Kaulan epäsymmetristä ojentelua ja kupu turvoksissa

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Tuutikki
muna
Viestit: 2
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Kaulan epäsymmetristä ojentelua ja kupu turvoksissa

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Osaisiko joku neuvoa, mitä tehdä hy-linelle, joka alkoi ojennella kaulaansa oudon epäsymmetrisesti ja jonka kupu vaikuttaisi olevan turvoksissa?

Kananen on 23* viikkoa vanha ja oli pikku laumansa kanssa ensimmäisen kerran ulkona 25.6. Se vaikutti illalla vähän väsyksissä olevalta, jätti muninnan välistä seuraavana aamuna, eikä ole muninut sen jälkeenkään, vaikka tähän asti on muninut säännöllisesti. Tutkittaessa kupu tuntuisi olevan pulleampi kuin muilla, ja munintaan tuli tosiaan 3 pv:n tauko. - Eihän tulossa oleva muna sentään kuvun puolella voi tuntua?

Miten kanaa voisi hoitaa tai mitä pitäisi tehdä? Se syö ja juo kyllä aika hyvin, raejuustosta tykkäsi erityisesti, jota sai parafiiniöljyn kanssa. Kakkavaivaa mihinkään suuntaan en ole huomannut olevan, peppu on myös puhdas.

Kiitos paljon, jos joku ehtii vastata!

*muoks.
Viimeksi muokannut Tuutikki, 30 Kesä 2020, 01:14. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4288
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kaulan epäsymmetristä ojentelua ja kupu turvoksissa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Taitaa tuossa kanan iässä olla kirjoitusvirhe? 11-viikkoinen ei muni.

Ostitko kanat harrastajalta vai tuotantokanalasta/isosta yrityksestä? Isojen kanaloiden tehokanat on rokotettu monia tauteja vastaan, mutta tietenkään mikään rokote ei ole 100%-varma.

Tehokanat on jalostettu huippumunijoiksi, mutta ne vaativat myös oikean ruokinnan, jotta eivät muni “lihoistaan/luistaan”. Eli tarkista ruokinta.

Hellejakso voi olla kanoille rasittava, puhutaan “hellestressistä” ja siihen voisi auttaa C-vitamiini.

Kaulan ojenteluun syynä voisi olla marek (ei kovin todennäköinen, jos kana on rokotettu) tai keuhkomadot, (kannattaa madottaa koko parvi kerralla).

Pulleammasta kuvusta en olisi kovin huolissani, kun kerran ruoka kulkee normaalisti kanan läpi. Tarkista kuitenkin, ettei kanat pääse syömään mitään uretaania, styroksia tms. eristettä...ne ovat monesti kanojen mielestä herkkua, vaikka oikeasti voivat olla hengenvaarallisia.
Tonja, p: 046 666 5106

Tuutikki
muna
Viestit: 2
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Kaulan epäsymmetristä ojentelua ja kupu turvoksissa

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Näppisvirhe, tarkoitin 21, mutta ovat nyt jo 23 vkoa. Jatkettiin samalla ruokinnalla kuin kasvattajallakin ja mukavasti lähtivät munimaan, tämä kananen tosin hiukan muita myöhemmin ja on tehnyt vähän isompiakin munia kuin ruskeammat kaverinsa.

En olisi huolissani muuten, mutta kun munintaan tuli myös tauko yhtä aikaa. Söi tosin hyvällä ruokahalulla tänään raejuustoa ja täysrehuakin.

Helle sopii kyllä ajankohdallisesti yhteen. Täytyy kokeilla C-vitamiinia, kiitos paljon vinkeistä! Tarkistan myös nuo matolääke- ja rokotusasiat.

Vastaa Viestiin