Kana ei muni

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
hunski89
nuorikko
Viestit: 45
Liittynyt: 19 Touko 2018, 17:00
Paikkakunta: Pori

Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja hunski89 » 24 Syys 2018, 09:12

Kanan munimattomuus, mistä se voi johtua?

Mulla on yksi kana jonka ostin keväällä toisen kanan kanssa, myyjä kehui että hyvin ovat ainakin hänellä munineet. Tällä toisella kanalla on heltat vielä aika pienet, toisella on todella isot, on muutenkin hitusen pienempi kuin kaverinsa. Unohdin siinä tohinassa kysyä myyjältä minkä ikäisiä ovat ja kun myöhemmin koitin kysellä niin ei tullut mitään vastausta. Jotenkin arvelisin että tämä isompi on ainakin vuoden, tästä pienemmästä en sitten tiedä voisiko olla lopputalvena kuoriutunut, keväällinen poikanen ei ainakaan luulis olevan kun hain huhti-toukokuussa ja oli jo silloin tuon kokoinen.
Heltat sillä on ihan punaiset, munia ei ole tullut yhtään. Tullessa sotki ulosteella peräpäätänsä, putsailin ja madotin kaikki kanat. Ripulointi loppu. Nyt se pitää sulkasatoa. Koko ajan on ollut hyvin virkeä ja pirteä, isompi kana on ominut kukon itselleen ja ajelee tätä pienempää pois kukon vierestä ja orrelta.
Syö ruokaa tietääkseni yhtä hyvin kuin muut, saa ruoan joukossa munitustiivistettä, saa munankuoria, kalkkia on tarjolla ja saa kaikenlaista vihreää ja kasvista.

Olisiko syynä vaan yksinkertaisesti että on vielä liian nuori? Jos on vielä nuori niin arvelisin itse että jos on tän vuoden puolella syntyny niin on syntyny kyllä tammikuussa, tai ennen sitä. Luulisi että muninnan pitäisi olla jo alkanut jos on silloin syntynyt, en usko että on tammikuun jälkeen syntynyt koska oli jo tuon kokoinen noutaessani mitä on nyt.

Mitä tauteja on mitkä voisi aiheuttaa munimattomuuden? Ja kun on noita huonojakin munijoita alusta saakka, niin onko sellasiakin kanoja jotka ei vaan yksinkertaisesti koskaan muni vaikka ovat terveitä?

Itse epäilisin suuresti että on vaan vielä liian nuori, kun heltatkin ovat suht pienet.
:duckie: Meillä asuu viiriäisiä, siniviiriäisiä, hopeinen orpington-leghorn kukko, 2 savitaipaleen mustaa kanaa, arau-kanoja, sekuli ankkoja, ruotsin sininen ankka, peking ankka, cayugan sekuli ankkoja, vuohia :duckie:

riepukka
nuorikko
Viestit: 48
Liittynyt: 19 Maalis 2018, 17:39
Paikkakunta: Viitasaari

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja riepukka » 24 Syys 2018, 14:28

Hei. Ikää sopii arvailla vielä, sillä yleensä kana ei pidä sulkasatoa ekana vuonna. :smt017 Miksi ei muninut keväällä / kesällä on toinen juttu.

Munintaan vaikuttaa ainakin rotu, ruokavalio, ikä, valo, lämpötila, stressi ja se sulkasato, jonka aikana voi olla pitkäkin tauko. Minulla ainakin iän myötä on muninta hiipunut ja jäädään eläkkeelle. Pyöräytetään muna silloin tällöin jos ollenkaan.

Ruokavalio on tärkeä tekijä muninnassa. Minä annan välillä eläinten kalanmaksaöljyä ja vitamiinilisää. Varsinkin sulkasadon aikaan ja talvella. Muutto on voinut olla stressaava tilanne ja vielä kaverikin kiusaa. Vois olla paikallaan jokin tehokuuri, jos vaikka sulkiksen jälkeen aloittas muninnan. :smt030
Nyt pitäis saada paljon proteiinia kun kasvattaa uusia sulkia. Itse lisään ruokaan normaalia enemmän mm. herneitä, soijaa, lihaa ja kalaa. Annan mm. maksalaatikkoa, tonnikalaa, raejuustoa ja pilkon verilettuja "puuron" sekaan. :smt023 Syövät paremmin kuin itse, hih, hih..

Kesä oli niin turkasen kuuma ainakin meillä päin. Saattoi siitä kanatkin kärsiä. Itse suihkutin välillä aitaukseen vettä, kun pelkäsin vanhan Brahma pariskunnan puolesta- ovat mummu ja pappa kanalassa. Kaikki meni silti hyvin. Nyt on niin viimeisen päälle sulkasatoisia että !! Saan onneksi 4 munaa nuorilta kanoilta. On sitä jouduttu kauppaanki sulkiksen aikaan. :smt012
Vähän on paljon, miten sen ottaa :smt023

Avatar
hunski89
nuorikko
Viestit: 45
Liittynyt: 19 Touko 2018, 17:00
Paikkakunta: Pori

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja hunski89 » 24 Syys 2018, 15:03

