Tipulla ristinokka. Mitä tehdä?

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Adeliina13

Tipulla ristinokka. Mitä tehdä?

Viesti Kirjoittaja Adeliina13 »

Tipu on nyt kuukauden vanha ja tänään huomasin että alanokka on vääntynyt sivulle, ylänokka on suorassa.
Tipu on virkeä, syö ja juo.
Netistä tutkin että vaivan nimi olisi ristinokka. Mistä tämmöinen tulee? Olisiko tipu parempi päästää pois? Nokka on kyllä aikalailla vinossa.

Toinen kysymys. Tipuja on siis kaksi ja molemmilla on niskassa kaljuja kohtia. Ristinokalla enemmän. Nokkivatko toisiaan vai onko jokin puutostila? Jos nokkivat niin millä saan sen loppumaan?
Tiput ovat vielä erillisessä aitauksessa mamman kanssa, en ole niitä vielä muiden joukkoon uskaltanut laskea.

Adeliina13

Re: Tipulla ristinokka. Mitä tehdä?

Viesti Kirjoittaja Adeliina13 »

Ei tästä nyt tule näemmä mitään, nyt toisella kanalla on ilmestynyt kaulan sivuun isohko patti. Missä kohtaa se kupu on? Tämä on siis sivussa. En ole sitä tunnustelut vielä, siirrän sen huomiselle.

Kyl nyt mua ja tipuja koetellaan. Ensimmäiset tiput, 5 oli alunperin, 3 kuollut ja nämä kaksikaan eivät kauhean hyviltä näytä. :/

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4322
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tipulla ristinokka. Mitä tehdä?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

No, se isohko patti on hyvin suurella todennäköisyydellä täysi kupu eli ei mitään vikaa. Tipuilla/nuorikoilla on vähän hassunnäköisiä ulkonäköjä siinä vaiheessa, kun untuvat vaihtuvat höyheniksi eli ne kaljut kohdat voivat olla myös ihan normaaleja ilmiöitä. Ristinokka voisi olla kehityshäiriö, mutta sekö on ilmaantunut vasta ajan myötä? Mitä tiput syövät ja onko vanhempien ruokinta ollut täysipainoista?
Tonja, p: 046 666 5106

Maattari
kiuruvetinen
Viestit: 1680
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Tipulla ristinokka. Mitä tehdä?

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Mulla oli yksi ristinokkainen kukko viime kesänä. Se söi, joi ja kasvoi hyvin, syksyllä siitä tuli ihan hyvä paisti. Eli jos tipu syö ja juo, on virkeä eikä jää kasvussa jälkeen antaisin olla mutta siitoseläimeksi en sitä jättäisi. Muualta tulleista siitosmunista on kanssa kerran kuoriutunut ristinokkainen tipu jolla nokka oli todella kunnolla ristissä, ei se saanut oikein syötyä, sen lopetin. Nokan kasvua voi myös vähän koittaa ohjailla leikkaamalla.
Sekulikanoja, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Adeliina13

Re: Tipulla ristinokka. Mitä tehdä?

Viesti Kirjoittaja Adeliina13 »

Vanhemmat syövät munitusrehua ja tipuset tipurehua. Päivittäin kaikki saavat lisänä leipää, vihanneksia ym ja tiput vielä munankuoria. Kalkki kaikilla saatavilla.

Voisko siellä kuvussa olla tukos? En ole vielä käynyt niitä katsomassa joten jos kupu on vielä suuri niin annanko öljyä?

Ristinokka syö hyvin liotettua rehua ja teen sille vielä oman juoma-automaatin nipalla jos helpottaisi juomista. Kyllä se nyt tosin juo ihan normiautomaatistakin.
Tämä oli siis normaalinokkainen kuoriutuessaan ja eilen huomasin että alanokka kääntynyt sivuun.

koivunlehti

Re: Tipulla ristinokka. Mitä tehdä?

Viesti Kirjoittaja koivunlehti »

Kupu voi olla taas täysi joten älä tee mitään jos tipu vaikuttaa muuten virkeälle.

Adeliina13

Re: Tipulla ristinokka. Mitä tehdä?

Viesti Kirjoittaja Adeliina13 »

Joo kyllä se kupu oli kun nyt oli patti laskeutunut.

minkuliini

Re: Tipulla ristinokka. Mitä tehdä?

Viesti Kirjoittaja minkuliini »

Ristinokka tietoutta: Useimmiten ristinokkaisuus ei liity geenivirheeseen, kuten yleisesti luullaan! Ristinokka syntyy, kun munien haudontavaiheessa jotain menee pileen. Kosteus/lämpötila heittelyt, munien vääränlainen kääntäminen (kiertäminen yhteen suuntaan), kova isku tai muuten huonot/poikkeavat haudontaolosuhteet. Tämän seurauksena tipu ei saa suojattuaan päätään hyvin. Kehittyvä tipu suojaa toisella siivellään päätä normaalitilanteessa, ristinokka tipu ei jostain syystä ole siis saanut suojattua päätään kunnolla! Tämän ansiosta tipun kallo painautuu epänormaalisti munankuorta vasten, jolloin kalloon voi muodostua epämuodostuma. Kallon epämuodostuminen ilmenee yleisesti ristinokkaisuutena, joko tipu vaiheesta asti, tai tulee näkyviin lievempänä tipun kasvaessa nuorikko vaiheeseen. Todella harvoissa tapauksissa ristinokka on geneettinen vika. Tämän voi todeta jos samassa sukulinjassa ilmenee useampikin tapaus.
Ristinokka kana voi elää hyvän kanaelämän, jos syöminen ja itsensä puhtaanapito ei tule ongelmaksi. Ristinokan nokkaa täytyy yleensä myös lyhentää kuukausittain syömisen helpottumiseksi. Myös nokan väärä asento estää nokan normaalin kulumisen/lyhenemisen kanan nokkiessa vaikkapa siemeniä maasta.

Avatar
Aleksandra
fasaani
Viestit: 982
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Tipulla ristinokka. Mitä tehdä?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Suuri kiitos tästä infosta, minkuliini! :smt001 Meidän yhdellä vanhalla kanalla on ollut vino nokka siitä asti kun se tuli meille. Tämä selitys on ensimmäinen, joka vaikuttaa todennäköiseltä. Olen aina tätä arvoitusta miettinyt ja tietoakin koittanut etsiä. Kun katsoo edestäpäin niin kyseisen kanan nokka kaartuu reilusti koko matkalta sivuun päin. Voi hyvin kuvitella, että nokka kaartuu juuri munankuoren muotoisesti. Kana on nyt noin kuusivuotias ja sen nokkaa on pitänyt säännöllisesti lyhentää koiran kynsisaksilla. Alanokka kaartuu hiukan vähemmän joten kärjet menevät nokan kasvaessa vähän ristiin eikä nokka kulu normaalisti. Tällä kanalla on myös ollut aina jotenkin oudosti muodostunut toinen poski/korvanseutu. Ja juuri se poski joka tämän teorian mukaan olisi ollut kuorta vasten. Mielenkiintoista!
Alhoja elämän ilona.

Vastaa Viestiin