Kukkopojat

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Tuutikki
chabo
Viestit: 174
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Kukkopojat

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

MIstä ulkoisista merkeistä tietää, onko poikanen kukko vai kana? Siis harjan koosta tietenkin ja pyrstöstä ja siitä jos poikanen alkaa tehdä kiekumaharjoituksia :smt003, mutta onko jotain muutakin, mistä sukupuolen voi päätellä?

Päänvaivaa aiheuttaa muuten aivan kanatytöltä näyttävä poikanen tai pian jo aikuinen, jolla on kuitenkin pään päällä töyhtö - helttaa ei sen sisältä näy, vaikka voihan siellä heltta olla, ja pyrstökin on ihan maltillinen. Melkoinen rokkipää tämä on kuitenkin siskoonsa verrattuna, joten olen alkanut miettiä, että entäs jos se onkin kukko. :smt017 :oops:
Viimeksi muokannut Tuutikki, 29 Joulu 2023, 00:50. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
pikku parvi kanasia
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4445
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kukkopojat

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Ovatkos nämä sisarukset samaa rotua/risteytystä? Jos ovat, niin silloin vertailu on helpompaa kuin erirotuisten tai erilaisten sekuleiden kesken. Harjan ja helttojen väristä voi päätellä jotain: mitä keltaisempia ne ovat mahdollisimman pitkään, niin sitä varmempi kana on kyseessä. Kanan harja (pään päällä) ja heltat (nokan alla) alkavat punertua vasta lähellä munintaikää. Kukkopojalla ne alkavat punertua jo paljon nuorempana. Joillain roduilla harja on hyvin pieni, myös kukoilla, joten harjan koko ei ole varma tunnistuskeino. Koetapa kurkistaa sinne rokkitöyhdön sisään, että mitä sieltä lyötyy :smt023
Tuutikki
chabo
Viestit: 174
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Kukkopojat

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Sisarukset ovat samaa rotua. Mutta ne ovat mustia, mikä aiheuttaa oman haasteensa... :smt017

Siskokanalla on ihana pikkuinen "rusetti" pään päällä, se harja siis, ja se on selkeästi kanatyttö. :smt045 Mutta sillä rokkipäällä on vain pikkuruinen kohouma töyhtönsä sisällä. Täytyy koettaa tutkia sitä lisää, mutta ehkä siitä ei punaista tulekaan, koska kukolla on mustanharmaa sykeröharja. Emolla taas on hieno teräväsakarainen punainen harja, mutta toisella emolla (joka ei ole näiden emo) myös tuollainen viehkeä rusettiharja. - Töyhtöjäkin löytyy joka lähtöön: on rokkipäätä, poskipartoja ja ilman töyhtöjä olevia päitä ja sitten "tavallisen" mallisia kananpäitä. :smt005

Kiitos tuosta heltanvärivinkistä. Pitää tutkia tipua - toivottavasti se on kana, eikä kukko. :oops:
pikku parvi kanasia
Avatar
mimmu
sussex
Viestit: 600
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Kukkopojat

Viesti Kirjoittaja mimmu »

Tuutikki kirjoitti: 29 Joulu 2023, 00:49 Sisarukset ovat samaa rotua. Mutta ne ovat mustia, mikä aiheuttaa oman haasteensa... :smt017 Täytyy koettaa tutkia sitä lisää, mutta ehkä siitä ei punaista tulekaan, koska kukolla on mustanharmaa sykeröharja. Emolla taas on hieno teräväsakarainen punainen harja, mutta toisella emolla (joka ei ole näiden emo) myös tuollainen viehkeä rusettiharja.



Mimmu vastaa:Minulla on silkkikana niin niillä on se sykeröharja sanon aina kuin olisi pientä kiharaa päälaella ja piilossa höyhenien alla sekä oisko lila musta väriltään ja siksi ei näe onko esim miten munitus on käynnissä tai sulkasato kun höyhenet tippuu niin sitten tietää.
Pidetään peukkuja että olisi kana 🐔
mummo ja kanaset :biggrin:
Tuutikki
chabo
Viestit: 174
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Kukkopojat

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

mimmu kirjoitti: 30 Joulu 2023, 14:26 Pidetään peukkuja että olisi kana 🐔
Kyllä se alkaa kanalta näyttää. :smt045 Töyhdön sisällä on pieni punainen harja, melkein kuin siskollaan, mutta pienempi. Tämä poikanen on niin arka ja yhtäaikaa rämäpää, että olen välttänyt sen kiinni ottamista. Nyt poikaset ovat kuitenkin tehneet jonkin kasvunpyrähdyksen ja hiukan rauhoittuneet.

Tipukin ehkä on kana, ainakin yksi kukko olisi sitä polkenut :shock: ellen olisi estänyt.
pikku parvi kanasia
Tuutikki
chabo
Viestit: 174
Liittynyt: 28 Kesä 2020, 15:47

Re: Kukkopojat

Viesti Kirjoittaja Tuutikki »

Päivitys töyhtöpäähän:

Kyllä se on kana :smt041 ja alkoi munia pikkuisia vihertäviä munia tällä viikolla. Hauskasti pieni punainen harja kasvoi näkyville vasta ihan samalla. Nyt se näkyy töyhtön edessä, eikä vaan sisällä. Siskonsakin pyöräytti tänään samanlaisen pikkumunan. :smt048
pikku parvi kanasia
Vastaa Viestiin