Tarmokkaan haudonnat vol. 2013-18

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Tarmokas

Re: Tarmokkaan haudonnat vol. 2013 ja 2014

Viesti Kirjoittaja Tarmokas »

No niin, hanki kiinailmiöt, joita myös silkeiksi kutsutaan ja ylläripylläri :smt057 rakkaus ei kysy aikaa tai paikkaa...silkkijengisssä piippaa kaksi pientä, vaalea ja musta. Että tällai. :smt023

Kesäkanat kanssa palautuneet arkeen :smt001. Hiukan hankkivat sydämentykytystä liisaajilleen ja yksi jengi tuli yhdellä pikkukukolla lisääntyneenä. Toisesta porukasta jäi vielä mökkeilemään... ja palautui vasta pari viikkoa jälkeen kuin muut.

Odottavat varmaan kesää ja aamupuuroa :smt044 enemmän kuin oma kantajengi, joka ei moisesta yleelllisyydestä tiedä mitään. Vaikka herkkuja syövätkin aika usein.
Tarmokas

Re: Tarmokkaan haudonnat vol. 2013 ja 2014

Viesti Kirjoittaja Tarmokas »

Hain sitten täydennystä vaatimattomaan kanaparveeni :smt004 .Vähän kun Sulo Vilen, ken muistaa :smt017 , kun halvalla saa, ikäänkuin tilauksesta, olen niitä "toisella" silmällä kyttäillyt jo jonkin aikaa, nyt natsas :smt023.

Halvatun kiinailmiöt ja halvatun hellä luonteeni, nurkassa haudotaan taas :smt013 . Isäntä tuossa taputtaa karvaisia käsiään ja laskee mitä niiden kappalehinnaksi tulee, kun alkaa pakkaset ja tarvitaan lisälämmitystä rutkasti. Menevät kuulemma ihan aidon silkin metrihintaan :smt044
samapi

Re: Tarmokkaan haudonnat vol. 2013 ja 2014

Viesti Kirjoittaja samapi »

Kävin tänään täydentämässä rehuvarastoa ja mietin samalla kuinka monta ulkomaanreissua nuilla kanojen yms. tirppojen eväillä kävis vuodessa :smt017 Mie en tiä minne ne kanat jemmmaa sitä ruokaa, mutta paljon sitä kuluu. Silkit on meilläkin hautomakuumeessa ja tosi sitkeässä sellaisessa :smt013 ei oikein raskis kauhean ronskeja keinoja kokkeilla parhaansahan ne kuitenki yrittää....
Tarmokas

Re: Tarmokkaan haudonnat vol. 2013 ja 2014

Viesti Kirjoittaja Tarmokas »

Haa, tuttu tunne :smt036 . Minusta välillä tuntuu, että ruokakauppaan ei menisi rahaa ollenkaan, ellei olisi noita elukoita, kuten esim. nirsojakissoja. Meillä menee säkki/viikko kanoille+ purut niille ja kanille, lisäksi vielä kopsujen eväät. Ollaan paikallisen Agrin varmaan paras asiakas harrastepuolella :smt040.
Lisäksi keitetään perunoita , annetaan jyviä ja porkkanoita. Edesmennyt appiukko oli tosi fiksu, kun toi tänne Vuohenjuurta, se on varsin herkkua siipiveikoille, anoppi ei siitä kyllä tykännyt, kun leviää kukkapenkkeihin. Nyt on rikkaruoho paikallaan :smt001
Tarmokas

Re: Tarmokkaan haudonnat vol. 2013 ja 2014

Viesti Kirjoittaja Tarmokas »

No niin, taas luulin kaikkien omistavan kristallipallon. Siis niile, jotka sitä ei omista, hain meille kääpiökoch pariskunnan :smt023 . Ne asustelee kanin naapurissa, hieman on ollut hakusessa tämä naapuruus...kani rrakastaaa lintuja, eli kaivautui samointein samaan häkkiin :smt055. Kochukko päätti sitten siirtyä toisten kanojen seuraan..."Pidä mummo kanis"- asenteella...Parisuhdetraamaa :smt021
Onhan se kiva vvarmaan olla "se vihreempi aidan toisella puolella".
Tarmokas

Re: Tarmokkaan haudonnat vol. 2013 ja 2014

Viesti Kirjoittaja Tarmokas »

Aaah,, mummo ja älypuhelin :smt004 KTS.Edellinen kommentti :smt024 .
Nää käääpykotsit on varsinaisia reissulasseja. Nyt oli otettu parempipuoliskokin mukaan.
Tämä siis tarkoittaa, että joka päivä töistä tullessa ne löytyy jostain muualta kuin omasta häkistä...Miten pienestä verkonreiästä ne ooiikein pystyy ulkoistaa maan itsensä???
Tarmokas

Re: Tarmokkaan haudonnat vol. 2013 ja 2014

Viesti Kirjoittaja Tarmokas »

Huh, silkkien viimeinen haudonta epäonnistui :smt038 . Munat meni parempiin suihin, eli kaverit piti bileet :smt030.
Toiset kiinalaiset löytyy joka päivä jostain muualta kuin häkistä...Kohta koppi tilkitty ilmatiiviiksi :smt017
Tarmokas

Re: Tarmokkaan haudonnat vol. 2013 ja 2014

Viesti Kirjoittaja Tarmokas »

Hyvää Uutta Vuotta myrkyiseltä lounaisrannikolta.

