SUOLISTUS kuvasarjana, herkkänahkaiset älkää avatko!
Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri
SUOLISTUS kuvasarjana, herkkänahkaiset älkää avatko!
Oletan, että jokainen saa siivekkäältään hengen pois, sitä en viitsinyt kuvata. Meillä se tehdään niin, että lintu otetaan jaloistaan kiinni vasempaan käteen roikkumaan pää alaspäin. Poikkeuksetta ovat rauhoittuneet niin, että saa pään pölkylle ja tempaistua vesurilla pään irti kertasivalluksella. Etenkin kalkkunalla menee veri päähän ja ovat hyvin rauhallisia.
Muistakaa pitää lujasti kiinni kaulan katkaisun jälkeen, ottakaa tarvittaessa kaveri joka katkaisee kaulan ja itse voi pitää lintua. Lentorefleksi on kova ja päätön menee pitkälle jos pääsee irti. Siivokin on sitten sen mukainen kun sydän pumppaa vielä...
Kuvasarja on mustakalkkunan suolistuksesta, isomman linnun kanssa oli helpompi kun yksin suolistin ja kuvasin. Korostan, että tämä EI ole ainoa oikea tapa, mutta toivottavasti on avuksi sellaiselle joka tuskailee ensimmäisen suolistuksensa kanssa.
Selvyyden vuoksi kalkkuna on kynitty ennen kuvaamista. Höyhenien kanssa proseduuri on muuten sama, mutta avausviillon paikalta nypitään untuvia pois sen verran että saa mahan auki ja suolet ulos. Sen jälkeen nahkaan viilto rintalastaa ylös ja riisutaan nahka tuppeen. Jos kynit linnun, se on helpointa tehdä ennen suolistusta. Näin se menee:
Tähän loppuun olisi tietysti voinut laittaa vielä kuvan suolistetusta kalkkunasta mutta se jäi ottamatta
Sitten vain odotellaan eläinsuojeluyhdistyksen ja EVIRAn väkeä kotikäynnille kun tällaisia julmuuksia harjoitetaan
ROHKEUTTA, ensimmäinen kerta on aina vaikea. Kun sen on kerran tehnyt on paljon helpompi selvitä seuraavista kun on käsitys siitä, mitä on tekemässä.
Muistakaa pitää lujasti kiinni kaulan katkaisun jälkeen, ottakaa tarvittaessa kaveri joka katkaisee kaulan ja itse voi pitää lintua. Lentorefleksi on kova ja päätön menee pitkälle jos pääsee irti. Siivokin on sitten sen mukainen kun sydän pumppaa vielä...
Kuvasarja on mustakalkkunan suolistuksesta, isomman linnun kanssa oli helpompi kun yksin suolistin ja kuvasin. Korostan, että tämä EI ole ainoa oikea tapa, mutta toivottavasti on avuksi sellaiselle joka tuskailee ensimmäisen suolistuksensa kanssa.
Selvyyden vuoksi kalkkuna on kynitty ennen kuvaamista. Höyhenien kanssa proseduuri on muuten sama, mutta avausviillon paikalta nypitään untuvia pois sen verran että saa mahan auki ja suolet ulos. Sen jälkeen nahkaan viilto rintalastaa ylös ja riisutaan nahka tuppeen. Jos kynit linnun, se on helpointa tehdä ennen suolistusta. Näin se menee:
Tähän loppuun olisi tietysti voinut laittaa vielä kuvan suolistetusta kalkkunasta mutta se jäi ottamatta
Sitten vain odotellaan eläinsuojeluyhdistyksen ja EVIRAn väkeä kotikäynnille kun tällaisia julmuuksia harjoitetaan
ROHKEUTTA, ensimmäinen kerta on aina vaikea. Kun sen on kerran tehnyt on paljon helpompi selvitä seuraavista kun on käsitys siitä, mitä on tekemässä.
