Käyttäjien esittelyjä vuodelta 2014

esittele itsesi/lue ohjeet tiedotteesta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

cinerea

Tintta kanasensa toivottavasti joskus niitylle ajaa

Viesti Kirjoittaja cinerea »

Heippa

Josko nyt jo ehtisi tähän osioon kirjoittamaan.

Olen kaupunkilastyttö Kouvolasta.
Aina kuitenkin maalaisveri suonissa virrannut vaikken maalla ole päässyt asumaan ...enkä pääse nytkään.
Elukoita on ollut aina kummitus sirkoista käärmeisiin, hiiristä kaneihin ja koirista akvaarioihin.
Tällä hetkellä on koira (toivottavasti syksyllä kaksi :smt001 ), uusioperheen johdosta neljä kissaa, kaksi degua, akvaario, matelijoita, nilviäisiä ja selkärangattomia.

Edellisessä taajamaomakotitalossa kun asuin silloisen aviomieheni kanssa ajatus harrastekanalasta syntyi. Varmasti osittain silloisen lehtikirjoittelun takia koskien taajamassa sijaitsevia harrastekanaloita. Olisikohan eletty vuotta 2011. Maatilan eläimet (tuotantoeläimet) olivat aina kiinnostaneet ja kanat tuntuivat helpoilta sijoittaa taajamaan verrattuna lehmiin tai vuohiin :smt003 En ollut ennen kuullutkaan maatilaneläimistä kaupungissa. Isäntä ei silloin asiasta oikein innostunut ja koin säädökset heti alkumetreillä liian hankaliksi. Munanetistä en silloin tiennytkään ja jonkun pintapuolisen ohjeen hankin Kaupungilta. Mietin myös naivisti osaisiko kaupunkilaishempukka hoisia kanoja oikein ja hyvin. Asia kuivui kasaan mutta ajatus ei kadonnut.

Sittemmin vuoden asustelin omineni kerrostalossa eikä asian eteneminen ollut tietenkään mahdollista.

Nyt sitten päädyimme nykyisen avomieheni kanssa muuttamaan hänen omistamaansa omakotitaloon tajaamaan. Monista eri syistä johtuen asunnon tämän hetkinen myynti ja maalle muuttaminen ei ole mahdollista. Asuinalue ei ole minulle mieluinen mutta kun naisen mieli itselleen tahtoo jotain perustella niin kyllähän se onnistuu. Herättelin kanala ajatuksen uudestaan henkiin, mieheni innostui ja sain innostuksen muuttamiselle. Onhan toki talossa muutakin hyvää kuin mahdollisuus harrastekanalalle. Koirankin takia oli kiva saada jälleen oma piha eikä se yhteen muuttaminen isannän kanssa muutenkaan huonolta tuntunut :smt055

Ajatus maatiaiskonoista oli heti alkumetreillä selvä. Niitä niiden olla pitää. Sitten iski kannan valinnan vaikeus (ihan kuin se olisi ollut huolistani suurin... :oops: ) Luin kannoista mitä löysin. Ehtoina olivat värikirjo ja alhainen hautomisvietti. Munanetin kasvattajalistalta bongasin erään oikein mukavan ja avuliaan Piikkiölän kannan säilyttäjän ja kyselin häneltä kannasta ja kanoista. Päätös kannasta syntyi täten.

Toki samalla opiskelin Eviran sivuilta tarvittavan ja luin eläinsuojelulakia sekä täällä topiceja. Minulla ei siis ole kokemusta edes lemmikkilinnuista kuten papukaijoista tai undulaateista.

Ajattelin, että kanojen pitoon vaadittava lupa kaupungilta olisi haastava osuus. Lähdin asiassa etenemään Eviran kesäkana-artikkelin mukaan. Aloitin luvan kysymisella kaupungin terveysviranomaisilta, eli kohdasta 2 "Lisäksi kaava-alueella ota yhteyttä kuntasi terveydensuojeluviranomaiseen ja rakennusvalvontaan". Ympäristöterveyspäällikö oli oikein mukava ihminen ja asia hoitui helposti.

