Munintatauko? Kuinka pitkä?

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
upiippo

Munintatauko? Kuinka pitkä?

Viesti Kirjoittaja upiippo »

Olen yrittänyt löytää täältä tietoa hakusanoilla munintatauko ja sulkasato, kokemuksia kerrotaan paljonkin mutta en oikein saa kunnon vastausta. Joten tässä kysymykseni, toivottavasti ei ole loppuunkaluttu aihe, eli:
Minulla on nyt kaksi kanaa ja yksi kukko, autotalliin rakennetussa pienessä kopissa, ajastetulla valaistuksella. Nyt lyhensin valoaikaa 8:aan tuntiin, että pitäisivät munintatauon (munia tullut tähän asti 2 melkein joka päivä). Kuinka pitkä tauko kannattaa pitää, että kanat saavat levätä rauhassa, onko 2-3 viikkoa sopiva, vai pidempi? Entä milloin olisi sulkasato odotettavissa, tuleeko näin nuorille (nyt noin 1v) vielä ollenkaan?
Voiko kanoja jotenkin houkutella hautomaan kevättalvella, että saataisiin uusi kesänuorikko, vai onko ihan tuurissaan?

Kiitos vastauksista!
Viimeksi muokannut upiippo, 11 Tammi 2015, 11:22. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Peppilotta

Re: Munintatauko? Kuinka pitkä?

Viesti Kirjoittaja Peppilotta »

Et kertonut miten nuoria kanat on.
Olen käsittänyt että kanat pitävät ensimmäisen sulkasadon ja sen jälkeen munintatauon vasta yli vuoden ikäisinä. Meillä kanat on vielä alle 1 vuoden ikäisiä, joten vasta ensi syksynä odotellaan ensimmäistä sulkasatoa alkavaksi. Kaksi kanaa on muninut elokuusta lähtien lähes joka päivä ja valaistus on ajastettu 14 h/vrk. Minäkin toivon että meidän molemmat kotsinuorikot alkaisivat pikkuhiljaa munimaan ja sitä myöten vielä hautomaankin, mutta ne on aika nuoria vielä. Jospa ne kevään tullessa... :smt023

upiippo

Re: Munintatauko? Kuinka pitkä?

Viesti Kirjoittaja upiippo »

Kiitos Peppilotta - tuo kanojen ikä oli jäänyt pois, nyt noin 1v.

Aberkios

Re: Munintatauko? Kuinka pitkä?

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

Normaalin rytmin mukaan viime syksynä ensimmäisen sulkasatonsa kävivät läpi kanat jotka olivat syntyneet alkuvuodesta->kevääseen 2013, siis noin puolitoista vuotiaina. Sinun kanasi aloittanevat kyllä munintatauon sulkasatoineen normaalirytmissä ensi syksynä.

Aloitusviestissä ei ollut mainintaa kanojen rodusta, mutta tuolla munintatiheydellä veikkaisin kyseessä olevan ns. *)tehotuotantokanat (ehkä Hy-Line brownit?), joita ei ihan hevillä tuon ikäisinä munintatauolle saa! Eikä ole syytäkään.

Tuo 8:n tunnin valojakso tuntuu kyllä aika vähäiseltä. Sinun kanasi suorittavat siis normaalia virka-aikaa :smt003 . Valoisan ajan pituutta voisi kyllä jo lisätä. Sopiva aika voisi olla 12 tuntia.

*) Jos kanat ovat "tehotyttöjä", niin haudonta kyllä jäänee pelkäksi toiveeksi

upiippo

Re: Munintatauko? Kuinka pitkä?

Viesti Kirjoittaja upiippo »

Nyt kanaseni ovat olleet reilun viikon munimatta. Valon vähennys ensin 10 tuntiin ei riittänyt, viikko 8:lla tunnilla lopetti muninnan. Nyt on myös sulkasato menossa. Taidan aloittaa valonlisäyksen pikkuhiljaa, munintataukoa tulee tässä varmaan kolmekin viikkoa. Kanani lienevät n. 13 kk vanhoja. Rotua en tiedä, maatiaiskanoina ne ostin pienkasvattajalta. Tuleeko kukollekin sulkasato?

Avatar
Titiuu
sussex
Viestit: 602
Liittynyt: 27 Loka 2013, 15:42

Re: Munintatauko? Kuinka pitkä?

Viesti Kirjoittaja Titiuu »

Tulee myös kukoillekkin sulkasato. :smt001
"Huikea viidakko, ja ihmissyöjä kanoja!"

Ruusunen
nuorikko
Viestit: 52
Liittynyt: 10 Touko 2014, 11:58

Re: Munintatauko? Kuinka pitkä?

Viesti Kirjoittaja Ruusunen »

Meillä pitivät tehotytöt kaikki 4 munintatauon ensimmäistä kertaa elämässään, olen todella iloinen niiden puolesta :smt003 Nyt ne saivat levätä kunnolla ensimmäistä kertaa elämässään. Yksi muni silloin tällöin pimeimpinä kuukausina ja nyt on 4 kanalta tullut n. muna päivässä. Niillä oli meille tullessaan tosi kärsinyt sulkapuku, nyt tauon jälkeen yhtä lukuunottamatta kaikille on kasvanut uusi, hieno, ehjä sulkapuku, ovat kauniita. Niitä yksi ainakin hautoo jossain määrin yhdessä muutaman maatiaisen kanssa, kun olen jättänyt yhden koemunan nyt haudottavaksi. Joten kyllä ne hybriditkin osaa :love5:

Miten pitkään maatiaisilla tuo talvitauko voi kestää? Meidän sekarotuiset maatiaiset eivät meille tullessaan joskus marras-joulukuussa munineet ollenkaan. Nyt viikon sisällä on tullut muutama muna (sekoituksia siis 6). puhdas alhomme munii n. 5 munaa päivässä nyt, erotamme munat koon ja värin perusteella. Sekoituksia on tosiaan 6 kanaa ja tulee vain muna jokunen kerta viikossa, ovat siis yli vuoden ikäisiä aikuisia kanoja ja munineet kuulemma kesällä kaikki. Koskakohan talvihiljaisuus loppuu, osaako kukaan arvailla?
Kanoja ja kukkoja: alhoilmajokisia, maatiaissekoituksia, maatiais-arausekoituksia
Vuohia ja lampaita
Koira, neitokakaduja, kissoja

Vastaa Viestiin