Must kun tuo Paltsin verenvuodatus kuulostaa niin hm, veriseltä niin kuvailen tähän meillä käytetyn tavan. Meillä nuo kukot tappaa ukko mutta että osaisin neuvoa oikein niin opiskelin äsken tappamalla pehmolelupupun
Mennään kyykkyyn ja (ohje on oikeakätisille) laita kukko vasemman polven alla niin että polvella tuet kukon selästä alustaa vasten. Vasemmalla kädellä tukeva ote kaulan ympäri ja oikealla kädellä ote päästä ja nopea vääntöliike (ota kiinni ja väännä kuin olisit aukaisemassa virvoitusjuomapulloa jonka korkki on tiukassa) ja vääntöliike päättyy nopeaan nykäisyyn. Niks naks niskat poikki. Aika vähän uhrit räpistelevät edes, jotkut vähän piiskaavat siivillä maata ja toiset kuolevat ihan rauhassa.
Ainakin teoriassa tällä tavalla saa sen veren valutettua siististi kaulan sisään mutta mä en siitä niin tiedä kun me ei avata noita, paistikukot menevät tuttavalle ja hätäteurastetut hautaan.
Mennään kyykkyyn ja (ohje on oikeakätisille) laita kukko vasemman polven alla niin että polvella tuet kukon selästä alustaa vasten. Vasemmalla kädellä tukeva ote kaulan ympäri ja oikealla kädellä ote päästä ja nopea vääntöliike (ota kiinni ja väännä kuin olisit aukaisemassa virvoitusjuomapulloa jonka korkki on tiukassa) ja vääntöliike päättyy nopeaan nykäisyyn. Niks naks niskat poikki. Aika vähän uhrit räpistelevät edes, jotkut vähän piiskaavat siivillä maata ja toiset kuolevat ihan rauhassa.
Ainakin teoriassa tällä tavalla saa sen veren valutettua siististi kaulan sisään mutta mä en siitä niin tiedä kun me ei avata noita, paistikukot menevät tuttavalle ja hätäteurastetut hautaan.
Hyvä kuvasarja:) Kysymys...
Aikanaan tuossa parinkilsan päässä Emäntäkoulussa joskus yli 35 vee sitten mulle opetettiin kanan / kukon tappaminen: Kana vasempaan kainaloon ( mikäli olet oikeakätinen), sitten kanan pää otetaan oikeaan käteen tukevaan otteeseen ja tiukka nykäsy kaulasta ja naps..7 senttiä venyy kanan kaula ja katkeaa se keskushermo eli niskaranka..sitten vaan pidetään kanaa pääalaspäin niitten kuolonräpistysten ajan...
Sitten mennään keittiöön suolistamaan elukka...kaikkien piti ottaa se räpistelevä kana hoteisiinsa, tilanhoitaja vaan tappoi ne..muutama tyttö siinä sitten jo kerkesi pyörtymään ja poistumaan opetustuokiosta...
Onko em. metodi vielä pätevä?
p.s. Kalkkuna taitaa olla turhan iso elukka tähän toimenpiteeseen..velipoika kanssa aikanaan niitä listi vesurilla / kalikalla ja säkissä...
Aikanaan tuossa parinkilsan päässä Emäntäkoulussa joskus yli 35 vee sitten mulle opetettiin kanan / kukon tappaminen: Kana vasempaan kainaloon ( mikäli olet oikeakätinen), sitten kanan pää otetaan oikeaan käteen tukevaan otteeseen ja tiukka nykäsy kaulasta ja naps..7 senttiä venyy kanan kaula ja katkeaa se keskushermo eli niskaranka..sitten vaan pidetään kanaa pääalaspäin niitten kuolonräpistysten ajan...
Sitten mennään keittiöön suolistamaan elukka...kaikkien piti ottaa se räpistelevä kana hoteisiinsa, tilanhoitaja vaan tappoi ne..muutama tyttö siinä sitten jo kerkesi pyörtymään ja poistumaan opetustuokiosta...
Onko em. metodi vielä pätevä?
p.s. Kalkkuna taitaa olla turhan iso elukka tähän toimenpiteeseen..velipoika kanssa aikanaan niitä listi vesurilla / kalikalla ja säkissä...
No samallehan tuo Wiolan tekniikka pohjimmiltaan kuulostaa kuin tuo mun ukon käyttämä, ukko vaan kainalon sijaan tukee sen potilaan kyykyssä istuen polven alle ja vääntää samalla kuin nykäisee. Tai ensin se vääntö niin että se nykäisyliike ikäänkuin alkaa nopealla vääntäisyllä. Jotenkin loogiselle kuulostaisikin että helpommin se niska nitkahtaa kun ensin vähän pyöräyttää.