Mutta sitten... En tullut ajatelleeksikaan kuinka vaikeaa on saada lupa eläinsuojaan. Eläinsuoja osoittautui huomattavasti haastavammaksi kuin itse kanat. Näistä kimuroista olenkin kirjoittanut tänne jo jonnin verran eli en käy samaa toistamaan tässä. Mutta tässä kohtaa nyt sitten junnaamme. Toivottavasti asia lähi viikoina valkenisi.

Toivottavasti vielä joskus kotoani löytyy 5 kanasta joita niitylle ajaa :smt001
hruottu

hruottu ja viirut

Viesti Kirjoittaja hruottu »

Tuusulassa vaikuttaa pieni parvi viiriäisiä ja joskus tulevaisuudessa muuton jälkeen tarkoitus ottaa myös maatiaiskanoja.

Viiriäisiä on ollut nyt vuoden verran ja hauskoja höppänöitähän nuo ovat :) Hyvin on munat maistuneet talonväelle ja sukulaisille ja kesäiltaisin on mukava istahtaa alas terassi Tsägälän eteen ja ottaa yksi kylmä kuohuva samalla kun seuraa lintujen menoja (Tsägä on meidän edesmennyt viirukoukko jonka mukaan viiriäishäkki on nimetty ja häkin edessä olevat kaksi puutarhatuolia ovat saaneet nimekseen terassi Tsägälän. Se miten Tsägä sai aikanaan nimensä liittyy ehkä siihen että ensin oli kolme kukkoa, sitten enää vain yksi ;) ).

Tänä keväänä meillä on ollut rutkasti epäonnea mukana kun ensimmäinen haudottu satsi koki loppunsa vain parin päivän iässä ja lisäksi pihallamme on vieraillut jokin peto, jonka seurauksena olemme menettäneet kaksi viirukanaa ja lisäksi yksi viirukana on menettänyt toisesta silmästä näkönsä (ilmeisesti lentänyt päin häkin seinää). Hieman epäillään että pihallamme viearaileva peto on citykettu :smt011 On yrittänyt kaivaa myös häkin ali sisälle häkkiin..

Nyt on onneksi uusi satsi siitosmunia hautomakoneessa ja toiveessa saada VP Napoleonille lisää naisseuraa kesäksi.
eija.a

Miitsun Munat

Viesti Kirjoittaja eija.a »

Moi!

Olen uusi kanaharrastaja Pohjois-Karjalasta Liperistä. Alunpitäen sain isännältä ruinattua luvan ottaa kesäkanoja. Neljä maatiaista ja kukko tulikin mutta jo parin päivän jälkeen mieheni T innostui myös kanoista ja sanoi minulle yksi kaunis aamu "mitä jos rakennetaan siun kanoille ihan talvikanala?" JEE!! Noh, niinpä kävin sen siliäntien ostamassa 6 orpingtontipua :smt049 Nyt tuunailenkin meidän vanhasta pihasaunasta (ei ole ollut käytössä n. 25 vuoteen) lämmintä kanalaa talveksi. Lisäksi meillä on tällä hetkellä kultainennoutaja ja toinen tulossa kesäkuun lopulla. Kesäisin olemme myös kasvattanut pari hiehoa omaan lihatarpeeseen, niinpä kaksi kyyttöhiehoa tulevat laitumelle kunhan siellä on syömistä. Viime kesänä kasvatimme kolme sikaa mutta ainakin tänä kesänä pidämme siitä välivuoden. Ja nyt on munatkin omasta takaa :smt016
Ecs

Elämäni ensimmäinen muna.

Viesti Kirjoittaja Ecs »

Sain viime viikolla 3kpl Leghorneja. Tänään aamulla yksi alkoi kotkottamaan niin pirusti ja hetken päästä se meni pesää, ja eka muna sieltä löyty :smt003. Nyt tyhmä kysymys? Putsataanko munat vain vaikka talouspaperilla vai kuinka??
Jaana

Koulurinteen kanat

Viesti Kirjoittaja Jaana »

Alunperin puolison ideasta kytemään lähtenyt talttumaton innostus.
Halu tuottaa omaa ruokaa.
Tieto ja varmuus siitä kuinka sitä ruokaa tuottavat eläimet voivat, syövät, elävät.
Eläinrakkaus.
Mahdollisuus.

