Kanien ottaminen kanojen kanssa samaan rakennukseen.

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
lauraelina

Kanien ottaminen kanojen kanssa samaan rakennukseen.

Viesti Kirjoittaja lauraelina »

Meillä olisi tarkoitus ottaa kaneja, yksi tai kaksi samaan tilsan kanojen kanssa, ja muutamaa asiaa vielä pohdin.
Paljon olen kasvattajilta kysellyt, ja asiaa netistäkin tutkinut, mutta kun kokemusta kaneista ei vielä itselläni ole, niin kysympä tätä kautta. :)

Kanala on lämmitetyssä ulkorakennuksessa, vanha sauna pukuhuone rakennus. Se on siis kaksi osainen, seinää puoliksi välissä, ja sitten verkkoa ja ovi.
Pohjalla turvetta ja heinää. Siellä on lämmitys, ja ilmankostutin, samassa ilman puhdistin.

Kanit/kani on tarkoitus ottaa kanalan toiselle puolelle. Tilaakin mietin, riittääkö 2m x 3m pupuille?
Pohjalta olen jo haravoinut apilaheinät pois, syönti heinä tulee siis erikseen. Miten jos lattialle on jäänyt jotain apilan sattumia, haittaako?
Ajattelin vielä purua laittaa turpeen sekaan, jotta ei pöllyä niin paljon, mutta vain pupujen puolelle.
Kuinka herkästi kanoista tai turpeesta tulee pölyä kanejen silmiin ja hengitykseen?
Olen kysellyt vain kaneja jotka sopivat ulkorakennus/tallikameiksi. Onko paras ottaa kani/kanit jotka ovat olleet jo samassa tilassa kanojen kanssa.
Tarkoitus olisi laittaa aitaa kamejen puolen eteen, niin että kanat pääsisibät lentelemään orsille ja pesiin myös kanien puolelle. Mutta puput olisivat vain toisella puolella mm apilattomam heinän takia.
Sitten ruoka puoli, mitä te olette talli/ulkokaneille antaneet? Paras ilmeisesti on antaa samaa ruokaa kuin on vanhassakin psikassa saanut?

Asioita joita myös miettinyt, tarkoitus oli ottaa uros veljekset, mutta kaksi uros pupua voivat alkaa tappelemaan? Kaksi naarasta ei niin helposti? Voiko pupua ottaa yksinään, siihen asti että leikkauttaa sen, ja tämän jälkeen ottaa toisen?
Koska uroksen voi leikkauttaa? Mistä kanille pesäkoppi? Kiellettyä on kaali, ja apilaa vain rajoitetusti?

Miksi kanit ja kanat samaan rakennukseen?
Ulkorakennus on iso, siellä on tilaa. Sisällä on koira, ja lapsia ja hälinää muutenkin. Kanin kuuluu saada olla vapaana, joten kanalasta tulisi myös kanila. :) Ja me haluamme perheeseemme pupuja. :)

Kiitos vastauksista jo etukäteen! :)
Ps. Kuinka paljon teidän kanaloissa on kosteusprosetti munivilla kanoilla?
rilla

Re: Kanien ottaminen kanojen kanssa samaan rakennukseen.

Viesti Kirjoittaja rilla »

En ole asiantuntija alalla,mutta minulla on ollut belgianjättikani joskus kanojen seassakin.
Ihan ok homma toimi.
Varmaan kanit menee ihan hyvin toisella puolella.
Kanojen jätökset on kyllä kurjia,jos pääsevät kanien päälle ruikkimaan.

2 naaraskania on ainakin ihan toimiva. Muuten en osaa sanoa. Mut kovia voi olla kanien taistelut,jos yrittää väkisin yhteen sopeuttaa.
Tottakai niissäkin on erilaisia.

En mä tiedä,onko se apila,ainakaan kuivattu,niin paha.
Mä olen varovasti kesällä antanut tuorettakin,sellaista jo korsiintunutta.
Samoin meidän kanien herkkua on kaali. Mutta kohtuudella.
Eikä jäisenä! Samoin kuin tuoretta apilaakaan ei saa jäätyneenä antaa.

Toivon jonkun muun kertovan tarkemmin ja asiantuntevammin. :smt023
Taisku

Re: Kanien ottaminen kanojen kanssa samaan rakennukseen.

Viesti Kirjoittaja Taisku »

Kokemuspohjalta voin kertoa, että hyvin käyvät kanat ja kanit yhteen. Joitakin asioita tulee huomioida yhteiselon alkuun ja eläinlajien toisiinsa totuttamisessa. Tässä omakohtaista kertomusta, asioita voi toteuttaa hyvin ja toimivasti monella tapaa.

