Kanapunkkeja, suolinkaisia.. hulluus iskee..!

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Ika

Kanapunkkeja, suolinkaisia.. hulluus iskee..!

Viesti Kirjoittaja Ika »

Olen aloitteleva kananpitäjä ja aina haaveilemassani kanalassa on viime kesästä lähtien asustellut kukko+4 Ilmajokista maatiasta. Maaliskuussa ilmeni löysin ortta nostaessani pataljonaan KANAPUNKKEJA ja ensi reaktio oli kaataa kiehuvaa vettä öttiäisten niskaan. Paikallinen kunnan eläinlääkäri myönsi, ettei tiedä kanoista juurikaan, mutta kirjoitti reseptin Invermektiiniä. Tätä en kuitenkaan uskaltanut hakea ja käyttää, koska munien varoaikaan en saanut yksiselitteistä vastausta ja luin että voisi olla 28 vuorokauttakin elikkäs kahden käsittelyn myötä parin kuukauden tuotos olisi mennyt haaskeelle... Parin kanalan kuumennuskäsittelyn myötä öttiäiset ovat olennaisesti vähentyneet ja pari enää olen löytänyt. Aikeissa ollut odotella ilmojen lämpenemistä jos sitten petopunkit voisi auttaa. Tilat on aioittu myös kalkkimaalata.

Hauskuus ei vielä tähän lopu, koulussa kiertänyt kihomato-ongelma osui meidänkin lasten kohdalle ja kun sitä oli hoidettu kahteen otteeseen matolääkkeillä, niin kanalaa siivotessa tein taas epämiellyttävän löydön, SUOLINKAINEN! Ja tässä kohtaa huumori sitten meinaakin jo loppua.... Nuorimmilla kahdella kanalla, jotka täyttävät pian vuoden on ollut jo pääsiäisestä suttuiset takapuolet. Olen epäillyt onko jostain ruoka-aineesta tai rehun liian nopeasta vaihdoksesta, mutta ilmeisesti johtuu mato-ongelmasta. Tämähän on saattanut olla jo tullessakin, mutta aiemmin en ole madottanut niitä vielä. Kanat ovat nyt kolmatta päivää Flubenol kuurilla. Mutta epätoivo tässä iskee, että kuinka ihmeessä suolinkaisista pääsee eroon.Vaikka kanalan siivoaakin perusteellisesti, niin ovat jo ulkoilleet katetussa aitauksessaan maaliskuusta lähtien ja viime kesänä vilistivät pitkin pihamaata. Aitauksessa tonkiessaan saavat tartunnan aina uudelleen. Onko toisen vierekkäisen aitauksen rakentamisesta apua, vai voivatko suolinkaisen munat levitä tuulen mukana sinnekin? Kuinka saisi olemassaolevan aitauksen käsiteltyä, kiikuttamalla kiehuvaa vettä sinne tai kulottamalla? Uskallanko kesäkuun alusta päästää pihamaalle lainkaan? Riskeeraanko koirani ja lapseni suolinkaistartunnalle liikaa? Ja ollaanhan sitä jo kanalan ja talon väliä saappainemme kuljettu, joten suolinkaisen munia on varmaan joka paikassa... Pitääkö tässä oma perhe alkaa madottaa säännöllisesti myös samalla kun kanat, koirat ja kanitkin? Mitähän muuta sitä voisi vielä tulla.... Kuinkas te muut näiden asioiden kanssa painiskelleet olette tehneet?
Nimim. Hiukan epätoivoinen

Iita

Re: Kanapunkkeja, suolinkaisia.. hulluus iskee..!

Viesti Kirjoittaja Iita »

Tosi kurja juttu!! :smt009

Ihminen voi kai välttää suolinkaisen tartunnan hygienialla ,mutta eläinten kohdalla onkin vaikeampaa.. :smt017

Tuossa pari linkkiä ..

http://www.pellervo.fi/maatila/mp12_02/teuusia.htm

http://www.vetcare.fi/d122/neopredisan

Ika

Re: Kanapunkkeja, suolinkaisia.. hulluus iskee..!