Kanat. Siksi meillä on nyt vihdoinkin kanoja.

Kuusi ruskeaa tehotyttöä, muuntumassa sulkaköyhistä nahkarinnuksista onnellisiksi kanoiksi, mato nokan pielessä ja aamupuuro mustaherukoilla.
"Kesäkanala" ja katettu ulkotarha.
Talvikanalan suunnittelu käynnissä, merkkejä ja malleja opiskeltu lisää. Tuskin jäävät näihin, liian monta ja liian ihanaa olemassa.

Kanalan emäntänä minä, kröhöm vajaa kolmekymppinen äiti-ihminen jolle eläimet on elämäntapa. Kanojen lisäksi löytyy tällä hetkellä neljä koiraa ja pieniä jyrsijöitä. Kotina toimii lempeä jätti, loppuelämän projekti - vanha koulu Pohjois-Savossa jonka tontilla on varmaan aikaisemminkin kanoja tepastellut. Ellei niin oli jo aikakin!

14.9.14:
Jaana kirjoitti:Niin vakavaksi tämä kävi että talvikanala tosiaan on pystyssä, muutto huomenna.
Opittu paljon ja erehdyttykin.
Tehotytöt vaihtuneet pariin muuhun rotuun.
Haudottukin jo, pienet pehmoiset jo isot mutta omat.

Erittäin viehättävää tämä kanaelo.
Chinkki

Kesäkanala Hämeenlinnassa

Viesti Kirjoittaja Chinkki »

Hei!

Meille tuli nyt kolme hy-line brown kanaa kesämökillemme Hämeenlinnaan, jossa ne voivat elellä niin kauan kuin säät sen puolesta sallivat.
Kesän lopuksi kanat voi viedä takaisin tilalle, mistä ne haimme tai laittaa pataan. Mutta niinkuin pelkäsimme, niihinhän tuppaa kiintymään.

En oikein löytänyt valmista topiikkia tällaiselle, joten kysytään täällä. Onko täällä ihmisiä, jotka voisivat ottaa kolmikomme talvihoitoon sitten joskus?

Kanat eivät muuten tykkää orsistaan (isoista pajun oksista, noin heinäseipään paksuisia ja osittain hieman veitsellä tasoiteltu). Nostin ne sinne ja katselivat alas kauhuissaan (?). Laitoimme lattialle lankun sivuttain ja ne nukkuvat nyt siinä. Eivätkö nämä ruskeat hybridit vain tykkää lentää? Vai eivätkö ole vain tottuneet lentotilaan kasvatuspaikassaan? Olisikohan hyviä vinkkejä parempien orsien rakennukseen. Auttaisivatko esim. tikapuut orrelle?

Kiitokset etukäteen vastaajille!:)
mapcase

Maalle muuttajat

Viesti Kirjoittaja mapcase »

Hei, olemme itäsuomalainen kolme lapsinen perhe, joka on päättänyt jättää taakseen taajama elämän, isot luokkakoot ja lähellä sijaitsevat palvelut.
Muutamme maalle, lapset lähtee kyläkouluun ja aikuiset ponnistaa omat yrityksensä toimintaan kotoa käsin.
Tuleva talomme on entinen kyläkauppa, ei mikään maatalon pihapiiri.
Eläinrakkaus on ollut aina osa elämää ja muuttokuorman mukana saapuu nyt aluksi 4 cockerspanielia, 1 hamsteri, 1 kani, 5 juoksuankkaa ja varattuna kasvamassa anoppilassa on maatiais-sekuli kanaporukka. Mutta mikään ei ole liian suoraviivaista tässä taloudessa joten mutkia matkaan tulee aina, niistä lisää jatkossa. :smt023
tiinak

Kärkölästä moikka!