Taas kävi kuten viime vuonnakin, heti kun selvittiiin talvipäivänseisauksesta, taas aloitettiin haudonta savitaipalelaisten osalta :smt060 ,tiätty. Ja taas olin niin hellä, että jätin alle muutaman munan, vaikka ei niistä todennäköisesti mitään tule....
Se houdininin sukulainen, koch-kukko, sitten karkasi sen viimeisen kerran. Taisi tulla paniikki,kun laitoin toiseksi rouvaksi orpin. Meidän vanharouva kun sai niin paljon nuorilta pojilta kyytiä, että piileskeli tai jäi yöksi ulos. Oli pakko siirtää rouva lomalle. Laskin, ettei se pikkuäijä ole "sillai hankala".

Niin, tämä herrahenkilö sitten päätti livahtaa ensin häkinraosta, sitten yli levyaidan, sitten ovenraosta ja vielä ulko-oven kissanluukusta. Pihalta löytyi hengettömänä. Ilmeisesti koiruuksien paimenvietti oli just vaihtunut riistavietiksi. On meillä ennekin karattu pihalle, eikä hengettömyys mikään itsestäänselvyys ole ollut...Rouvat oli häkissä ihan tyynenä...ei siis mitään paniikkireaktiotakaan ole voinut olla. Ilmeisesti sitä vaan ärsytti niin paljon muiden kukkojen kieunta tallin ulkopuolella, että pakko oli päästä sinne riekkumaan omalta osaltaan. Ikävin seurauksin :smt022
Nyt rouva Koch asustelee silkkien kanssa, ja on kuin kotonaan.
Orppimamma puolestaan pääsi "omiensa" joukkoon kun nuoret hurjapäät siirtyi uusiin koteihin ja osa pakastimeen.

Tää on kyllä niin ydinfysikkaa tunnistamisen osalta, erotettiin kaksi nuorta kukkoa toiseen häkkiin, kun ei raaskittu laittaa pakkaseen, niin eikös toinen alkanut heti munia :smt023 ! Nyt varmaan odottelen kevättä ja yritän pitää tuon isännyyden puukkoineen loitolla, josko tämä kukko pääsisi vaikka uuteen kotiin :smt008 .

Sain pääkaupunkiseudulta uutta verta kukkojen muodossa porukkaan, joten sen takiakin piti vähän karsia urospuolisia ja tehdä siirtoja.

Ai niin,silkit onnistui sittenkin siinä marraskuun haudonnassa, jostain ilmestyi ykskaks kaksi tipua, jota entiseen malliin hoidetaan koko emosakin voimalla :smt056 .
Tarmokas

Re: Tarmokkaan haudonnat vol. 2013,-14 ja 2015

Viesti Kirjoittaja Tarmokas »

Taidan olla kun kanani, aktivoidun heti, kun lähdetään kohti kevättä. No, eikös sanota, että elukat alkaa muistuttaa omistajaa tai päinvastoin. Onneksi meillä päinvastoin :smt037 .

Kävin tsekkaamassa savilaisten munat ja eikös siellä näyttänyt olevan elämää joka munassa...vaihessa 8 päivää. Ja kaks emoa hautomassa. Ilmeisesti yhteistyöllä ovat onnistuneet pitämään näillä viileyksillä munat lämpiminä :smt023 .
Anselmi

Re: Tarmokkaan haudonnat vol. 2013,-14 ja 2015

Viesti Kirjoittaja Anselmi »

Meillä aloitettiin tarmokkaat haudonnat jo marras-joulukuun taitteessa. Mutta koska oli tiedossa reissu joulun yli niin vietiin sitten röyhkeästi munat vain alta pois. Vihdoin kun jätettiin munia niin arveltiin lasketuksi ajaksi 28.12. Edellisenä päivänä palattiin reissusta, oli siis myös hoitajille helpompi keikka kun sai antaa toisten kanojen vain olla ja hautoa. Ja niinhän niitä tipuja alkoi kuoriutua heti arvioituna päivänä, puolet silloin ja puolet seuraavana päivänä, viimeinen tipu putkahti kyllä vielä 30. päivä. Emoina kolme maatiais-kääpiösekoitusta ja munina heidän omia sekä ruskeita hy-line että valkoisia tehoja.