Viesti Kirjoittaja Ika »

Ja vielä lisää pohdintoja ja kysymyksiä aiheeseen..
Kanojen aitaus on kuivaa mettäpohjaa ja mietinkin että voiko ihminen saada tartunaan kuivan maa-aineksen pöllytessä? Käsihygieniasta ainakin aikuisen huolehtivat paremmin, mutta lapsia on muistuteltava. Lapsilla onkin nyt pääsykielto munia hakemaan ja kanain aitaukseen..
Pitkin talvea olen lapioinut lannat kompostiin, riittääkö kompostin lämpötila tappamaan mahdolliset suolinkaisten munat, vai joutuuko kompostin maa-aineksen hävittämään kokonaan?
Kovasti tässä ollaan haaveiltu myös, että olisi kokeillut, jos joku kanoista alkaisi hautomaan ja saataisiin pikkutipuja, mutta pitääkö tämä haave nyt unohtaa vuosiksi eteenpäin...?

Iita

Re: Kanapunkkeja, suolinkaisia.. hulluus iskee..!

Viesti Kirjoittaja Iita »

http://www.pellervo.fi/maatila/mp12_02/temunasta.htm

Munat kuolevat kuivuuden, kuumuuden, suoran auringonpaisteen ja tiettyjen desinfiointiaineiden vaikutuksesta.

https://biobagworld.com/kompostointi/

Tuon linkin mukaan ne viihtyisivät kompostissa :oops:

Ei kai tipuille ole mitään estettä :smt001 ja varmaan monella kanalla voi olla ettei edes huomaakaan.. (meilläkin)

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4322
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kanapunkkeja, suolinkaisia.. hulluus iskee..!

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Onneksi loiset ovat aika riippuvaisia isäntäeläimistään, eivätkä selviä ilman niitä tai vahinkoisännässä kovinkaan pitkiä aikoja. Suurinta vahinkoa ne aiheuttavat isäntäeläimilleen ja loishäätö olisikin hyvä tehdä aina, kun loisia huomaa ja muutenkin kerran/pari vuodessa. Arvailen, että erittäin harva kanailija on saanut esim. suolinkaisia itselleen tai lapsilleen :smt047
Tonja, p: 046 666 5106

Iita

Re: Kanapunkkeja, suolinkaisia.. hulluus iskee..!

Viesti Kirjoittaja Iita »

http://www.siipi.net/index.php/siipikar ... olinkainen

Voi olla munien sisälläkin ,vaikka on harvinainen niin..

Ja se valkosipuli voisi olla yksi vaihtoehto karkottamaan sekä kanapunkit ja suolinkaiset..

manalainen

Re: Kanapunkkeja, suolinkaisia.. hulluus iskee..!

Viesti Kirjoittaja manalainen »

Oman käsitykseni mukaan(joka voi hyvinkin olla harhaanjohdettu :smt002 ) ihmiseen ei tartu kuin lapamato ja kihomato. Siis madoista.. Eli esim. koiran sisäloiset eivät tartu..


Ika

Re: Kanapunkkeja, suolinkaisia.. hulluus iskee..!

Viesti Kirjoittaja Ika »

Kanoja madotin viikon Flubenol kuurilla ja alta kymmenen matoa onnistuin bongaamaan ulosteesta eli toivon mukaan oli nyt aikaisessa vaiheessa bongattu ongelma. Parin viikon tauon jälkeen ovat uusintakuurilla ja nyt en ole löytänyt matoja. Sisätilat on kuurattu ja höyrypesty ja ulkoaitaukseen käsittelin kanojen nukkuessa kiehuvalla vedellä. Kun tuo matokuuri muutaman päivän päästä on loppu, niin kai se on uskallettava päästää laumaa nauttimaan vapaudestaan ja käyskentelemään tuohon pihamaalle!
Paljonhan ihmisillä on kissojakin mato-ongelmineen asustelemassa vielä lähempänä, joten jospa sitä me ihmiset säästyttäisiin...

satusatu

Re: Kanapunkkeja, suolinkaisia.. hulluus iskee..!

Viesti Kirjoittaja satusatu »

Kanapunkkiin eläinlääkäriltä Baymite vet rakenteisiin ja coopersect kanojen niskoihin. Toistokäsittelyt viikon kuluttua. Niillä meillä päästiin, eikä millään muilla myrkyillä. Melkein vuosi niistä kärsittiin. Suosittelen. Baymite on täsmälääke kanapunkkiin, ja Coopersect myrkyttää sitten viimeisetkin verenimijät.