Viesti Kirjoittaja tiinak »

Olen aivan tuore Muniksen käyttäjä ja esittelen itseni.
Kärkölän, Järvelässä asustellaan aivan maalla. Pihalla on rakenteilla tai kanalaksi muutostyön alla ja loppusuoralla naapurin lasten vanha, punainen leikkimökki. Ei ole aivan pienitä leikkimökkikokoa, vaan on aikanaan naapuriin ostettu vierasmaja nimikkeellä. Lämpöeristykset on nyt tehty ja muut suuremmat hommat vielä maalaus- ja viimeistelyjuttuja sekä ulkotarhan teko, niin kanaset voi saapua.

Meille on tulossa neljä kanaa ja yksi kukko. Näistä tuolla ostetaan-palstalla jo huutelinkin ;) Mutta nyt on varmaankin tärpännyt ja Jätti-Kochin tipuparvi olisi muuttamassa meille! Kiitos Muniksen kasvattaja-palstan :) Odotamme mieheni kanssa kovasti tipusten saapumista! Haluamme persoonallisen, palleroisen ja muhkean porukan pihallemme tepastelemaan.
Kunhan kasvavat ja aikuistuvat, pääsevät ensin ulos tarhaan jotta piha-alueemme tulee tutuksi, jatkossa sitten saavat itse valita missä pihallamme tepastelevat.

Mieheni on kokenut kanojen hoitaja, sillä hänellä on ollut lapsuudenkodissaan kanala ja naapuristakin saamme varmasti apua, sillä rajanaapurinamme on fasaanitarha, jossa myös on ollut joskus kanoja. Eilen kävinkin ihailemassa perjantaina kuoruituneita fasun tipuja, ihania! Joten eiköhän noiden tulokkaiden kanssa jollainlailla pärjäillä ;)

Kirjoittelen siis tiinak nimimerkillä ja ihan ahmien luen teidän kirjoituksianne täällä! En millään malttais odottaa tipujen saapumista!
Hiekkis

Kankaanpään liepeillä

Viesti Kirjoittaja Hiekkis »

Meidän kanala on vasta rakenteilla ja kärsimättömänä odottelen, että saadaan hakea parvi kotiin. Saadaan kanat tutun vanhemmilta, jotka lopettelevat kanojen pitoa. Ilmeisesti ovat jonkin sortin maatiaiskanoja, mutta kannasta ei ole vielä tietoa tai siitä ovatko sekoituksia. Aloitamme kuitenkin näillä ja katsotaan sitten hankitaanko joskus puhtaita maatiaisia. Pientä jännitystä on siis ilmassa millaisia kanasia sieltä on tulossa :smt001
Asumme maaseudulla ja kesälampaita on ollut jo parina vuotena. Omia elukoita on pari koiraa ja kissoja.
julmis

Kukkola Iittalaan

Viesti Kirjoittaja julmis »

Hei!
Koiria minulla on ollut jo parikymmnetä vuotta, mutta nyt puuhastelen uuden aluevaltauksen parissa.
Sain ystävältä 2 kääpiö koch kukkoa, ja nyt ne tepastelee "pihan perällä", eli ihan navetan liepeillä uudessa tarhassa. Ja koska koirat ovat olleet aina kaikki uroksia, niin vissiin tämän uuden "rodun" kanssa piti aloittaa noilla kukoilla...
Kyllä on mukava seurata niiden kuopsuttelua tarhassa. Päivittäin pitää käydä itsekin istumassa ja juttelemassa niiden kanssa. Joo-o, olen tämänkin ihan avoimesti joillekin työkavereille kertonut, eikä vielä, ainakaan, ole lähettäneet valkotakkisia hakemaan.

Orsille meno on vielä hakusessa. Tein eilen jopa pari uutta ortta, mutta en ole nähnyt niiden hyppäävän niille... toivottavasti piankin oppivat.

No, tämä nyt oli tällainen nopea esittely. Käyn jossain vaiheessa kurkkimassa, mitä muuta tänne kommentoidaan/mistä aiheesta keskustelua syntyy.
Mukavaa viikonloppua!!!

