. On syönyt ainakin heinää/voikukanlehtiä, pullan muruja, rahkaa, ananasta/mandariinia, pastaa ja juustoraaste osoittautui hyväksi toipilas ruoaksi :) Sillä on massu vieläkin sekaisin kun pyrstö on kakissa, mutta en ole nyt nähnyt kun kakkii että minkälainen on koostumus. Heltat ovat saaneet hennon vaaleanpunaisen sävyn, ei kuitenkaan vieläkään normi väriä. Lääkettä alkaa olla hankala antaa, kun pistää hanttiin. Eli voimat alkaa palautua!
Epäilen että Ymmillä on ollut jokin sisäinen tulehdus.... Voisko olla munajohtimen-tai suoliston tulehdus. Lääke kuitenkin näyttää tepsivän. Kertoilen vielä miten menee kun lääkekuuri loppuu, ja miten Ymmille loppujen lopuksi kävi. Toivotaan parasta!!!!

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4322
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Hautoma oireilua vai sairaus?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Pidetään Ymmille peukkuja! Kuulostaa ihan lupaavalta, että saattaa hyvin toipuakin.
Tonja, p: 046 666 5106

Annir85

Re: Hautoma oireilua vai sairaus?

Viesti Kirjoittaja Annir85 »

Kuis Ymmin kävi?

minkuliini

Re: Hautoma oireilua vai sairaus?

Viesti Kirjoittaja minkuliini »

Ymmi kuoli. Löytyi yksi aamu kuolleena pesästä :'( Oli jo parempi ja helttoihinkin väri palautui. Söi ja kylpi ja kirmasi vanhaan tapaan ekana ruokakipolle. Sitten kuolo korjasi paremmille matomaille rakkaani. Tiedä häntä mikä oli, marek vai joku muu. Harmittaa älyttömästi.

Annir85

Re: Hautoma oireilua vai sairaus?

Viesti Kirjoittaja Annir85 »

Voi hö :smt009 , surullista. Harmi tuollainen, kun oli kuitenkin jo parempi, olis luullut että selviää.

Vastaa Viestiin