Muninta hiipunut, missä vika?

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Silenseux

Muninta hiipunut, missä vika?

Viesti Kirjoittaja Silenseux »

Hei, meillä on ollut nyt kolmisen viikkoa 5 kanan parvi + kukko. Kaksi ensimmäistä viikkoa munivat ihan hyvin, mutta nyt pikkuhiljaa muninta hiipunut ja tällä viikolla tullut vain neljä munaa. Ovat tulleet isosta parinsadan kanan kanalasta ja munintakanoja ovat, tarkkoja rotuja en tiedä. Pari ekaa viikkoa joutuivat olemaan sisällä kanalassa, kun ulkotarha ei ollut vielä valmis. Nyt ovat olleet muutaman päivän ajan ulkona, yöksi menneet kanalaan nukkumaan. Muninta alkoi kuitenkin hiipua, jo ennen kuin pääsivät ulos. Ruokana niillä on ollut perus kauranjyvät ja lisäksi kaura/riisi/ohrapuuroja ja monenlaisia hedelmiä, vihanneksia, voikukanlehtiä, kotiloita ja kananmunankuoret on kaikki annettu sekä eläinkaupasta ostettu lisäkalkiksi jotain simpukankuorijauhetta. Mistä voisi johtua, että muninta on lähes kokonaan lakannut?

Maattari
kiuruvetinen
Viestit: 1653
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Muninta hiipunut, missä vika?

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Paikanvaihto usein hyydyttää muninnan, ne munat jotka ovat ns valmiina tulemaan munitaan ja sitten seuraa tauko.
Tässä tapauksessa veikkaan että proteiininpuute myös syynä, eli sitä lisää esim hernettä, härkäpapua, hamppua ja/tai ihan eläinperäistä kuten lihaa, munia. Helpoin tapa on antaa ihan munitusrehua joko täysrehua jolloin ei juuri muuta syötetä tai tiivisteenä jolloin jyviä annetaan lisäksi.
Sekulikanoja, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4288
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Muninta hiipunut, missä vika?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

^Juuri näin :smt045 Ja sitten vielä yksi vaihtoehto eli jos ovat munineet jo pitkään, niin voi olla sulkasatokin ajankohtainen. Tiedätkö kanojen ikää ja milloin niiden muninta on alkanut?
Tonja, p: 046 666 5106

Koivuniemen kanala

Re: Muninta hiipunut, missä vika?

Viesti Kirjoittaja Koivuniemen kanala »

Meidän kanat lopettivat muninnan kokonaan...? Muitten kommentteja lukiessani mietin, että annankohan minäkin liian paljon niille kaikkea mahdollista "herkkua"... Niillä kun on kuitenkin kokoajan tarjolla täysrehua ja kauraa. Pitäisikö niiden munia kuitenkin läpi vuoden ? Kanojen ikää en tiedä, joten en tiedä onko siksi muninta loppunut.
Olemme aamuisin töihin lähtiessä laittaneet kanoille sisään valot ja sammuttaneet ne illalla n. klo 18 aikaan. Eli valoisaa niillä on n. 12 tuntia. Nyt kun ulkona on lämpöasteita enää n. 5, oletteko pitäneet kanat ulkona koko päivän ? Meillä ulkoiluttamisen tekee hankalaksi se, että olemme päivät töissä ja jos kanat laittaa ulos aamulla töihin lähtiessä, ne on siellä koko päivän (tietysti sisään niillä on mahdollisuus mennä, mutta minusta näyttää, että ne töröttävät ulkona koko päivän satoi tai paistoi). Jos jätetään kanat sisälle, töistä tullessa on jo pimeää, joten silloin ne ei enää mielellään lähde enää ulos. Sisällä kanoilla on öljylämmitteinen patteri, jota olemme jo öisin pitäneet päällä ja lämpöä siellä on n. 10-12 astetta. Jostain luin, että alle viiden asteen lämpötila ei saisi sisällä laskea. Ennen lämmön laittamista kanat ja kukko napottivat orsilla yöt, mutta nyt kun yöllä on lämmöt päällä, ne nukkuvat pesissä. Siellä on mukavan lämmin, kun patteri on pesien alapuolella :)

Avatar
Aleksandra
kyyhky
Viestit: 924
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Muninta hiipunut, missä vika?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Kanoilla on vuosittain luonnollinen munintatauko, että ihan normaalilta tuo kuulostaa. :smt045 Usein tauko ajoittuu juuri tähän vuodenaikaan, jolloin tulee myös sulkasato. Kanarodusta riippuen voi tauko kestää pitkäänkin. Meidän maatiaisilla tauko voi helposti venähtää pariinkin kuukauteen. Sitten kun uusi sulkapeite on kasvanut, jälleen alkaa naama kanasilla punottaa ja munintakaakatus kuulua.

