Kiukku, suurperheen äiti.

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Vastaa Viestiin
Kalle
bankiva
Viestit: 344
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Kiukku, suurperheen äiti.

Viesti Kirjoittaja Kalle »

Tulipahan viikolla melkoinen yllätys. Kiukku, varsin iäkäs (11v) kanarouvamme oli jo viikkoja käyttäytynyt erikoisesti. Ei liikkunut parven mukana vaan kävi ruokintapaikalla yksikseen ja taas hävisi. Epäilin "salapesintää".
Olin keskiviikkona autohuoltoreissulla, Eestissä muutaman päivän, vaimo sitten soitti ja kertoili havainnoistaan; Kiukku + 16 untuvikkoa seikkailee pihalla. Katras on siksi iso, että emo ei kaikkia saa suojaan alleen, kuten kanojen tapa on. Varislinnut kun helposti nappaavat vaaroihin tottumattoman untuvikon.
Vaimo päivitteli, miten hän saa kiinni tuon perheen. Neuvoin konstin; pikkuiset on helppo poimia ja viedä nimenomaan pesintään varattuun suojaisaan, katettuun häkkiin, emo tulee kyllä perässä ja niinhän se sitten onnistui.
Yrittelin sitten kotiin tultuani etsiskellä sitä hautomapaikkaa, turhaan. Ovat kyllä melkoisia mestareita nuo maatiaiskanat.
On siellä melkoinen vilinä, siellä "lastenkamarissa", emon huolehtivainen hyörinä ja pikkuisten vipellys.
Määrittelin sitten n suurinpiirtein lapsikatraan iän, siipisulan aluista näkee suuntaa antavasti asian. Päädyin n viikon ikäisiin.
Niinpä sitten joka-aamuinen "lastenruuan" (munakasta+kaurahiutaleita) valmistaminen on ohjelmassa kuukauden - puolentoista ajaksi.

Avatar
Aleksandra
ankka
Viestit: 1027
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kiukku, suurperheen äiti.

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Onnittelut yllätystipuista! On siinä iso katras emolla hoivattavana. Mahtoiko Kiukku itse munia ne munat piilopesäänsä? Muniiko se vielä, kun ikää jo on tuonkin verran? Vai onko muut kanat pyöräyttäneet pesään munat ja Kiukku on sitten ottanut tehtäväkseen ne hautoa. Sydäntä lämmittävä tapahtuma joka tapauksessa. :smt001
Alhoja elämän ilona.

Kalle
bankiva
Viestit: 344
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: Kiukku, suurperheen äiti.

Viesti Kirjoittaja Kalle »

Esititpä vaikeahkon kysymyksen; minä kun en edes tiedä missä Kiukku nuo tipusensa hautoi. Kiukku kun on siksi omapäinen kana, että tuskin sitäkään vastausta saa. Tosin tapahtuman nurjempi puoli sitten oli; vain 8 jäi henkiin. Kissafarmari tuolla puolen kilometrini päässä. Tasapainoitin sitten tilannetta isolla kissaloukulla (neljä kissaa ja yksi tosi iso), vein 20km päähän löytöeläinkotiin ja tilanne rauhoittui.
Sitten taas Kiukku osoitti omapäisyytensä; vasta joulun ja uudenvuoden välissä sain katraan kanalaan. Pakkastakin kerkesi olemaan pahimmillaan -15 astetta, siellä ne vaan itseppäisesti yöpyivät orrella poikaskanalassa, kunnes viimein onnistuin. Tämmöisiä nämä maatiaiset, ei niiden kanssa aika pitkäksi tule.

Vastaa Viestiin