Kanalan perustamisesta...

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Satchell

Kanalan perustamisesta...

Viesti Kirjoittaja Satchell »

Meillä on piakkoin alkamassa kanala-projekti, eli vanhaan hirsinavettaan tehtäisiin sisälle n. 3x3m2 erillinen tila levyllä tai laudotuksella eristettynä. Navetta on eristämätön ja sähköistämätön (vain yksi pistoke roikalle), joten oma lämpöeristys tuohon seinärakennelmiin täytyisi varmaan tehdä. Taidan alkaa edullista kakkoslaatuista vaneria kyselemään. Kun vaan jostain löytyisi. Lämpölampun saanen anopilta, jolla on ollut erinäisiä tuotantoeläimiä työvuosiensa varrella.

Tilassa on 1 isohko ikkuna ns. keskikorkeudella, joten siihen alle mahtuisi pesäkoppeja. Jos hankinnassa on vaikkapa 5-8 kanaa, kuinka monta pesää tulisi olla? Eli tehtäisiinkö muninta- ja haudontapesät erikseen, vai kuinka? :-k Tarvitseeko eri roduille tehdä erilliset aitaukset, jos kummallakin omat kukkonsa ja näillä oma haareminsa, esimerkiksi? Tuleeko öö..ristiinpoljentaa? :smt005

Pitkällisen harkinnan jälkeen kiinnostuksen vaakakuppi kallistui brahmojen, orpingtonien tai jättikochin puoleen, joskin jokin munarotuinenkaan ei olisi pahasta... Kuten huomaa, ihan helppoa ei ole aloittelijalla, kun kaikki kiinnostaisivat! Ilmeisesti näillä roduilla orret ovat melko matalalla, vai kuinka?

kyllä tässä aika h.moilaseksi itsensä tuntee! :book:
smari

Viesti Kirjoittaja smari »

Järkeviä kysymyksiähän noi on, että ei yhtään h. moilasesta kannata puhua :smt002

Oliskohan tulle määrälle ehkä 3 pesää sopiva. Ja ne kanat ei kyllä erottele haudonta ja munintapesiä, eli semmoiset munintapesät on varmaan hyvät missä voi sitten hautoakin. Ja ristiinpoljentaa tulee jos eri rotuja on samassa, eli jos haluat vaikka kahta rotua, niin kaksi erillistä karsinaa on helpoin ratkaisu. Tai sitten niin, että erotat rodut vain siksi aikaa kun annat niiden lisääntyä, tosin sitten voi tulla ongelmaa saada erossa olleet kukot taas sopimaan samaan.

Erityisen hienoa että olet tutustunut rotuihin ennen hankintaa :smt041 Ja kaikki kolme mainitsemaasi on tosi hienoja ja vahvoja kotikanalaan sopivia :smt007 Noista orpington munii eniten, se on nimenomaan munan ja lihantuotantoa varten. Ehkä noin keskimäärin 40-60 munaa vuodessa enemmän kuin jättikochi ja brahma( mahdollisesti jopa 80enemmän).

Meillekkin noista kahteen rotuun voi tulla tutustumaan, pirkanmaan rajalle on 100 metriä :smt002 Onhan se Pirkamaa kyllä melko suurii...
Eepi

Viesti Kirjoittaja Eepi »

Samoilla linjoilla Smarin kanssa. Tuo kolme pesää on varmaan aika sopiva.
Alice

Viesti Kirjoittaja Alice »

Onnea uuteen kanalaan - kunhan pääsette niin pitkälle!

Nuo mainitsemasi isot rodut ovat yleensä aika rauhallisia ja mukavia luonteeltaan.Kokemuksesta sanon että Orpintong kukko tarvitsee 7-8 rouvaa ollakseen tyytyväinen muuten.Jos rouvia on liian vähän joutuvat ne liian koville,polkee liikaa niitä.Jos aiot jalostaa puhdasrotuisia niin joudut pitämään rodut erillään.Ja jos haluat jostain tietystä pariskunnasta jälkeläisiä pitää sinun eristää ne siksi aikaa kun keräät munia niiltä ja pistät hautomakoneeseen,jollei kana ala itse hautoa.Jos pidät kaikki yhdessä risteytyvät ne varmasti,mutta on teitysti sitten makuasia haluaako sekarotuisia vai puhtaita.

Mietit sitä kanalan rakentamista niin vihjeenä sanoisin että laita sellaiset sisäpinnat että ne ovat helppo siivota.Tavallisen siivouksen teemme parin viikon välein ja kerran vuodessa pesemme kanalat ja käsittelemme ne Virkonilla.Jalostuskopit pestään jokaisen käytön välillä ja suihkutamme tuota Virkonia seinille,lattialle ym. :smt002
Satchell

Viesti Kirjoittaja Satchell »

Kiitos erinomaisista vinkeistä! Tuo rauhallisuus on lastenkin vuoksi ihan hyvä juttu ja varsinkin, jos kanat oppivat syliin.

Millainen saatavuus orpingtoneilla on?
Vastaa Viestiin