Tällaista pohdiskelin taudeista

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
piitteli

Tällaista pohdiskelin taudeista

Viesti Kirjoittaja piitteli »

Elikä kun kanalasta tässä yhä vieläkin haaveilen, sitten johonaki päivänä ja asiaa jonnin verran pohdiskelleena ...

Niin, eikö periaatteessa olisi vältettävissä nämä kotikanaloissa hyvinkin yleisesti vaanivat taudit ja vaivat, kuten esim. Marek ja kalkkijalka, jos haudottaa ensimmäisetkin kanat itselleen siitosmunista? Eli ei hanki eläviä kanoja vaan pelkät munat. Siirtyvätkö nämä jo munissa seuraavaan polveen? Muita tauteja?

Kanat siis tulisivat paikkaan missä ei tiettävästi koskaan ole ollut lintuja ja kilometrien säteellä ei ole muita kanaloita/lintutarhoja. Toki villilintujen tuomat taudit kesällä saadaan kun pääsevät pihalle.

Eri asia sitten saako aloittelija ne tiput pidettyä hengissä munitusikään saakka... Mutta ihan tautien siirtymisen kannalta tätä pohdiskelen :smt017 Muut hyödyt / haitat? Pahoittelut jos aiheesta on jo keskusteltu, linkittäkää pöljälle, joka ei löytäny :smt003
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Munien sisällä marek ei siirry, mutta sen sijaan saattaa tulla munien pinnalla, kuljetuspaketissa jne. Jos avais paketin heti postin pihalla, puhdistais munat kevyesti Virkon S:llä, vaihtais munat omiin kennoihin ja hävittäis heti saapuneen paketin, niin voisi onnistuakin.

Meidän kanat eivät ole saaneet ulkoilusta mitään, ei salmonellaa, lintuinfluenssaa, ulkoloisia tai haitallisia sisäloisia.

Mutta toi marek sitten leviää ihmisten mukanakin, eli hiuksissa, vaatteissa, kengissä jne. eli ei voisi itse vierailla missään tai vastaavasti kukaan käydä sun kanalassa vierailulla, jos on marekia. Mutta tiukasti jos eristäytyy, niin mikä ettei onnistuisi.
kanamummo

Viesti Kirjoittaja kanamummo »

Äää..tota.. mitenkäs sitten kun täysin tautivapaa parvi sais ulkomaailman kontaktina vaikka Marekin? Tulisko pahempaa vai lievempää jälkeä kun kokoajan altistuneista?
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Pahempaa tietysti. Marekiahan on aikoinaan käytetty jopa "jalostuskeinona", eli tauti kaataa heikommat yksilöt ja vahvat jatkavat sukua ja siten vastustuskyky lisääntyy. Eihän "puhtailla" olisi vastustuskykyä lainkaan.
kanamummo

Viesti Kirjoittaja kanamummo »

Sitähän tässä kans epäilin. Suo siellä vetelä täällä.
Wuohetar

Viesti Kirjoittaja Wuohetar »

Wanhassa kanakirjassa oli suositus että käytetäisiin yli kaksi vuotiaiden kanojen siitosmunia haudontaan, vanhemmat kanaset olisivat jo vastustuskykyisiä marekkia vastaan! (Rokotuksetkaan ei anna täyttä suojaa)! :smt009
piitteli

Viesti Kirjoittaja piitteli »

Niin se tosiaan taitaa olla, että menee turhan vainoharhaiseksi hommaksi jos yrittää kaikkea mahdollista välttää... eikä loppupeleissä saa muuta kuin taudeille herkemmän ja huonommin niistä selviävän kannan. Kiitokset vastauksista :smt006
Vastaa Viestiin