21.8.14:
julmis kirjoitti:Hei,pitkästä aikaa... :smt041
Nyt meillä on ollut kolme viikkoa myös kaksi kanaa, ja kyllä tykkään :smt007 !!!
Munia tulee joka päivä. Ja mukaavaahan se on seurata näiden siivekkäiden eloa... :smt020
Ehkäpä tullee lisää kanoja...
11.10.14:
julmis kirjoitti:Nyt on kanalan eristykset jo hyvällä mallilla.
Eli talvi taattu olosuhteiden osalta,jee :smt006 .
29.11.14:
julmis kirjoitti:Tänään meille muutti tyrnäväläistytöt, Tyyne js Unelma-Säleikkö. Ovat vasta 4 kk,joten hetki odotetaan,jotta munatuotanto alkaa...
On tämä niin hauska harrastus
11.1.15:
julmis kirjoitti:No niin... tällä viikolla on ensimmäiset tyrnäväläisten kanojen munat nähneet päivän valon.
Kyllä on mukavaa.
Purre

Joutsasta terveisiä!

Viesti Kirjoittaja Purre »

Vielä en omista yhtään kanaa, mutta tänä kesänä se onnistuu ja yksi unelma toteutuu. Tietoa olen hankkinut netistä ja kirjastosta. Seuraava isompi tili kun tulee on hommattava ruuat ja pehkut valmiiksi syksyä varten.

Asumme maaseudulla hehtaarin kokoisella tontilla. Koira ja kaksi kissaa jo on, mutta eläinrakkaana sitä haluaa muutakin. Lapset ovat myös innoissaan tulevista kanoista.

29.6.14:
Purre kirjoitti:Kiitos teille :smt006
Täältä olenkin saanut paljon tietoa. Ja ensimmäisestä viestistä seuraavana päivänä menin kaverin luo kysymään lisätietoa ja mukaan lähti kaksi kukkoa (toinen on kiuruveden maatiainen ja toinen kiuruveden ja hy-linen risteytys)ja kana (myös risteytys).
Mikään ei ollut vielä valmiina. Vanha sauna äkkiä tyhjäksi roinasta ja olkia lattialle. Ja oli seuraavana päivänä jo eka munakin tullut. Parin päivän päästä kävin ostaa turvetta. Ja viikko ekojen tipujen tulosta kävin hakemassa neljä hy-lineä. Kesälomani onkin mukavasti mennyt kanojen touhuja seuraten. Mä oon niin rakastunut :smt007
jäkälä

Kanat ja kalkkunat

Viesti Kirjoittaja jäkälä »

Tervehdys Seinäjoen liepeiltä.

Meillä on ilmajokisia kanoja kymmenkunta, mutta lisää on tulossa, kaksi kanaa hautoo :smt054

Lisäksi nyt on ensimmäiset kesäkalkkunat, butit, tarhassa, 11 kpl. Voi olla, että jätän niistä lisääntymään muutaman. Tosin täytyy vielä vähän perehtyä noitten buttien lisääntymiseen. Hautomakonekin kyllä löytyy, jos vaan kukko on sitten asialla.. Foorumille liityin, koska täältä löytyy tietoa ja saa kysellä kokeneemmilta.

Olen iloinen, että lintuharrastajia on nykyään niin paljon!
Liljanmäki

Liljanmäeltä terveisiä

Viesti Kirjoittaja Liljanmäki »

Heips!