Re: SUOLISTUS kuvasarjana, herkkänahkaiset älkää avatko!
Syksyllä lähtee meidän viirut grilliin, yritetään ottaa joku kameran kanssa hollille ja jos vaikka saisi muutaman eri tavan hoitaa homma (huhuuu... vapaa-ehtoiset?) niin voisi tehdä ihan asiallisen ohjeistuksen tänne.
Tuolla minun oppimalla metodilla lähtee nahka, joten ei saa täytettyä kokonaista lintua uuniin vaan palasina ennemminkin. Vielä kun oppisi hoitamaan homman niin että saisi sitruunat ja mausteet sisälle, pekonia ympärille ja sitten uuniin, niin tämä herkuttelija olisi tyytyväinen
Tuolla minun oppimalla metodilla lähtee nahka, joten ei saa täytettyä kokonaista lintua uuniin vaan palasina ennemminkin. Vielä kun oppisi hoitamaan homman niin että saisi sitruunat ja mausteet sisälle, pekonia ympärille ja sitten uuniin, niin tämä herkuttelija olisi tyytyväinen
Ihan täysavuton kysyy...
Löytyskö vastaavaa kuvasarjaa kanasta? Yhtään kanaa/kukkoa en tosin ole vielä hengiltä saanut (epäonnistuneita yrityksiäkään ei ole missään kitumassa, heh), mutta mietityttää että miten paljon noi sisukset vaihtelee eri lajeilla? Että onnistunko mää vaan haaskaan koko kanan sitä 'peratessani', jos sisukset ei meekään just niin ku kalkulla...Mihin sapuskaan muuten omakasvattama kana olis parasta?
Re: SUOLISTUS kuvasarjana, herkkänahkaiset älkää avatko!
Ihan samat rojut sieltä kanan sisältä löytyy ja jopa samoilta paikoilta. Otin tuon kuvasarjan kalkkunasta vain selvyyden vuoksi: Kun on vähän isompi tirppa niin on helpompi kuvata. Rohkeasti vain tekemään, kun on yhden suolistanut niin homma kirkastuu kummasti.
Kanasta laittaisin fileet nuijan alle ja leivittäisin kananmunan kautta korppujauho-mausteseokseen ja öljyyn paistumaan, koivet on yleensä niin sitkeät että viillokiksi vain. Jos on paljon kanoja menossa pataan niin koivet vaikka jauhelihaksi jauhettuna johonkin ruokaan. Se pitää muistaa, että kotikasvatettu kana ei ole minuuttipihviä eikä pikaruokaa. Paitsi nuo fileet em. tavalla valmistettuna...
Juuri tänään laitoin mustakalkkunan filettä leivitettynä ja vähän provencen yrttejä suolan ja mustapippurin kanssa korppujauhoihin, NAM!
Koivet pistän järjestään jauhelihaksi kun en saa hauduttamallakaan niitä pehmeiksi. Kun elossa ollessaan tirpat kirmailevat tuolla pitkin metsiä niin jalat on ihan punaista lihaa, fileet valkoiset ja paljon mureammat.
Kanasta laittaisin fileet nuijan alle ja leivittäisin kananmunan kautta korppujauho-mausteseokseen ja öljyyn paistumaan, koivet on yleensä niin sitkeät että viillokiksi vain. Jos on paljon kanoja menossa pataan niin koivet vaikka jauhelihaksi jauhettuna johonkin ruokaan. Se pitää muistaa, että kotikasvatettu kana ei ole minuuttipihviä eikä pikaruokaa. Paitsi nuo fileet em. tavalla valmistettuna...
Juuri tänään laitoin mustakalkkunan filettä leivitettynä ja vähän provencen yrttejä suolan ja mustapippurin kanssa korppujauhoihin, NAM!
Koivet pistän järjestään jauhelihaksi kun en saa hauduttamallakaan niitä pehmeiksi. Kun elossa ollessaan tirpat kirmailevat tuolla pitkin metsiä niin jalat on ihan punaista lihaa, fileet valkoiset ja paljon mureammat.
