Mitä tänään kuuluu?

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
mimmu
isa brown
Viestit: 392
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja mimmu » 18 Tammi 2019, 22:09

No nyt ne pakkaset alkoi -15 :smt009 porukka aina ovella valmiina josko pääsis ulos no nyt tuli hetkeksi tauko.
Muninta pysähtynyt neljään kanaan :smt017 liekö pidempi tauko muilla kuin yleensä.
Nyt kiva olla puhtoisaissa ja hiekkalaatikko siten myös kovassa käytössä kun ulos ei ole asiaa. Yleensä kovalla kiireellä jokainen kylpemään ja pitkät tovit siellä hiekka pöllyää kun sitten tepastelevat sitten omia aikojaan sisälle.
Miten teillä on vaikuttanut sähkö katkokset/ jos pidempään on sähköt poikki.
Täällä onneksi vain pie iä pyrähdyksiä, mut sekin vaikuttaa porukkaan. Toiset nousee orsille ja alas edes takaisin ja kun taas valot sammuu niin osa porukkaa voi olla lattialla ja siitäkös väliin mekkala alkaa kun sammuukin valot kokonaan.
Varaksi laitoin pari lyhtyä jotka käyn laittamassa päälle muttei ne hyvin valaise.
Kiva kun just porukka on orrella, niin eikös Manta tiputa kaikkia alas jos ovat väärillä paikoilla ja hän vielä lattialla ennen kun valot sammuu.
Manta kyllä on aina jo neljän maissa omalla paikalla mut nuo sähköpiikit ovat sekoittaneet ajan kokonaan.
Noiden mille tyttäjen kanssa Mantalla menee hermot ei hyväksy ollenkaan jos heistä joku menee Manu kukon lähelle tai viereen orrelle.
Ihmettelen Saku pupun hermoja ja kuuloa :smt020 kun niin äänekästä porukkaa väliin on ja toinen ei ole milläskään.
Ponkkari näkyy väliin tekevän Sakun pesäkoppiin munan ja jää seurustelemaan taitaa syödä osan Sakun kurkustakin :-"
Toivottavasti lauhtuu pian niin pääsevät ulkoilemaan.
Ja taas tämä ilta sähköt pätkii no upea täysikuu valaisee ja pakkanen kiristyy yötä kohti -20 hrrrr
Sekalainen seurakunta: 4 risteytyskanaa, 1 Kiuruvetinen kana , 6 Mille fleur kanaa, 2 silkkikanaa
ja 2 Mille fleur kukkoa,
2 maatiais kissaa ja 1 pupu

Avatar
Aleksandra
brahma
Viestit: 773
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 27 Tammi 2019, 14:39

Kanalassa kaikki hyvin. Munia tulee paljon ja elo parvessa on vilkasta. Ihan kuin kevät olisi jo ovella. Kaikki siivekkäät ovat terveitä. Parvi 'toimii' hyvin eli suurempia riitoja ei yksilöiden välillä ole. Pikku nahinoita tulee lähinnä vain silloin kun vien niille jotain erityisen suurta herkkua. Hyvä mieli tulee aina kanalassa käydessä. :smt001

Katselin tänään kun neljä kanaa pupelsi yhdessä rehua. Ihan sattumalta siinä olivat aterialla rinta rinnan vanha Näpsä, Näpsän hautoma Veera, Veeran hautoma Tellervo ja Tellervon hautoma Amelia. :) Siinä sitten pohdin mielessäni, että tietävätköhän ja muistavatkohan kanat parven sisäisiä sukupolvi/sukulaisuussuhteita? Kanojen käytöksestä olen päätellyt, että emo ja aikuinen poikanen varmasti toisensa hyvin tuntevat ja muistavat. Mutta onko esim. Veera pannut merkille, että tyttärensä on hautonut poikaset ja tunnistaako Veera ne kun ne ovat aikuisia? Kukapa tietää...