Ihan uusi kanojenpitäjä ilmottautuu täältä Pohjanmaan saaristosta. Tällä hetkellä kanalan valmistumista odottaa autotallissa 4 Skånsk blomme maatiaista, tulossa myös Brahmoja sekä Sussexeja jossakin vaiheessa. Näillä aloitetaan, katsotaan kuinka isoksi homma paisuu vielä :)

Hieman on homma hakusessa vielä, lähinnä ruokien suhteen mutta eiköhän tämä tästä vielä selkiinny. Koppi on eristeitä ja levytystä vaille valmis, myös ulkotarhaan on tarvikkeet haettu, pitäisi tässä tämän viikon aikana saada talo valmiiksi rouville. Hyvin ovat viihtyneet autotallissakin kun ovat päässeet pihalle jaloittelemaan välillä :)

Mäellä asustaa myös mies, 2 ja 5-vuotiaat pojat ja jos äidin toive toteutuu, kohta myös berninpaimenkoira. Haaveissa joskus tulevaisuudessa miehen taholta vuohia, pojat ottaisivat heti vaikka 6 lehmää ja 4 hevosta ja parisataa possua. :smt003
Onneksi em ei ole vielä tilaa :)

Kyselen foorumilla todennäköisesti tyhmiä, saa ojentaa ja vinkkejä antaa!
otsatukka

Otsatukka esittäytyy

Viesti Kirjoittaja otsatukka »

Moi, täällä kirjoittelee uusi kanaharrastaja Varsinais-Suomesta! :smt006
Kanainnostus alkoi mulla joskus nelisen vuotta sitten, kun kaverilla oli kanala. Silloin ruinasin omaa kanalaa vanhemmilta ymmärtämättä oikeastaan vastuuta, joka siihen liittyy. Sitten se unohtui, kun meni aikaa. Kevättalvella ruvettiin miettimään äidin kanssa, että kanathan olisi aika kivoja omassa pihassa. Hankin sitten tietoa kanoista ja niiden hoidosta. Huhtikuun lopussa saatiin sukulaiselta vanha noin 4m2 leikkimökki, jonka isä muutti kanalaksi. Viereen rakennettiin iso tarha, jossa on kanoilla paljon tilaa liikkua. Kesäkuun alussa odotus palkittiin ja uuteen kotiinsa saapuivat maatiaskukko ja neljä kanaa. Kanat ei vielä muni, mutta tässä heinäkuun alussa pitäisi ensimmäinen muna ilmestyä :smt023
Kanojn hoito on suurimmaksi osaksi minun hommiani, sillä tiedän meidän perheessä niistä eniten, mutta vanhemmat toki auttaa. Kesälomalla on hyvä totutella kanalan arkeen, kun ei ole koulua (käyn yläastetta).
Hauskoja otuksia nuo ovat ja kivaa seurattavaa. Olen ihan hurahtanut tähän hommaan! :smt055 :smt049
karo

Kanaton Karo tässä hei!

Viesti Kirjoittaja karo »

Heippa! :smt006

Olen kolmekymppinen täti Uudeltamaalta, Pornaisista. Olen selaillut munanettiä lähinnä myyntipalstan lammasilmoitusten takia aiemmin, mutta yllättäen innostuin kanoista kauheasti kun käytiin Tuusulassa Lassilan tilalta hakemassa lampaille olkia. Nyt on kovasti miehen pehmittely pienelle kanalaumalle menossa!

Asumme "keskellä metsää". Kolme suomenlammasuuhta (karitsaa? tämän keväisiä) kotiutui vasta reilu viikko sitten, ja tarkoitus olisi vielä valkoisen, ruskean ja mustan värisuoraan löytää jostain jännän värinen joko suokki, affe tai harmas- kirjava, mäyrä tai muu hauska (että vinkvink, jos jollakin olis!). Lampaat tuli ihan vain pihakoristeiksi, mutta ei ole poissuljettua että karitsoja koitettaisiin jonain vuonna. Koirille kelpaisi varmasti omassa pihassa kasvanut liha. Lampaiden lisäksi pihalla tepastelee kaksi kissaa ja viisi pinseriä. Pinseripentueita syntyy noin kerran vuodessa.

Kanojen suhteen olisin tosi kiinnostunut jostain maatiaiskannasta, mutta kanarotuihin, ominaisuuksiin ja ylipäänsä kanojen tarpeisiin tutustuminen on vielä tosi vaiheessa.

...mutta jotta hei vaan, koittakee kestää kuhan alan ampua tyhmillä kysymyksillä. :)
Vastaa Viestiin