Newcastlen tautia!!

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

-Kyyhky-

Newcastlen tautia!!

Viesti Kirjoittaja -Kyyhky- »

Suomessa on viimeviikolla todettu Newcastlen tautia harrastekyyhkyissä, jälkimmäinen tapaus viime perjantaina Porvoossa. Myös Turun seudulla on näytteitä otettu yksityishenkilön kyyhkyistä.

Suomessa on viime aikoina todettu newcastlen tautia harrastelinnuissa. Tauti on erittäin herkästi leviävä lintujen virustauti, joka voi tarttua kaiken tyyppisiin lintuihin ja aiheuttaa sairastumista ja kuoleman. Tauti ei ole vaarallinen ihmiselle. Tauti saattaa kuitenkin aiheuttaa ihmiselle silmän sidekalvontulehdusta.
Eri lintulajien herkkyys taudille vaihtelee.
Kanat ja helmikanat ovat erittäin herkkiä taudille, kalkkunat hieman vastustuskykyisempiä.

LISÄÄ TAUDISTA: www.evira.fi

Nyt olisi syytä pitää linnut sisätiloissa/katetuissa tarhoissa ja lintuja ei saisi nyt siirtää toisiin paikkoihin, eikä omaan kanalaan/lakkaan ottaa uutta siivekästä. Lisää voi myös käydä lukemassa lemmikkilinnut kaijulin sivuilta. Kaijulitkin lakkauttivat mm. hoito- ja sijoitusringin, lintupäivät,tapaamiset yms. viruksen leviämisen vuoksi.

Mikäli hankkii luonnosta oksia tai muuta linnuille, on ne syytä kuumentaa esim uunissa tai saunassa, virus kuolee +70 asteessa.
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Meillä on linnut ulkona ja pysyy.. niin kauan, kunnes siitä tulee virallinen pakko. Kannattaa kuitenkin muistaa ite toisten harrastajien luona käydessään laittaa ne vaatteet pyykkiin ja käydä saunassa.

Mää en ainakaan täällä korvessa ala panikoimaan kyyhkyslakoissa riehuvan tautipurkauksen vuoksi, kun ei oo ollut kontakteja muihin lintuihin yli vuoteen. :smt011 Eikä oo siipikarjaakaan ihan lähellä...

Toivottavasti tästä ei nyt kehity samanlaista hysteriaa kuin kolme vuotta sitten H5N1- viruksesta...
Volmari

Viesti Kirjoittaja Volmari »

Voi että, mutta se olisikin kurjaa, kun taas pakotettaisiin survomaan kaikki linnut sisätiloihin ja vielä kesällä! :smt009
Toivottavasti ei tule todellakaan turhaa paniikkia nyt...
Vaikka niinhän siinä voipi pahimmillaan käydä.

Meilläkin ulkoilevat. ja sisään en laita, ellei pakko ole.
Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

Ei kai tästä mitään paniikkia tule, kun tauti ei ole ihmisille vaarallinen. Onko jossain virallisesti sanottu, että nyt pitäisi pitää linnut sisätiloissa? Minusta tärkeintä on se, ettei lähde millekään lintutarhakierrokselle omat tirpat mukana, sehän nyt on aina aika arveluttavaa touhua.
Chick

Viesti Kirjoittaja Chick »

Pitäskö tässä jotenkin huolestua noiden luonnonkyyhkyjen osalta? Täällä kun niitä (uuttu-,sepel- tjtn.) pyörii, pystyykö ne levittämään?
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Miusta ei, niin kauan kun tartunnan lähde ei oo selvillä, on ihan turha panikoida, että olis alkujaan suomalaisita luonnon linnuista(tai muuttolinnuista) tai mitään lintulajia sen vuoksi ruveta vihaamaan tai vainoomaan..tauti kun tarttuu ihan muihinkin lintuihin kuin kyyhkyihin..(muistaakseni tavattu yli 200 eri lintulajissa maailmalla) ja voi olla peräisin ihan mistä tahansa.. ei pelkästään kyyhkyistä. Niin se menee näitten tautien kanssa...voihan se olla vaikka jostain muusta harrastelintulajista nyt kyyhkyihin levinnyttä..ei sitä tiedä. Tai vaikka huolimattomasta vierailusta ulkomailla. Nyt en satavarmaan muista elääkö tää virus kuinka pitkään linnun ulkopuolella.. luultavasti, koska virukset on sitkeitä.. senhän on voinut tuoda vaikka vaatteissaan, jos ei oo noudattanut sitä 48 tunnin sääntöä ja saunaa...ja pyykkäystä. Sitäpaitti tää muistaakseni voi tarttua ihmisiin... aiheuttaa ihmisillä pienen silmätulehduksen, ei mitenkään vaarallista .. joten sekin voi olla tartunnan lähde ulkomaantuliaisina... että sillain.
Avatar
tipsi
riikinkukko
Viestit: 1075
Liittynyt: 30 Touko 2007, 06:02
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja tipsi »