Kanaparven sisäiset sosiaaliset suhteet ovat mielenkiintoisia, eikä ollenkaan niin suoraviivaisia kuin luulisi. Nokkimisjärjestyskään ei ole suora ylhäältä alas menevä hierarkia vaan siinä on sivupolkuja ja erilaisia 'sivuttaisia' arvojärjestyksiä. Esimerkiksi meidän vanhin kana Esmeralda vaikuttaa lyhyellä tarkkailulla olevan parven matriarkka ja nokkimisjärjestyksen ykkönen. Kauemmin tarkkaillessa selviää, että silloin harvoin kun Näpsä päättää Esmeraldaa näpäyttää, se menee heti perille ja pomo onkin ilmiselvästi Näpsä. Se vain on niin lempeä, että pysyy useimmiten tarkkailuasemissa. Toisaalta Näpsä saattaa väistää Sawua joka joskus herkkujen äärellä kiukuttelee. Mutta Esme kyllä on selvästi Sawun pomo. Joillakin kanoilla on myös ihan selvästi paras kaveri, jonka kanssa viettävät eniten aikaa. Näitä usein mietin kun parvea tarkkailen. :smt001
Alhoja elämän ilona.

kaakana
kana
Viestit: 71
Liittynyt: 18 Marras 2014, 16:39

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja kaakana » 28 Tammi 2019, 11:15

Tämän kulmakunnan pakkasennätys tälle talvelle -31C. Ikkunat ihan jäässä kanalassa kauttaaltaan , mittari näyttää sisällä + 5 C. Kanat tykkäävät käydä nakuttamassa ikkunasta jääpalasia, ei edes lämmin vesi nyt kiinnostanut. Laitoin auton sisätilalämmittäjän puhaltamaan lisää lämpöä tunnin ajaksi. Onneksi pakkanen lähti nopeaan laskuun, nyt klo 11.00 vain 28 C. Muutoinhan patteri ja lämpölamppu riittävät pitämään sisälämpötilan n 7 asteessa. Toki olen myös lumennut kanalan seinät, mainio lisäeriste.Luntakin on nyt 50-60 cm ja lisää luvassa. Johan nämä pakkaset ja lumet ainakin minulle tämän talven osalle riittäisivät!
Viime viikolla kuoli Helmi,pikkuinen ostomixkana jonka sukupuu täysin selvittämätön. Helmikki, samasta parvesta tullut, käveli edestakaisin ja kaakatti, arvelin että se kaipaa Helmiä kun ne yhdessä aina touhusivat. Toinen hassukurinen pari joka on muodostunut tänä talvena, on faverolle Koralli ja kääpiökochin Toffu. Ne ovat orrella aina rinnakkain, samoin syömässä. Toffu pomottaa, luonne on hyvin tulinen ja Koralli myötäilee- pienokainen ja paksukainen.

Kanafanitar4
kana
Viestit: 75
Liittynyt: 06 Loka 2016, 22:29

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Kanafanitar4 » 28 Tammi 2019, 19:36

Voi Helmi...

Pakkasta on Tampereellakin ollut, viime yönä varmaan lähempänä 30 kuin 25 astetta, ja vaikka kanalassa oli yöllä lämpölamppu ja putkilämmitin, oli silti aamulla noin nolla astetta. :( Vesi oli sulaa, mutta sormella kokeiltaessa reunoilla oli jäänrippeitä eli yöllä ollut varmaan miinuksella. Kanat olivat hyvässä kunnossa, jäin tosin miettimään ihan pientä tummaa läikkää yhden kanan harjassa, ei kai vaan ole paleltuma...?

Toinen asia, mikä mietityttää, on kuivikkeen tietty kosteus. Mulla on siis turvetta ja heinää lattialla, mutta kun on kylmää, se tuntuu kostealta. Miten ihmeessä sitä saisi kuivemman oloiseksi.

Kanani ulkoilevat läpi talven alle -8 asteessa, joten ovat karaistuneet. Silti toivon, ettei näin kovia pakkasöitä enää tulisi!

Kanafanitar4
kana
Viestit: 75
Liittynyt: 06 Loka 2016, 22:29

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Kanafanitar4 » 28 Tammi 2019, 19:48

Alle -8 tarkoittaa siis sitä, että pakkasta on korkeintaan sen verran! :) Eli eivät ulkoile, jos on vaikka kymmenen astetta pakkasta. Tuli ilmaistua asia harvinaisen epäselvästi.

kukkopoika
kääpiö-kochin
Viestit: 324
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja kukkopoika » 29 Tammi 2019, 16:29

Kovimmat pakkaset hellitti,tänään -10.Eilen aamulla oli -32 ja vielä iltapäivälläkin reilut -25.Leudoimmilla keleillä kanalassa lämpötila on ollut siinä +8 asteen tuntumassa.
Nyt kovimmilla pakkasilla laski +4 asteeseen puolentoistametrin korkeudella.Tänään vein kynämallisen kosteus/lämpötilamittarin lattialle muovilaatikon päälle 20cm korkeudelle lattiasta.Siinä kosteus 66 % ja lämpötila +3,3.
Jos tuo mittari ei valehtele niin kosteus taitaa olla aika passeli,lämpötila vähän alakantissa.Seinät ja laipio ovat ihan kuivia.