Meillä oli aiemmin kaksi uroskania, kaniveljekset samasta poikueesta. Näiden kanien aikana meillä ei vielä ollut kanoja. Kanit ulkoilivat 3 x 4 m ulkotarhassa, jonne oli pääsy ulkosaunan pukuhuoneesta. Saunan seinään oli kaneja varten asennettu heiluriluukku, josta ne oppivat nopeasti kulkemaan. Kaniveljekset tulivat toimeen hyvin keskenään puolivuotiaiksi asti, kunnes alkoi rajut tappelut - karvat pöllysivät, ne huusivat ja aiheuttivat toisilleen haavoja puremalla. Eristin kanit toisistaan, lopulta ihan kokonaan, sillä kävivät kiinni toisiinsa verkkoaidankin läpi. Oli aika rajun näköistä ja kuuloista. Varasin ajan eläinlääkärille kastraatiota varten. Kahden uroskanin kastrointi maksoi tuolloin (2011) muistaakseni 220 euroa. Toimenpiteen jälkeen kanit olivat vielä parisen viikkoa täysin erillään, sen jälkeen totutus toisiinsa. Sittenpä yhteiselo sujuikin mukavasti. Vuosi sitten syksyllä näistä veljeksistä toinen kuoli äkillisesti - ilmeisesti ihan pelästykseen ulkotarhassa. Epäilemme, että kettu, supi tai ilves on käynyt vierailemassa tarhan ulkopuolella ja aiheuttanut hengen vievän pelkoreaktion. Jäljelle jäänyt Rumpali-kani oli muutaman viikon orpona, emmekä halunneet sitä yksin pitää. Rumpali palautui kasvatuskotiin emo- ja siskokanien luokse, tosin omaan tarhaan, mutta lajitovereiden kanssa näköyhteyteen.

Tällä hetkellä meillä on kanalassa kanojen kanssa uudet puppeveljekset, tällä hetkellä noin 4 kuukauden ikäiset. Edelliset kanit olivat 'lemmikkikani'-statuksella, nämä nykyiset lihakaneina. Hoitoa ja käsittelyä saavat siinä, missä lemmikitkin. Ja mukavia ovat, uteliaita ja seurallisia. Nämä kanit tulivat paikasta, jossa kanit ovat myös kanojen kanssa.

Tärkeä asia kanien kanssa on huomioida niiden yksi lajityypillinen käytös eli kaivaminen. Ne kaivavat helposti ja nopeasti maanalaisia käytäviä, ja mahdollisesti itsensä vaaralliseen vapauteen tarhan tai asumuksen ulkopuolelle, jos pohjia ei ole verkotettu. Verkotus toimii myös toisinpäin, se estää tai ainakin hidastaa myös ulkopuolisten petojen pääsyä eläinten tarhoihin ja asumuksiin.

Maan päällisistä verkoista ja niiden silmäkoosta kannattaa huomioida vielä sen verran, että pikkukani menee sutjakkaasti siitä läpi, mistä pää mahtuu.

Kanojen ja kanien totuttamisen toisiinsa tein seuraavasti: pikkukanit olivat kanalassa sisällä sinne sijoitetussa isossa koiran metallisessa kuljetushäkissä noin viikon, josta päästin ne valvonnassa jaloittelemaan kanalaan. Tässä siis isompi totuttelu meillä kanoilla. Kun kanit pääsivät vapaasti liikkumaan kanalassa sisällä, jätin vielä tuon häkin turvalliseksi pesäpaikaksi, jonne estin kanojen pääsyn. Lisäksi toin kanalaan kaksi metrin pätkää muovista ojarumpua, halkaisijaltaan noin 30 cm. Toimivat hyvin suoja- ja piilokäytävinä. Myös olkipaalien sijoittelulla saa aikaan suojakäytäviä kaneille.

Kanit ovat yleensä siistejä, ja jos mahdollista niillä on häkissä/tarhassa 'pissavessapaikka', jota ne käyttävät uskollisesti. Joskus paikka saattaa muuttua, mutta tuohon paikkaan voi halutessaan laittaa kuivitustarpeita, jotka imevät pissan hajua. Leikkaamattomilla uroskaneilla se on melko voimakas. Vaikka niillä tuo vakkari pisupaikka onkin, uroskanit myös merkkaavat reviiriään. Merkkailu tapahtuu iloisessa hypähdyksessä, jolloin pissa roiskuu laajalle alalle. Meillä hoidan tuon niin, että kerran viikossa pesen roiskeet kanalan seinien alaosasta (joka on onneksi maatilavaneria eli sitä ihkun keltaista) pyyhkimällä miedolla pesuaineella.

Meillä kanit ovat syöneet ja syövät; laadukasta heinää ja kanien rehupellettiä, jonka ostan Hankkijalta tai K-maataloudesta. Lisäksi porkkanaa, omppua, lehti-ja valkokaalta (pieniä määriä liki päivittäin). Kesäaikaan tuoretta vihreää puhtailta paikoilta pihalta eli voikukanlehtiä, heinää, vähän apilaakin, vuohenjuurta, siankärsämöä, maitohorsmaa, vadelman versoja, jne. Ympärivuotisesti on pureskeltavina oksia pajusta, koivusta, pihlajasta, omenapuusta, kirsikasta - kesällä lehtien kera, talvella ilman lehtiä. Myös männyn oksat ovat suurta herkkua, niistä kanit jyrsivät mielellään sen oksan ruskean pinnan aivan paljaaksi puulle. Ja niinkuin Rillakin tuossa jo mainitsi, kaikki ruoka sulaneena, ei jäisenä.

