Pienen pakkasen kestävä rotu !

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

tipuliini

Pienen pakkasen kestävä rotu !

Viesti Kirjoittaja tipuliini »

Osaisiko joku kertoa mikä olisi sopiva kanarotu eristettyyn mutta talvella viileähköön tilaan?

kochin-fani

Re: Pienen pakkasen kestävä rotu !

Viesti Kirjoittaja kochin-fani »

Suomalainen maatiaiskana ainakin on sitkeä rotu ja pärjää viileämmissäkin olosuhteissa. ;) Samoin sellaiset rodut, joilla on paksu, tuuhea höyhenpeite. Voi olla tosin yksilöerojakin. Talvella kannattaa huolehtia, että kanat saavat riittävästi proteiinia, jotta ne saavat energiaa lämmön tuottamiseen itselleen.

koivunlehti

Re: Pienen pakkasen kestävä rotu !

Viesti Kirjoittaja koivunlehti »

Ihan silkkikanakin pärjää kyllä kunhan tila ei ole vetoisa. Ruokinta pitää olla kunnossa ja veden pitää pysyä sulana.
Ainakin oman kokemuksen mukaan pärjäsi muutaman päivän parissa pakkas asteessa ongelmitta.

Mutta en lähtisi laittamaan kanaa tilaan jota ei saa pysymään lämpimänä tarpeen vaatiessa. Tilapäisesti kyllä pärjää.

Aberkios

Re: Pienen pakkasen kestävä rotu !

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

Lähtökohta on jo väärä jos haetaan pakkasessa pidettävää kanarotua, kun eläinsuojelulain nojalla annetuissa suosituksissa vähimmäislämpötila on vahvasti plussan puolella. Kana ei ole arktinen eläin. Jos ei ole mahdollisuuksia luoda kananpidolle asianmukaisia olosuhteita, niin on turha edes haaveilla kanojen hankkimisesta! Tänä päivänä ei Suomessa ole kenenkään pakko hengenpitimikseen pitää eläimiä eläinsuojeulain hengen vastaisissa olosuhteissa! Maatiaiskanojen osalta historiassa on tähän jouduttu turvautumaan. Nyt eletään kuitenkin 2014-lukua, joten pakkaskana-haaveilut voi jättää sikseen!

Maatikko

Re: Pienen pakkasen kestävä rotu !

Viesti Kirjoittaja Maatikko »

^Samaa mieltä kuin edellinen puhuja.

Kalle
bankiva
Viestit: 342
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: Pienen pakkasen kestävä rotu !

Viesti Kirjoittaja Kalle »

Minä nyt olettaisin, että aloittaja ei suinkaan tarkoittanut "pakkasessa pidettävää" kanarotua. Edelleenkin olettaisin, että aloittaja tarkoitti sitä, että kun kanoilla on vedoton, tila, vaikkakin lämpötila laskisi joskus kovilla pakkasilla lattiatilassa miinukselle, ei se minusta kylläkään sodi eläinsuojelumääräyksiä vastaan. Lämmittimillä saadaan vesi pidettyä sulana, yläorsilla lämpötila todennäköisesti korkeampi, vahvasti proteiinipitoinen ravinto kylmillä ilmoilla; kyllä esim maatiainen pärjää, näin ainakin meillä.
Meillä kanat ulkoilevat -5asteen lämpötiloissakin, toisaalta lunta vierastavat.
Ei pitäisi aina tyrmätä selkeästi vilpitöntä kysymystä; kannattaa miettiä asian tiimoilta erilaisia vaihtoehtoja. Vedottomaan tilaan saa helposti esim öljytäytteisellä patterilla nostettua lämpötilaa ja niin kuin edellä mainitsin, juomaveden lämmittimiä löytyy. Mielestäni kylmän ajanjakson aikaiseen ruokintaan pitäisi enemmänkin kiinnittää huomiota.

Aberkios

Re: Pienen pakkasen kestävä rotu !