Avatar
Aleksandra
brahma
Viestit: 773
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 01 Helmi 2019, 15:16

Meillä laski kovimmilla pakkasilla kanalan kosteusprosentti reilusti alle 60, taisi olla 54 alimmillaan. Se on jo liian vähän, koska kanojen kuopsutellessa pölyä nousee silloin helposti liikaa. Sumutin vesipullolla kosteutta lisää kovina pakkaspäivinä. Se sitoo hyvin pölyn ilmasta. Nyt kun on vain pikkupakkasta tilanne on korjaantunut.

Kanafanitar4, jos pehku tai kanalan ilma on liian kosteaa, voi kokeilla lisätä kuivaa turvetta päälimmäiseksi tai vaikka vaihtaa osan pehkusta kuivaan. Kosteusmittari on mun mielestä ollut kätevä, siitä näkee heti ja joka päivä missä mennään. Suositeltava kosteus kanalassa on 60-75%. Lämpöä ja ilmanvaihtoa säätämällä voi kosteutta saada kohdilleen.

Tammikuussa tuli 85 munaa. :smt001 Se on juuri sopivasti; kertyy jonkin verran varastoa muttei liikaa. Kanojen heinistä on jäljellä puolet, kuivatut horsmanlehdet paperisäkistä alkavat loppua. Onneksi kerpuista on suurin osa jäljellä. Uskon, että kuivattua vihreää riittää vielä pariksi kuukaudeksi.
Alhoja elämän ilona.

kaakana
kana
Viestit: 71
Liittynyt: 18 Marras 2014, 16:39

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja kaakana » 07 Helmi 2019, 09:54

Eilen pudottelin lumia kanalan katolta, osalla oli jo lähes 60 cm kun tuuli kinostanut pariin kohtaan.Arvelin että katto on kohta kanojen niskassa kun lunta tulee jatkuvasti lisää joten ko toimenpide oli jo enemmän kuin tarpeellinen.
Aamulla hoitelin Korallin kynnet lyheämmäksi, valitettavasti yhtä hieman liian pitkälle joten veret siitä tuli. Lumikana , valkoinen silkkikanakääppärisekoitus on nyt ensimmäisen kerran niin valtavassa sulkasadossa että hermosto-oireita huomasin.Ruutalla pari milliä ADE vitamiinia suoraan kurkkuun, täytyy toistaa kunnes oireet ohi. Tämmöistä se on elämä vanhojen kanojen kanssa.

Kanafanitar4
kana
Viestit: 75
Liittynyt: 06 Loka 2016, 22:29

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Kanafanitar4 » 11 Helmi 2019, 14:23

Kiitos kosteus-kuivuus-vinkistä. :)

Avatar
Aleksandra
brahma
Viestit: 773
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Mitä tänään kuuluu?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 17 Maalis 2019, 11:04

Meidän kanalasta löytyi tänään salapesä. Olin kyllä huomannut, että munintapesien ja ilmanvaihtoputken kotelon väliin ja alle oli joku kanoista kaivanut koloa olkiin. Olin sinne kurkkinutkin, kun epäilin, että joku kanasista sinne munii. En kuitenkaan nähnyt siellä mitään. Nyt sitten tutkin asiaa tarkemmin ja siellä kolon perällä piilossa olikin kuusi munaa. Olivat viileitä, että tuskin olivat vielä haudottuja. Keräsin munat pois. Täytyy tukkia se kolo kun en yletä sinne perälle kuin pehkussa ryömimällä.

Tulisipa jo kunnolla kevät ja saisi kanat ulos ja kunnon suursiivouksen tehtyä kanalaan. :smt001
Alhoja elämän ilona.

Vastaa Viestiin