Rohkeasti koetettiin jättää joka kanan alle noin 9 munaa. Viikon alun jälkeen 28 jätetystä munasta 25 munassa oli eloa eli kukko oli tehnyt ainakin tehtävänsä. 15 tipua saatiin kuoriutumaan. Muutamia jäähtyneitä munia tuli kun kaksi emoista lähti pesästä jo kuoriutuneiden kanssa lämpölamppujen alle lämmittelemään. Yhden pesästä jo lähteneen kohtaloksi ilmeisesti koitui elokuussa kuoriutunut, nyt siis jo nuorikko. Tipua oli nokkaistu kohtalokkaasti kaulaan. Nämä kolme elokuussa kuoriutunutta ovat olleet sen verran rauhallista porukkaa että ajateltiin niiden pärjäävän omassa osiossaan hyvin näiden hautojien kanssa, mutta tipun kohtalon ansioista saivat kyllä lähteä takaisin muiden munivien joukkoon.

Vähän on ollut kokeilua nämä tiput ja hautomiset kun ekat kanat tulivat viime vuoden vappuna. Ihan "vitsillä" jätettiin heinäkuussa kolme munaa alle ja niinhän sieltä kolme tipua silloin tuli (kaksi kanaa ja yksi kukko). Nyt sitten kokeiltiin vähän rohkeammin. Tuli kyllä näin jälkikäteen ajateltuna jätettyä liikaa munia, mutta tekemällä oppii. Ja kun emoja haudottaa niin perkuleesti niin pistettiin sitten ranttaliksi. Kovasti kaverit, naapurit ja työkaverit kyselevät munia että päätetiin lisätä omaa laumaa.

Ehkei ihan paras aika hautoa ja tiputtaa kun kelit on mitä on, mutta saadaanpa ensi kesäksi sitten jo uusia munijoita. Lämpölamput vaan päälle ja öljypatteri vielä varmuuden varaksi.
Tarmokas

Re: Tarmokkaan haudonnat vol. 2013,-14 ja 2015

Viesti Kirjoittaja Tarmokas »

Haa, mukava kuulla anselmi, että muillakin on mopo karannut käsistä :smt023 .

Eilen tsekkasin munat, ihme kyllä, elämää on muutamassa munassa. Yksi oli rikkoontunut ja sisältö syöty.
Aion siirtää toisen hautojan kakaran kanssa ensikotiin, heti kun yksikin on kuoritunut.

Juu, sähköyhtiö peukuttaa...toisaalta, harrastukselle ei kannata laskea hintaa :smt045 .
Orppikukot osottautui munintansa perusteella loppujen lopuksi molemmat tytöiksi. En vaan ymmärrä, miten niiden käytös oli niin "kukkomaista" kun uudet kukot tuli porukkaan :smt017 .

Nyt mietin, pitäiskö hankkia kääpykotsittarelle uus sulho tai antaisko olla vaan noiden silkkien jatkona...
Tarmokas

Re: Tarmokkaan haudonnat vol. 2013,-14 ja 2015

Viesti Kirjoittaja Tarmokas »

Voivitsitaasvaan, että tämä maapallon valtias, ihminen on viisas :smt013
Kanalassa haudotaan edelleen,tulos arvoitus, miksi en laittanut koneeseen munia, että palkkio kanoille haudonnnasta tulisi vaikka adoptiona? Setti munisi jo keväällä :smt017 . :smt013
Tarmokas

Re: Tarmokkaan haudonnat vol. 2013,-14 ja 2015

Viesti Kirjoittaja Tarmokas »

Haudonta jaatkuu ja sitten hyvätja huonot uutiset:
+Aamulla löytyi pesästä vastakuoriutunut tipu :smt038 ja äsken kun kaivelin toisen kanan alla osui käteen kuoritumassa oleva tipu.
+ Isännyys laittoi lämmittimen pesän eteen kun...
- viikko sitten löytyi kuollut tipu haudontapaikan ulkopuolelta, oli jo aika iso, en ymmärrä missä mokoma piileskeli :smt017 kun ei huomattu...

jaa juu ja silkit hautoo taaas....
Tarmokas

Re: Tarmokkaan haudonnat vol. 2013,-14 ja 2015

Viesti Kirjoittaja Tarmokas »

Yksi musta tipu on "ilmestynyt", Helmioskari, on reipas ja kahden mamman silmäterä :smt056 :smt055 .
Loput pesässä olleet haudotut munat on koneessa. Helmioskari saa sisaruksia ja aion kyllä sijoittaa ne mammoille, vaikka ikäeroa tuleekin :smt045.

Kiinailmiöiden pesään en ole edes katsonut, on niin hyvin piilossa ja vielä viiruhäkin alla. Annetaan luonnon hoitaa homma.
Isäntä kerää viirunmunia koneeseen...kevättä rinnassa silläkin :smt038
Tarmokas

Re: Tarmokkaan haudonnat vol. 2013,-14 ja 2015

Viesti Kirjoittaja Tarmokas »

Ensimmäinen sisarus kuoriuttunut koneessa. Niinpal juoksee ja riehuu siellä, että...
Vastaa Viestiin