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

Kalle kirjoitti: ... kun kanoilla on vedoton, tila, vaikkakin lämpötila laskisi joskus kovilla pakkasilla lattiatilassa miinukselle, ei se minusta kylläkään sodi eläinsuojelumääräyksiä vastaan.
Kirjoitinkin "eläinsuojelulain hengen vastainen". Eläinsuojelussa eivät aina kohtaa lain henki ja sen kirjain.
Esimerkki: Eläinsuojelulaissa edellytetään, että eläin on tainnutettava ennen teurastusta. Mutta kun tiedetään, ettei tietty porukka kuitenkaan toimisi näin, on laissa "venytty" hyväksymään myös uskonnollisista syistä muu teurastustapa (esim halal-). Ja kun on tiedetty, että jotkut kuitenkin pitävät eläimiään, esim. kanoja, eläinsuojelun hengen vastaisissa olosuhteissa, on pitäydytty antamaan toisaalta määräyksiä ja toisaalta suosituksia. Näissä eläintenpitoa koskevissa suosituksissa on nähtävissä lain henki, säädöksissä lain kirjain. Tuossa teurastusta koskevassa esimerkissä tosin jo lain määräyksissä sorrutaan pelaamaan "kaksilla korteilla"!
Kalle kirjoitti: Ei pitäisi aina tyrmätä selkeästi vilpitöntä kysymystä; kannattaa miettiä asian tiimoilta erilaisia vaihtoehtoja.
Miten niin aina? Miksi muuten pitäisi jo lähtötilanteessa lähteä laskemaan vaatimustasoa? Ymmärrän kyllä, että ihmistä, jolla on ennestään tai joka on juuri ostanut huonot talvikengät, neuvotaan miten niissä saa jalat pysymään lämpiminä. Mutta hiukan vaikea on ymmärtää sitä, että neuvottaisiin miten pidetään jalat lämpiminä, jotta joku voisi mennä ostamaan huonot talvikengät!

Kalle
bankiva
Viestit: 342
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: Pienen pakkasen kestävä rotu !

Viesti Kirjoittaja Kalle »

Ihan puhtaasti aloitukseen liittyen, aloittajan kysymys.
Kyllä mielestäni se oli hyvin asiallinen.
Viimeisestä kommentistasi en kyllä päässyt mitenkään tolkulle, niin erikoinen se oli. Ei mielestäni alkuperäisen kysyjän kommentissa ollut mitään,
("Miksi muuten pitäisi jo lähtötilanteessa lähteä laskemaan vaatimustasoa?" ) sellaista mitä lainauksessani esitit. Kyseessä oli ilmeisestikkin vilpitön kysymys.
Ainahan voi mistä hyvänsä asiasta kommentoida hyvinkin raflaavasti; kuitenkin, edelleenkin olen sitä mieltä, että aloittajan kysymys ei ollut mitenkään eläinsuojelullisten, huom muuten, ohjeiden, vastainen.

Aberkios

Re: Pienen pakkasen kestävä rotu !

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

Minä en tuosta saanut mitään selvää. Jos joku sai, niin olen kiitollinen jos suomentaisi! :smt012

Siis, että kysymys lain ohjeiden vastainen...? Siis että mitä? Eipä ole tullutkaan mieleenkään, että kysymys voisi olla lain vastainen! :smt017 Jaa niin juu, olihan se vilpitön kysymys; mistä löytyis kanoja joita voi pitää pakkasessa?

Aiemmin on toisessa topicissa paljon käsitelty eläinsuojelulain nojalla annettua suositusta kanalan lämpötilasta. Siitä suosituksesta käy ilmi mikä on lain tavoite ja henki. Toistan sen minkä ensimmäisessä kommentissani kysyin; miksi ylipäätään hankkia kanoja, jos niille on valmis luomaan vain ne vähimmäisolosuhteet, jotka eläinsuojelulaki vaatii? Kenelläkään tuskin on pakko pitää kanoja hengenpitimikseen tänä päivänä.

rilla

Re: Pienen pakkasen kestävä rotu !

Viesti Kirjoittaja rilla »

Minusta kukaan ei kysynyt,mitä kanoja voi pitää pakkasessa
Tai sitten en myöskään ymmärrä.

Otsikko on pienen pakkasen kestävä rotu.
Jotenkin kyllä ymmärtäisin,et tarkoitetaan tilannetta,et kovilla pakkasilla voi mennä lattialla vesi jäähän tms.
Mutta nää on taas tälläsiä vääntöjä. Ihan vaan piruuttaan ei ymmärretä. :smt003

Anna

Re: Pienen pakkasen kestävä rotu !

Viesti Kirjoittaja Anna »

Hyvä Rilla!

kochin-fani

Re: Pienen pakkasen kestävä rotu !

