ÄLKÄÄ OSTAKO SAIRAITA VIIRIÄISIÄ

juttuja muista linnuista kuin kanoista

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
ei_tehtailua
muna
Viestit: 1
Liittynyt: 02 Heinä 2018, 12:39

ÄLKÄÄ OSTAKO SAIRAITA VIIRIÄISIÄ

Viesti Kirjoittaja ei_tehtailua » 02 Heinä 2018, 18:37

VAROITUS!

Tori.fi:ssä on japaninviiriäisiä sukusiittoisesti tehtaileva myyjä, joka myy sairaita eläimiä.

Tulin hyväuskoisena huijatuksi. Sähköpostitse oli sovittu, että ostan sukupuolitunnistettuja japanin viiriäiskanoja 4kpl. Ystäväni nouti linnut puolestani. Myyjä valehteli hänelle, että olin ostamassa myös kukon. Joten viiruja tuli yhteensä 5kpl. Olin erikseen maininnut toistamiseen, etten halua saman sukuista kukkoa. Loppujen lopuksi kukkoja oli joukossa kolme, kanoja kaksi.. Maksoin kolmesta kukosta kanojen hinnan.

Melko tuoreena viirujen omistajana en osannut toimia heti alussa oikein. Yksi viiruista on ruskea väriltään, se tuntui karhealta. Muutaman päivän päästä katsoin tarkemmin: Se oli kauttaaltaan karhea silkasta liasta. Koitin rapsuttaa likaa pois kynnellä, höyhenet olivat vaarassa irrota, joten aloin pesemään höyhenpukua juoksevan veden alla. 20 min päästäkään pinttynyt lika ei irronnut lämpimällä vedellä. Lopulta laitoin pesuöljyä, jolla lika viimein lähti.

Tarkistin varpaat, kaikkien viiriäisten varpaat olivat oudot kynnettömät pallerot likaisten kasvuolosuhteiden vuoksi. Yhdellä viiriäisistä oli rusehtava laikku vatsassa. Alkuun en sitäkään tajunnut kunnolla tarkistaa, ajattelin sen olevan vain joku tahra. Tämä yksilö näytti yllättäen hyvin väsyneeltä ja silmät tulehtuneelta. Muutos tapahtui muutamassa päivässä. Laikku oli muuttunut paakuksi, joka vaikutti vain lialta, kunnes koitin rapsuttaa sitä pois, alta paljastui mätäinen syvä reikä. Se yksilö sai armahduksen heti havainnon jälkeen.

Yhdenkään varpaat eivät ole normaalit, yhdenkään nokka ei mene täysin kiinni. Yksi joukosta on hurjan näköinen, alaleuka on nokkaa reilusti pidempi.. joka tulee aiheuttamaan haittaa linnulle ruokailun vaikeutuessa ylipitkän alaleuan vuoksi. Raju pitkänlinjan sukusiitos on sairastuttanut nämä eläimet. Myyjä ei omien sanojensa mukaan käytä toista sukulinjaa ja perustelee asian sillä, ettei erisukuiset linnut pärjää keskenään, joten käyttää sisaruksia siitokseen. Ei ole tietenkään totta, etteivät erisukuiset keskenään pärjää, kyllä voi ja pitää käyttää erisukuista kukkoa jos haluaa terveitä lintuja haudottaa ja on eläinten terveydestä oikeasti kiinnostunut. Kasvattajan toimintamalli tuli esille vasta, kun valitin, ettei pitänyt tulla velikukkoa mukaan. Mitä tulee taloudelliseen huijaamiseen, myyjä ei ole ollut halukas korvaamaan kaupassa ostajalle aiheutunutta tappiota. Puhelimessa käski minun hautoa itse lintuni, kun kerran alan kiukuttelemaan. Se oli ajatuksenani alunperin, mutta näitä sairaita yksilöitä ei voi käyttää haudottamiseen.

Olkaa viisaampia kuin minä, älkää ostako kyseiseltä myyjältä viiriäisiä tai mitään muitakaan eläimiä! Tällaista toimintaa ei tule tukea. Tarkistakaa aina henkilökohtaisesti eläimet ennen ostopäätöstä. Minulle tämä kokemus aiheutui kokemattomuudestani ja hyväuskoisuudestani.

Olen tehnyt asiasta ilmoituksen valvontaeläinlääkärille ja poliisille.

Vastaa Viestiin