Ahtolaankin tipuja!

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Onnea onnea! Hyvä, että tipuiksi asti sait munista. Ei tosiaan kannata ihan vähässä kummassa menettää toivoansa, vaikka pesä unohtuisikin välillä.
asf130

Viesti Kirjoittaja asf130 »

onneksi olkoon ja komian näköisiä tipuja :smt007 :smt007 :smt007
Villiina

Viesti Kirjoittaja Villiina »

Laitetaanpa tähän nyt jatkeeksi tämä maatiais tarinan onneton loppukin! :smt010 Loppusellaan kanalassani piipittää tällä hetkellä ainoastaan yksi maatiaisen poikanen tipusatsin vanhin ja ainoa kukko noista neljästä.

Eli kana tipuset uksinkertaisesti nukkuivat ikiuneen yön aikana. Ensimmäinen la ja su välisenä yönä ja kaksi seuraavaa su ja ma välisenä yönä.. Syytä en tiedä, mutta olisko voinut olla ripulista johtuvaa, kun la iltana pesinkin yhen pyllyä kuivuneista kakkakökkäreistä puhtaaksi. Tosin ruokinnan ei pitäisi olla kovin poskellaan, ovathan kaikki kochin tiput selvinneet. Paitti yks kuoli parin päivän iässä, mut se oli mielestäni tallattu yli innokkaitten äitien toimesta. Toinen viimeisestä poikueesta selvisi kuitenkin. On nyt noin parisen viikkoa vanha ja tääkin tipu voi oikein hyvin. Marekki kävi myös mielessä, mutta ei näillä ollut mitään oireita siihen liittyen. Vähän ne saatto olla nuupallaan vikana iltanaan ja ekana kuollutta pitelin illalla vielä sylissäkin eikä näkyny mitään loisia tai muuta. Nää kaikki on ollu kuolleena justiin lämpölampun alla siis justiin niinku ne olis nukkuissaan vaan kuolleet ja kaks viimestä vielä oikein kylkikyljessä vierekkäin.

En sitte lähettäny mihinkään eviraan tutkittavaksi se verta tympäs et en jotenki aatellu asiaa tarpeeks pitkälle. No jos tuo viimenenki menehtyy niin lupaan sitte toimittaa sen tutkittavaksi, mut nyt se on kyllä tosi virkku kaveri, et ihme jos kuukahtaa. On muuten ollu kuitenki paljo touhukkaampi koko ajan, kuin mitä siskonsa. Aattelin vain et johtuu siitä et on kossi, mut olisko tytöissä ollu kuitenki jotain vikaa johtuen munien kylmettymisestä..? :smt017 Tää oli muutenki harmittava episodi, koska ekana kuollut kuului myös Mimmin valkoisten alhojen kastiin.. :smt009

Aijon keväällä yrittää uudelleen tuota maatiais projektia. Onhan mulla nyt ainakin kukko kasvamassa valmiina! :smt007
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Villiina kirjoitti:Marekki kävi myös mielessä, mutta ei näillä ollut mitään oireita siihen liittyen.
No voi harmi. Otan osaa.

Marek kyllä tarttuu poikasiässä, mutta se sairastuttaa yleensä vasta myöhemmin, eli tavallisesti 9-24 viikon ikäisinä. Myöskään munavaiheessa kylmettyminen ei voine vaikuttaa tipujen kuolemiin enää useamman viikon ikäisinä. (Enkä usko että lainkaan, vaan korkeintaan siihen, että eivät kehity/kuoriudu ollenkaan.)

Ripuli voi viitata esim. sisäloisiin, stressiin, ruokavalion heittelemiseen (erilaisia ruokia), märkään pehkuun, palelemiseen tms.
Villiina

Viesti Kirjoittaja Villiina »

Just tota ruoka puolta mietinkin, kun ripulia on niinku väkisinkin ollu jonku verran kasvattamillani tipuilla, johtuen justiin vaihtelevasta ruuasta. Oon paljo antanu ruuan jämia, keittäny puuroa ja turvottanu mysliä. Lisäksi oon selkä vääränä kantanu kaupasta leipää ihan vaikka mitä sorttia, mut ei ruisleipää. Lisäksi tietty, kala, liha, piimä ja raejuusto. Kun ruvettiin näitä tipuja Ushvan kans "odottaan", niin päätettiin hommata sitä poikasrehua ja Ushva sitä tilaski Raahesta. Uskomatonta kyllä toimitus aika heillä on venynyt jo useiksi viikoiksi, joten olen joutunut ruokkiin tipusia samalla mallilla, kuin kesäisiäkin tipusia. Nyt en taida enää uskaltaa kotipöperö+leipämössöä syöttää enää etten menetä tota viimeistäkin.. Ehkä se säkki nyt tulee ennen ens kevättä et saan ens kesänä maatiaisetkin säilyyn hengissä ja tietysti pääsen ite sata kertaa helpommalla ja myös halvemmalla!