Hmm.. mietiskelin, että eikös tuollainen uhka että linnut joutuu suojavyöhykkeellä lopetettavaksi vähennä harrastelijoiden intoa rekisteröityä linnunpitopaikaksi. Eikös sitä nykyään pitäs rekisteröityä vai miten se nyt on? (Mitenköhän jos pitää lintuja vain kesän.. pitääköhän siltikin rekisteröityä ja minne?).
Ankkoja, kanoja ja lampaita.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4443
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Muista linnuista en tiedä, mutta jos tuottaa kananmunia vain omaan ja suoraan kuluttajien käyttöön, niin rekisteröityminen ei ole pakollista:
Munintakanalaksi rekisteröityminen
dripple

Viesti Kirjoittaja dripple »

Tipsi, se eläinlääkäri olisi voinut tuikata rokotteet newcastlen tautia vastaan niille vaakuillesi :smt002 Se on nimittäin rokottanut ne emoviiriäisensä sitä vastaan.

Niin kauan kun tuo tauti ei tapa ihmisiä niin ei tule paniikkia.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4443
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Suomessa siipikarjan rokottaminen newcastlea vastaan on kielletty toisin kuin useissa EU-maissa---miksiköhän :scratch: ?
dripple

Viesti Kirjoittaja dripple »

HiltaHelikopteri kirjoitti:Suomessa siipikarjan rokottaminen newcastlea vastaan on kielletty toisin kuin useissa EU-maissa---miksiköhän :scratch: ?
Hmm... perin kummallista :smt017 Tosin ehkä niitä tauteja vastaan ei saa rokottaa mitä ei vielä säännöllisesti esiinny. Voivat pelätä rokotteelle vastustuskykyisiä virustyyppejä jos turhaan rokotellaan. Tai ehkä jopa sitä että jossain rokotetussa puhkeaisi tauti.

(Nämä rokotetut linnut mistä puhuin, ovat koe-eläimiä ja erillään luonnosta).
ann75

Viesti Kirjoittaja ann75 »

meille soitti eläinlääkäri tänään, tulevat ottamaan näytteet, alle 10 km km tuosta Porvoon tapauksesta. Ja kanat pitäisi sulkea sisään, mutta sovittiin että laitan ruoka- ja juoma-astiat sisään ja huomenna sitten katsotaan lisää toimenpiteitä.

Toivottavasti päästään sopuratkaisuun näytteenottajien kanssa siitä miten kanaset suojataan ja kaikki olisi tyytyväisiä lopputulokseen. Hyvähän se on parhaansa mukaan yrittää estää tautia leviämästä, mutta toivotaan ettei ylilyöntejä tule eikä lemmikkikanoja uhrata sen nimissä, että ollaan "tehokkaita". Täytyy sitten kai alkaa remontoimaan sisätiloja kanasille, jos pitää sulkea ne sisään kokonaan varo-ajaksi.

Munantuotantolinja alkoi reilu viikko sitten, kaksi kolmesta munii, yksi onkin se pienin, ehkä aloittaa piakkoin (tai mistäs minä oikeasti tiedän kuka munii ja kuka ei... ne kun ei laita lappuja päälle). Joka aamu on pieni ihme mennä hakemaan tuoreet munat, ensimmäiset saatiin jo syötyäkin itse, kun olen niin innoissani lahjoitellut niitä kyläilijöille että itse meinasin jäädä ilman.. mutta eiköhän tässä kesän mittaan saada kolesterolit kohdilleen :smt004

Tsemppiä kanailijoille, onkos Porvoon seudulta muita kana-harrastajia?
smari

Viesti Kirjoittaja smari »

Nythän tuota tautia on sitten jo löytynyt kanaharrastajatakin, luki eilen teksti-tvssä. Toivotaan että ei olisi kovin levinnyt kun kanoja ja tipuja on kuitenkin myyty. Nyt kannattaa varmasti jokaisen olla hankinnoissaan todella varovainen ja toivotaan että tauti pian talttuisi.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4443
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

:? Höh! Evira ja Ett kertovat kuudennen tartunnan olleen vain kyyhkyissä...
Chick

Viesti Kirjoittaja Chick »

Mä kuulin että espoon eläinlääkäri on hukkua kakkaan, Vantaalta on kuulemma löytynyt linnuista NewCastlen tautia ja nyt pitää Espoossakin tutkia kaikki kanat ja kanarialinnut.
Vastaa Viestiin