No juu sitä mä tuos ihmettelin kun heitti ittensä puoli kaljuksi että ei kai niiden ensimmäisenä vuonna pitäisi pitää sulkasatoa :smt017
Savitaipaleen maatiaskanoja ovat. Tämä isompi helttaisempi munii reippaasti, päivittäin, kesällä muni 6-7pvää putkeen ja sitten munavapaa päivä yksi tai kaksi. Nyt se munii 3-4päivää perättäin ja sitten munavapaa tai pari. Ja se muni siis heti meille muutettuaan.
Tämä toinen ei ole muninut lainkaan. Samoja ruokia molemmat popsii ja ovat reippaita. Sillon kun madotin nämä niin pidin tätä munimatonta viikon verran eristyksissä ja tarjoilin hälle kaiken maailman proteiini herne, keitetty kananmuna pöperöt sinne että saa varmasti syötyä tarpeeksi. Mutta ei silläkään ollut silloin vaikutusta.
Täytyy nyt vielä kokeilla uusi tehokuuri onko vaikutusta, vai onko vaan sitten jotenkin viallinen kana ettei koskaan tuu munimaankaan. On se vaa musta aika törkeetä myyjän valehella päin naamaa et molemmat munii hyvin. Voihan se olla ettei se edes tienny ketkä niistä munii kun oli isompi parvi, ni mistäpä niitä munijoita sillo tietää jos ei satu näkemään.
:duckie: Meillä asuu viiriäisiä, siniviiriäisiä, hopeinen orpington-leghorn kukko, 2 savitaipaleen mustaa kanaa, arau-kanoja, sekuli ankkoja, ruotsin sininen ankka, peking ankka, cayugan sekuli ankkoja, vuohia :duckie:

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4155
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 24 Syys 2018, 20:02

hunski89 kirjoitti:
24 Syys 2018, 09:12
Mitä tauteja on mitkä voisi aiheuttaa munimattomuuden? Ja kun on noita huonojakin munijoita alusta saakka, niin onko sellasiakin kanoja jotka ei vaan yksinkertaisesti koskaan muni vaikka ovat terveitä?
Ainakin IB voisi olla syynä. Kopsaan Eviran tekstiä: "Pikkupoikasilla IB-tartunta voi vaurioittaa munanjohtimia niin etteivät poikaset myöhemmin pysty munimaan."
https://www.evira.fi/elaimet/elainten-t ... ntulehdus/
Tonja, p: 046 666 5106 sp: tonjaätnettipistefi

SirkKana
muna
Viestit: 2
Liittynyt: 03 Elo 2017, 21:19

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja SirkKana » 02 Marras 2018, 19:24

Mulla on ihan sama ongelma... Kanalassa 5 maatiaiskanaa ja 2 valkoista "tehotyttöä". Ovat munineet sekalaisella vauhdilla yhteensä 2-3 munaa/päivä, mutta nyt yli kuukauteen ei yhtään mitään!! Saavat ihan munitusrehua ja ohraa ja ruohoa ja ruuantähteitä + kalkkirouhetta. Samaa sapuskaa oon tarjoillut koko ajan, kanoja on ollut yli viisi vuotta. (eivät nämä samat, mutta yhteensä) Todella outoa. Sulkasatoa ei ole, lamput on päällä, lämmitys ei vielä muttei ole ennenkään ollut tähän aikaan vuodesta.Munia eivät mielestäni syö, olisi siitä jotain merkkejä kun käyn kanalassa aika usein päivän mittaan... Kerroinkin kyllä kanasille että kohta on pata edessä. Vastaavaa luin tuolta viestiketjusta, mutta niissä oli tullut parannus kuitenkin kohtuullisessa ajassa...

Ronkeli
tipu
Viestit: 30
Liittynyt: 29 Elo 2017, 19:22

Re: Kana ei muni

Viesti Kirjoittaja Ronkeli » 03 Marras 2018, 12:42

Kirjoitin noin vuosi sitten omasta munimattomasta kanastani otsikolla "musta munimaton hautomakone". Eli mulla oli kana (kana on edelleen), joka ei jostakin syystä aloittanut munimista lainkaan, oli nuori tammi-helmikuussa 2017 syntynyt ja sen olisi pitänyt aloittaa muninta viimeistää heinäkuussa -17. Hän ei siis muninut, mutta päätti syyskuun lopulla, että haluaa hautoa munia. No, hälle annettiin pari munaa alle ja niin vaan poikaset sai aikaan ja hyvin hoiti. Tipujen vieroittamisen jälkeen pari viikkoa meni ja sittenpä alkoikin munimaan. Keväälla hautoi toisen kerran ja nyt taas pukkaa munaa lähes joka päivä. Että kaikki on mahdollista noitten kanojen kanssa.

Huonoa on ollut täälläkin kananmunien tulo. Kahdesksasta kanasta tulee keskimäärin kolme munaa per päivä. Toki joukossa on sulkasatoisia tai sellaisia kesätipujen hoitajia, jotka eivät vielä ole aloittaneet uudestaan. Keväällä kun oli kaikilla hautomistouhut ja tipujen hoidot menossa, niin kaupan muniin piti kerran turvautua.

Vastaa Viestiin