Mitä ulkoiluun tulee, käytäntöjä on monenlaisia. Meillä kanat ulkoilevat vielä, jos ei ole kauhean sateista ja märkää, ja ulkolämpötila on kunnolla plussalla. Päästän ne ulos kyllä vasta aamupäivällä tai jopa myöhemmin kun yön kosteus ja kaikista raain kylmä ilma on poissa. Mutta meillä on suht. isot sisätilat kanoilla; niillä on sisälläkin tilaa kuopsutella, pyrähdellä ja touhuta. Aika monena vuonna olen juuri näihin aikoihin laittanut kanalan luukkuun talvieristeet paikoilleen ja talven sisäkausi alkaa siitä. Nyt on niin lämmintä, etten sitä ole vielä tehnyt. Toivon, että jokunen hyvä ulkoilupäivä heille vielä tulisi. :smt001
Alhoja elämän ilona.

Kanafanitar4
kana
Viestit: 106
Liittynyt: 06 Loka 2016, 22:29

Re: Muninta hiipunut, missä vika?

Viesti Kirjoittaja Kanafanitar4 »

Hei,

noin kolmivuotiaat kanani pitivät sulkasadon ja mununtatauon syksyllä ja alkoivat munia taas marraskuun lopussa vimmatusti, vaikka en tietoisesti siihen valoilla ohjannutkaan. Nyt muninta on parin viikon aikana hiipunut. Ei nyt kokonaan loppunut, mutta korkeintaan yksi muna tulee/per 4 kanaa/pv. Tänään ei ollut yhtään. Onkohan tämä ihan normaali tauko vai alkaako jo ikä painaa? Jännä vaan, kun munivat tosi kovasti marraskuun lopulta helmikuun loppuun.

Yksi kanoista vaikutti parisen viikkoa sitten siltä, että olisi alkanut hautoa (meni välillä pesään ja jäi sinne, tiputti mahasulat jne.) mutta ei kuitenkaan alkanut. Tuon haudontayrityksen jälkeen kana on ollut vähän kuutamolla, usein vain seisoskelee yksinään, kun muut touhuavat. Syö kuitenkin ja menee muiden kanssa orrelle.

Onko tämä siis ihan normimeininkiä? :)

Maattari
kiuruvetinen
Viestit: 1653
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Muninta hiipunut, missä vika?

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Mun kokemuksen mukaan yli kolme vuotiaiden kanojen muninta hiipuu rajusti. Toiset munivat harvakseltaan munan silloin tällöin ja toiset munivat hyvin vähän aikaan putkeen ja taukoilevat sitten pitkiä pätkiä, pitempiä kuin munintajaksot. Tässähän on syy miksi tehotuotannossa ei kovin vanhoiksi kanoja pidetä. Kotikanat munivat hyvin pari munintakautta mutta sen jälkeen se on aika satunnaista, munia toki vielä tulee.
Sekulikanoja, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Kanafanitar4
kana
Viestit: 106
Liittynyt: 06 Loka 2016, 22:29

Re: Muninta hiipunut, missä vika?

Viesti Kirjoittaja Kanafanitar4 »

Kiitos vastauksesta. Kanani saavat munia sen verran kuin tykkäävät, lähinnä olin huolissani, että onko jokin terveyteen liittyvä juttu. Se myös hämmästytti, että muninta oli ensin niin "rajua" ja nyt äkisti melkein hyytyi. Mutta joo,ehkäpä kanani aloittelevat varhaiseläkepäiviä. :)
Hyvää ja kanaisaa kevättä kaikille!

Vastaa Viestiin