Ika

Re: Kanapunkkeja, suolinkaisia.. hulluus iskee..!

Viesti Kirjoittaja Ika »

Meillä kanapunkkeihin kokeiltiin kaikenlaiset keinot. Kanalan kuumennus, höyrypesu, punkkiansat, petopunkit, Ivomec, orsien teippaus maalarinteipillä ja punkkien päivittäinen listiminen teipin kolosiin, kalkitus. Punkkeja on niin eri kehitysvaiheissa, että veikkaan, että siksi Ivomec ei myöskään tuottanut toivottua tulosta. Lopulta tyhjennettiin ja kuumennettiin kanala, kalkittiin ja smite kirppupulverilla käsiteltiin linnut. Kalkituksen jälkeenkin löytyi vielä punkkeja seinästä kalkituksen halkeaman alta. Lopulta suihkuttelin Baygonilla kaikki ja punkkeja alkoi tulla orsien kiinnityspuiden takaa ja varisivat hetken kuluttua kuolleina maahan. Kanat viettivät yön ulkona ja ulkoaitauksen orret suihkutin seuraavan iltana. Sisällä toistin käsittelyn ja tämän jälkeen en ole öttiäisiä syynissä nähnyt.

gallinita

Re: Kanapunkkeja, suolinkaisia.. hulluus iskee..!

Viesti Kirjoittaja gallinita »

Suolinkainen on tietääkseni tavallisimpia sisäloisia useilla ihmisen läheisyydessä elävillä eläimillä (ja tietääkseni tarttuu myös ihmiseen) kuten kissoilla, koirilla ja kanoilla. Siksi loishäätö pitäisi tehdä säännöllisesti. Suolinkaisia kanat voivat saada mistä tahansa maaperästä ja niitä löytyy usein myös villeiltä kanalinnuilta. Jostain luin että suolinkaisen munat voivat säilyä vuosia maaperässä ja ovat erittäin kestäviä, valitettavasti. En kuitenkaan usko että paniikkiin on aihetta, loishäätö pari kertaa vuodessa, tarha jossa vesi ei seiso ja hyvä hygienia muutenkin pitänevät luikurat kurissa.. Itsekin löysin nuorten kanojeni ulosteista viikko sitten suolinkaisia, ja kieltämättä inhotti kun aiemmin en ole ihan livenä moisia nähnyt :smt012
Marssin oikopäätä apteekkiin ja ostin paketin Axiluria. Muitakin varmasti on, mutta tämä on kohtuuhintainen ja apteekkarilta sain ohjeet miten kyseinen lääke kanalle annostellaan: 250mg valmistetta annetaan kymmentä kanakiloa kohti, ja hoito uusitaan 10-14 vrk:n kuluttua (kun seuraava matosukupolvi on kuoriutunut). Katsotaan nyt alkaako meilläkin matosota :smt017

gallinita

Re: Kanapunkkeja, suolinkaisia.. hulluus iskee..!

Viesti Kirjoittaja gallinita »

Ai niin, sanoi myös tämä apteekkari että mainitsemani lääkkeen ei pitäisi imeytyä lainkaan elimistöön, eli varoaikaa munien kanssa ei olisi. Tiedä sitten... :smt017

Aberkios

Re: Kanapunkkeja, suolinkaisia.. hulluus iskee..!

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

manalainen kirjoitti:Oman käsitykseni mukaan(joka voi hyvinkin olla harhaanjohdettu) ihmiseen ei tartu kuin lapamato ja kihomato. Siis madoista.. Eli esim. koiran sisäloiset eivät tartu..
Kylläpä vaan tarttuu. Suolinkainen, sukkulamato, imumato, koukkumato jne. Monia näistä on mahdollisuus saada Suomessakin, tai vähintäänkin Etelä-Euroopassa. Joitakin pitää lähteä hakemaan esim Aasiasta. Sitten on tämä Virossa jo oleva koiraeläinten levittämä ekinokokki (Echinococcus multilocularis), joka puolestaan saapuu Suomeen hetkenä minä hyvänsä. Tai jonka voi saada virolaisten luonnonmarjojen tai sienten kylkiäisenä jo nyt.

Vastaa Viestiin