Mato asiaa en edes oo hoksannu miettiä kun kesällähän jouduin lääkitseen koko sakin coopersectillä. Tosin se ei näitä tipuja taida palijo auttaa et muilla ei ainakaan pitäs olla mitään elämää ulko- tahi sisäpuolella. Märkyydestä sen verran,et tarhassa alkaa kyllä olla melko kosteat olosuhteet, eli pitänee porukka teljetä sisälle tästä lähin olemaan yötäpäivää.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4445
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Voihan itku :smt010 Olikos nää kuolleet tiput sisällä vai ulkona? Emo ei ollut vielä niitä kuitenkaan vieroittanut? Jos olivat ulkona, niin kyllä sitä kylmyyttä ja kosteutta voisi arvella ripulin syyksi...vaikka emo olisi ottanutkin vielä allensa, niin märkä maa voi olla kohtalokas. Tai sitten esim. liian märkä ruoka...mun eka tipue sai sotkettua pyllynsä kotikutoisilla ruuilla, kun oli meilläkin päin hidasta poikasrehun toimitus. Kakkapyllyt loppui heti, kun siirryin ostorehuun. Nykyisin meidän tiput saavat vain tipurehun lisukkeena kotipöperöitä.

Coopersecthän on vain ulkoloistroppi eli eipä se häädä sisäloisia. Sen lisäksi tarvitaan siis erikseen sisäloislääkitys. Tipujen riesana voi olla noiden "matomaisten" sisäloisten lisäksi kokkidioosi eli pienenpienten yksisoluisten loisten aihettama vaiva.
Ushva

Viesti Kirjoittaja Ushva »

Harmittaa muakin niin Villiinan puolesta! Mutta älä vielä heitä kirvestä kaivoon, kyllä sulle vielä niitä maatiaisia saadaan.

Tässä jokunen kuva Ainon hautomista tipuista, joita on seitsemän kappaletta. Oon tosi huono arvioimaan sukupuolia mutta oliskohan mulla tosiaan niin hyvä tuuri ollu että vaan kaks kukkoa ja viisi kanaa... mitäs sanotte? Kuvat on kyllä aika surkeita, en osaa kuvata.

Kuva
Kaksi oletettua kukkopoikaa ja välissä pienin tipu.

Kuva
Kanoja?

Kuva
Kana?

Kuva
Pienin tipu ja ruskea kana (?)

Kuva
Tämä on se viiruselkä tipu. Sitä aluksi ajattelin kukoksi mutta nyt oon kallistumassa kanan puolelle.
Ushva

Viesti Kirjoittaja Ushva »

Ja semmosella asialla oon tässä päätäni vaivannut, että Aino näköjään on päättänyt että vierotus on alkamassa, sillä se ei enää halua millään mennä pesään yöksi tipujen kanssa vaan ne kaikki nakottavat orrella ja tiput yrittävät puskea Ainon alle. Parina iltana ajoin ne alas orrelta ja pesään mutta nyt siirsin konetiput myös kanalaan ja niillä on lämpölamppu, joten ajattelin että pääseehän nuo Ainonkin tiput sen alle lämmittelemään. Ja näköjään ne siinä viihtyvätkin konetipujen häkin katolla lämmittelemässä. Muuten noilla on jo sulat kasvaneet, mutta päähän ei. Täytyy varmaan neuloa niille kohta pipot päähän :smt003
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4445
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Näyttäis olleen hyvä tuuri :smt038 Yläkuvan ylin ja alin kukkelis ilmeisesti näkyvät kolmos- ja viitoskuvissa?
Ushva

Viesti Kirjoittaja Ushva »

Yläkuvan ylin ja alin kukkelis ilmeisesti näkyvät kolmos- ja viitoskuvissa?
Jep, niin näkyy. Muutenkin useammassa kuvassa saattaa olla samoja tipuja... Yritin kovasti kaikkia kuvata ensin omiin kuviin mutta ei tullu mitään! :smt003
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Munkin mielestä olet tulkinnut ihan oikein, tosi hyvä tuuri!

Mullakin osa kanoista siirtyy tosi aikaisin orrelle, mutta näyttää ne tiputkin siellä sitten pärjäävän, tunkevat tosiaan kanan alle sen, minkä mahdollista.

Pipot vois tietysti olla kivat! :smt005
Ushva

Viesti Kirjoittaja Ushva »

Tältä näyttää tiput nyt kahden kuukauden ikäisinä:

Pienin tipu, mustankirjava kana. Hän on Kaisa, äitini mukaan nimetty.
Kuva

Ruskea kana jossa mustaa, vielä nimetön.
Kuva

Isompi mustankirjava kana, nimetön tämäkin.
Kuva

Viiru-tipu jolle annoin vähän naisellisemman nimen Raita. Tämä on jännän värinen, vähän maantienharmaa kuten minäkin, heh. Lämpölamppu valitettavasti estää näkemästä oikean värin kuvassa.
Kuva

Kokoruskea kana. Hän on Kyllikki, mummoni mukaan nimetty.
Kuva

Vaalea kukkopoika
Kuva

Tummankirjava kukkopoika
Kuva
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Ihania värejä!! :smt007 :smt007 Hyvä, hyvä!
Vastaa Viestiin