Re: SUOLISTUS kuvasarjana, herkkänahkaiset älkää avatko!
Ok, eikun kirvestä teroittamaan sitten vaan. Yksi noista kukoista on pakko tappaa joka tapauksessa. Kerran on koulussa köksän tunnilla palasteltu kokonainen valmiiksi käsitelty kana, ei ole paljon siitä muistissa miten se tapahtu, mutta pakko vaan ottaa puukko kauniiseen käteen ja katsoo miten menee ...
Toi filehomma kuulostaa aikas hyvältä. Mites koko paisti, kannattaako edes haaveilla paistavansa kuten broiskua uunissa, vai onko liian sitkasta lihaa siihen touhuun?
Toi filehomma kuulostaa aikas hyvältä. Mites koko paisti, kannattaako edes haaveilla paistavansa kuten broiskua uunissa, vai onko liian sitkasta lihaa siihen touhuun?
Re: SUOLISTUS kuvasarjana, herkkänahkaiset älkää avatko!
Joskus olen tehnyt kokonaisen sillä tavalla että olen laittanut pottujen, lantun, sipulin, tomaatin ja mausteiden kanssa (mm. kanelia) yöksi leivinuuniin pataan muhimaan. Sillä tavalla jalatkin alkaa olla pehmeitä. Muorilla ainakin taisi olla jotain reseptejä vastaavaan pataan. Jos ei ole leivinuunia niin sähköuuniin yöksi miedolle lämmölle uunipussiin tai kannelliseen pataan.
Jos paloittelet linnun niin ota ensin koivet irti leikkaamalla selkärangan juuresta reisilihaa, sitten vääntämällä nivel esiin ja veitsellä irti. Siivet irti vastaavalla periaatteella: Ensin veitsellä lihasta seuraten niveleen asti, reipas vääntöliike ja nivel näkyy, sitten vain veitsellä liha irti. Fileet lähtee kun kuljetat veistä keskeltä rintalastaa luun vierestä ja viillät lihan irti luuta tarkkaan seuraten. Sen jälkeen joko sormin tai veistä apuna käyttäen luita pitkin loppu fileestä irti. Ruotoon jää sen verran lihoja, että keittämällä siitä lihat irti pari henkeä saa oivan keiton. File on kaksiosainen, ns. sisäfile on noin pikkusormen paksuinen ja saattaa irrota filettä purkaessa, se ei ole vakavaa
Lihojen irrottelussa olen havainnut hyväksi viitisen euroa maksavan Frosts -merkkisen jäykkäteräisen fileointiveitsen ja ihan peruspuukon. Molempien on tietysti syytä olla terässä. Viime syksynä sain lahjuksena lintusakset mutta käytän niitä luvattoman harvoin vaikka ne ovat ihan hyvät.
Ei muuta kuin kukko hengiltä ja
Jos paloittelet linnun niin ota ensin koivet irti leikkaamalla selkärangan juuresta reisilihaa, sitten vääntämällä nivel esiin ja veitsellä irti. Siivet irti vastaavalla periaatteella: Ensin veitsellä lihasta seuraten niveleen asti, reipas vääntöliike ja nivel näkyy, sitten vain veitsellä liha irti. Fileet lähtee kun kuljetat veistä keskeltä rintalastaa luun vierestä ja viillät lihan irti luuta tarkkaan seuraten. Sen jälkeen joko sormin tai veistä apuna käyttäen luita pitkin loppu fileestä irti. Ruotoon jää sen verran lihoja, että keittämällä siitä lihat irti pari henkeä saa oivan keiton. File on kaksiosainen, ns. sisäfile on noin pikkusormen paksuinen ja saattaa irrota filettä purkaessa, se ei ole vakavaa
Lihojen irrottelussa olen havainnut hyväksi viitisen euroa maksavan Frosts -merkkisen jäykkäteräisen fileointiveitsen ja ihan peruspuukon. Molempien on tietysti syytä olla terässä. Viime syksynä sain lahjuksena lintusakset mutta käytän niitä luvattoman harvoin vaikka ne ovat ihan hyvät.
Ei muuta kuin kukko hengiltä ja