Viesti Kirjoittaja kochin-fani »

Minäkin samaa mieltä Rillan ja Kallenkin kanssa! En usko, että lintuja ollaan hankkimassa jatkuvaan pakkaseen. Kuten viestin otsikkokin kertoo, kanojen tulisi kestää pientä pakkasta silloin tällöin, ja uskon että pärjäisivätkin kunhan kanoja autetaan pysymään lämpimänä pehkun, oikeanlaisen ravinnon yms. avulla, ja niiden asumus olisi edes jotenkin eristetty, ettei pakkanen pääse puraisemaan kanoja liian kovasti. Sekin on tietysti totta, ettei kana suinkaan ole luotu kylmiin olosuhteisiin.

Aberkios

Re: Pienen pakkasen kestävä rotu !

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

rilla kirjoitti:
Minusta kukaan ei kysynyt,mitä kanoja voi pitää pakkasessa. Tai sitten en myöskään ymmärrä. Otsikko on pienen pakkasen kestävä rotu.
Just nimenomaan kysyi! Tarkoitatko, että joku kysyy pienen pakkasen kestävää rotua ihan vain leikillään? Että olisi kiva tietää mikä kestää pakkasta, vaikka tarkoitus ei olekaan pitää kanoja niissä olosuhteissa!
kochin-fani kirjoitti: Kuten viestin otsikkokin kertoo, kanojen tulisi kestää pientä pakkasta silloin tällöin, ja uskon että pärjäisivätkin kunhan kanoja autetaan pysymään lämpimänä pehkun, oikeanlaisen ravinnon yms. avulla, ja niiden asumus olisi edes jotenkin eristetty, ettei pakkanen pääse puraisemaan kanoja liian kovasti.
Minä saan koneeni näytölle vain otsikon "pienen pakkasen kestävä rotu". En millään saa irti noin paljon informaatiota kuin sinä saat omasta koneestasi. Pitäisi varmaankin jo hylätä tämä Xp! Vai olisiko sittenkin syynä se että tuossa lainauksessa mentäisiin eksegetiikan, eli selitysopin puolelle? Tuo "ettei pakkanen pääse puraisemaan kanoja liian kovasti", oli kyllä :smt037! Puraista saa, kunhan ei puraise liian kovasti! :smt043

rilla kirjoitti: Mutta nää on taas tälläsiä vääntöjä. Ihan vaan piruuttaan ei ymmärretä.
Mitä vääntöä siinä on, jos uskoo kun joku kysyy, mikä olisi pienen pakkasen kestävä rotu? Minä uskon, olen sen verran herkkäuskoinen ihminen!
kochin-fani kirjoitti: Sekin on tietysti totta, ettei kana suinkaan ole luotu kylmiin olosuhteisiin.
Aamen!

Kalle
bankiva
Viestit: 342
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: Pienen pakkasen kestävä rotu !

Viesti Kirjoittaja Kalle »

No, meillä tänään -2 pakkasta, avasin kanalan oven; aikuiset kun näkivät lumen, viime yönä sataneen, palasivat kanalaan, paitsi Kiukku ja sen tusinan verran 10 viikkoisia tirppoja, ei kun sinne vaan seikkailemaan lumen keskelle. Nyt klo 14,45 menivät viimein sitten kanalaan, jossa aikuiset oleskelivat koko päivän.
Kyllä nämä maatiaiset melkoisen arktisia ovat; muutaman sadan vuoden evoluutio lie muokannut.

EppuHeppu

Re: Pienen pakkasen kestävä rotu !

Viesti Kirjoittaja EppuHeppu »

Meilläkin maatiaiset ja kääpiökochit tykkäävät ulkoilla vaikka on pikkupakkanen ulkona. Ankat suorastaan rakastavat lunta ja polskutteluja ulkona talvellakin, kun en navettaan kylpyvesiä halua laittaa.Itse kyllä ilmaisevat milloin haluavat takaisin sisälle. Kyllä siis pikkupakkasta kanat kestävät hetkittäin ja nauttivatkin siitä, en kyllä jättäisi ilman valvontaa ulkoilemaan tai siten että joutuisivat jatkuvasti pakkasessa olemaan. Navetta meillä on talvella viileä ja kyllä siellä kaikki rodut pärjäävät. Lämmönlähteenä pannuhuone ja kaksi 250w lämpölamppua((paduaneila ja nuorilla). Kovimmillaan pakkanen talvella täällä pohjoisessa käy n.-35° Silti navetassa ollaan vielä juuri plussan puolella. Tavallisesti ulkona n.-20 talviaikaan niin silloin lämpö on n.+5-10°navetassa. Talviaikaan proteiinin tarve isompi uin kesällä, samoim vitamiinilisää tarvivat.

Tahallaan väärinymmärretyt viestit kannattaa suosiolla sivuuttaa. :smt001

Vastaa Viestiin