Syömisen lisäksi tietysti tarjolla on oltava vettä, joka pysyy myös talvella sulana. Aiemmat puppeveljekset joivat 'kuulajuomapulloista', nykyiset juovat nyt samasta, katosta roikkuvasta juoma-automaatista kanojen kanssa. Alkuun niillä oli nuo samaiset kuulajuomapullot, mutta kun näin kummankin kanin juovan kanojen astiasta poistin pullot käytöstä. Myöskään kaneilta ei saa juoma loppua kesken, kesähelteillä on niillekin varattava useampi vesipiste.

Lihakanienkin täytyy tottua sen verran käsittelyyn ja sylittelyyn, että ainakin niiden hampaiden ja kynsien kunnon voi tarkistaa, ja tarvittaessa suorittaa kynsienleikkuun. Nyt kun on tuo siipikarjan sisälläpitoaika niin kanitkaan eivät ulkoile. Luulenpa, että Valo ja Zorro pääsevät totuttelemaan kynsienleikkuuseenkin. Myös turkin hoitoon saa totuttaa ja karvanlaadusta riippuen hoito voi olla välillä päivittäin-vain karvanlähdön aikaan. Tuo keväinen karvanlähtö voi hoitamattomana aiheuttaa kivuliastakin turkin takkuuntumista, jota kannattaa välttää harjaamalla ja kampaamalla.

Kani on helppo opettaa/totuttaa käsittelyyn herkkupalojen avulla tarjoamalla niitä pieninä palasina käsittelyn/hoidon aikana. Samoin voit helposti opettaa kanille luoksetulon ja vaikka syliin hypyn herkkujen avulla.

Lauraelina, kerrot että kanat pääsisivät orsille myös kanien alueen yläpuolella. Suojaa tällä osalla kanit kanojen jätöksiltä asentamalla ns. kakkalauta, -levy tai -pressu orsien alle. Tuosta saat nuo kanojen jätöksetkin helposti kerättyä.

Ja vielä - toisilleen täysin vieraiden kanien totuttaminen toisiinsa on sattumankauppaa, voi onnistua hyvin tai eivät siedä toisiaan koskaan ollenkaan. Siksi nuo sisko-, veli- tai sisarusparit ovat ehkä varmimpia. Juoksuaikainen kaninaaras ja uros ovatkin sitten varmempi juttu, ainakin pariutumisen ajan.

Tulipa melkoinen kirjoitelma, mutta toivottavasti avuksi.

Onnea ja iloa kanala-kanilan perustamiseen.
lauraelina

Re: Kanien ottaminen kanojen kanssa samaan rakennukseen.

Viesti Kirjoittaja lauraelina »

Kiitos paljon molemmille vastauksistanne!
Paljon sain lisää hyödyllistä tietoa! :)
Vielä kysyisin teiltä, kun olen madottanut kanat jokunen viikko sitten. Olisiko puputkin hyvä madottaa? Käykö siihenkin axilur? Ja tarttuuko kanojen ja kanien ulko- sekä sisäloiset ja muut taudit, kokkidioosi ym lajista toiseen?
Kiitos taas! :)
Taisku

Re: Kanien ottaminen kanojen kanssa samaan rakennukseen.

Viesti Kirjoittaja Taisku »

Kanit voi ja kannattaa madottaa muutaman kerran vuodessa ja Axilur-tabletit tai Nemavet-jauhe käyvät siihen hyvin. Kummassakin sama tehoaine eli fenbendatsoli.
Sen annostus on kanille 20 mg/ kg viitenä perättäisenä päivänä. Kannattaa huomioida, että annostus on kanille kevyempi kuin esim koirille ja kissoille, joille annostus on 50 mg/kg kolmena perättäisenä päivänä.

Tabletit tai jauhe kannattaa liuottaa pieneen vesitilkkaan, imaista lääkeruiskuun (ilman neulaa) ja siitä spruutataan varovasti sylissä olevan kanin suuhun suupielestä pieninä annoksina.

Täältä muniksesta sain vinkin tuosta Nemavet-jauheesta, joka on edullisempaa kuin Axilur. Yhden kilon purkki Nemavetia maksaa noin 67 euroa, ja siitä riittää useampaan madotuskertaan meidän koirille, kissalle, kanaparvelle ja muutamalle kanille. Vastaavasti Axiluria yhden madotuskerran verran vain meidän neljälle koiralle maksaisi 69 euroa. Nemavetia voi ostaa apteekista ilman reseptiä, ei vlttämättä löydy heti hyllystä, mutta tilattaessa noudettavissa jo seuraavana päivänä.
Vastaa Viestiin